shirane Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 Witam, mam pytanie, ile by mnie kosztowało miesięczne utrzymanie komputera włączonego powiedzmy 12h na dobę. Gdzieś czytałem, że 1h to 4 gr. Skoro 4 gr to 1h to 12h wychodzi na 48gr. Czyli miesięczny koszt wychodziłby 14 zł i 88 gr. Nie wydaje mi się to zbyt wiarygodne. Oczywiście chodzi mi z wyłączonym monitorem, ewen. 4-5h z włączonym. Mój sprzęt to : AMD Athlon X2 4000+ Palit GeForce 8600 Sonic + OCZ Silver 2 GB DDR 2 800 mhz. BeQuiet Straight Power 400W Z góry dziękuję, shirane Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 No to glupoty czytales, bo jeden komp pobiera 150W drugi 300W, a i ten sam komp ma rozny pobor w zaleznosci od obciazenia. 1kWh energi kosztuje wraz z kosztami przesylu etc okolo 60gr.... Sprawdz pobor mocy swego kompa i tyle. Proste? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shirane Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 Pobor mocy mojego kompa jest to ilość W zasilacza? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 (edytowane) Pobor mocy mojego kompa jest to ilość W zasilacza?Nie (na szczęście). Napis 400W wskazuje na okolice mocy jaką zasilacz może maksymalnie oddać. Edytowane 1 Maja 2008 przez Kyle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 licząc dla tego co masz na zasilaczu dostajesz niejako maksymalny możliwy koszt. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 licząc dla tego co masz na zasilaczu dostajesz niejako maksymalny możliwy koszt.Nie bardzo - jest to moc oddana do bebechów , a skoro tak to zasilacz o sprawności ~85% będzie pobierał przy oddaniu 400W mniej niż model np. ~65% (a takie też bywały- teraz to raczej te ~75% mają). ps. właściwie to modele ~85% przy bardzo niewielkiej mocy oddawanej (~20W przy modelu ~400W) mają sprawność ~65% ;) - widzę że maksymalna sprawność (przynajmniej w moim modelu) jest uzyskiwana przy połowie max mocy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 Zasilacze spelniajace norme 80+ maja sprawnosc minimum 80% od 20% obciazenia, nizej sie moga (w mysl normy) niestworzone rzeczy dziac ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.mb Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 (edytowane) Trzeba to sprawdzić doświadczalnie: http://forum.purepc.pl/temat/FAQ/8/Ile-ene...omputer/176954/ W moim przypadku bez monitora komp pobiera ok. 150W (oczywiście bez obciążenia) x 0,45 gr/kWh to daje ok. 58zł (24h) lub 29zł (12h/day). W twoim przypadku będzie to ok. 200W czyli ok. 68zł (24h) lub 34zł (12h/day) - oczywiście zależy jeszcze od ceny energii Monitor LCD to dodatkowo ~30-50W w zależności od rozmiaru. Edytowane 5 Maja 2008 przez marcin.mb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 I tym miłym akcentem zakończymy temat. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...