DiJo Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 od jakiegoś czasu mam problem z x serwerem. Po ok. pół godziny pracy programy nie mogą sie połączyć do serwera xów (nazwa_programu: cannot connect to X server :0.0). Zmiana wartości zmiennej DISPLAY nie pomaga. Podobnie było w wersji 7.10. Karta graf. intel gma950, system kubuntu 8.04 bez jakiś większych zmian. Jeszcze kawałek loga xorg: (II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): EDID vendor "APP", prod id 40031(II) intel(0): Printing DDC gathered Modelines:(II) intel(0): Modeline "1280x800"x0.0 71.00 1280 1328 1360 1440 800 803 809 823 -hsync -vsync (49.3 kHz)(II) intel(0): EDID vendor "APP", prod id 40031(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): EDID vendor "APP", prod id 40031(II) intel(0): Printing DDC gathered Modelines:(II) intel(0): Modeline "1280x800"x0.0 71.00 1280 1328 1360 1440 800 803 809 823 -hsync -vsync (49.3 kHz)(II) intel(0): EDID vendor "APP", prod id 40031(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): fbc disabled on plane a(EE) xf86OpenSerial: Cannot open device /dev/input/wacom No such file or directory.Error opening /dev/input/wacom : Success(EE) xf86OpenSerial: Cannot open device /dev/input/wacom No such file or directory.Error opening /dev/input/wacom : Success(EE) xf86OpenSerial: Cannot open device /dev/input/wacom No such file or directory.Error opening /dev/input/wacom : Success(EE) xf86OpenSerial: Cannot open device /dev/input/wacom No such file or directory.Error opening /dev/input/wacom : Success(EE) xf86OpenSerial: Cannot open device /dev/input/wacom No such file or directory.Error opening /dev/input/wacom : Success(EE) xf86OpenSerial: Cannot open device /dev/input/wacom No such file or directory.Error opening /dev/input/wacom : Success(EE) xf86OpenSerial: Cannot open device /dev/input/wacom No such file or directory.Error opening /dev/input/wacom : Success(EE) xf86OpenSerial: Cannot open device /dev/input/wacom No such file or directory.Error opening /dev/input/wacom : SuccessAUDIT: Sun May 11 13:20:29 2008: 5192 X: client 12 rejected from local host (uid 501)Gdzieś w google wypatrzyłem, że jest to ostatnia linijka i trzeba przeinstalować sterowniki nvidii ;) Nie wie ktoś co w przypadku innych kart? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 Mimo, iż system dość stary (bo oparty na Debianie) to nadal są problemy z grafiką. Ja np na 68XT nie mogę wyciągnąć 100Hz w żadnej rozdzielczości - nie ma w opcjach. Dzieje się tak na sterownikach NV. Na sterownikach znajdujących się w Ubuntu jest ok, ale z kolei nie działają Efekty wizualne pulpitu (przezroczystość, animacje itp). Pobierz najnowsze sterowniki ze strony producenta i zainstaluj. W razie problemów wróć do tych z Ubuntu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2008 (edytowane) Podepnę się pod temat bo mój problem też dotyczy kubuntu (wersja live 8.04): 1. Amarok nie ładuje mi mp3, najprawdopodobniej brak biblioteki "libxine1-ffmpeg", bo taki komunikat. Jak to pobrać manualnie bo szukałem ale metoda w konsoli "sudo apt -get instal" nie działa. 2. Filmów divvx też nie odtwarza mi. Mówi że kodeka nie ma, to wyskakuje aby je pobrać ale i tak jakby się nic nie pobrało. Może jakichś pakietów brakuje... :huh: 3. No i lipa się zrobiła bo mi dysk D: rozmontowało i nie moge go z powrotem mountnąć. Pojawia się: "Permission denied" Dysk jest na FAT32. Edytowane 12 Maja 2008 przez ::snoopy:: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2008 (edytowane) Doinstaluj sobie restricted-modules a potem kodeki. Ad. 3 Pokaż zawartość /etc/fstab. Dysk oczywiście montowałeś za pomocą sudo mount? Edytowane 12 Maja 2008 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2008 AD.3. unionfs / unionfs rw 0 0tmpfs /tmp tmpfs nosuid,nodev 0 0/dev/sda5 /media/disk auto nouser,noauto,atime,rw,nodev,noexec,nosuid 0 0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrueVanDal Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Mimo, iż system dość stary (bo oparty na Debianie) to nadal są problemy z grafiką. Ja np na 68XT nie mogę wyciągnąć 100Hz w żadnej rozdzielczości - nie ma w opcjach. Dzieje się tak na sterownikach NV. Na sterownikach znajdujących się w Ubuntu jest ok, ale z kolei nie działają Efekty wizualne pulpitu (przezroczystość, animacje itp). Pobierz najnowsze sterowniki ze strony producenta i zainstaluj. W razie problemów wróć do tych z Ubuntu. Kiedyś na CRT'kowym AOC też się nieco głowiłem jak wymusić 100Hz (miałem i mam nadal gf6600). Jakoś mi się to jednak udało, niestety zrobiłem to tylko raz i teraz nie pamiętam dokładnie jak :oops: , miałem nawet specjalny config Xorg'a zachowany na wypadek reinstalki itp. więc jak potrzebowałem to wgrywałem już tylko kopię. W każdym bądź razie WSZYSTKO sprowadzało się do odpowiedniej edycji xorg.conf a konkretniej chyba na dodaniu linijki z Modeline która byłą wynikiem komendy "gtf" (np. dla mnie wtedy to było"gtf 1152 864 100") oraz dokładnie podać wartości horizontal i vertical refresh rate dla mojego monitora (np z manuala). To zadziałało. Konkretów niestety już nie pamiętam bo mam teraz monitor LCD od pół roku, więc te zabawy mnie tak nie interesują ;). Natomiast trzeba też pamiętać, że w Gnomie np. przy zainstalowanych sterach NV, wbudowany aplet od zmiany rozdzielczości w ogóle podaje wartości odświeżania z czapki, więc trzeba to sprawdzać np. poprzez menu monitora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Heh, problem w tym, że za obsługę rozdzielczości w Ubuntu (przy aktywnych sterownikach) odpowiada panel NVIDIA, który wydaje się nie korzystać z Xorg.conf. Nie przeszkadza mu to jednak modyfikować go i wyłączać (komentować) dopisane przeze mnie linie Modeline. W skrócie: Sterownik ma własny Xorg.conf i jak mu się nie podoba ten na dysku, to go ignoruje, a następnie nadpisuje swoim. Dopisanie linii Modeline z odświeżaniem 100Hz dla dowolnej rozdzielczości, po restarcie X-ów kończy się wykomentowaniem lub wykasowaniem tych linii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrueVanDal Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 (edytowane) Heh, problem w tym, że za obsługę rozdzielczości w Ubuntu (przy aktywnych sterownikach) odpowiada panel NVIDIA, który wydaje się nie korzystać z Xorg.conf. Nie przeszkadza mu to jednak modyfikować go i wyłączać (komentować) dopisane przeze mnie linie Modeline. W skrócie: Sterownik ma własny Xorg.conf i jak mu się nie podoba ten na dysku, to go ignoruje, a następnie nadpisuje swoim. Dopisanie linii Modeline z odświeżaniem 100Hz dla dowolnej rozdzielczości, po restarcie X-ów kończy się wykomentowaniem lub wykasowaniem tych linii.Hmmm, dziwne. Ja nigdy nie miałem takich problemów. Jeżeli zmodyfikowałem coś w panelu NV i zatwierdziłem to oczywiście nadpisywał on tamten plik, z tym że nauczony tym faktem do panelu nv nawet nie zaglądam (nie mam potrzeby po części). Stery zawsze instaluję przez instalator nv (sudo sh plik-instaloatora.run). W każdym bądź razie nigdy "samo z siebie" nic mi nie podmieniło, jak było coś nie tak to po prostu iXy nie wstawały i tyle. Pozdro. Edytowane 15 Maja 2008 przez TrueVanDal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...