maro18 Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 Witam! Mój brat składa sobie komputer i ja mu w tym pomagam. Na razie stanęło na poniższym (zakupy w sklepie esc) i chciałbym się poradzić forumowych wyjadaczy - czy coś byście zmienili (tylk tak, żeby cena nie poszła za bardzo w górę). Komputer głównie do internetu, filmów, czasem do montażu filmów (amatorskiego). Procesor:Intel Core 2 Duo E8200 /2.66GHz, 6MB, 1333MHz, BOX/ ________________ 499 zł Płyta główna:Foxconn P35A-S /Intel P35/_____________________________________ 299 zł Pamięć RAM:A-Data 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Extreme Edition ____________________140 zł Dysk twardy:Seagate 500GB 7200rpm 32MB cache SATAII Barracuda 7200.11_______260 zł Karta graficzna:Gainward GeForce 8800GTS 512MB DDRIII /256bit/ HDTV 2xDVI_____685 zł Nagrywarka DVD:Liteon LH-20A1L SATA Lightscribe (black) + Nero_________________80 zł (to kompletny strzał, jestem otwarty na sugestie) Klawiatura:Logitech Cordless Desktop EX110 __________________________________120 zł Obudowa:Sharkoon Rebel 9 Economy Edition /Black/____________________________165 zł Zasilacz:Corsair 450W [CMPSU-450VXEU] ____________________________________199 zł Do tego już zamówiony Gateway 2485W_____________________________________1749 zł i głośniki Genius 2000x już kupione __________________________________________158 zł --------------------------------------------------------------------------------------------------------- ____________________________________________________________Razem_____4354 zł brutto Warunkiem jest kupno w jednym sklepie (chyba esc jest najlepszym wyborem), bo brat chce, żeby mu to wszystko poskładali i przetestowali (nie ufa mi ??? :rolleyes: ) i bratu zależy na lightscribe w nagrywarce DVD. Z góry dziekuję za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 Ja nie widzę większych uchybień poza nagrywarką. Za niewiele więcej masz pioneerka. Mam LiteONa i szczerze więcej nie kupie nic od tej firmy. A i RAMu warto brać już 4GB. I jakiś Pentagram Karakorum by się na proca przydał :) PS Porównaj cenę zestawu w apollo i ESC i wybierz gdzie taniej wyjdzie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 Tak na początek to można odjąć co najmniej 400 zł za kartę graficzną bo do takiego przeznaczenia to szkodnik w komputerze. Wytwarza hałas, pobiera dużo prądu i wydziela dużo ciepła nic w zamian nie dając (poza wysoką ceną i potencjalną niestabilnością kompa). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro18 Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 Ja nie widzę większych uchybień poza nagrywarką. Za niewiele więcej masz pioneerka. Mam LiteONa i szczerze więcej nie kupie nic od tej firmy. A i RAMu warto brać już 4GB. I jakiś Pentagram Karakorum by się na proca przydał :) PS Porównaj cenę zestawu w apollo i ESC i wybierz gdzie taniej wyjdzie ;) dzięki za szybką odpowiedź :-) też się zastanawiałem nad 2x2 GB RAMu, ale nei wiem jak jest z jego obsługą w WinXP ? Coś mi się o uszy obiło, że jest problem i że do takiej ilości RAMU lepsza jest Viasta (którą pewnie polubię jak wydadzą SP4 za 3 lata :wink: ). Też wolałbym Pioneera, ale w esc nie ma z Lightscribe (zobaczę jeszcze ceny i dostępność towaru w apollo). Pzdr! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 dzikidaniel skad masz takie opinie , jesli z Wachocka to spoko ,wybaczam ;) LiteOn robi nagrywarki dla Asusa , Sony i paru innych firm ,wiec wystarczy pomyslec . Jak dla mnie zestawki spoko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 [... Jak dla mnie zestawki spoko. Do gier 3D to może tak ale do wymienionego celu jest bez sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro18 Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 (edytowane) Do gier 3D to może tak ale do wymienionego celu jest bez sensu. No niby tak, ale brat nie jest taki, co by sobie czasem w call of duty nie popykać :wink: tak dla odstresowania :razz: Poza tym przy 24" monitorze to chyba dosyć porządna karta mimo wszystko się przyda, żeby się nie martwić, że Ci filmy przycinają (no chyba, że tu główną rolę grają proc i RAM)? EDIT: a co sądzicie o tej płycie do powyższego zestawu? Edytowane 10 Maja 2008 przez maro18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 No niby tak, ale brat nie jest taki, co by sobie czasem w call of duty nie popykać :wink: tak dla odstresowania :razz: Poza tym przy 24" monitorze to chyba dosyć porządna karta mimo wszystko się przyda, żeby się nie martwić, że Ci filmy przycinają (no chyba, że tu główną rolę grają proc i RAM)? EDIT: a co sądzicie o tej płycie do powyższego zestawu? Skoro to ma służyć do gry 3D to zmienia nieco sytuację (do monitora 1920x1200 wystarczy najtańszy pasywny 7300GT jeśli pominąć gry 3D) Jeśli nie zamierza grać to lepiej dołożyć zaoszczędzone środki na grafie do E8400 i cichszego zasilacza typu Enermax Pro82+ oraz cichszego od BOX chłodzenia CPU. (coś czuję że to nie brat planuje w coś popykać na tym kompie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro18 Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 (edytowane) (coś czuję że to nie brat planuje w coś popykać na tym kompie) Spoko - nie mieszkamy z bratem w jednym mieszkaniu, a poza tym nie narzekam na 8800 GTX... :-) PS dzięki za pozostałe uwagi - przekażę zainteresowanemu :-) Edytowane 12 Maja 2008 przez maro18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 Jest jeszcze jedna możliwość efektywnego wykorzystania środków z karty graficznej. Zabawa w nawet amatorskie montowanie filmów będzie znacznie bardziej komfortowa jeśli dorzucimy do zestawu drugi identyczny dysk bo umieszczenie danych wejściowych na innym dysku niż wyjściowe spowoduje bardzo duże przyspieszenie a kopiowanie filmu z jednego dysku na drugi to nawet może być 3 razy szybciej niż w ramach jednego dysku. http://twojepc.pl/artykuly.php?id=raid0_testy&strona=4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 dzikidaniel skad masz takie opinie , jesli z Wachocka to spoko ,wybaczam ;) LiteOn robi nagrywarki dla Asusa , Sony i paru innych firm ,wiec wystarczy pomyslec . Jak dla mnie zestawki spoko. Sam mam 1673 i porażka. Mam w drugim kompie starego LG i jest lepszy bo przedewszystkim mniej szopek robi. Chociaż życzę by robili dobre nagrywarki bo mimo wszystko mam sentyment dla tej firmy (nagrywarka jeszcze jest w kompie)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 dwaIP sory ale za bardzo kombinujesz.... W czym Ci przeszkadza 8800GTS?? przecież jak będą gry to chyba lepiej mieć lepszą grafe co nie? Ja bym ją zostawił w spokoju, ewentualnie można by wziąć tańszego 8800GT, jeśli gry brat nie będzie grał zbyt dużo. Chociaż takie COD2 to chodzi na moim kompie na max detalach przy 1280x1024 i nic nie tnie. A COD4 może nie chodzi na maxa ale na średnich i też 1280x1024 i jest spoko, więc 8800gt będzie jak dla mnie lepszym wyborem, a reszte dołożyć do 4gb ramu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 dwaIP sory ale za bardzo kombinujesz.... W czym Ci przeszkadza 8800GTS?? przecież jak będą gry to chyba lepiej mieć lepszą grafe co nie? Ja bym ją zostawił w spokoju, ewentualnie można by wziąć tańszego 8800GT, jeśli gry brat nie będzie grał zbyt dużo. Chociaż takie COD2 to chodzi na moim kompie na max detalach przy 1280x1024 i nic nie tnie. A COD4 może nie chodzi na maxa ale na średnich i też 1280x1024 i jest spoko, więc 8800gt będzie jak dla mnie lepszym wyborem, a reszte dołożyć do 4gb ramu. Jeśli będzie grał w wymagającą takiej karty grę 3D to oczywiście że 8800GTS lub GT jest do tego bardzo dobra. Jeśli nie będzie grał to wtedy jest bez sensu bo pogorszy właściwości termiczne komputera i całość będzie chodziła głośniej i z większymi szansami na awaryjność. Kluczowe do wyboru optymalnego sprzętu jest określenie do czego będzie wykorzystywany. Drugi dysk da więcej przyrostu wydajności w montażu filmów niż dołożenie RAM do 4GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 dwaIP sory ale za bardzo kombinujesz.... W czym Ci przeszkadza 8800GTS?? przecież jak będą gry to chyba lepiej mieć lepszą grafe co nie? Ja bym ją zostawił w spokoju, ewentualnie można by wziąć tańszego 8800GT, jeśli gry brat nie będzie grał zbyt dużo. Dziecinne podejscie - jakn mozna wydac niepotrzebnie kase na karte grafiki, to koniecznie trzeba to zrobic, "zeby miec" - bo do filmow, obobki video czy internetu taka karta nie ma zastosowania, a do CODa wystarczy x1950pro - w koncu skoro gra bedzie od czasu do casu, to nie ma co ladowac polowy kasy w grafike. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katsuyoshi Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 A tak w ogóle może byś powiedziala w którego cod ? bo jak w 1 to nawet geForce 4 styknie xDD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 (edytowane) Płyta główna: F P35A-S to prawie to samo co Asus P5K dopłacanie do P5E mija się z celem Ram: skusiłbym się na 2x2GB , XP SP3 rozpoznaje do 4GB więc nie będzie problemu Dysk: wziąłbym 2x250 i połączył w raid 0 , uzyskasz wzrost prędkości zapisu/odczytu Karta graficzna: muszę przyznać że znalazłeś nawet tanio 8800GTS , jednak jeśli masz zamiar grać tylko sporadycznie to 9600GT wystarczy w zupełności , zapewni wydajność zbliżona do 8800GT a za 500zł masz już karty kręcone fabrycznie Zasilacz : Corsair/Chieftec/OCZ dowolny 450-500W jak możesz dorzuć do Tagan/Antec ale nie wymagane Edytowane 10 Maja 2008 przez BLiT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 ..też się zastanawiałem nad 2x2 GB RAMu, ale nei wiem jak jest z jego obsługą w WinXP ? Coś mi się o uszy obiło, że jest problem i że do takiej ilości RAMU lepsza jest Vista (którą pewnie polubię jak wydadzą SP4 za 3 lata...Co do 4GB ramu (i więcej) nie ma znaczenia czy to Xp czy Vista - system musi być 64bitowy! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 Dziecinne podejscie - jakn mozna wydac niepotrzebnie kase na karte grafiki, to koniecznie trzeba to zrobic, "zeby miec" - bo do filmow, obobki video czy internetu taka karta nie ma zastosowania, a do CODa wystarczy x1950pro - w koncu skoro gra bedzie od czasu do casu, to nie ma co ladowac polowy kasy w grafike.Przecież autor napisał jasno i wyraźnie że będą gry 3D, więc lepsza grafa nie zaszkodzi. Oczywiście, gdyby komputer miałsłużyc tylko do internetu i filmów to wystaczyłby nawet taki hd3450. Co do dysku to też racja. Raid daje spory przyrost, więc jednak byłoby chyba lepiej kupic zamiast 500gb, 2x250gb lub nawet 2x320 a w przyszłości najwyżej ramu dołożyc jakby brakowało. Pomiędzy 8800gt a 8800gts jest znaczna różnica cenowa, więc spokojnie powinno wystarczyć na 2 dyski 2x320gb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 Tylko jak założy np RAID 0 to musi się liczyć w przypadku awarii dysku z utratą danych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 Tylko jak założy np RAID 0 to musi się liczyć w przypadku awarii dysku z utratą danych.Czyli jak kupi 2x250 to jest bardziej narażony na utratę danych niż w przypadku zakupu 1x500? Jeśli padnie jedna 250 tracimy wszystko , jednak jeśli padnie pięćsetka też tracimy wszystko , więc w tym przypadku nie widzę przeciwwskazań aby wybrać raida. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 ... Co do dysku to też racja. Raid daje spory przyrost, więc jednak byłoby chyba lepiej kupic zamiast 500gb, 2x250gb lub nawet 2x320 a w przyszłości najwyżej ramu dołożyc jakby brakowało. .. Co do raid to zachęcam do zwrócenia uwagi na wynik testu szybkości kopiowania. http://twojepc.pl/artykuly.php?id=raid0_testy&strona=4 Mając 2 dyski oddzielnie zrobimy kopię z pierwszego na drugi dwa razy szybciej niż przy tych samych dyskach spiętych w raid. Dwa dyski to za mało do robienia raid lepiej mieć je oddzielnie. W praktyce raid z 2*HDD wygląda jeszcze mniej korzystnie niż w tym teście. Co do ryzyka utraty danych to to raid 0 je podwyższa około dwukrotnie w stosunku do jednego dysku (bo wystarczy że jeden z raid padnie) Mając dwa dyski oddzielnie mamy sytuację komfortową pod względem ryzyka utraty danych bo możemy trzymać kopie najważniejszych danych na drugim dysku i wtedy nawet jak jeden dysk padnie to mamy dane i działający komputer (możemy nawet poczekać te dwa tygodnie na reakcję serwisu producenta HDD bez stresu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro18 Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2008 Oto ostateczna już zamówiona konfiguracja: Procesor:Intel Core 2 Duo E8200 /2.66GHz, 6MB, 1333MHz, BOX/ Płyta główna:Foxconn P35A-S /Intel P35/ Pamięć RAM:A-Data 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Extreme Edition Dysk twardy:Seagate 500GB 7200rpm 32MB cache SATAII Barracuda 7200.11 Karta graficzna:Gainward GeForce 8800GTS 512MB DDRIII /256bit/ HDTV 2xDVI Nagrywarka DVD:Pioneer DVR-215 SATA (black) Klawiatura:Logitech Cordless Desktop EX110 Obudowa:Sharkoon Rebel 9 Economy Edition /Black/ Zasilacz:Corsair 450W [CMPSU-450VXEU] Monitor: Gateway 2485W Glośniki: Genius 2000x Drugi dysk jest pewnie kwestią czasu :-) Dzięki wszystkim za pomoc i zaangażowanie - zobaczymy jak się ten zestaw będzie sprawował. Z mojej strony temat do zamknięcia. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...