bertas Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 (edytowane) zbieram sie za kupno niedrogiego kompa i wstępnie wybrałem 2 zestawy procesor + płyta główna i teraz prosze doradźcie mi co bedzie wydajniejsze? czy Pentium dual core E2180 + ga-p31-ds3l czy Athlon X2 4800+ + ga ma69vm-s2. W gre może wchodzić lekkie podkręcanie, ale na chłodzeniu boxowym. Jeżeli macie jakieś sugestie co do płyt głównych, czy procesorów to piszcie na jakie ewentualnie zmienić w podobnym przedziale cenowym? Edytowane 5 Maja 2008 przez bertas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 Pierwszy zestaw i lekkie OC w granicach 2.8-3Ghz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 Zestaw pierwszy. Będzie sporo lepszy niż AMD niestety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bertas Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 (edytowane) mimo iż athlon ma 2,5 ghz bez żadnego podkręcania??????, a po podkręceniu tez przeciez cos przyspieszy i nie bedzie lepszy? Edytowane 5 Maja 2008 przez bertas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 nie bedzie... tego E2180 bez problemu krecisz na 2.8-3GHz a wtedy Athlon zostanie zjedzony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 (edytowane) Jeśli będzie lekkie OC a tak jak piszesz że będzie to tylko i wyłącznie zestaw nr 1. AMD IMO się nie nadają do OC :P A co do e2180 lepiej wziąć e2160 bo zrobią tyle samo. Edytowane 5 Maja 2008 przez ManhunT666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bertas Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 e2180 i e2160 w proline kosztują tyle samo wiec chyba lepiej w tej samej cenie wziąsć 2 ghz, a czy OC zmniejsza żywotność? bo komputer ma posłużyć kilka lat:] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 (edytowane) a czy OC zmniejsza żywotność?Zależy, ale bez przekraczania kosmicznych napięć - żywotność spadnie z 25 do 15 lat albo coś w ten deseń :P Edytowane 5 Maja 2008 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 e2180 i e2160 w proline kosztują tyle samo wiec chyba lepiej w tej samej cenie wziąsć 2 ghz, a czy OC zmniejsza żywotność? bo komputer ma posłużyć kilka lat:] Do OC potrzeba mocniejszych podzespołów żeby działało tak samo bezawaryjnie jak bez OC, w praktyce oznacza to że trzeba mocniejszy zasilacz lepsze chłodzenie i wytrzymalszą płytę główną oraz dodatkowo trzeba wkalkulować większe opłaty za prąd. Do normalnego użytkowania komputera OC nie ma sensu. OC przydaje się tylko do niektórych gier 3D jeśli mamy odpowiednio mocną kartę graficzną i CPU nieco za mało wydajne do tej karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 OC przydaje się tylko do niektórych gier 3D jeśli mamy odpowiednio mocną kartę graficzną i CPU nieco za mało wydajne do tej karty. ekhm, To teraz powiedz mi jak sie ma ta teoria do tego ze mój X2 lata 2100@2600, nie gram w gry i mam GF7050. Podpowiem Ci ze OC bardzo mi się przydaje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 ekhm, To teraz powiedz mi jak sie ma ta teoria do tego ze mój X2 lata 2100@2600, nie gram w gry i mam GF7050. Podpowiem Ci ze OC bardzo mi się przydaje...Skąd mogę wiedzieć do czego używasz komputera? Poza grami 3D pewnie znajdzie się jakieś zastosowanie OC ale w większości znanych mi sytuacji tam gdzie potrzebna jest duża wydajność to również potrzebna jest duża niezawodność i redukcja ryzyka wystąpienia błędów sprzętu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 Do OC potrzeba mocniejszych podzespołów żeby działało tak samo bezawaryjnie jak bez OC, w praktyce oznacza to że trzeba mocniejszy zasilacz lepsze chłodzenie i wytrzymalszą płytę główną oraz dodatkowo trzeba wkalkulować większe opłaty za prąd. Do normalnego użytkowania komputera OC nie ma sensu. OC przydaje się tylko do niektórych gier 3D jeśli mamy odpowiednio mocną kartę graficzną i CPU nieco za mało wydajne do tej karty. Po pierwsze jaka jest różnica pomiędzy E2160@3GHz a E6850 w poborze mocy? Po drugie jaka jest różnica czy płyta chodzi z deklarowanymi przez producenta FSB333MHz czy 200MHz? I jak to jest możliwe że na E2160@3GHz na BOXie temperatura dochodzi zaledwie do 60 stopni? Jak nie masz nic interesującego do napisania to sobie odpuść... bertas bierz PDC. X2 mu nie podskoczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bertas Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 mam pare pytan, w miare możliwości propsze o odpowiedz na wszystkie: 1. jaką jeszcze płytę byście polecili w podobnej cenie? (okolice 200zł) jezeli nie znalazłbym jej na giełdze w katowicach? bo w sklepach coraz trudniej ja zdobyc (nie mowie o sklepach internetowych), najlepiej jakas z funkcja oszczedzania energii 2. czy ta giełda dalej jest taka popularna ze jest tak duzo sprzedajacych, ze mozna kupic taniej niz w sklepach? 3. słyszał ktos o płycie GA-EP31-DS3L z technologia DES, kiedy bedzie mozna ją kupic w sklepie? 4. chciałbym sie dowiedziec jeszcze czy na procesorze albo opakowaniu są jakieś oznaczenia które mówią z jakiej serii jest procesor? czym się kierować tak aby trafić na lepsza sztukę? bede brac e2180 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 (edytowane) 1. http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...78&katid=60 2 sloty ram i integra - poza tym z grubsza to samo co p31 ds3l 3. nie, to musiał by być EP31 Jak dla mnie to marketingowy chłyt - ratuj Ziemie ! :lol2: Silniki Sterlinga na NB i inne idiotyzmy. A i tak do OC pewnie trzeba będzie wyłączyć. http://www.bit-tech.net/hardware/2008/02/2...e_ga-ep35-ds4/4 - ile to daje, i dodatkowy soft do windy - bleh ... 4. na opakowaniu numer seryjny - ale to nic nie da bo nie ma fajnych serii w PD - czysta loteria Edytowane 6 Maja 2008 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bertas Opublikowano 7 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2008 (edytowane) A jakie macie jeszce inne propozycje na płyty główne? a czy ta GA-G31M-S2L tak samo nadaje sie na OC jak ga-p31-ds3l? Edytowane 8 Maja 2008 przez bertas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 To ten sam chipset tylko płytka jest mniejsza i ma dwa sloty na ram. Sector19 ją ma i mówi że bardzo fajna a On sie na OC zna [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...