dewastator Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 (edytowane) Posiada ktoś ES e5200 ? Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś sprawdzil na mnożniku 11,5 i magistrali 200 jak wypada w teście SiSoftware Sandra XII 2008 - ile MIPS osiągnie Edytowane 10 Listopada 2008 przez dewastator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 A moja sztuka prezentuje się następująco: http://img133.imageshack.us/my.php?image=beztytuugm2.jpg - oczywiście stable po testach Orthosem. Zważając na to, że uzyskał taki wynik i stabilność na boxie to jestem zadowolony :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 Heh, mój potrzebuje ok 1.33 do takiego wyniku :) Mogę wiedzieć skąd masz proca (Malezja/Kostaryka) i gdzie kupowałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 Z przyjemnością bym Ci udzielił informacji na temat pochodzenia procka ale niestety nie posiadam takich :P Domyślam się, że mogę to sprawdzić tylko zdejmując chłodziwo i wyjmując proca ( czego bardzo mi się nie chce już robić ;) ) ? Kupowałem na Allegro. Widzę, że jeszcze ludzie mówili wcześniej na ile ich sztuki poszły bez zmian napięć tak więc i ja się wypowiem - u mnie bez zmiany V szedł 100% stable na 3.13 GHz. Pozdrówka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basik Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 To gdzie byl wyprodukowany mozesz znalezc na opakowaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 (edytowane) U mnie po kilku dniach męczarni doszedł do 3.2ghz stabilnie bez zmiany napięcia (1.225V bios). Dziwi mnie jednak to, że jak pierwszy raz włączam kompa (np. po resecie mobo), to jego vid wynosi 1.15V, a po kolejnym uruchomieniu już 1.225. Edytowane 11 Listopada 2008 przez Alinek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 Ok sprawdziłem - made in Malaysia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 (edytowane) Miałeś okazję puścić go w granicach 4ghz?? :) A mam takie pytanie: jak chcę puścić procka na niższym mnożniku, ale z większym fsb, np. 320x10, miast 256x12,5, to czy muszę dawać większe napięcie z powodu tego wyższego FSB? Edytowane 11 Listopada 2008 przez Alinek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 (edytowane) A mam takie pytanie: jak chcę puścić procka na niższym mnożniku, ale z większym fsb, np. 320x10, miast 256x12,5, to czy muszę dawać większe napięcie z powodu tego wyższego FSB? nie ;] tylko powyzej 33xMhz niektóre mogą już nie isć ;] np. mój ;] Edytowane 11 Listopada 2008 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 Dziwne, bo jak mam ustawione 256x12,5 czyli 3.2ghz to jedzie na VID Vcore, a na 320x10 już nie chce tak wstać :| Ogólnie to zastanawiam się czy opłaca się go puścić na 3.8 i napięcie ok 1.43V... Będzie znaczny przyrost w grach?? Aktualnie jadę na 3.2ghz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 Jakie jest bezpieczne napięcie dla tych proców? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 Coś koło 1.42-1.45 na co dzień, ale u mnie temperaturki będą dosyć niskie, więc to raczej nie będzie dużą przeszkodą :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 (edytowane) Będzie znaczny przyrost w grach?? Aktualnie jadę na 3.2ghz.zalezy w jakich grach ... ąle pewnie nie wiecej jak 5fps miedzy def a 3,8 ;] wiekszosc pracy spoczywa na GPU ;] Edytowane 11 Listopada 2008 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basik Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 Coś koło 1.42-1.45 na co dzień, ale u mnie temperaturki będą dosyć niskie, więc to raczej nie będzie dużą przeszkodą :) Ja bym 1.4 nie przekraczal. Intel podaje 1.35. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 Tak samo Intel podaje 1.35 na 65nm, stosował się do tego ktoś, kto podkręcał?? Wątpię... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 Tak samo Intel podaje 1.35 na 65nm, stosował się do tego ktoś, kto podkręcał?? Wątpię...I słusznie - łyka i 1,8 na krótką metę i dalej chodzi ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 No pewnie, głównie trzeba patrzeć na temperaturki, żeby proc nie chodził non stop na 60/70*+, bo to może być bolesne dla niego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 (edytowane) zalezy w jakich grach ... ąle pewnie nie wiecej jak 5fps miedzy def a 3,8 ;] wiekszosc pracy spoczywa na GPU ;] Chyba raczysz zartowac, albo nigdy w zyciu nie widziales na oczy testu porownujacego wydajnosc prockow. Wszystko zalezy od gry, ale 5fps roznicy to bedzie w grach gdzie masz np. 25-30fps a im wiecej fps tym wieksza roznica. Nie mozna mowic o sztywnej roznicy fps tylko i wylacznie o procentowej. Pozatym nawetnajlepsze gpu bedzie sie dlawic przy wolnym procku oraz beda duzo wieksze spadki minimalnego fps. Roznica miedzy 2,5ghza 3,8ghzbedzie baaardzo duza. Edytowane 12 Listopada 2008 przez Fog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choody92 Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 Mógłbym swojego padacznego E5200 puścić na ~1.45 V przez 24/7?? Nic mu się nie stanie?? Oczywiście zmienię chłodzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 Tak jak pisałem wcześniej, jeśli temperatury będą niskie to nie stoi nic temu na przeszkodzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 Tak jak pisałem wcześniej, jeśli temperatury będą niskie to nie stoi nic temu na przeszkodzie :)To dlaczego swojego trzymasz na 1,2 ? :wink: Mógłbym swojego padacznego E5200 puścić na ~1.45 V przez 24/7?? Nic mu się nie stanie?? Oczywiście zmienię chłodzenie.A ile MHz zyskasz ? To tak jakby na 0,65 ustawić 1,6 albo cos w ten deseń. Imo za dużo na co dzień i chyba tylko dla sportu. Podejrzewam, że sie nie opłaci. Bywa tak, że do pewnego momentu proc się ładnie skaluje z napięciem a później trzeba dramatycznie zwiększać do każdych następnych 100 MHz. Jak ma ten ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 Hmm... Ponieważ nie mam żądnych gier na chwilę obecną, a swojego trzymam na razie na default, bo więcej mi nie potrzeba. Teraz zacząłem sprawdzać większe częstotliwości, jeśli zysk będzie się przekładał na temperatury, to raczej zostawię go tak, jak mam teraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VOSTOK Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 (edytowane) Przed chwilą zamontowałem e5200, mój egzemplarz pochodzi z Malezji, SLAY7, rewizja M0, VID 1,225 (CPU-Z podaje 1,2 - w stresie 1,184, vdrop na tym gigabajcie jest wprost żenujący :/), zapakowany 23/10. Z marszu ustawiłem 9x333mhz, właśnie się testuje stabilnośc, ale wygląda na to że 3ghz bez zmiany napięcia zrobi, a tego sie najbardziej obawiałem. Chłodzenie boxowe jest głośniejsze niż jednoroczny box z e2160 - długo na tej piszczałce nie wytrzymam.... Edytowane 12 Listopada 2008 przez VOSTOK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choody92 Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 A na 1.4V? I na tym napięciu poszukam maks. częstotliwości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 Aktualnie mam ustawione 3.66Ghz i napięcie 1.38 i chyba tak zostawię :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 Zdarzyło sie pare padów 45nm E8200 na tym napięciu które 65nm łykały niewzruszone dlatego wydaje mi się że 1.45v to dla 45nm jest juz dużo. Lepiej żeby sie jakis SpecNatz od 45nm wypowiedział. Na 65nm maks 1.45v daję na codzień tu bym chyba nie wyszedł poza 1.4v maks ale nie wiem mówie co czytałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VOSTOK Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 (edytowane) Mały problem z rozbieżnościami temperatur - który program wskazuje tą najbliższą prawdzie? Edytowane 12 Listopada 2008 przez VOSTOK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 coretemp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 CoreTemp jest chyba najbardziej precyzyjny i jako jedyny ma prawidłowy odczyt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M-Power Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 CoreTemp jest chyba najbardziej precyzyjny i jako jedyny ma prawidłowy odczyt.Najnowszy Everest również pokazuje prawidłowe temperatury ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...