Skocz do zawartości
shooter

Bezsens Kupowania Drogich Pamięci

Rekomendowane odpowiedzi

Po co kupowac np. Cruciale, które wyciągną ok 1100-1200MHz na CL4?

Przecież lepiej kupić tańsze pamięci, które zrobią około 1000MHz CL5 (mnóstwo kosci to potrafi), ale za to ustawić wysokie FSB i odczyt będzie na poziomie Cruciali z nizszym FSB. Moj przykład:

kosci 1020MHz CL5 przy FSB 425MHz (dzielnik 1:1.2) odczyt 9GB/s

kosci 1020MHz CL5 przy FSB 510MHz (dzielnik 1:1) odczyt 9,6GB/s

Zaraz ktos sie odezwie: spoko, spoko, ale przeciez moge miec FSB 510MHz i kosci na 1224MHz. Pewnie, że tak, ale wzrost wydajności będzie wtedy nieadekwatny do ceny.

Edytowane przez shooter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co kupowac np. Cruciale, które wyciągną ok 1100-1200MHz na CL4?

Przecież lepiej kupić tańsze pamięci, które zrobią około 1000MHz CL4 (mnóstwo kosci to potrafi), ale za to ustawić wysokie FSB i odczyt będzie na poziomie Cruciali z nizszym FSB. Moj przykład:

Zaraz ktos sie odezwie: spoko, spoko, ale przeciez moge miec FSB 510MHz i kosci na 1224MHz. Pewnie, że tak, ale wzrost wydajności będzie wtedy nieadekwatny do ceny.

fajnie ze to napisales bo wlasnie mialem kupic cruciale 1100-1200MHz na CL4 :lol:

no bez jaj, czy twoje spostrzenia sa powodem zeby az zakladac nowy temat ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

shooter pokaz mi z laski swojej te tansze, pierwsze lepsze pamieci ktore robia 1000 cl4 full stable z rozsadnym napieciem, czekam na jakies kokretne przyklady? Bo na razie zapodales jakis bzdurny i suchy belkot, ktory jedynie wzbudza litosc po przeczytaniu... :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm...

2GB Cruciali kosztuje 200 zł.

Jeśli mówisz, że sporo tańsze memki robią te 1000 CL4. To znajdź mi, powiedzmy do 150 zł jakieś nowe memki które zrobią 1000Mhz CL4 ;]

BTW, piszesz że wszystkie robią ten 1Ghz CL4, a jakoś twoje potrzebują CL5 do takich zegarów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lukasp

Litosc? Chyba za dlugo jestem moderem bo we mnie nic nie wzbudza. Niech watek troche posiedzi. Tylko pamietac - karmic z umiarem...

Skoro nie zamykasz tego to otworz z jeden temat wujka dobra rada :lol2: :lol2: np ten ;)

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=261880

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm...

Jeśli mówisz, że sporo tańsze memki robią te 1000 CL4. To znajdź mi, powiedzmy do 150 zł jakieś nowe memki które zrobią 1000Mhz CL4 ;]

BTW, piszesz że wszystkie robią ten 1Ghz CL4, a jakoś twoje potrzebują CL5 do takich zegarów.

Moje g.skille kosztowaly 240. Robia 1005 na cl4, ale czyste cl4 (4-4-4-x) to jednak nie jest. Gdzie te kozaki tansze od Cruciali robiace 4-4-4-12 @ 1000Mhz, Adaty Vitesty ? ;D Ocz Plat rev 2 ? ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej Panowie, rozdrabniacie sie nad jakims tematem zamiast pomoc koledze w potrzebie http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...445&st=960# :rolleyes: a kilku specow tutaj sie wypowiedzialo (Lanc, Meeron, Racuch), jesli nie sprawi komus to problemu to dajcie znac w tym topicu :)

z gory THX :wink:

Edytowane przez disaster3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest sens, nie ma sensu, zalezy do czego uzywasz kompa, jezeli dla sportu w S Pi to owszem, selekty najlepiej kręcących się memków na rynku się opłaca/dla bogatych :-P / a jezeli do gier to tutaj prędkość memków na końcowy wynik FPS ma naprawde niewielkie znaczenie, i kupowanie owszem lepszych memków, /nie mówie drogich czy nawet bardzo, bo można dostać spoko pamięci J.W. 1000 CL4 za rozsądne pieniądze./ jest nieopłacalne.

Ja np. swoje trzymam akurat na 1000 CL4-4-3-4 owszem przy 2.27V nie jest to pewnie dla nich fajne ale do gadania nic nie mają. Mają dużo "tlenu" i niech siedzą cicho. :lol2:

No i te ustawiania vs 855 4-4-4-4 dają dużo do myślenia windows- różnic brak, gry- gołym okiem nie zauważysz a nawet czasami Fraps różnicy nie widzi, S Pi owszem są różnice ale przecie nie po to mam AMD :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To badzie takie kozaki i wytrzaskajcie na 266Mhz w dualu chocby tyle to pogadany czy jest wogole sens kupowanie DDR2:

Dołączona grafika

Gdyby robili takie memki DDR 2 to ( zreszta to marzenia..... )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Anno, owszem :lol2:

http://img522.imageshack.us/my.php?image=9462om9.png

i teraz jeszcze lepsze

http://img169.imageshack.us/my.php?image=everestux1.jpg

Oba wyniki są moje, sory ale z DDR1 tylko takieo screena mam, jest autentyczny robiony na BallistiX'ach Z505. Wynik DDR2 zrobiony na odwal się, bo proc pod 3.4 lata i memki na 1066 się nie kończą bo tylko 2.3V :D

Sens? Jest? Nie wiem :lol2:

Edytowane przez Razan_r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym zwrócił uwagę na coś innego niż cruciale... Mnie wkurzają oczty, corsairy geile i patrioty, ktore są drogie i wygladaja jakby potrafiły niewiadomo co, a wyniki mają śmiechowe i byle goodram czy kingston im potrafi złoić tyłki. :lol: Nie wiem do kąd ten świat zmierza... ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym zwrócił uwagę na coś innego niż cruciale... Mnie wkurzają oczty, corsairy geile i patrioty, ktore są drogie i wygladaja jakby potrafiły niewiadomo co, a wyniki mają śmiechowe i byle goodram czy kingston im potrafi złoić tyłki. :lol: Nie wiem do kąd ten świat zmierza... ;-)

drogie to one raczej nie są

Corsair 2x1GB 675Mhz - 115zł ,1000Mhz CL5 zrobia a jak trafimy na rev 7.1 bez problemu 1100Mhz CL5

2x1GB PC6400 800MHz OCZ Platinum rev.2 - 135zł 1000Mhz CL5 powinny zrobic,czasami ciut więcej

2x1GB PC6400 800MHz GeIL Ultra CL4 - 139zł ,OC bardzo rózne,ale raczej kiepsko,czasami walą błedy na dev taktach

2x1GB PC6400 800MHz Patriot LLK CL4 - 135zł ,OC w granicach 1000Mhz CL5

mozna powiedziec ze ceny w wiekszosci są adekwatne do mozliwosci tych pamieci oprócz może geil.

Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest sens kupować drogie hmm pomyślmy :kijem: (lubie tą motkę :wink: ). Zależy od tego ile kto ma kasy i do czego potrzebuje:

Default : moga być tajtańsze nawet te dupne Geile

Oc : (w granicach rozsądku na ac na codzień) tu już przydają się kości robiące 1000 cl5 lub 1000 cl4 ( zależy jak kto woli :-P )

Spi, hwboot ( dla kozaków trzepiących megaherce i ludzi którzy lubia cyferki ) min. 1200 cl 4 wskazane :rolleyes: :26:

imo lepiej jest mieć memki robiące więcej bo czasami dopasowanie odpowiednio wysoko proca i memek może być cholernie uciążliwe.

Edytowane przez boxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To badzie takie kozaki i wytrzaskajcie na 266Mhz w dualu chocby tyle to pogadany czy jest wogole sens kupowanie DDR2:

Akurat to nie jest miarodajne porownanie, bo na sdr mozna sie zblizyc do ddr2 w everescie ;)

Spi, hwboot ( dla kozaków trzepiących megaherce i ludzi którzy lubia cyferki ) 1200 wskazane :rolleyes: :26:

1200 wskazane? To czemu do oc mam same komplety 1300-1400 <2.5v ;) ?

Generalnie nie wiem o czym wy rozmawiacie. Przepustowość ma taki zwiazek z wydajnościa co ja z ojcem dyrektorem. tRD i PL, to jest glowny power a nie jakies mhz ;)

Edytowane przez MaSell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

200zl za cruciale w stosunku do 150zl za inne "elo" memki to chyba nie majatek?

Poza tym te inne elo memki nawet w def. nie potrafia czasem dzialac z takimi alphami jak te nieoplacalne cruciale przy 1200 cl5...

cruciale za to padają jak muchy coś za cos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

goodram nie jest aż taki byle ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1200 wskazane? To czemu do oc mam same komplety 1300-1400 <2.5v ;) ?

edytowałem :wink: może jescze mało ;]

cruciale za to padają jak muchy coś za cos.

więc jeśli nie cruciale to co do extrim oc brać g.skill ? Edytowane przez boxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm...

http://allegro.pl/item339474505_pamiec_ddr...b_fvat_wwa.html

Jak dobrze trafisz to ~1100 MHz CL4 zrobią na ~2,2V :)

Crucial kosztuje ~2 razy tyle a zrobi hmm 1200 CL4 :?:

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to pozdro z takimi A-Data'mi, 1200Mhz Przy CL4, chcialbym takie zobaczyc. Chyba tylko 1-sze z serii, ktore na poczatku byly na micronach, pozniejsze to nawet 1000 na CL4 mialy problem mialem taki komplet.

Mi generalnie pasuja Goodramy Pro 1066 (na 100% na micronach do tego na d9gkx'ach) a kosztuje juz ok 130 PLN za sztuke 1GB (jak dla mnie to rewelacyjna cena)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi