Skocz do zawartości
cavarr

Geforce GTX 260/280

Rekomendowane odpowiedzi

Fakt. Także będzie się trzeba porozglądać za nowym prockiem :/ Kręcąc na 3.2 Ghz uzyskałem prawie 14k pkt ... na sterach 177.47

A jak z tymi odgłosami wydobywającymi się z karty ? Pod obciążeniem coś słychać z niej :/ Bo nie wiem czy mam reklamować, czy to normalka :|

Edytowane przez Zieger69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orientuje się może ktoś, dlaczego przy dużym obciążeniu 260'tki (np. Crysis) karta wydaje dziwne dźwięki ? Piski i takie swojego rodzaju chrobotanie ? :D Miał może ktoś podobny problem ? Karta GTX 260 216SP od Gaiwarda.

Moja (zwykly GTX 260) tez piszczy - podczas loadingow w 3DSmarku 06, podczas reklam przy wlaczaniu Crysisa, lekko w menu, podczas gry nie. Piszczy tez w F@H.

Jest to normalne - to piszcza cewki na karcie niedokladnie zalane klejem - nic zlego i przypadlosc ta ma duzo kart.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co czytam to wszystkie 260/280 piszczą, ja mam to samo, a czym więcej podkrece sprzet i im więcej fps tym bardziej piszczy, tak jak ktoś pisał wcześniej vsync w sterowniku załatwi sprawe, w niektórych grach tez mozna włączyć vsync. Ale jak komuś jakaś gra chodzi na granicy płynności lepiej vsync wyłączyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo one nie piszczą bez przerwy, tylko w pewnych okolicznościach :P

Odnośnie chłodzenia, tyle się wcześniej naczytałem jakie to ono głośne itp. a szczerze mówiąc jestem mile zaskoczony :D Aż zwątpiłem czy montować na nią blok, w szczególności, że do dwóch bym musiał 2 bloki kupić :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, czy ja wiem czy do 2x 260 w SLI potrzebne mi będzie jeszcze OC :P Mam właściwie na chacie Dteka GFX jeszcze z 9800GTX, i gdyby do niego zapinkę dorobić to byłoby ok, ale nie wiem czym mosfety wtedy schłodzić, bo one są chaotycznie tam porozrzucane na karcie i ciężko coś wymyśleć...

Takie coś by się przydało:

d tek unisink

tyle, że gdzie to dostać w PL...

I jeszcze mam pytanie, czemu te karty nie przechodzą w tryb 2D na pulpicie? Wiem że to gdzieś było poruszane ale nie mogę znaleźć...

EDIT

Nieważne sam sobie odpowiedziałem...

Edytowane przez wozaq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@UGH--ZAN III ja wiem, że w 3d te karty nieźle się grzeją. Ale jak sie gra to już nie zwraca się tak bardzo uwagi na szum wiatraka.

Screen jest z 2d, jest cicho i tak ma być kiedy latam po necie albo gram w pasjansa :wink:

Edytowane przez centy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, ze te fotki sa z 2d. Mialem gtx 260 i mialem bardzo podobne odczyty temp.

Karta sprawowala sie cudownie. W 2d zaniza zegary gpu do 200 mhz, shadery bodajze na 600 mhz a pamieci na 100 mhz :razz:.

Nic dziwnego, ze przy googlowaniu karta ma 41 st C.

Ale glownie chodzi chyba o 3d :rolleyes:.

Jak karta nie przekracza 70/75 st C to jest OK i nie warto niczego zmieniac. Mowie to jako byly posiadacz karty gtx 260, ktora uszkodzilem wlasnie poprzez niepotrzebne grzebanie w chlodzeniu. A bylo tak pieknie :cry:.

Teraz nie moge oddac karty do serwisu bo zaden jakos nie chce konkretnie dac odpowiedzi.

Moze jakies sugestie co do oddania karty do serwisu ?.

Evga gtx 260 pci-e.

Potrzebna wymiana kosci pamieci hynix H5RS5223CFR N0C. Kosc grzeje sie jak diabli nawet bez obciazenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, wygląda na to że jak się ma tv out włączony, to karta nie chce przechodzić w low power 2d i działa CAŁY czas w performance 3d. Sprawdziłem u siebie przed chwilą i rzeczywiście tak jest, jak będę puszczał film na tv to będę musiał za każdym razem tv-out uaktywniać :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupuj bloki i sie nie zastanawiaj :)

karta jest wtedy bezglosna i na dotatek bedziesz mial niziutkie temperatury 8) no i troche wiekszy potencjal o/c :)

Ile by wyniosło najtańsze kompletne wc na 280? W najbliższym czasie planuje zakup hr-03 gtx ale tak myśle ze mogł bym dołożyć ze 100zł i ją zwodować tylko nie wiem czy w 300zł bym się zmieścił...? chyba ciężko nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, ze te fotki sa z 2d. Mialem gtx 260 i mialem bardzo podobne odczyty temp.

Karta sprawowala sie cudownie. W 2d zaniza zegary gpu do 200 mhz, shadery bodajze na 600 mhz a pamieci na 100 mhz :razz: .

Nic dziwnego, ze przy googlowaniu karta ma 41 st C.

Ale glownie chodzi chyba o 3d :rolleyes: .

Jak karta nie przekracza 70/75 st C to jest OK i nie warto niczego zmieniac. Mowie to jako byly posiadacz karty gtx 260, ktora uszkodzilem wlasnie poprzez niepotrzebne grzebanie w chlodzeniu. A bylo tak pieknie :cry: .

Teraz nie moge oddac karty do serwisu bo zaden jakos nie chce konkretnie dac odpowiedzi.

Moze jakies sugestie co do oddania karty do serwisu ?.

Evga gtx 260 pci-e.

Potrzebna wymiana kosci pamieci hynix H5RS5223CFR N0C. Kosc grzeje sie jak diabli nawet bez obciazenia.

Ktoś już ci pisał że należy oddać kartę do EVR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Ale glownie chodzi chyba o 3d :rolleyes:.

Jak karta nie przekracza 70/75 st C to jest OK i nie warto niczego zmieniac...

Racja, głównie chodzi o 3d. Według odczytów z RT temp nie przekroczyła 80st dlatego nic nie zmieniam. Mam na myśli gry i kilku godzinne granie przez mojego syna. Lepszy z niego tester niż furmark :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś już ci pisał że należy oddać kartę do EVR

Pisalem do nich i odpisali, zeby podac rodzaj pamieci...odpisalem rodzaj i model oraz wyslalem maila. Czekam i nic. To juz drugi dzien.

Olali mnie chyba, bo przecierz sprawdzic czy sie ma kosci pamieci nie zajmuje przecierz calego dnia albo dwoch. Sam pracuje w uslugach agd co prawda, ale wiem co mam w magazynie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile by wyniosło najtańsze kompletne wc na 280? W najbliższym czasie planuje zakup hr-03 gtx ale tak myśle ze mogł bym dołożyć ze 100zł i ją zwodować tylko nie wiem czy w 300zł bym się zmieścił...? chyba ciężko nie?

Jesli mowisz o samym bloku to jeszcze, ale jesli o calosci to zapomnij.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisalem do nich i odpisali, zeby podac rodzaj pamieci...odpisalem rodzaj i model oraz wyslalem maila. Czekam i nic. To juz drugi dzien.

Olali mnie chyba, bo przecierz sprawdzic czy sie ma kosci pamieci nie zajmuje przecierz calego dnia albo dwoch. Sam pracuje w uslugach agd co prawda, ale wiem co mam w magazynie.

Zadzwoń +48 71 79 130 73 . Tak będzie szybciej. Szkoda karty :(, ale swoją drogą naważyłeś piwka ;). Jakby to było MSI to już byś miał ją prawdopodobnie zrobioną. Więcej nie mam Ci jak pomóc niestety :(. Edytowane przez Gregor1230

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EVR to duża firma i maja nie lada sprzęt sam u nich naprawiałem płytę główną i laptopa gdy poszło zwarcie i wyparowało gniazdo zasilania naprawiają karty graficzne w laptopach i nie tylko , a z odpowiedzią jest tak że na pewno nie jesteś sam i może ktoś z kim rozmawiałeś zapomniał najlepiej wysłać do nich . A tak w ogóle to wejdź sobie na ich stronę i tam wszystkiego się dowiesz 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WItam.

A wiec, mam mały problem.

Zmieniłem własnie sprzęt na:

Mobo - Asus P5Q Pro (nowy bios)

CPU - Intel E8400 + Scythe Ninja Rev.B

Gpu - ZOtac GTX 280 AMP!

Ram - Mushkin DDr2 1066 2x2GB

PSU - BeQuiete 1000W

Postawiłem na nowo system XP + SP3, zainstalowałem wszystkie sterowniki, mobo (stery ściągnięte z intela), grafa (nowe z Nvidii 180.48) + PhysX 8.10.13.

Posprawdzałem cpu-z i gpu-z czy się wszystko zgadza, noi zarzuciłem 3Dm06, i odrazu zdziwony....... na starcie tylko 55 klatek ........ po zakończeniu tylko 9800pkt.

Wydaje mi się że jest to bardzo mały wynik jak na 3.0ghz... liczyłem na około +/- 14000pkt. Nie podkręcałem narzie proca bo chiałem mieć jakieś porównainie jak podkręce.

Co może być nie tak. W sterownikach juz sparawdzałem czy nie ma poORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>nyh AA,Vertical...itp. ale wszystko jest ok. Może coś w biosie ?

GPU-Z pokazuje że karta pracuje na PCI-E 2.0 x16@x16 2.0, czyli dobrze.

Odinstalowywałem już sterowniki od karty oraz physx i instalowałem na nowo same bez physx i dalej to samo, już na kilka sposobów próbowałem i jak było tak jest.....

A najlepsze jest, że jak ustawie w 3dm06 rodzielczość na 1920x1200 i AA8x to jest taka sama ilosc klatek jak na defultowych ustawieniach :-/ KALAPA !!

Jakieś pomysły??

Edytowane przez Grzesko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi