Michaelius Opublikowano 3 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2010 Ta, najprosciej napisac wsadzcie sobie blok ;) Mi, na przyklad, przydaloby sie obnizenie napiec tylko w 2D, zeby moc bardziej skrecic wentylator. W 3D i tak mam rozkrecone glosniki albo sluchawki na glowie i karta mi nie przeszkadza (a jak otworze okno, to i tak ginie w szumach z zewnatrz ;) ). Po co od razu blok: Cooling.pl : Arctic Cooling Accelero Xtreme GTX PRO [AC093] - 198.98PLN i po problemie ;) A tak bardziej serio nie mozesz obsadzic dolu we fractalu dodatkowa 12 i wtedy probowac skrecic wentyl w 2d ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 4 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2010 (edytowane) AC extreme jest napradwe wydajne tylko, ze jest to niesamowity kloc. Bude musialem przycinac (kosz dla dyskow), zeby karta z tym sloniem weszla do pci-e :D Tak czy siak nawet furmark nie potrafi zgrzac gpu powyzej 60 st C. Wazne, zeby pasta byla porzadna a nie jakis glut. Edytowane 4 Lipca 2010 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezan Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2010 (edytowane) Mam problem z GTX260 (Gigabyte GTX260 OC) W 3dmark-ach uzyskuje połowę tego co powinien. Wentylator cały czas chodzi na najniższych obrotach i nawet po 3dmarku 06 maksymalna zarejestrowana temperatura rdzenia (chłodzenie standardowe) to 62C. Zaciekawiło mnie czemu Bus Interface: x2 a nie x16 Może posiadacze GTX260 coś pomogą ? :) Sterowniki: 258.96 Edytowane 8 Września 2010 przez Bezan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 (edytowane) To problem z płytą a nie grafą. Przeinstaluj stery od płyty głównej. Jak nie pomoże to spróbuj jakieś czary-mary :D wyjmij grafe i ją włóż, pobaw się w biosie itp... Edytowane 12 Września 2010 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezan Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 To problem z płytą a nie grafą. Przeinstaluj stery od płyty głównej. Jak nie pomoże to spróbuj jakieś czary-mary :D wyjmij grafe i ją włóż, pobaw się w biosie itp... No właśnie raz jak się włoży jest OK. Innym razem nie ;) Od czego to zależy nie mam pojęcia ale już działa wszystko jak powinno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 (edytowane) No właśnie raz jak się włoży jest OK. Innym razem nie ;) Od czego to zależy nie mam pojęcia ale już działa wszystko jak powinno. Płyta grymasi i tyle. Albo przeczyść styki w gnieździe, może kurz się osiadł czy cuś... ;) Edytowane 12 Września 2010 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezan Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2010 Kilka postów wyżej leven opisał sposób zwiększenia napięcia przez modyfikację BIOS-u karty. W związku z tym, że na standardowym napięci już więce nie idzie a dalej karta jest chłodna (woda) chciałbym spróbować wyżej z V. Tutaj 2 pytania: - Co zrobić jak Nibitor przy próbie odczytu BIOS-u daje error: "Can`t start driver: 1275". Szukałem trochę o tym i nic. - Czy da się zwiększyć napięcie jakoś programowo? (karta 65nm) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeku Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2010 Błąd Nibitora o ile dobrze skumałem odnosi się do systemu vista/w7 i na nich nie działa read bios, przynajmniej u mnie tak dzieje się na W7, a na XP działa bezproblemowo. Na drugie pytanie się nie wypowiem bo nie miałem GTX260 pod strzechą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezan Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2010 Dokładnie.... Jest to Win 7 64bit. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2010 Sprobuj tego nibitora: nibitor 5.7 mod Sprobuj tez programik: MSI Afterburner 2.0.0 download - Programy & Spolszczenia W AF odblokuj opcje napiec w wlasciwosciach programu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kad2 Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 (edytowane) Irytujący problem mam. Posiadam GTX260 w SLI. Od włączenia kompa(post..etc.) aż do załadowania systemu komputer zmienia sie w odrzutowiec,grafika daje 100% obrotów fana,dotyczy to dolnej grafiki do której nie jest nic podpięte.Górna grafika daje sygnał na monitor i ona normalnie od razu przełącza się w cichy tryb przy uruchomieniu.Sprawdziłem samą dolną,gdy działa bez mostka SLI i górna jest wyjęta,to wszystko jest prowidłowo. Bios na obu gtx-ach ten sam. Da się coś z tym zrobić,ktoś miał podobnie? Temperatura to nie problem(po włączeniu systemu odpaliłem monitoring): Edytowane 14 Września 2010 przez kad2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 Zmien je miejscami. Zaktualizuj sterowniki na 260.63. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kad2 Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 (edytowane) Zmien je miejscami. Zaktualizuj sterowniki na 260.63. Zamienione i nadal szumi.Wychodzi na to,że obojętnie czy pierwsza grafika lub druga..tylko ta,która znajduje akurat sie w dolnym slocie. Co to może być... Sterowniki raczej nie mają nic do rzeczy,bo szumi przed wejściem do systemu... Edytowane 14 Września 2010 przez kad2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezan Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 Sprobuj tego nibitora: nibitor 5.7 mod Sprobuj tez programik: MSI Afterburner 2.0.0 download - Programy & Spolszczenia W AF odblokuj opcje napiec w wlasciwosciach programu. Ten Nibitor wywala ten sam błąd. AF włącza się i jest suwak ale nie wiem jak sprawdzić czy rzeczywiście zmienia napięcie czy tylko tak sobie nim suwam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 (edytowane) Zamienione i nadal szumi.Wychodzi na to,że obojętnie czy pierwsza grafika lub druga..tylko ta,która znajduje akurat sie w dolnym slocie. Co to może być... Sterowniki raczej nie mają nic do rzeczy,bo szumi przed wejściem do systemu... Nie są to przypadkiem Asusy? Bo Asusy mają taki znak rozpoznawczy że od włączenia kompa do momentu aż da sygnał na monitor to wentylator jedzie na 100% :rolleyes: Spróbuj zaktualizować bios płyty głównej, jak masz najnowszy to całkiem prawdopodobne, że nic z tym nie zrobisz, chyba, że w biosie grafiki idzie coś z tym zrobić przy ustawieniach fana ale wątpie... Edytowane 14 Września 2010 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 (edytowane) Ten Nibitor wywala ten sam błąd. AF włącza się i jest suwak ale nie wiem jak sprawdzić czy rzeczywiście zmienia napięcie czy tylko tak sobie nim suwam :) Uruchom monitoring w AF i zapisz sobie napiecie na gpu przed jego podniesieniem. Teraz podnies napiecie suwaczkiem i zapisz, aby zmiany obejmowaly ustawienia po restarcie/z wlaczeniem systemu. Zrestartuj komputer i zobacz czy suwaczek wrocil do oryginalnych ustawien czy trzyma sie na podniesionym napieciu. Podgladnij to w gpu-z czy nvidia inspektorze. Teraz wroc napiecie do oryginalnego i uruchom monitoring. Uruchom test np. vantage. Po tescie odczytaj maxymalna temperature gpu. Nastepnie podnies napiecie na gpu i wlacz monitoring. Uruchom vantage i po tescie odczytaj maxymalna temperature gpu. Jak bedzie wyzsza, to mozna wywnioskowac, ze gpu otrzymal wyzsze napiecie, takie jakie ustawiles w msi AF. Daj bios karty, to zobacze czy u mnie, w nibitorze da sie podniesc napiecie. Edytowane 15 Września 2010 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezan Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 (edytowane) No i rezultaty są dziwne ;) Suwaczek się suwa, daję Apply a napięcie raz się zmienia a raz nie (mowa bez restartów). Niekiedy AF pokaże takie napięcie jakie ustawiłem na GPU-Z standardowe (1.0625), niekiedy GPU-Z też pokaże wyższe napięcie a po włączeniu "rozgrzewacza" (OCCT: GPU) spada na 1.0625. Także generalnie nie wiem o co chodzi tej karcie ;) Mój BIOS: Download GT200.bin from Sendspace.com - send big files the easy way Swoją drogą jakie jest bezpieczne napięcie do pracy 24/7 dla GTX260 65nm? ...i takie jeszcze pytanko. Czy da się łatwo poznać, że procesor ogranicza grafikę? Edytowane 15 Września 2010 przez Bezan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 (edytowane) Dobra... Tutaj masz biosik z zmiana napiec o 0.05 volta dla extra, czyli z 1.15 v podnioslem do 1.20 v. Taka zmiana nie ma prawa niczego uszkodzic. Wgraj bios (na wlasne ryzyko) i napisz czy zmienily sie temperatury gpu pod obciazeniem. Profile nizsze nie sa zmienione, wiec nie bedzie zmian temperatur gpu. Bios zmieni napiecia gpu, tylko wtedy, gdy jest na pcb karty odpowiedni kontroler napiec. bios.rom gtx 260 nvidia 1.20 v Edytowane 15 Września 2010 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezan Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 BIOS wgrany i wydaje mi się, że widzi zmiany. Po 15 min OCCT MOD: VDDC: 1.15V GPU max - 55C VDDV Phase #1, #2, #3 Temperature ~ 75-80C DEF: VDDC: 1.0625V GPU max - 51C VDDV Phase #1, #2, #3 Temperature ~ 70C Także według GPU-Z napięcie dość wzrosło. Chyba, że przekłamuje. Co do temperatur to GPU jeszcze całkiem OK. Jakie temperatury znoszą te "VDDV Phase #1, #2, #3 " ? Zostało jeszcze tyko sprawdzenie na ile teraz poleci GPU i czy to ma sens :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 Zobacz jakie napiecie pokazuje nvidia inspektor i msi af. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezan Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2010 Po testach wróciłem do oryginalnego BIOS-u ... Stabilnie chodzi tam 700, więc dla spokoju mam na 680. Na podniesionym napięciu max stabilne to 730. Przyrost prawie niezauważalny, więc po co męczyć kartę jeszcze bardziej ;) W każdym razie dzięki za pomoc. Jak szybko sprawdzić czy procesor ogranicza kartę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2010 Uruchom np. test "stone giant" z procesorem na 4.0ghz. Monitoruj uzycie gpu w msi afterburner. Zapamietaj te uzycie gpu. Teraz zmniejsz taktowanie cpu do 3.5 ghz i znow zrob test. Porownaj monitoring uzycia gpu z wczesniejszym . Jak uzycie gpu spadnie, to bedzie oznaczac, ze procesor nie dal odpowiedniej ilosci informacji do karty grafiki. To taki moj sposob Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2010 Te benchmarki własnie nie są do tego dobre, najlepiej to sprawdzać w grach co udowodniliśmy w temacie o GTX 460. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2010 Tak, wiem, widzialem :rolleyes: Jak bys mial podac konkretny przyklad, to jaki dasz ? Chetnie wyprobuje :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2010 Wszystko co wykorzystuje quady - Far Cry 2, GTA IV, Mafia II, DiRT 2, Bad Company 2 (coś dużo tych dwójek, no ale tak akurat jest). Pewnie jest jeszcze pare innych gier co by sie nadały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralfo Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2010 (edytowane) Czy Gainward GTX 260 Core 216 55 nm Golden Sample przechodzi w tryb 2d w idle bo wydaje mi się że kiedyś czytałem ze nie ma takiej opcji? Ewentualnie jakiego GTX 260 najlepiej szukać żeby był w miarę chłodny, cichy i w idle brał mało papu? :S Referenty mocno wyją? :) Czy jest duża różnica między wersją 216 a 192 sp? Edytowane 24 Września 2010 przez Ralfo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MesJasZ Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 U mnie taki Gainward gtx 260 216 sp, ale 65 nm przechodzi w idle, nawet w trakcie gry, gdy nei ma grafy 3d tylko wyswietlany jest np. plansza loading. Ogólnie bardzo cicha karta, przy 40% went. prawie neislyszalna. (core 576, nie podkręcam). Jak coś sproboj dorwac wersję 65nm, zresztą ja będę na dniach sprzedawał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2010 (edytowane) Mógłby ktoś rozwinąć temat Accelero S1 na GTX260? Za bardzo mi to szumi powyżej 40% rpm. Niby to S1 pasuje, ale ponoć nie pokrywa całego rdzenia. Cały wywód na ten temat jaki tu widziałem skończył się na tej opinii właśnie. Może któryś aktywny user ma to założone, pochwali się temperaturami i poziomem dB? Gdybym miał wydawać 200zł na chłodzenie (AC EXT GTX) to pewnie dołożyłbym to do kapitału i kupił mocniejszą grafę z lepszym chłodzeniem fabrycznym. S1 to takie max rozsądnych wydatków na GTXa imo. Pomożecie? [edit] Dobra, doszukałem się. Ale jakieś korki, śrubki malutkie, wyginanie... :/ Nikt nie pomyślał o zrobieniu plate'a kwadratowego aby ten po przykręceniu dociskał "pająka"? :-> To może będę pierwszy ;] głupia tabliczka z listów InPosta, wiertarka/flex i powinno być fajnie Edytowane 11 Października 2010 przez Havoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2010 S1 to ja miałem na 260gtx ~1.5roku temu , trzeba zrobić nową zapinkę. Teraz s1 siedzi na 470gtx :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2010 Domyślam się że nie została Ci ta zapinka albo projekt jakiś? :-( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...