Skocz do zawartości
DiJo

Problem Z Połączeniami Do X Serwera

Rekomendowane odpowiedzi

od jakiegoś czasu mam problem z x serwerem. Po ok. pół godziny pracy programy nie mogą sie połączyć do serwera xów (nazwa_programu: cannot connect to X server :0.0). Zmiana wartości zmiennej DISPLAY nie pomaga. Podobnie było w wersji 7.10. Karta graf. intel gma950, system kubuntu 8.04 bez jakiś większych zmian.

Jeszcze kawałek loga xorg:

(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): EDID vendor "APP", prod id 40031(II) intel(0): Printing DDC gathered Modelines:(II) intel(0): Modeline "1280x800"x0.0   71.00  1280 1328 1360 1440  800 803 809 823 -hsync -vsync (49.3 kHz)(II) intel(0): EDID vendor "APP", prod id 40031(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): EDID vendor "APP", prod id 40031(II) intel(0): Printing DDC gathered Modelines:(II) intel(0): Modeline "1280x800"x0.0   71.00  1280 1328 1360 1440  800 803 809 823 -hsync -vsync (49.3 kHz)(II) intel(0): EDID vendor "APP", prod id 40031(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): fbc disabled on plane a(II) intel(0): fbc disabled on plane a(EE) xf86OpenSerial: Cannot open device /dev/input/wacom		No such file or directory.Error opening /dev/input/wacom : Success(EE) xf86OpenSerial: Cannot open device /dev/input/wacom		No such file or directory.Error opening /dev/input/wacom : Success(EE) xf86OpenSerial: Cannot open device /dev/input/wacom		No such file or directory.Error opening /dev/input/wacom : Success(EE) xf86OpenSerial: Cannot open device /dev/input/wacom		No such file or directory.Error opening /dev/input/wacom : Success(EE) xf86OpenSerial: Cannot open device /dev/input/wacom		No such file or directory.Error opening /dev/input/wacom : Success(EE) xf86OpenSerial: Cannot open device /dev/input/wacom		No such file or directory.Error opening /dev/input/wacom : Success(EE) xf86OpenSerial: Cannot open device /dev/input/wacom		No such file or directory.Error opening /dev/input/wacom : Success(EE) xf86OpenSerial: Cannot open device /dev/input/wacom		No such file or directory.Error opening /dev/input/wacom : SuccessAUDIT: Sun May 11 13:20:29 2008: 5192 X: client 12 rejected from local host (uid 501)
Gdzieś w google wypatrzyłem, że jest to ostatnia linijka i trzeba przeinstalować sterowniki nvidii ;) Nie wie ktoś co w przypadku innych kart?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo, iż system dość stary (bo oparty na Debianie) to nadal są problemy z grafiką. Ja np na 68XT nie mogę wyciągnąć 100Hz w żadnej rozdzielczości - nie ma w opcjach. Dzieje się tak na sterownikach NV. Na sterownikach znajdujących się w Ubuntu jest ok, ale z kolei nie działają Efekty wizualne pulpitu (przezroczystość, animacje itp).

Pobierz najnowsze sterowniki ze strony producenta i zainstaluj. W razie problemów wróć do tych z Ubuntu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się pod temat bo mój problem też dotyczy kubuntu (wersja live 8.04):

1. Amarok nie ładuje mi mp3, najprawdopodobniej brak biblioteki "libxine1-ffmpeg", bo taki komunikat. Jak to pobrać manualnie bo szukałem ale metoda w konsoli "sudo apt -get instal" nie działa.

2. Filmów divvx też nie odtwarza mi. Mówi że kodeka nie ma, to wyskakuje aby je pobrać ale i tak jakby się nic nie pobrało.

Może jakichś pakietów brakuje... :huh:

3. No i lipa się zrobiła bo mi dysk D: rozmontowało i nie moge go z powrotem mountnąć. Pojawia się: "Permission denied" Dysk jest na FAT32.

Edytowane przez ::snoopy::

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doinstaluj sobie restricted-modules a potem kodeki.

Ad. 3 Pokaż zawartość /etc/fstab. Dysk oczywiście montowałeś za pomocą sudo mount?

Edytowane przez Dj_AnT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo, iż system dość stary (bo oparty na Debianie) to nadal są problemy z grafiką. Ja np na 68XT nie mogę wyciągnąć 100Hz w żadnej rozdzielczości - nie ma w opcjach. Dzieje się tak na sterownikach NV. Na sterownikach znajdujących się w Ubuntu jest ok, ale z kolei nie działają Efekty wizualne pulpitu (przezroczystość, animacje itp).

Pobierz najnowsze sterowniki ze strony producenta i zainstaluj. W razie problemów wróć do tych z Ubuntu.

Kiedyś na CRT'kowym AOC też się nieco głowiłem jak wymusić 100Hz (miałem i mam nadal gf6600). Jakoś mi się to jednak udało, niestety zrobiłem to tylko raz i teraz nie pamiętam dokładnie jak :oops: , miałem nawet specjalny config Xorg'a zachowany na wypadek reinstalki itp. więc jak potrzebowałem to wgrywałem już tylko kopię. W każdym bądź razie WSZYSTKO sprowadzało się do odpowiedniej edycji xorg.conf a konkretniej chyba na dodaniu linijki z Modeline która byłą wynikiem komendy "gtf" (np. dla mnie wtedy to było"gtf 1152 864 100") oraz dokładnie podać wartości horizontal i vertical refresh rate dla mojego monitora (np z manuala). To zadziałało. Konkretów niestety już nie pamiętam bo mam teraz monitor LCD od pół roku, więc te zabawy mnie tak nie interesują ;). Natomiast trzeba też pamiętać, że w Gnomie np. przy zainstalowanych sterach NV, wbudowany aplet od zmiany rozdzielczości w ogóle podaje wartości odświeżania z czapki, więc trzeba to sprawdzać np. poprzez menu monitora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, problem w tym, że za obsługę rozdzielczości w Ubuntu (przy aktywnych sterownikach) odpowiada panel NVIDIA, który wydaje się nie korzystać z Xorg.conf. Nie przeszkadza mu to jednak modyfikować go i wyłączać (komentować) dopisane przeze mnie linie Modeline. W skrócie: Sterownik ma własny Xorg.conf i jak mu się nie podoba ten na dysku, to go ignoruje, a następnie nadpisuje swoim. Dopisanie linii Modeline z odświeżaniem 100Hz dla dowolnej rozdzielczości, po restarcie X-ów kończy się wykomentowaniem lub wykasowaniem tych linii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, problem w tym, że za obsługę rozdzielczości w Ubuntu (przy aktywnych sterownikach) odpowiada panel NVIDIA, który wydaje się nie korzystać z Xorg.conf. Nie przeszkadza mu to jednak modyfikować go i wyłączać (komentować) dopisane przeze mnie linie Modeline. W skrócie: Sterownik ma własny Xorg.conf i jak mu się nie podoba ten na dysku, to go ignoruje, a następnie nadpisuje swoim. Dopisanie linii Modeline z odświeżaniem 100Hz dla dowolnej rozdzielczości, po restarcie X-ów kończy się wykomentowaniem lub wykasowaniem tych linii.

Hmmm, dziwne. Ja nigdy nie miałem takich problemów. Jeżeli zmodyfikowałem coś w panelu NV i zatwierdziłem to oczywiście nadpisywał on tamten plik, z tym że nauczony tym faktem do panelu nv nawet nie zaglądam (nie mam potrzeby po części). Stery zawsze instaluję przez instalator nv (sudo sh plik-instaloatora.run). W każdym bądź razie nigdy "samo z siebie" nic mi nie podmieniło, jak było coś nie tak to po prostu iXy nie wstawały i tyle.

Pozdro.

Edytowane przez TrueVanDal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi