esem Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 Jest coś nowego: 8RDA3 Coś, ktoś, wie więcej o tym produkcie? :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Jest coś nowego: 8RDA3 Coś, ktoś, wie więcej o tym produkcie? :oops: W Polskich sklepach internetowych podają, że ta płyta jest na ULTRA a na stronach EPOXa że na SPP. Który chipset ta płyta ma naprawdę :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Jest coś nowego: 8RDA3 Coś, ktoś, wie więcej o tym produkcie? :oops: W Polskich sklepach internetowych podają, że ta płyta jest na ULTRA a na stronach EPOXa że na SPP. Który chipset ta płyta ma naprawdę :?: no bo to dokladnie to samo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Chyba jednak nie. Wszyscy producenci MoBo wyraźnie rozróżniają: nForce2 SPP - stare chipsety (bez obsługi 400MHz dla procesorów i oficjalnego wsparcia dla 400 MHz pamiatek), i: nForce2 Ultra - nowe chipsety, z ww wsparciem. :idea: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Chyba jednak nie. Wszyscy producenci MoBo wyraźnie rozróżniają: nForce2 SPP - stare chipsety (bez obsługi 400MHz dla procesorów i oficjalnego wsparcia dla 400 MHz pamiatek), i: nForce2 Ultra - nowe chipsety, z ww wsparciem. :idea: Akurat mam instrukcje obslugi do tej plyty w wersji angielskiej i jest tam jak byk napisane: ... "nForce2 400 ULTRA (known as nForce2 SPP..." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Akurat mam instrukcje obslugi do tej plyty w wersji angielskiej i jest tam jak byk napisane: ... "nForce2 400 ULTRA (known as nForce2 SPP..." Bardzo dobrze Ci napisali: bo SPP (System Platform Processor - procesor systemowy) dotyczy każdego nForce2. SPP jest "czystą" wersją mostka północnego, bez grafiki. Ale do rzeczy: czy byłbyś tak uprzejmy wyjaśnić mi subtelne różnice między: SPP128, SPP Chipset 18D, ULTRA 400: nie wiem z którym chipsetem mam kupić sobie MoBo: na rynku jest tyle wersji... :P A Ty robisz tu za fachowca. :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bAterion Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 sprawdza sie powiedzenie, ze najbardziej oczywiste rozwiazanie przychodzi do głowy na koncu... dzis zmienilem ramy i komp juz wstaje za kazdym razem (przynajmniej na razie: statystycznie z 2/40 dzis wchodzi 50 na 50- wiecej mi sie nie chciało) ide wiec jutro po nowe bo te NOname mam po sasiedzku od kumpla - co ciekawe moje u niego dzialaja spox , moze nie lubiły mojej plyty i tu moje pytanie, jakich pamiatek uzywacie :?: , cos polecicie (twinŁOŚ lub cos innego), moze zmienie przy okazji z 333na 400 cl2 a kingszjas do piachu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Akurat mam instrukcje obslugi do tej plyty w wersji angielskiej i jest tam jak byk napisane: ... "nForce2 400 ULTRA (known as nForce2 SPP..." Bardzo dobrze Ci napisali: bo SPP (System Platform Processor - procesor systemowy) dotyczy każdego nForce2. SPP jest "czystą" wersją mostka północnego, bez grafiki. Ale do rzeczy: czy byłbyś tak uprzejmy wyjaśnić mi subtelne różnice między: SPP128, SPP Chipset 18D, ULTRA 400: nie wiem z którym chipsetem mam kupić sobie MoBo: na rynku jest tyle wersji... :P A Ty robisz tu za fachowca. :oops: nie jestem zadnym fachowcem, plyta jest 8rda3 i na pudelku jak i w instrukcji obslugi jest napisane ze jest toto na nForce2 400 ultra. ps. podaj link do strony epoxa gdzie masz to napisane, bo sam jestem ciekaw, planuje w najblizszym czasie zmienic plyte na wlasie takowego epoxa, wiec moze w sklepach nas oklamuja. Niezaleznie tez od wszystkiego kazdy nForce2 obsluguje 200 MHz, a nForce2 ultra robi to oficjalnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 wie ktos cos moze odnosnie tego http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=45900 ? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Wejdź na niemiecką stronę Epoxa: tam są podawane płyty będące w sprzedaży i będące jeszcze w produkcji (a więc te najbardziej mnie interesujące) - oznaczenie chipsetu: SPP128. Stara produkcja Abita (w tym leganda N...): oznaczenie chipset 18D, Gigabyte: raz oznacza Ultra 400, drugi raz SPP128, MSI: seria Delta powinna być na Ultra 400, oznaczenie w instrukcji obsługi SPP128. Największe badziewiarstwo to Komputronik: mają płyty nForce2 bez obsługi Dualu, np 8RDAE: porąbało ich całkiem, brawo marketing! Na www.tomshardware.pl są zdjęcia chipsetów ale bez komentarza. Na tym forum, w sprawie FICa, też się rozpisują ale nie podają różnic. Więc się grzecznie pytam... :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uszek Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Mam do wyboru kupno tych płyt EPOX 8RDA3 NFORCE2 SOCA AGP8 DŹWIĘK EPOX 8RDA3I NFORCE2 SOCA AGP8 DŹ6/SIEĆ EPOX 8RDAE NFORCE2 SOCA AGP8 DŹWIĘK wszytskie kosztuja mniej wiecej tyle samo (ok 350zł) i nie wiem na ktora sie zdecydowac ktora bedzie najlepsza??? Wazne tez zeby był dzwiek na płycie głownej. Czy w kazdej tych płyt wejscia audio sa ustawine pozimo bo wkładka z tyłu obudowy w takim razie nie ebdzie pasowac ale mysle ze sklep sie tym zajmnie:)mam racje?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bAterion Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Panowie, jak z tymi pamiatkami, jakich uzywacie- pochwalcie sie z tym cl2 to przesadzilem, jak zobzczylem ceny to mi sie odechcialo w ogole ramy sa dzis w astronomicznych cenach ja teraz celuje w GeIL 512MB PC-400 CL2.5 http://sklep.benchmark.pl/pelny_7133.html moze tez na czyms sie sparzyliscie, czego nie brac bo nie chce znowu wpadki pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostom Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Czy w kazdej tych płyt wejscia audio sa ustawine pozimo bo wkładka z tyłu obudowy w takim razie nie ebdzie pasowac ale mysle ze sklep sie tym zajmnie:)mam racje?? Razem z płytą dostajesz tylny panel - jest w komplecie. Więc przejmować tym się nie musisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Panowie, jak z tymi pamiatkami, jakich uzywacie- pochwalcie sie z tym cl2 to przesadzilem, jak zobzczylem ceny to mi sie odechcialo w ogole ramy sa dzis w astronomicznych cenach ja teraz celuje w GeIL 512MB PC-400 CL2.5 http://sklep.benchmark.pl/pelny_7133.html moze tez na czyms sie sparzyliscie, czego nie brac bo nie chce znowu wpadki pozdro wszystko zalezy ile kasiory chcesz na to przeznaczyc.....ale przyznam ze te GeIL'e maja dobry stosunek cena/jakosc Jak masz duuuzo ecie-pecie to moze to : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=16433471 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@reQ Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Ma ktoś może jakiś skuteczny patent na odklejenie zalmana z NB. Użyłem wspaniałego kleju dwuskładnikowego dostarczonego z radiatorem, oj głupie to było!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bAterion Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 wszystko zalezy ile kasiory chcesz na to przeznaczyc.....ale przyznam ze te GeIL'e maja dobry stosunek cena/jakosc Jak masz duuuzo ecie-pecie to moze to :http://www.allegro.pl/show_item.php?item=16433471 za alllegro dziekuje, a z kasiorka wiadomo jak jest zawsze za malo :< nie wiem tylko czy warto sie szarpac na te pc400, moze lepiej zostac przy 333, na razie nie krece ale chyba juz niedlugo sie za to zabiore tylko co wtedy lepiej 333/cl2 czy 400/cl 2,5 :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 30 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2003 Mam do wyboru kupno tych płyt EPOX 8RDA3 NFORCE2 SOCA AGP8 DŹWIĘK EPOX 8RDA3I NFORCE2 SOCA AGP8 DŹ6/SIEĆ EPOX 8RDAE NFORCE2 SOCA AGP8 DŹWIĘK wszytskie kosztuja mniej wiecej tyle samo (ok 350zł) i nie wiem na ktora sie zdecydowac ktora bedzie najlepsza??? no wlasnie o co tu chodzi i ktora plyta jest najlepsza ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 Mam do wyboru kupno tych płyt EPOX 8RDA3 NFORCE2 SOCA AGP8 DŹWIĘK EPOX 8RDA3I NFORCE2 SOCA AGP8 DŹ6/SIEĆ EPOX 8RDAE NFORCE2 SOCA AGP8 DŹWIĘK wszytskie kosztuja mniej wiecej tyle samo (ok 350zł) i nie wiem na ktora sie zdecydowac ktora bedzie najlepsza??? no wlasnie o co tu chodzi i ktora plyta jest najlepsza ? Pierwsze dwie to najnowsze produkty, różnią się siecią. Trzecia do dziwna sprawa: benchmark i komputronik twierdzą, że nie ma dwukanałowej obsługi pamięci: idą w zaparte. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 Witam wszystkich po dłuższej nieobecności! Do wizjonerka: moja RDA zdechła ponad trzy tygodnie temu tak samo i miała identyczne objawy, tyle że nie komp się nie uśpił - po prostu wyłączył się i już więcej nie mogłem włączyć. Po ubiciu drugiego już z kolei 8RDA po długim czekaniu dostałem w zamian 8RDAE za karę :twisted: :twisted: :twisted: W związku z tym mam pytanie: jak zerwać z tego cholerstwa radiator z NB? Mam zalmana cośtam32, służył dzielnie w porzednich płytach a teraz wala się po szufladach. Trik z suszarką nie działa i brakuje mi pomysłu a nie chciałbym robic tego "siłowo" bo boję się że zdejmę radiator razem z chipem :twisted:. Macie jakieś pomysły?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 ... Pytanie za 100 punktów: ma dwu kanałową obsługę pamięci czy nie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 ... Pytanie za 100 punktów: ma dwu kanałową obsługę pamięci czy nie? NIE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 ... Pytanie za 100 punktów: ma dwu kanałową obsługę pamięci czy nie? NIE no to dlatego jest tansza od 8rda3, dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizjonerek Opublikowano 2 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2003 Witam wszystkich po dłuższej nieobecności! Do wizjonerka: moja RDA zdechła ponad trzy tygodnie temu tak samo i miała identyczne objawy, tyle że nie komp się nie uśpił - po prostu wyłączył się i już więcej nie mogłem włączyć. no podobnie :( ty dostałeś nową bo masz gware mnie czeka wydatek niestety narazie nie ma kasiory na nową płyte a szkoda mi proca wkładać w jakiśtymczasowy Ecs bo to nie ma sensu . nie wiem bios sprawdzałem i na 1000% to nie on sie skopcił. wysyłam płyte na serwis ciekawe co powiedzą . btw thx za info przynajmniej wiem ze to nie tylko u mnie sie płyty jaraja 4 w ciagu 4 miesiecy :( i nie znam powodu zasilacz wydaje sie spox ale na wszelki wypadek przed kupnem nowej wymienie go na chefa:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 3 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2003 no ja slyszalem ze te 'pady' to wina kondensatorów, podobno epox ostatnio chcial zaoszczedzic przez zastosowanie tanszych. I jak to sie mówi - chytry 2x traci ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 3 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2003 Czy ktoś już zdejmował ten zasrany radiator (podobny ma RDA3), bo już nie długo w akcie desperacji będę go zrywał :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizjonerek Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 Witam wszystkich po dłuższej nieobecności! Do wizjonerka: moja RDA zdechła ponad trzy tygodnie temu tak samo i miała identyczne objawy, tyle że nie komp się nie uśpił - po prostu wyłączył się i już więcej nie mogłem włączyć. no podobnie :( ty dostałeś nową bo masz gware mnie czeka wydatek niestety narazie nie ma kasiory na nową płyte a szkoda mi proca wkładać w jakiśtymczasowy Ecs bo to nie ma sensu . nie wiem bios sprawdzałem i na 1000% to nie on sie skopcił. wysyłam płyte na serwis ciekawe co powiedzą . btw thx za info przynajmniej wiem ze to nie tylko u mnie sie płyty jaraja 4 w ciagu 4 miesiecy :( i nie znam powodu zasilacz wydaje sie spox ale na wszelki wypadek przed kupnem nowej wymienie go na chefa:Dhmmmmm wiecie co oblukałem wczorej dokłądnie płyte pod lupą i odnalazłem na niej 3 odpadnięte (nie wiem czy się odlutowały czy pekły i odpadły z ciepłoty) kondensatorki lutowane powierzchniowo 8O jakiś Ccostam costam . jedne są po prawej stronie chipsetu sztuk 2 i nastepnu sztuk 1 przy gnieżdzie pamieci . nie widać aby się coś zjarało zero okocpceń czy jakiś zadymioń przyczenieniń wygląda tylko jak by poprostu se odpadły :evil: :?: tylko dlaczego z chipset sie jednak grzeje wiec te 2 w jego bezposrednim sąsiedztwie mogły falktycznie się przegrzać pęknąc i odpaść ale koło pamieci ?? przecież tam jest chłodno . już nic nie kapuje. jesli to przez kondziory a uda się ją naprawić to az pękne z radosci :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Panowie ,mam dziwny problem ,może ktoś wie jak z niego wybrnąć Ano , od kilku dni nie działa mi firmowy progs do pomiaru temperatury USDM , wywala komunikat : incorrect Bios ID Dodam że nie robiłem żadnych upgrejdów Biosu , komp nie wykazuje żadnych dziwnych anomali ,typu zwis systemu Sprawdzane w 2 niezależnych systemach WinXP. Z tego co się ornientuje wina musi leżeć po stronie sprzętu tylko nie mam pojęcia co sie mogło stać ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 Jest taka akcja Panowie. kupilem dzisiaj sobie kostke Twinmoc PC3200 256mb na kosciach mtek i pamiec chodzi tylko na ustawieniach by SPD, jakakolwiek proba podkrecenia konczy sie konmiecznoscia clera cmos. Poza tym przy szynie 200 moge ustawic tylko 4 mnozniki dla proca: 8,5; 9,5;12 i 12.5. przy innych komp wchodzi w stan uspienia :( Poza tym nie ma mnoznika 9. Myslalem, ze niestabilna praca spowodowana jest grzejacym sie NB, ale teraz wieje na niego zalman 92mm na full i zero roznicy. Proc normalnie chodzi 12.5*166 i 1.6V, ale napiecie 2.2V niewiele pomaga przy szynie 200. Plyta ma mostek C1 i na pudelku jes fsb400 support. Ja juz jestem skonfudowany i nie wiem co robic. Bios jest ostatni dostepny. HELP Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-&R- Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 U mnie było podobnie jak pamiec wstawilem do 1 slotu. zmien slot i sprawdz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 U mnie było podobnie jak pamiec wstawilem do 1 slotu. zmien slot i sprawdz.zaraz sprawdze. pamiec siedzi teraz w tym pojedynczym slocie. IMO nie powinno byc roznicy gdzie ja wsadze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...