epoxer Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2012 To jak to jest w końcu z tym nowym firmware do cruciala m4 w wersji 010G. Na forum Cruciala niezbyt przychylnie się o nim wypowiadają. Czy ktoś po aktualizacji to potwierdzi? Jest tak ... http://www.guru3d.com/news_story/whats_wrong_with_the_crucial_m4_010g_firmware_and_why_hasnt_it_been_fixed.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El Gato Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2012 Liczę od pojawienia się pierwszego obrazu post na monitorze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2012 Niestety AMD troche odstaje wydajnosciowo od Intela jesli chodzi o wydajnosc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariojas Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2012 Niektóre chipy Intela to też lipa totalna ;) np. mój hm55 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2012 Mobilne rozwiazania to tez inna kwestia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2012 Spoko, ja też mam na 830 30sekund start ;] od momentu pojawienia sie napisu Uruchamianie systemu... do zakonczenia mielenia diody od dysku. powiedzialbym ze dlugo :) u mnie to 11-16s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wroner Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2012 Mi na kingstonie hyperx 3k, wgrywa sie w ok 20s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2012 (edytowane) Niestety AMD troche odstaje wydajnosciowo od Intela jesli chodzi o wydajnosc. Nie o tyle, by mieć wpływ na czas uruchamiania się systemu. Mi dziadek Intel G2 40GB na AMD770 ładuje dość świeży system ale z poinstalowanymi podstawowymi programami i komponentami systemu (redisty, net frameworki, itp.) w ok. 15 sekund. Co ciekawe, po odłączeniu HDD'ków robi to jeszcze szybciej. To taka ciekawostka, że HDD tylko podłączone, a nie mające nic wspólnego z systemem również wydłużają uruchamianie windy Edytowane 10 Października 2012 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arbas Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2012 Heh 256GB Samsung 830 za 700 zł czy poczekać chwilę na 840 PRO? U helmutów już jest http://cenowarka.pl/eu/841490 900 zł. I teraz pytanie czy warto dopłacać te 200 zł ? Co prawda u nich 830 kosztuje 600 zł... więc u nas jak się pojawi to będzie za tysiaka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
comfort Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2012 Co ciekawe, po odłączeniu HDD'ków robi to jeszcze szybciej. To taka ciekawostka, że HDD tylko podłączone, a nie mające nic wspólnego z systemem również wydłużają uruchamianie windy Jeżeli w biosie dla gniazd SATA/ATA masz włączone autowykrywanie to chwilkę to potrwa zanim wykryje wszystkie podłączone napędy :) Można powyłączać nieużywane porty, a tam gdzie masz podłączone HDD trzeba pierwszy raz wykryć je poprzez bios, a potem przestawić z auto na sztywno. Powinieneś zyskać kilka sekund. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2012 http://www.amazon.com/SAMSUNG-2-5-Inch-Internal-MZ-7PC128B-WW/dp/B0077CR60Q/ref=pd_cp_pc_2 ładna cena... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2012 (edytowane) Jeżeli w biosie dla gniazd SATA/ATA masz włączone autowykrywanie to chwilkę to potrwa zanim wykryje wszystkie podłączone napędy Można powyłączać nieużywane porty, a tam gdzie masz podłączone HDD trzeba pierwszy raz wykryć je poprzez bios, a potem przestawić z auto na sztywno. Powinieneś zyskać kilka sekund. Zupełnie nie o to mi chodziło. Nie mówię o wykrywaniu urządzeń przez POST, tylko o sam czas ładowania się systemu. Mimo, że system ładuje się z SSD, to HDD'ki również chwilę chrobotają. Jak odłączyłem je, to animacja z logiem Windowsa nawet się cała nie odtworzyła a już pojawił mi się pulpit Co innego z HDD'kami, gdy mam normalnie je podłączone, to animacja zdąży się cała odtworzyć, bo trochę chrupią dyski w tym czasie. Jednak system podczas uruchamiania do nich się odwołuje, co wydłuża start systemu. To takie moje obserwacje Edytowane 11 Października 2012 przez DejwiT11 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turkov Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2012 Witam serdecznie, czy przy płycie z sata 2 i braku ahci, opłaca się kupować dysk ssd? Czy będzie mocno zauważalna różnica między HDD, jesli dysk bedzie pracował na IDE?:) Planuję zakup samsunga 830, z gory dzieki za odp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2012 Będzie spora, przynajmniej w benchmarkach. Naprawdę nie masz AHCI? Włączałeś tryb raid ? Bo w budżetowych padłach czasami ahci jest tylko w trybie raid. Niezależnie od wszystkiego ssd będzie sporo szybszy od talerzowca, tyle że nie warto celować w topowe SSD a raczej w budźetowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turkov Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2012 Mam płytke msi p35 neo i niestety w opisie pisze ze nie obsługuje ahci ani raid: /, kiepska płytka do diaska: ). Budżetowe ssd, znaczy sie jakie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2012 (edytowane) reanimacja cruciala chyba się powiodła. po przeprowadzeniu operacji zerowania komórek dysk wrócił do normy oto porównanie między crucialem kupionym rok temu i nowym który dzisiaj odebrałem z paczkomatu: stary po reanimacji: nowy: zaraz stawiam radia 0 na tych crucialach i wrzucę update z wyniku :) Edytowane 11 Października 2012 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2012 Dzis doszla paczka z amazonu z 830. Dysk wrzucilem do laptopa Dell e6410, screeny: I na koniec przydazyl mi sie taki blad, wczesniej testujac dysk w desktopie nie mialem tego typu problemu: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turkov Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2012 Mam płytke msi p35 neo i niestety w opisie pisze ze nie obsługuje ahci ani raid: /, kiepska płytka do diaska: ). Budżetowe ssd, znaczy sie jakie? W przyszłym roku jakoś zmieniłbym platforme na intel 1155: ), chciałbym ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> samsunga 830 128gb, ale nie wiem czy nie poczekać z tym do wymiany platformy, jak uważacie: )? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2012 Nie cytuj siebie. Skoro zamierzasz w niedalekiej przyszłości zmieniać platformę, to z dyskiem nie czekaj absolutnie. Kupuj teraz, poczuj zajawkę, a potem przełożysz do nowego kompa i poczujesz full power :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Therion7777 Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2012 Ja tak dokładnie zrobiłem -- stare SATA2, dodałem Plextora M5P 256GB, zainstalowałem Windows 8 Pro 64 i już się kilka godzin bawię, ale nie instalacjami, bo te wszystkie zrobiłem z NAS-a po gigabicie szybciutko Niestety SATA2 i całe mobo z CPU dławi dysk... Ale za rok będzei full wyczes Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2012 (edytowane) raid 0 z 2xcrucial m4 128. chyba jednak reanimacja dysku nie powiodła się do końca ale to tylko w testach. w normalnym użytkowaniu odczuwalne jest przyśpieszenie. Edytowane 12 Października 2012 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hecto Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2012 Witam, a ja mam następujące pytanie, mam do wydania parę zł. W chwili obecnej mam 3 opcje: 1. Kupić Kingstona V+200 64gb lub poczekać i dozbierać około 100zł &: 2. Kupić tego samego Kingstona co wyżej tylko w wersji 128gb 3 Kupić Samsunga 830 64gb. Jaka jest najlepsza opcja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2012 Panowie chciałbym obecnego SSDka wsadzić do HTPC, a do wiekszej maszyny kupić coś nowszego, wiekszego. Zastanawiam sie nad Samsungiem 830 128GB i Kingstonem HyperX 3K 120GB. Którego wybrać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2012 Samsung. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2012 Mam płytke msi p35 neo i niestety w opisie pisze ze nie obsługuje ahci ani raid: /, kiepska płytka do diaska: ). Budżetowe ssd, znaczy sie jakie? Mam taką samą płytę. Kupiłem kingstona v200 128 za ok. 300zł i powiem szczerze że jest zauważalna różnica między ssd i hdd. Wczoraj przesiadłem się na płytę z ahci i dysk ssd dostał niezłego kopa. Mimo braku ahci na swojej płycie zobaczysz różnicę, a po przesiadce na nowy socket znowu zobaczysz różnicę Taki miły bonusik. Nie miałem styczności z topowymi dyskami ssd, ale gdybym miał kupować dysk brałbym coś z niższej/średniej półki ale za to o większej pojemności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2012 (edytowane) Niezależnie od wszystkiego ssd będzie sporo szybszy od talerzowca, tyle że nie warto celować w topowe SSD a raczej w budźetowe No nie do końca, wydajny dysk zawsze będzie szybszy od budżetowego. To już lepiej w średnią półkę. Witam, a ja mam następujące pytanie, mam do wydania parę zł. W chwili obecnej mam 3 opcje: 1. Kupić Kingstona V+200 64gb lub poczekać i dozbierać około 100zł &: 2. Kupić tego samego Kingstona co wyżej tylko w wersji 128gb 3 Kupić Samsunga 830 64gb. Jaka jest najlepsza opcja? Pod względem wydajności Zdecydowanie Samsung 830 64GB. Edytowane 12 Października 2012 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2012 DoszedłKingston V+200 60GB Wyniki testów na Win 7 32bit pod SATAII odstają wyraźnie od wyników w sieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hecto Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2012 Pod względem wydajności Zdecydowanie Samsung 830 64GB. No ok, to już wiem. Ale tak patrząc na ogólne zastosowanie, nie dla jakiegoś maniaka benchmarków i tego żeby windows stał w 5 sekund , chociaż niechciałbym też płacić tyle pieniążków i odczuć niewielką różnicę między takim np. samsungiem f3/f4. Więc lepiej trochę wolniej ale więcej, czy mniej a bardzo szybko? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariojas Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2012 hecto, miałem ten sam dylemat. W końcu wybrałem szybką pojemność czyli samsunga 128 :P Mysle ze to przyszlosciowy zakup i bede go meczyc na różnych sprzetach az padnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2012 Dawno temu 2x Vertex4 128GB: 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...