kamar59 Opublikowano 26 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2015 To jak teraz wypakowuje pliki rar 100mb o wadze 5,1GB w 60 sek na ssd, ale to coś mnie ogranicza? jak mam zapis 110mb/s w tym 64gb ssd? co ma ważniejsze znaczenie przy wypakowywaniu plików na dysku odczyt czy zapis? Ten zapis jest odczytem przy rozpakowywaniu? Odwraca się? Jak bym miał 500/500 MB/s to nie ma znaczenia. Ale 500/100 MB/s to nie wiem z jaką prędkości mi rozpakowuje na SSD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 26 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2015 Z prędkością 100 się zapisują na SSD rozpakowane pliki. Z prędkością 500 się czyta to co ma zostać rozpakowane, czyli archiwum rar. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamar59 Opublikowano 26 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2015 (edytowane) Z prędkością 100 się zapisują na SSD rozpakowane pliki. Z prędkością 500 się czyta to co ma zostać rozpakowane, czyli archiwum rar. No to jak mam 5GB w plikach rar po 100MB, to na SSD szybciej mi je wypakuje niż na HDD? procesor też ma znaczenie? Ale jak plik iso 5GB będę przenosił z ssd na ssd który jeden ma zapis 100MB na inny SSD co ma zapis 470 MB i to jakieś ograniczenie będzie? w obie strony? A jednak 5 GB iso przenoszę z 64GB SSD na SSD 256GB i przenosi mi w 10 sek z prędkością 470 MB. A odwrotnie juz tylko 110 MB czyli jak zwykły HDD. Chodzi mi oto żeby wykorzystać takie transfery 500 MB to trzeba mieć 2 SSD tak samo szybkie. Edytowane 26 Maja 2015 przez kamar59 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 26 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2015 (edytowane) chyba logika że jeśli zapisuje na tego co ma miały zapis to będzie wolniej ... Edytowane 26 Maja 2015 przez TSRules Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamar59 Opublikowano 26 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2015 Chodziło mi o rozpakowywanie rar filmów gier czy wyciąganie ścieżki dźwienkowej z filmu itp Nawet gry zainstalowane szybciej się ładują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 26 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2015 jak rozpakowuje to i zapisuje, więc zapisuje z prędkością jaką może, dodatkowo ma znaczenie również współczynnik IOPS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 26 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2015 Zawsze spowalnia najsłabsze ogniwo w danej chwili. I z szybkością najsłabszego ogniwa dzieje się wszystko w komputerze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 27 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2015 (edytowane) Witam ;) Przesiadłem się dzisiaj z Samsunga 830 128GB na Cruciala M550 256GB. Poniżej wyniki dla zainteresowanych: Druga sprawa, Samsung po zrobieniu secure erease (jak rozumiem to jest zerowanie?) przyśpieszył w zapisie do ~250MB/s, ale nadal brakuje mu sporo do deklarowanej wydajności (320MB/s). Mogę coś jeszcze z tym zrobić? Z tego co pamiętam po zakupie osiągał jakieś ~300 MB/s zapisu liniowego. W sumie 10,2TB zapisów, SMART czysty (wrzucę jutro, bo aktualnie odłączony). Dyski podpięte do SATA III od Intela na chipsecie Z77, AHCI włączone. Edytowane 27 Maja 2015 przez Lanc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 27 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2015 dysk niezabrudzony na świeżo zawsze ma najwyższe wyniki, te ~250MB/s i tak pewnie niewiele różnicy robi, nie o liniowy zapis tu chodzi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2015 No to napisałem przecież, że jest po secure erease. Dysk jest aktualnie czysty, bez danych w ogóle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamar59 Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2015 (edytowane) Witam ;) Przesiadłem się dzisiaj z Samsunga 830 128GB na Cruciala M550 256GB. Poniżej wyniki dla zainteresowanych: Druga sprawa, Samsung po zrobieniu secure erease (jak rozumiem to jest zerowanie?) przyśpieszył w zapisie do ~250MB/s, ale nadal brakuje mu sporo do deklarowanej wydajności (320MB/s). Mogę coś jeszcze z tym zrobić? Z tego co pamiętam po zakupie osiągał jakieś ~300 MB/s zapisu liniowego. W sumie 10,2TB zapisów, SMART czysty (wrzucę jutro, bo aktualnie odłączony). Dyski podpięte do SATA III od Intela na chipsecie Z77, AHCI włączone. Kupiłeś tam gdzie ja z allegro za 389 zł? Lepszy jestem o 4 punkty :D Ten sam dysk ale w $k 64 jest różnica spora dziwne ja mam P67 a ty Z77 chipset Różnice ATA SCSI mamy i 1024 K i 365568 K Ściągnij 1.8 i zrób test bo dane są inne. Zależy od testu różne wyniki są Edytowane 28 Maja 2015 przez kamar59 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2015 (edytowane) Tak, tam gdzie ty i tylko, że za 369 zł (kupon visa z biedry). Masz stare FW - ja sobie zaktualizowałem. Ty masz pewnie system instalowany na czysto, a ja mam przeniosiony ze starego SSD na nowe SSD za pomocą Nortona Ghosta z 2008 roku :D Tak więc coś minimalnie pewnie spieprzył przy przenoszeniu (partycja ukryta windowsa ma u mnie teraz 300 MB, zamiast 100 MB). Ale szczerze szkoda mi czasu na instalację całej windy od nowa dla paru MB/s szybciej ;] Edytowane 28 Maja 2015 przez Lanc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2015 Zamiast Nortona przerzuć się na Acronisa, obsługuje ssd pod każdym kontem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2015 Różnice ATA SCSI mamy i 1024 K i 365568 K To tylko wielkość offsetu, oba poprawne (podzielne przez 64) i bez najmniejszego wpływu na wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamar59 Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2015 (edytowane) Tak, tam gdzie ty i tylko, że za 369 zł (kupon visa z biedry). Masz stare FW - ja sobie zaktualizowałem. Ty masz pewnie system instalowany na czysto, a ja mam przeniosiony ze starego SSD na nowe SSD za pomocą Nortona Ghosta z 2008 roku :D Tak więc coś minimalnie pewnie spieprzył przy przenoszeniu (partycja ukryta windowsa ma u mnie teraz 300 MB, zamiast 100 MB). Ale szczerze szkoda mi czasu na instalację całej windy od nowa dla paru MB/s szybciej ;] Mam nowego Fireware MU02 wgranego Edytowane 28 Maja 2015 przez kamar59 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2015 Na pierwszym screenie gdzie wyniki się drastycznie różnily miałeś wgrane MU1. Na drugim gdzie masz bardzo podobne masz już MU2 ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2015 Wrzucam bench swojego 850Pro 256gb, najnowsze RST Intela: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamar59 Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2015 (edytowane) Dziwne 850 PRO powinien być szybszy od M550, może jest ale tu mam większe wyniki. Błąd statystyczny?? W 4K lepszy 850 PRO Edytowane 30 Maja 2015 przez kamar59 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2015 A możecie obaj zrobić i wrzucić copy benchmark z AS SSD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2015 A możecie obaj zrobić i wrzucić copy benchmark z AS SSD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artymienek Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2015 (edytowane) Poczciwy Plextor M5S 128 GB - 15 miesięczny, Windows 8.1 (x64) jedyna optymalizacja to wyłączone indeksowanie. Edytowane 30 Maja 2015 przez artymienek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamar59 Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2015 (edytowane) Teraz moje :banana: Ciekawe co RAFA napisze :-) Edytowane 30 Maja 2015 przez kamar59 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2015 Że używacie różnych sterowników i do d... takie porównanie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamar59 Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2015 Inne chipsety płyt głównych rożnie zarządzają dyskami i wydajnością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2015 (edytowane) To swoją drogą, ja niespodziewam się cudów po laptopowym chipsecie ale tego Cruciala to mógłbyś zbenchować też na najnowszych RST aby było lepsze porównanie. Poniżej bench na sterownikach IntelRST i MS AHCI: Intel RST 13.6.0.1002 MS AHCI Edytowane 31 Maja 2015 przez CLAU 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamar59 Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2015 (edytowane) Stery bezpieczne ? Danych nie gubi ? Wgrane tylko do testu? 759 MB to przekracza możliwości SATA III 600 MB ? Czy to inne złącze jest M2 ? "ale tego Cruciala to mógłbyś zbenchować też na najnowszych RST aby było lepsze porównanie." Daj jakieś namiary i czy to tylko w testach robi większe wyniki, czy w użytkowaniu też coś idzie wyczuć, pewnie sekundy. Edytowane 31 Maja 2015 przez kamar59 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2015 Wpisz w google Intel RST... Crystal mark chyab wzial najwyzsza wartosc, ktora sie pojawila w ulamku sekundy, moge zbenchowac na ms ahci jeszcze raz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamar59 Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2015 W raid nie masz połączone? to mam sciagnac ? https://downloadcenter.intel.com/download/24779/Intel-Rapid-Storage-Technology-Intel-RST-RAID-Driver Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artymienek Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2015 W raid nie masz połączone? to mam sciagnac ? https://downloadcenter.intel.com/download/24779/Intel-Rapid-Storage-Technology-Intel-RST-RAID-Driver Tak to jest RST. Nie trzeba mieć raid, to instaluje sterownik od Intela. Zrobiłem właśnie aktualizację RST, bo miałem jakąś starszą. Dużej różnicy nie ma raptem parę mega w zapisie lepiej - nie do zauważenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2015 U mnie to 700Mb benchuej sie losowo, teraz wyskoczylo w 4 benchu na AS SSD wiec podejrzewam, ze to jakis może chwilowy odczyt z bufora się łapie i program zapisuje maksymalną wartość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...