Skocz do zawartości
adamlop

Pytanie O Raid 0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, obecnie posiadam:

Samsung 250GB SP2504C 8mb sata2

Samsung 250GB HD250HJ 8mb sata2

1.Czy mogę z tych dysków zrobić macierz w raid 0

2.Oba dyski są zapisane innymi danymi, czy jest możliwość zrobienia macierzy bez utraty danych ? Może jest sposób aby dane same się przenosiły jak przy defragmentacji ? Nie chce zgrywać 500gb na płyty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, obecnie posiadam:

Samsung 250GB SP2504C 8mb sata2

Samsung 250GB HD250HJ 8mb sata2

1.Czy mogę z tych dysków zrobić macierz w raid 0

2.Oba dyski są zapisane innymi danymi, czy jest możliwość zrobienia macierzy bez utraty danych ? Może jest sposób aby dane same się przenosiły jak przy defragmentacji ? Nie chce zgrywać 500gb na płyty

1. Tak

2. Nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się zapytam bo rozważałem stworzenie raid 0. Mam dysk 40GB Seagate i drugi 40GB Samsung. Ten mój dysk to dość wąskie gardło dla całego kompa więc... :wink: Obawiam się trochę bo ten Samsung miał jakieś bady, po zabawach i pełnym formacie nie wykazuje żadnych złych sektorów.

Takie pytanie może banalne: Czy te 2 dyski będąc w macierzy zawsze muszą być podłączone? Jeśli chciałby do mnie przyjść kumpel ze swoim hdd i coś przegrać to czy mogę odłączyć jeden swój (wydaje mi się że nie :( ) czy raczej trzeba go podłączyć zamiasta któregoś z napędów optycznych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się zapytam bo rozważałem stworzenie raid 0. Mam dysk 40GB Seagate i drugi 40GB Samsung. Ten mój dysk to dość wąskie gardło dla całego kompa więc... :wink: Obawiam się trochę bo ten Samsung miał jakieś bady, po zabawach i pełnym formacie nie wykazuje żadnych złych sektorów.

Takie pytanie może banalne: Czy te 2 dyski będąc w macierzy zawsze muszą być podłączone? Jeśli chciałby do mnie przyjść kumpel ze swoim hdd i coś przegrać to czy mogę odłączyć jeden swój (wydaje mi się że nie :( ) czy raczej trzeba go podłączyć zamiasta któregoś z napędów optycznych?

Skoro mowa o RAID 0 to tak oba dyski zawsze muszą być podłączone nawet jak przyjdzie kolega.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ElFi, tak wiem zawsze trzeba dmuchać na zimne. Kobiety potrafią być nadzwyczaj pomysłowe :wink:

No i pytanko jeszcze jedno: Czy mogę przekopiować cały swój dysk na inny a potem doinstalować tylko sterownik raid bez ponownego stawiania systemu z powrotem kopiując na macierz swoje dane? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

... z tym wyłączaniem dysków, to chyba o coś innego chodziło :rolleyes: ...

No i pytanko jeszcze jedno: Czy mogę przekopiować cały swój dysk na inny a potem doinstalować tylko sterownik raid bez ponownego stawiania systemu z powrotem kopiując na macierz swoje dane? :?

Tak, można w ten sposób zrobic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

nie późniejsze, tylko wcześniejsze ;) (czyli przed skopiowaniem na inny dysk - snoopy trochę "niewyraźnie" napisał, ale o to chyba chodziło)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie późniejsze, tylko wcześniejsze ;) (czyli przed skopiowaniem na inny dysk - snoopy trochę "niewyraźnie" napisał, ale o to chyba chodziło)

Tak to może zadziałać, bo ja zrozumiałem najpierw kopiowanie potem dogrywanie i kombinuję jak to może być możliwe ;)

1. Instalacja sterowników RAID.

2. Kopia systemu np Ghost'em (najlepiej obrazu z BootSek. itp)

3. Budowa macierzy.

4. Przywrócenie systemu na macierz.

Takiej "kombinacji alpejskiej" nigdy nie robiłem ale wygląda obiecująco ;)

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Dokładnie ;)

Ja przenosiłem w ten sposób system pomiędzy różnymi siliconami, silicon -> NF4, NF4 -> adaptec 1420, ostatnio na swojego VT ;)

edit: btw, "późniejsze" doinstalowanie sterów też jest możliwe, ale to dopiero jest "kombinacja alpejska" ;) Najprościej można to zrobic poprzez dogranie odpowiednich plików i wpisanie paru rzeczy do rejestru (importując "gałąź" do innego systemu) :)

Edytowane przez tomazzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

edit: btw, "późniejsze" doinstalowanie sterów też jest możliwe, ale to dopiero jest "kombinacja alpejska" ;) Najprościej można to zrobic poprzez dogranie odpowiednich plików i wpisanie paru rzeczy do rejestru (importując "gałąź" do innego systemu) :)

To na pewno zasługuje na miano "kombinacji alpejskiej" ale ma jedną wielką wadę, wymaga systemu "dawcy" dla ustawień rejestru nie wypominam już o samej operacji ;) Ja ostatnio bawiłem się w przenoszenie systemu podczas dodawania HDD do macierzy RAID 0 to w zasadzie banalnie prosta operacja choć też ma wady np. może wymagać ogromnych ilości wolnego miejsca na dyskach nie wchodzących w skład macierzy, bo o czasie potrzebnym na to już nie będę wspominał :P

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

To na pewno zasługuje na miano "kombinacji alpejskiej" ale ma jedną wielką wadę, wymaga systemu "dawcy"

"dawcą" jest system, który chcesz uruchomic, potrzebny jest drugi działający system do odpalenia regedit.exe. Importujesz gałąź rejestru z "martwego" systemu i wpisujesz mu do listy urządzeń Device_ID kontrolera oraz stery które ma uruchomic. Operacja taka to nic innego jak ręczna instalacja sterownika, zabiera jednak trochę czasu...

edit: Jeszcze słówko na temat "ustawień"/danych kontrolera: Można oczywiście skorzystac z zawartości *.inf jak napisał SGJ, jest jednak jeszcze prostsza metoda: Można wykonac "nieudane" bootowanie - system sam wpisze odpowiednie dane do klucza PCI_enum, a to już połowa roboty ;)

Edytowane przez tomazzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nazewnictwo trochę niefortunne z mojej strony co nie zmienia faktu (dla sposobu zaprezentowanego przez tomazzi) wymagany jest drugi system, przyznam szczerze iż wątpię abym zebrał się w sobie na taką operację ;) Wersja z wcześniejszą instalacją sterowników RAID jest bardziej logiczna bo 3x szybsza i co tu dużo można mówić, poprostu o wile łatwiejsza a chyba nie chodzi o to aby sobie utrudniać życie :P Choć z drugiej strony zawsze dobrze wiedzieć iż są też inne możliwości podejścia do tego problemu :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Metoda "offline" należy do klasy BKR - Betonowe Koło Ratunkowe :lol2:

Może byc jednak przydatne, gdy np padnie kontroler...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie co, ja już nic z tego nie rozumiem :lol2: Nie robiłem nigdy ibrazu systemu czy partycji ale chyba zarobiłbym tak jak napisał Mardok w #10 poście albo po porostu postawię sobie świeżutki system a co! :wink: Tymczasem muszę jeszcze poczytać i pomyśleć.

To podpowiedzcie jeszcze jak pozbyć się macierzy (jeśli zajdzie taka potrzeba) w najmniej problematyczny sposób bez reinstalacji systemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

To podpowiedzcie jeszcze jak pozbyć się macierzy (jeśli zajdzie taka potrzeba) w najmniej problematyczny sposób bez reinstalacji systemu?

Podobnie jak opisałem we wspomnianym poście #10 z tą różnicą iż już bez instalowania sterowników RAID. Choć w tym wypadku jak ilość dany na macierzy nie będzie większa niż pojemność pojedynczego dysku można się pokusić o klonowanie HDD.

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z ciekawości jeszcze: Wszędzie widzę macierze na dyskach SATA, czy na IDE też się da?

BTW. Już mam macierz z głowy wybitą, nie pytajcie pominę to minutą ciszy... :wink:

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - " "
Moje mobo nie ma kontrolera raid! :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z ciekawości jeszcze: Wszędzie widzę macierze na dyskach SATA, czy na IDE też się da?

...

Tak da się.

...

Moje mobo nie ma kontrolera raid!

Zawsze można kupić kontroler na PCI (zły pomysł) lub na PCI-E (lepszy ale za to dużo droższy pomysł), najtaniej wychodzi zmienić mobo na taką od razu z kontrolerem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi