kfazzi Posted June 5, 2008 Report post Posted June 5, 2008 Witam serdecznie. Ktoś z was zajada się miodkami? Albo delektuje miodówkami/miodem pitnym? Macie jakieś ulubione miody? Pozdrawiam :) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Black_war Posted June 5, 2008 Report post Posted June 5, 2008 Hmm mój ulubiony miód to miodówka :D Pamiętam też, że jak byłem młodszy to lubiłem pić mleko z miodem. Teraz dawno nie piłem mleka, z miodem tym dawniej :] Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
PawloHT Posted June 5, 2008 Report post Posted June 5, 2008 (edited) Ja w sumie codznienie jem z chlebem. Czasami zamiast cukru dodaje miod do herbaty. Moj ulubiony to gryczany. Ostatnio trafil mi się sloik gryczano-lipowy (chyba) byl poprostu wspaniały :) A obecnie jest gryczano-wrzosowy troszke gorszy w smaku. W sumie najmniej przepadam za rzepakowym. Edited June 5, 2008 by PawloHT Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
jonathan Posted June 5, 2008 Report post Posted June 5, 2008 Lipowy, akacjowy - moje ulubione Wrzosowy bardzo dobry dla ludzi z chorobami gardla i pluc... Lubie miod w roznych postaciach jako dodatek Kurczak w miodzie Baklawa WOda z miodem i cytryna - super na przeziebienia Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
kfazzi Posted June 5, 2008 Report post Posted June 5, 2008 Ja najbardziej lubię miodek spadziowy (spadź jodłowa). Rodzice mają pasiekę, a w Bieszczadach to najciekawszy miód. Choć w zeszłym roku zmieniliśmy miejsce pasieki i był miodek z posmakiem czosnku niedźwiedziego :) bomba. Na razie się ładny sezon spadziowy zapowiada :) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Koowi Posted June 5, 2008 Report post Posted June 5, 2008 Świeże pieczywo takie chruuupiące + masełko + miodek do tego kakao i śniadani/kolacja jak ulał :lol: Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
TeLe Posted June 5, 2008 Report post Posted June 5, 2008 ja miodu samego nie jem gdyz dla mnie jest po prostu za slodki :> miodem słodze herbate moja mama robi tez żeberka z kapustą w miodzie i są przepyszne :D Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
kamilo23 Posted June 7, 2008 Report post Posted June 7, 2008 Własna miodówka i nic innego. :wink: Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Polar Posted June 9, 2008 Report post Posted June 9, 2008 Jest zdrowy w małych ilościach ,ale nie wolno go przegrzewać powyżej 40stopni bo traci swoje właściwości. Nie wolno zapominać że jest węglowodanem prostym i musi być bardzo szybko spalony. Jak nie to zamienia się w tkankę tłuszczową jak każdy cukier, dlatego z umiarem. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
KrisJR Posted June 9, 2008 Report post Posted June 9, 2008 Obecnie wyłącznie jako dodatkek do potraw, ewentualnie w kombinacji z herbatą jak mnie grypa dorwie czy podczas wyjazdu w góry zimą gdy wracam zmarznięty do domku. Samego jako tako nie jem bo jest dla mnie za słodki Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
costi Posted June 15, 2008 Report post Posted June 15, 2008 Z przyjemnoscia poltoraczek albo jakis dwojniak :) Dosc czesto, bo na inscenizacjach (XVIIw.) pijemy "klimatycznie" ;) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
qbass Posted June 17, 2008 Report post Posted June 17, 2008 (edited) Miod mniam Jak to ktos napisal tutaj kurczak w miodzie jest rewelacyjny. A po za tym robie sobie kanaplki z bialym serem i miodem Edited June 17, 2008 by qbass Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Orgiusz Posted June 25, 2008 Report post Posted June 25, 2008 Krotkie pytanie - miod + spirytus. Jakie przepisy testowane? Bo mam pod reka jakies 7l miodu jeszcze i zal nie sprobowac zrobic wynalazku [; Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
yuucOm Posted June 25, 2008 Report post Posted June 25, 2008 (edited) Ja z czystym rektyfiltem próbowałem i z wodą i kupa z tego wyszła ;). Kumpel zrobił coś na tym przepisie wyszło całkiem klawo (oczywiscie proporcje były zachowane ale dużo wieksze ;]). Składniki: 0,25 litra spirytusu, 0,25 litra wody, 6 łyżek miodu, 3 łyżki cukru, 1 cytryna. Spirytus i wodę wymieszać, dodać 6 łyżek miodu i 3 łyżki cukru. Na koniec wycisnąć 1 cytrynę i wszystko dokładnie wymieszać. Tego nie testowałem ale źle nie wygląda: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=90 I jeszcze jeden. http://www.we-dwoje.pl/miodowka;na;zimowe;...tykul,4205.html Potwierdzam ze ten 1 przepis jest spoko. Edited June 25, 2008 by yuucOm Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Michaelius Posted June 26, 2008 Report post Posted June 26, 2008 Krotkie pytanie - miod + spirytus. Jakie przepisy testowane? Bo mam pod reka jakies 7l miodu jeszcze i zal nie sprobowac zrobic wynalazku [; Przepisu nie pamietam , ale kiedys spozywalismy taki specyfik przyprawiany zdaje sie imbirem czy cynamonem i bylo pyszne :D Tylko trzeba bardzo ostroznie podgrzewac zeby spiryt nie wyparowal. Wody chyba nie lalismy :D Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
qbass Posted June 26, 2008 Report post Posted June 26, 2008 Nie znam przepisu ale moj dziadek robi najlepsza miodzio wodeczke :) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
MantisGhost Posted October 6, 2008 Report post Posted October 6, 2008 taka dobra rada miod kupujcie od pszczelarza jesli sie da, a nie ze sklepu roznica przeogromna pozatym pewnie malo kto wie ale miody maja wlasciwosci lecznicze i wcale nie sa takie slodkie (oszem zalezy od kwiatu z jakiego jest ale ogonie sklepowe miody sa dosladzane) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Arni Posted October 7, 2008 Report post Posted October 7, 2008 Ja lubię miodzik w herbacie lub na chlebie z masłem :D tyle w temacie :) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...