Skocz do zawartości
Gość

Epox 8RDA(+) - Zlote rady, codzienne problemy..

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Góralek

Ludzie pomocy bo mi juz sie skonczyly pomysly:

Kupilem EP-8RDA, ale niestety pod windows XP mam po ok 30s reset/zwis. Instalacja XP przebiega jednak bezproblemowo.

Oto lista rzeczy, ktore wykluczylem:

- przegrzanie proca: odpada (35-38C),

- przegrzanie NB i SB: odpada (montowalem zalmanki i nic),

- downclocking CPU i pamieci (FSB 100MHz) nic nie pomoglo,

- pamiec jest OK (testy memtest i golmemory), testowalem tez inny egzemplarz - to samo,

- zmiana DIMM1, DIMM3 nic nie daly,

- zmiany kanalow IDE nic nie daly,

- to nie wina dysku twardego - instalowalem XP na 3 roznych HDD - na kazdym to samo,

- wplyw innych komponentow - testowalem tylko z k. graf. - dalej to samo,

- zasilacz Chieftec 360W (napiecia - te ktore widze w biose sa ok),

- rozne ustawienia APIC i ACPI nic nie daly,

- wl/wyl AGP x8, wl/wyl FW nic nie daly,

- upgrade BIOS'u nic nie dal.

Wiec, albo to plyta, albo grafa.

Grafa to Radek 7200, w akcie desperacji dokupilem sobie GF FX 5200, wlozylem i XP juz sie nie zawieszal. Ale po instalacji sterow do GF winda po prostu sie zawiesza, moge ja tylko odpalac w trybie VGA. Probowalem tez Riva tunerem wygenerowac driver do monitora zeby wszystko wrzucal na 60Hz, jedna to nie to komputer po prostu sie zawiesza - czarny ekran (zaraz po ekranie z paskiem ladowania XP).

Jeszcze inne rzeczy ktore sprawdzilem:

- stery do nforce nic nie daly,

- XP sp 1a nic nie dal,

- stery do grafy z CD - czarny ekran, stery z nvidia.com - czarny ekran.

Moze cos jest nie tak z AGP na tej plycie - juz nie wiem. Moze macie jakies pomysly?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie mojej dziewczynie po raz enty siadł bios i nie mam już sił i nerwów aby przy nim grzebać dlatego chciałem jej kupić właśnie Epoxa 8RDA+ (jak będzie fajny to go sobie zostawię,a jej dam mojego obecnego SOLTEKa ):D -stąd to pytanie.

Czyli można przyjąć,że maxymalny czas ładownia windy to jakieś 20 sekund ? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz te pamieci na innym sprzecie ew. pozycz od kogos inne ramy. C1 to jest pamiec wiec musisz sprawdzic wszystkie warianty (Dual, bez Duala, lazy slot itp.)

udało mi sie uruchomic sprzet na pamieciach SpecTec i teraz nawet ta pamiec ktora nie dzialala wczesniej to spoko komp ja wykrywa.

mam jeszcze pytania:

- czy sterowniki do płyty mozna zainstalowac w win 95 bo nie chca mi sie zainstalowac.

- podczas uruchamiania komp wykrywa pomieć jako DDR 200 (ja mam 333) czy moze jest to przyczyna tego ze FBS jest ustawiona (ja tego nie robiłem) na 100MHZ. jak ją przestawiam na 133MHZ to wtedy komp się po kilku sekundazh zawiesza podaczas startu i tylko reset biosu pomaga.

proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jeszcze pytania: 

- czy sterowniki do płyty mozna zainstalowac w win 95 bo nie chca mi sie zainstalowac.

sado- czy ja dobrze zrozumiałem???

jedziesz na win95?? 8O 8O 8O

no tak bo inny win mi nie działa z powodu konfliktu z kata graficzna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cze

chlopaki sorka ze wejde w słowo, ale tez mam problem ze swoim Radkiem pod XP (choc to chyba nie wina systemu): Problem w tym ze komputer nie zawsze mi sie chce wystartowac, nie wiem w czym tkwi przyczyna. Wymieniałem zasilacz i jest to samo, komputer z FX'em chodzi wporzo, a moj RADEON na innej jednostce nie zgłasz zadnych problemów

kiedys ten watek juz sie chyba tu pojawil

poradzcie cos

no i tylko 11600 w marku'01 z konfiqem jak nizej :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj byłem z tym w serwisie, ale nic nie wymyslili mądrego...

wsadzilismy do mojej budy GForca FX 5600 i nie bylo problemu. a moj Radoslaw w pierwszym lepszym komputerze (cpu nie wiem- cos ok 1000mhz celina, zsiłka Codegon300W- bo to akurat widzialem) tez zachowywał sie jak trzeba, zadnych fochów i start za startem no problemo

Nowy chieftec 360 stoi ok 200pln i był bym sklonny go kupic ale skad pewnosc ze to pomoze

moze problem lezy gdzie indziej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, sprobuje tego chiefteca, ale ten serwis jest nieco problemowy bo nie maja nic poza standardem, wiec beda go musieli sprowadzac specjalnie dla mnie

chieftec HPC 360-202

chieftec HPC 360-302 - roznica tylko w ilosci wenrtlatorów? cichszy od mojego Hkey'a?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I znowu mam ten sam problem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Moja poprzednia 8rda+ pojechala do serwisu bo:

"Gdy chcialem zaloczyc kompa ponownie (natychmiast po uzytkowaniu i wylaczeniu calkowitym - przez listwe) plyta odcinala napiecie i wszystko stawalo. musialem odczekac 5-10 minut aby wszystko ponownie sie odpalalo. Co ciekawe jesli nie wylaczalem napiecia podtrzymujacego (listwa lub wlaczik na zasilce) wszystko bylo OK."

Teraz przyjechala do mnie nowa mobo na rev 1.1 i mostkami C1 i nadal jest to samo. Moze doradzicie mi jak mozna rozwiazac ta przypadlosc. Chodzi o to, ze plyta jest spoko tylko ma te jedna wnerwiajaca usterke. W biosie powylaczalem wszytkie ograniczenia termiczne i nadal jest to samo.

Config: Chieftec 360W, radeon 9700, 512mb ram (w dualu), proc Amd 2000+ (palomino)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam (sory z wpieprzenie do posta)

Jestem nowym userem, kupiłem płytkę 8RDA, i po przeczytaniu 15 stron z ego tematu juz mi z lekka białka puchną a m00zg lasuje a więc mam prośbę..

Czy moglibyście wypisać (linki itd itp) jakie stery, patche itd itp tsha ostatecznie wgrac do nforce2 zeby na windzie 98se chodzilo no problemo...

Dobrze by było miec zebrane wszystko do qpy, zeby nieszukac latami po setkach stron, wielu userom by sie bardzo przydało.. :}

Qrde bedzie ta mobo chodziła wogole na 98..?? :-/

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam  (sory z wpieprzenie do posta)

Jestem nowym userem, kupiłem płytkę 8RDA, i po przeczytaniu 15 stron z ego tematu juz mi z lekka białka puchną a m00zg lasuje a więc mam prośbę..

Czy moglibyście wypisać (linki itd itp) jakie stery, patche itd itp tsha ostatecznie wgrac do nforce2 zeby na windzie 98se chodzilo no problemo... 

Dobrze by było miec zebrane wszystko do qpy, zeby nieszukac latami po setkach stron, wielu userom by sie bardzo przydało..  :}

Qrde bedzie ta mobo chodziła wogole na 98..?? :-/

Pozdrawiam

nawet win98 sie do nf2 specjalnie nie nadaje , nie mówąc juz o 95

i to tyko kilka postow w gore :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam taki problem, podczas uruchamiania systemu wyskakuje mi "Disk boot failure Insert system disk and press enter" i dalej komputer sie nie uruchamia i zeby sie uruchomil musze wlozyc plyte z windowsem poradzcie cos ;/ mam windows 2000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciag dalszy moich bojow z plytka

ale jaja okazuje sie teraz ze nie plyta ani procesor mnie ograniczaja tylk PAMIEC !! timingi dla fsb 200 to 8,3,3,2 a lepiej chodzi na 8,4,4,2 8O przy ustawieniach 6,2,2,2 kop wogule niestartuje na fsb 200 :| jezli z timingami pujde w gure to fsb 200 staje sie stabilniejsze na nizszym napieciu i moge krecic dalej mojego 2000+ ...cholera teraz pamiec bede muial wymienic bo ta szalejej nawet dziwnie gry skaza jak niedojde do konsensusu z tymingami :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciag dalszy moich bojow z plytka

ale jaja okazuje sie teraz ze nie plyta ani procesor mnie ograniczaja tylk PAMIEC !! timingi dla fsb 200 to 8,3,3,2 a lepiej chodzi na 8,4,4,2 8O przy ustawieniach 6,2,2,2 kop wogule niestartuje na fsb 200 :| jezli z timingami pujde w gure to fsb 200 staje sie stabilniejsze na nizszym napieciu i moge krecic dalej mojego 2000+ ...cholera teraz pamiec bede muial wymienic bo ta szalejej nawet dziwnie gry skaza jak niedojde do konsensusu z tymingami :?

a jakie masz dokładnie te twinmosy?? na jakich kosciach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...