Skocz do zawartości
Gość

Epox 8RDA(+) - Zlote rady, codzienne problemy..

Rekomendowane odpowiedzi

Na pamieci mozesz dac spokojnie 2.9V na 100% sie im niestanie.

1321854[/snapback]

Tak mozesz dac spokojnie na 2.9V nawet cieple nie powiny byc , chcesz wiecej uzyskac i lepsze osiagi pisalem wczesniej zrob sobie 4 prosecy wypalania i daj chlodzenie na mostefy jak ci sie grzeja i krec :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko jak wysoko mogę podnieść napięcie aby nie spalić procka, mo xp1.7+ standardowo ma 1.475V, żeby szedł na 200x9.5, już musze mu dać 1.8V, chciałbym jeszcze pokręcić coś więcej ale brakuje mu prądu bo się wysypuje a jak podnoszę to idzie, tylko gdzie jest granica?? To samo z pamięciami, ustawiam je na 2.6V bo też nie wiem ile mogę dać więcej (na 2.6V się nie grzeją PC3200 Kingston). Jeszcze jedno pytanie, jak lepiej kręcić FSB czy mnożnikiem?? Kiedy jest większa wydajność (tzn. 133 x 14.5 czy 200 x 9,5??)

EPOX 8RDA3I, XP1.7+@1900MHz,

PC3200 512MB KINGSTON,

Winfast 6600, Caviar 200GB.

1321646[/snapback]

W sumie to raczej spalić procka nie ma jak w nowych płytch, bo działa COP - CPU Overheating Protectin, więc komp sam Ci się wyłączy gdy będzie za duża temp., ale po tym nie ma pewności, że procek będzie dalej działał :wink: . Zależy też jakie masz chłodzenie - jeśli wstawisz np. 1,8V i w systemie (po załadowaniu) masz już ponad 50.C to niewarto, bo w stresie temp może wzrosnąć nawet do 70.C. A to co w BIOSie i programach pojkazuje to temp z zew. procesora. Wenwątrz rdzenia zawsze jest o 10 więcej. Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

wiem ze na pewno juz bylo to poruszane w tym watku, ale po prostu nie chce mi sie czytac 82 stron watku. wystarczylo mi czytanie tematu o 5900.

mam plyte 8rda+ rev2.0. i mianowicie mam takie pytanko: jakie sterownki nForce sa najwydajniejsze np do gier, a jakie do kodowania dvd. to samo do biosu.

i jak ja najlepiej ustawic do OC? bo narazie z ramem 2*256 (400) twinmosa (2,5-3-3-7 na 333) i bartonem 2500+ bez mnoznika odblokowanego chodzi:

180FSB przy 1,675V

182 1,7V

185 1,75

bez podnoszenia napiecia tez chodzi na 185, ale czesto sie wiesza :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, mam pytanie, które może sie wydać śmieszne co poniektórym :)

Przymierzam się do kupna tej płytki http://sklep.benchmark.pl/pelny_8600.html ale coś mnie zastanawia, a dokładnie to jej wygląd - w innych sklepach model 8RDA3i wygląda tak -> http://sklep.benchmark.pl/pelny_15663.html

Więc jak to w końcu jest? Mi podoba sie ta ze srebrnym radiatorem i ją chciałbym kupić :D proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sa dwie inne plyty pierwsza to Epox 8RDA3I, a druga to Epox 8RDA3I Pro. Roznia sie tym ze Epox 8RDA3I Pro ma kontroler sata. Co do radiatorow na moj epox 8rda+ rev.1.2 ma tylko na mostku polnocnym, a np w 8rda+ rev.2.0 jest na poludniowym i polnocnym.Wiec zalezy to od rewizji.Wracajac do tematu to jezeli nie masz dysku sata i nie bedziesz w przyszlosci go kupowac to wez wersje bez pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy ktoś się pytał o to bo 110 str. do przejżenia to strasznie dużo.

Mam problem wczoraj wywaliło korki i komp nie chce wstać. :mur: :mur: Na razie pobierznie sprawdziłem, bo późno z roboty wróciłem. Nie odpala się nawet wiatraki nie ruszają. Natomiast myszka podpięta pod PS/2 świeci. Ma ktoś może jakiś pomysł. Nie mam jak sprawdzić tego dokładnie. Mam 8rda3i, athlona 1700@2200 MHz, zasilka modecom FSP 350-60PN(PF). Kompletnie wykluczam zasilacz bo myszka by nie świeciła.

Czy zakup nowej mobo to jedyny ratunek czy może da się coś zrobić ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze nie mozesz wykluczyc zasilacza bo to siwecenie myszki to tylko napiecie podtrzymania a moglo pasc ktores z napiec glownych.

na poczatek polecam podpiecie innego zasilacza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze nie mozesz wykluczyc zasilacza bo to siwecenie myszki to tylko napiecie podtrzymania a moglo pasc ktores z napiec glownych.

na poczatek polecam podpiecie innego zasilacza...

1336925[/snapback]

Będzie ciężko bo nie mam na stanie zastępczego, a nie mam od kogo zapożyczyć :sad: . Jeżeli to zasilacz to byłoby znacznie lepiej bo sam mogę sobie naprawić. Z początku myślałem że jak myszka świeci to zasilacz sprawny. Chociaż faktycznie to zasiłka powinna siąść bo z wszystkimi tymi bajerami co ma w sobie http://www.modecom.pl/product.php?id=189&categoryId=6 to raczej nie powinien spalić mobo.

Zasilacz działa tylko podłączałem do innego kompa w którym jest zasilanie przez złącze 20-pin nie ma podłączenia 4-pin, z tego co się orientuje nie ma to dużego znaczenia ?? :mur: :mur: Niestety pozostaje pewnie samo mobo. :sad:

Edytowane przez Xaradas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde ostatnio jak długo gram komp mi potrafi przymulać, sprawcą jest grzejący się NB na mobo... Jak myślicie czy Zalman ZM-NB32J schłodzi dobrze mostek pólnocyny? Jest on dużo wydajniejszy od Epoxowego radiatora? Czy nie będzie kolidował z QC-80?

Edytowane przez IchBinLaden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie ciężko bo nie mam na stanie zastępczego, a nie mam od kogo zapożyczyć  :sad: . Jeżeli to zasilacz to byłoby znacznie lepiej bo sam mogę sobie naprawić. Z początku myślałem że jak myszka świeci to zasilacz sprawny. Chociaż faktycznie to zasiłka powinna siąść bo z wszystkimi tymi bajerami co ma w sobie 1336964[/snapback]

pozostaje Ci teraz sprawdzanie innych komponentów. Oczywiscie zakładam ze zrobiłes Clear CMOS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, kilka stron wczesniej pytałem się was odnośnie mojego problemu z epoxem. Wyobraźcie sobie ze w styczniu zaniosłem płyte na gwarancje, serwis sklepowy stwierdził ze płyta jest uszkodzona i wysłał ją do serwisu i po miesiacu wróciła z serwisu jako jako sprawna. No więc pomyślałem...może krasnoludki ją naprawiły zamontowałem ja spowrotem i dalej to samo więc zaniosłem płyte następpnego dnia po jej odebraniu i znowu czekałem miesiac...wróciła jako naprawiona. Podłączam i co...jeszcze gorzej. Tak jak czasem nie startowała z pamięcią teraz wogóle nie startuje z moją pamiecią (nie przechodzi posta za chiny...normalnie padka. C1 - znienawidzony komunikat...ja chce FF :((((((((((

Mam pytanie do wszystkich epoxowiczów płyty 8rda+ rev 2.2. Macie jakies problemy z kompatybilnością ramu i płyty> Działa wam dobrze na hynixah/geilach? Możecie zmienic fsb i ustawienia zię zapiszą i komp normalnie wstanie?

Edytowane przez SzymonTER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oddawałem razem z pamięciami. Serwis epoxa jest w katowicach a ja mieszkam w gdyni. W serwisie sklepowym 2x stwierdzili że płyta jest niesprawna więc ją odsyłali do pronoxy, w przeciwnym razie by jej nie wysyłali. Zresztą ten sklep jest hamski...nawet jak bym przyniósł całą jednostke którą trzeba by było podłączyć do monitora i do prądu to by się nie zgodzili. :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wali mnie czy jest kompatybilna czy nie :)...jak by tak miało być to powinni zastrzec: nbie działa z hynixami zwłaszcza ze kupiłem tą płyte w tym samym sklepie co pamięci...znaczy najpierw kupiłem płyte a potem w tym samym sklepie doradzono mi geile do tej płyty...także działac musi si...aha no i po 3 miesiacach pracy z kościami PC2700 płyta przestała z nimi działać tak samo jak teraz z tymi geilami...także bez sensu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam kupilem EPOX 8RDA3i rev.3.3 :D to moja pierwsza "markowa" plytka (poprzednio ECS, ASrock) wiec mam kilka pytan bo ilosc opcji jest co jak co znacznie wieksza niz w poprzednich produktach

1. na plycie sa dwa wejscia zasilania, ktore podlaczyc bo niestety instrukcje bede mial dopiero jutro a w necie jakos na to wpasc nie moge

2. czy podnoszenie napiecia na ram da wieksze mozliwosci ustawien timingow

3. jakie dac napiecie max na XP2000+?

pozdr. i sorry jesli ktores z pytan sie przewinelo przez forum, poki co siedze na modemie wiec zaczytywanie sie na forum wskazane nie jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez mam takie pytako: jak najlepiej skonfigurowac bios do OC :) co powylaczac a co moze zmienic. bo chcialbym wyciagnac wiecej niz 185FSB na bartonie 2500+ z pamieciami co teoretycznie powinny chodzic i na 400...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chris_dg:

1. podłącz obydwa wejścia zasilania (20pin i 4pin)

2. Tak, jak masz markowe ramy to mozesz obojętnie do 2,9V podnieśc

3. maxymalne bezpieczne napięcie na tym procu wynosi 1,95V, ale jak nie masz dobrego chłodzenia to lepiej 1,8V nie przekraczać

archaon:

poluzuj timingi, zmniejsz mnoznik, podwyzsz napięcie do 1,75V, powyłączaj wszystkie niepotrzebne rzeczy w biosie, zwiększ napięcie na ramach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam taki problem z 8RDA+ rev.2.1. Ustawiam w BIOSie VCORE 1.8V,a w logu z USDM widze ze min. chwilowe jest 1,760V a max. 1,920V! Nie pomylilem sie! Roznica 0,16V, co przy mozliwosci zmiany w BIOSie co 0,025V jest chyba kolosalnym wachaniem! I teraz pytanko - czy plyta nadaje sie do wymiany??? Mam ja juz ponad rok i jest tak od poczatku. Zasilacz na pewno jest ok - Chieftec 420, a wczesniej noname 300 i na obu bylo tak samo.

Epox 8RDA+ rev2.1

AMD Athlon XP 2500+ Barton @ 11x200MHz

Aopen GeForce4Ti4200 64MB

TwinMos 2x256MB DDR 400

WDC 80GB 8MB

Chieftec 420W (HPC-420-302DF)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

mam pytank: oficjalnie płytka 8rda+ rev.1.1 nie wspiera fsb=200 ale słyszałem/widziałem wiele wyników gdzie fsb=200 to była norma.. a czesto było nawet więcej. To jak wkońcu jest z tą płytą.. ona wspiera to fsb 200? Czy trafiają sie takie egzemplarze które nie "dochodzą" do 200? Przypomniam ze chodzi mi o rewizje 1.1

Za szybkie odpowiedzi z góry dziękuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wspiera ale prawie kazdy idzie 200 i wiecej

1346235[/snapback]

No nie kazda, duzo ludzi zalilo sie ze 185 - 195max. Jesli masz NB rev. A1/C1 to pojdzie raczej na pewno. Ja mam rev. 1.0 i NB A2 i bez vdd moda szla do chyba 204 jak dobrze pamietam, teraz 215 na Vdd=1.86 Musze skonczyc wszystkie chlodzenia, to moze troche wiecej sie uda, ale watpie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak ja mam A1 i bez problemu idzie 220 wiecej juz by trzeba vmoda robic...mowiac prawie kazdy mam na mysli wiekszosc...bo to ze kilka osob sie zalilo ze im nie idzie na kilkaset jak nie kilka tyskiecy uzytkownikow to jest nic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poluzuj timingi, zmniejsz mnoznik, podwyzsz napięcie do 1,75V, powyłączaj wszystkie niepotrzebne rzeczy w biosie, zwiększ napięcie na ramach

1344910[/snapback]

pamiecie chodza na 400 bez luzowania timingow. czy podniesienie ich napiec zmieni cos? i jakie rzeczy sa niepotrzebne w biosie?

Athlon BARTON XP2500+@2310MHz 1,9V Petagram QC-92 Cu

1346339[/snapback]

czy ten pentagram wystaje Ci nad plyte glowna? i jaka daje ci temp w stresie? Edytowane przez archaon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jestem użytkownikiem Epoxa 8RDA+ i ostatnio zauważyłem dwa wybrzuszone kondensatory co od razu mnie zaniepokoiło. Da się je wymienić czy trzeba będzie odkładać kieszonkowe na nową płytę?

Pozdrawiam vrangler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...