Jump to content
kfazzi

Miód

Recommended Posts

Ja w sumie codznienie jem z chlebem. Czasami zamiast cukru dodaje miod do herbaty.

 

Moj ulubiony to gryczany. Ostatnio trafil mi się sloik gryczano-lipowy (chyba) byl poprostu wspaniały :) A obecnie jest gryczano-wrzosowy troszke gorszy w smaku.

W sumie najmniej przepadam za rzepakowym.

Edited by PawloHT

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lipowy, akacjowy - moje ulubione

Wrzosowy bardzo dobry dla ludzi z chorobami gardla i pluc...

 

Lubie miod w roznych postaciach jako dodatek

Kurczak w miodzie

Baklawa

WOda z miodem i cytryna - super na przeziebienia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja najbardziej lubię miodek spadziowy (spadź jodłowa). Rodzice mają pasiekę, a w Bieszczadach to najciekawszy miód.

Choć w zeszłym roku zmieniliśmy miejsce pasieki i był miodek z posmakiem czosnku niedźwiedziego :) bomba.

Na razie się ładny sezon spadziowy zapowiada :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest zdrowy w małych ilościach ,ale nie wolno go przegrzewać powyżej 40stopni bo traci swoje właściwości. Nie wolno zapominać że jest węglowodanem prostym i musi być bardzo szybko spalony. Jak nie to zamienia się w tkankę tłuszczową jak każdy cukier, dlatego z umiarem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obecnie wyłącznie jako dodatkek do potraw, ewentualnie w kombinacji z herbatą jak mnie grypa dorwie czy podczas wyjazdu w góry zimą gdy wracam zmarznięty do domku. Samego jako tako nie jem bo jest dla mnie za słodki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja z czystym rektyfiltem próbowałem i z wodą i kupa z tego wyszła ;).

 

Kumpel zrobił coś na tym przepisie wyszło całkiem klawo (oczywiscie proporcje były zachowane ale dużo wieksze ;]).

 

Składniki:

0,25 litra spirytusu, 0,25 litra wody, 6 łyżek miodu, 3 łyżki cukru, 1 cytryna.

 

Spirytus i wodę wymieszać, dodać 6 łyżek miodu i 3 łyżki cukru. Na koniec wycisnąć 1 cytrynę i wszystko dokładnie wymieszać.

Tego nie testowałem ale źle nie wygląda:

http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=90

 

I jeszcze jeden.

http://www.we-dwoje.pl/miodowka;na;zimowe;...tykul,4205.html

 

Potwierdzam ze ten 1 przepis jest spoko.

Edited by yuucOm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Krotkie pytanie - miod + spirytus. Jakie przepisy testowane? Bo mam pod reka jakies 7l miodu jeszcze i zal nie sprobowac zrobic wynalazku [;

Przepisu nie pamietam , ale kiedys spozywalismy taki specyfik przyprawiany zdaje sie imbirem czy cynamonem i bylo pyszne :D

Tylko trzeba bardzo ostroznie podgrzewac zeby spiryt nie wyparowal.

 

Wody chyba nie lalismy :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...