Skocz do zawartości
shirane

Pobor Mocy Przez Pc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie, ile by mnie kosztowało miesięczne utrzymanie komputera włączonego powiedzmy 12h na dobę. Gdzieś czytałem, że 1h to 4 gr.

Skoro 4 gr to 1h to 12h wychodzi na 48gr. Czyli miesięczny koszt wychodziłby 14 zł i 88 gr. Nie wydaje mi się to zbyt wiarygodne. Oczywiście chodzi mi z wyłączonym monitorem, ewen. 4-5h z włączonym.

Mój sprzęt to :

AMD Athlon X2 4000+

Palit GeForce 8600 Sonic +

OCZ Silver 2 GB DDR 2 800 mhz.

BeQuiet Straight Power 400W

Z góry dziękuję,

shirane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to glupoty czytales, bo jeden komp pobiera 150W drugi 300W, a i ten sam komp ma rozny pobor w zaleznosci od obciazenia.

1kWh energi kosztuje wraz z kosztami przesylu etc okolo 60gr....

Sprawdz pobor mocy swego kompa i tyle. Proste?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

licząc dla tego co masz na zasilaczu dostajesz niejako maksymalny możliwy koszt.

Nie bardzo - jest to moc oddana do bebechów , a skoro tak to zasilacz o sprawności ~85% będzie pobierał przy oddaniu 400W mniej niż model np. ~65% (a takie też bywały- teraz to raczej te ~75% mają).

ps. właściwie to modele ~85% przy bardzo niewielkiej mocy oddawanej (~20W przy modelu ~400W) mają sprawność ~65% ;) - widzę że maksymalna sprawność (przynajmniej w moim modelu) jest uzyskiwana przy połowie max mocy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba to sprawdzić doświadczalnie:

http://forum.purepc.pl/temat/FAQ/8/Ile-ene...omputer/176954/

W moim przypadku bez monitora komp pobiera ok. 150W (oczywiście bez obciążenia) x 0,45 gr/kWh to daje ok. 58zł (24h) lub 29zł (12h/day).

W twoim przypadku będzie to ok. 200W czyli ok. 68zł (24h) lub 34zł (12h/day) - oczywiście zależy jeszcze od ceny energii

Monitor LCD to dodatkowo ~30-50W w zależności od rozmiaru.

Edytowane przez marcin.mb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...