rafa Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 No w sumie tez bym wolał teraz Intela 80GB zamiast dwóch jakichkolwiek innych 30ek. kkNd! - różnice zwykle są dużo większe niż kilka zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 nie pierwszy raz to tutaj widzę. nie ma czegoś takiego jak US&A a jest za to United States OF America. nie and a of ;) off top mode off :blurp: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 No w sumie tez bym wolał teraz Intela 80GB zamiast dwóch jakichkolwiek innych 30ek. kkNd! - różnice zwykle są dużo większe niż kilka zł Kilkanascie? Obawiam sie, ze czasy kiedy oplacalo sie sprowadzac taki sprzet z usa minely ;) karols np pisal o dysku intela 80 gen2 za ~250$... tak sie sklada, ze wlasnie do mnie jeden jedzie - cena? 836 zl. Imho nie ma sensu w bawienie sie ze sciaganiem rzeczy dla stowki i niepewnej gwarancji... skapy zazwyczaj 2x traci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karols2 Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 (edytowane) nie pierwszy raz to tutaj widzę. nie ma czegoś takiego jak US&A a jest za to United States OF America. nie and a of ;) off top mode off :blurp: Wiem, wiem, to bylo glupie powiedzonko Borata, tak mi sie powiedzialo ;) "off top mode off" :rolleyes: (przepraszam) kkNd! Dokadnie... Ja sobie poczekam, az sie upowszechni w Polsce i dopiero wtedy zakupie, milo by bylo kupic go wtedy kiedy bedzie kosztowal ~500 PLN, ale to pewnie za 8 miesiecy minimum i chyba sobie poczekam, bo juz wiele razy fundowalem sobie drogie nowosci i tylko na tym sie traci... (brak znaczkow PL - awaria - przepraszam ;P) Edytowane 19 Października 2009 przez karols2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 Hej przecież jesteś w "ju es end ej" możesz szukać Intela Gen2 80GB, na ebay.com są za około 250$, w Ameryce można je najtaniej dostać. Jeżeli planujesz SSD pod system, no to tylko Intel... Dwa Vertexiki są miażdżone.. Jedynie w sekwencyjnym zapisie i odczycie Vertexy wypadną lepiej, ale to nie ma znaczenia dla SO. Poza tym, w przystępniejszej cenie masz b. dobrą wydajność, TRIM i 80GB - wspaniałość dla systemu... Czyli co, mowisz, ze lepiej jeden, wiekszy intelowski dysk niz 2 mniejsze OCZ puszczone w raid? Dyski oczywiscie pod OS i instalacje programow, caly magazyn bede mial na dysku zewn. A ewentualnie jakas alternatywa dla tego Intela, gdybym go nie namierzyl? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karols2 Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 Dokładnie tak, ponieważ: więcej IOps Intela = szybszy system. większy random read/write = szybszy system. A seq read/write to jakbyś chciał kopiować filmy/obrazy ISO/ inne sklejone dane... A co do alternatywy to nie mam pojęcia... Może Vertex EX :lol2: on ma podobne osiągi do Intela, w kilku przypadkach lepsze, czasami gorsze i do tego szybszy seq write... No, ale ta cena :rolleyes: Myślę, że jak nie znajdziesz Intela, to pozostaje Ci kupić te dwa Vertexy, w sumie i tak nie będzie jakoś kosmicznie odczuwalnej różnicy, nie mam pojęcia bo nie miałem ani Intela ani OCZ'a, trzeba by wygłosić apel do kogoś kto ma Vertexa i Intela, aby się podzielił odczuciami :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 (edytowane) ja właśnie się zastanawiam 3x 64gb V+ w raid0 czy jeden intel 160GB - cenowo wyjdą podobnie. Intel miażdży jeżeli chodzi o zapis random 4k jeden V+ ma takie osiagi dostawa intela spodziewana w grudniu dopiero a tyle to czekać nie mogę :| edit udało mi się zrobić testy 2óch V+ w raid0 nie mogę ustalić dlaczego dyski po przekroczeniu połowy przyspieszaja (albo dlaczego na początku tak wolno czytają) :| Edytowane 20 Października 2009 przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 Ja bym stawial, ze kontorler nie wyrabia...chociaz moge sie mylic :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 u mnie chyba też kontroler nie wyrabia ale i tak jest piekielnie szybko, jedynie coś testy w pcmarkach dziwnie słabe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 Te dyski Intela gen2 80GB są w naszym cudownym kraju do nabycia ?? <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 skoro kontroler nie wyrabia to dlaczego potem przyspiesza ? przy 3 dyskach 7200.12 i podobnych transferach (jak dla jednego SSD) nie było tego problemu co do intela to nie chce cię wprowadzić w błąd ale gdzie bym nie pytał to nie ma ich - ktoś mi wspomniał że potwierdzony termin dostawy ok. grudnia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 Po wprowadzeniu na rynek dysków SSD X25-M drugiej generacji, wyróżniających się znacznie niższą ceną, Intel zamierza zaoferować nową, jeszcze tańszą serię dysków. Nowa seria otrzyma nazwę X25-X i obejmie dyski przeznaczone dla najmniej zamożnych odbiorców. W jej skład wchodzić będą nośniki o pojemności 40 i 80GB, zbudowane z kości pamięci NAND Flash MLC produkowanych w 34-nanometrowej technologii. Prędkości zapisu i odczytu danych wynosić mają kolejno 35 i 170 MB/s, natomiast zużycie energii 90mW w trakcie pracy i 75mW podczas oczekiwania. Dyski trafią do sklepów w okresie gorących przedświątecznych zakupów. Nie jest wykluczone że początkowo dostępny będzie jedynie model o pojemności 40GB. Niestety na więcej informacji na temat nośników oraz ich dokładne ceny musimy poczekać jeszcze kilka tygodni. moj lapek juz sie nie moze doczekac :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 skoro kontroler nie wyrabia to dlaczego potem przyspiesza ? przy 3 dyskach 7200.12 i podobnych transferach (jak dla jednego SSD) nie było tego problemu co do intela to nie chce cię wprowadzić w błąd ale gdzie bym nie pytał to nie ma ich - ktoś mi wspomniał że potwierdzony termin dostawy ok. grudnia Nie sądzę żeby to była wina ICH10. To dobry mostek o niezłej przepustowości. Raczej coś w fw dysków/sterownik kontrolera. Ale z akcentem na pierwsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Halfi Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2009 intel gen2 mozna rozpoznac po kolorze obudowy ? sa srebrne tak? wporownaniu do gen1 ( czarne ) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2009 Wygląd to jedno ale i w oznaczeniu modelu w ciągu cyfr i liter znajdziesz też G2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lool1234 Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2009 Te dyski Intela gen2 80GB są w naszym cudownym kraju do nabycia ?? <_<Mi się udało w Komputroniku, 80GB X25-M G2 : http://www.komputronik.pl/index.php/produc...ATA%29_BOX.html Niestety już ich brak ;( Moje subiektywne odczucia pozytywne, chociaż nie był to mój najbardziej opłacalny zakup (delikatnie mówiąc) <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Halfi Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2009 dzieki za odpowiedzi, @lool1234 chyba pierwszy raz czytam taka opinie o ssd ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2009 panowie. pisalem wczesniej posta w sprawie SSD i RAID-1. ale jakos przeszedl bez echa. czy znajdzie sie ktos kto podejmie temat? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 26 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2009 (edytowane) Intel® Solid-State Drive Toolbox :) Intel® SATA SSD Firmware Update Tool & FW 02HA :D Zabieram się do testowania ;) Intel X25-M G2 - firmware 02HA (2009-10-23). Tryb kontrolera SATA: Native IDE (niższe wyniki niż na AHCI): Zapis poprawił się w porównaniu do fabrycznie wgranej wersji firmware'u. Dla porównania: wyniki na fabrycznym firmware Edytowane 26 Października 2009 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 26 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2009 (edytowane) ... PS. poza testami mile widziane inne przemyślenia ws "ssd_raid-1" ... Uważam że przy niemal zerowej jak narazie awaryjności dysków SSD Raid 1 za kompletnie pozbawiony sensu. Ile masz tych danych na na takich dyskach? Są małe i mieszczą głównie system i aplikacje. Nawet w razie awarii to i tak żadna strata. Istotne dane i tak warto dublować na zupełnie innym dysku. Tylko Raid 0 albo jeden większy dysk moim zdaniem są racjonalnym wyborem. Dodając jeszcze kwestie ceny do pojemności tym bardziej pomysł na raid 1 jest moim zdaniem marnotrawstwem. Edytowane 26 Października 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 Uważam że przy niemal zerowej jak narazie awaryjności dysków SSD Raid 1 za kompletnie pozbawiony sensu.To bardzo nieostrożne stwierdzenie biorąc pod uwagę że najstarsze masowo używane ssd mają max 2 lata (większość znacznie mniej). Normalne hdd raczej bez problemów osiągają 4-5 lat - pomijając oczywiście ostatnie niefartowne Baracudy ;) Inna sprawa że większość ludzi ma tak na prawdę niewiele szczególnie cennych danych - parę/parenaście GB i do tego można wykorzystać backup. ... a jeszcze inna sprawa że poza Intelem producenci nie oferują rozwiązań typu "matrix-raid" pod windę - co powoduje konieczność poświęcania całych dysków. Użytkownicy innych oesów mają tutaj lepiej - dowolna ilość raidów w dowolnej konfiguracji na dowolnej ilości dysków ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 (edytowane) Posiadanie RAIDu1 w warunkach domowych mija się z celem ponieważ: - np. posiadając Vistę lub Siódemkę i wbudowanie narzędzie Easy Transfer można zmigrować wszystkie ustawienia systemu, dokumenty i listę aplikacji na inny najlepiej zewnętrzny dysk. Po ponownej instalacji od zera systemu, wystarczy zastosować/wgrać plik utworzony przez ET i doinstalować brakujące programy (po zakończeniu procesu migracji zostaje podana lista brakujących aplikacji do zainstalowania). - zawsze można użyć narzędzia do robienia kopii zapasowych i najważniejsze pliki zapisywać na zewnętrznym dysku. Cały proces zautomatyzować (backup w wybranym dniu i godzinie), a także wybrać wykonywanie backupu różnicowego lub przyrostowego przy założeniu, że pierwszy być full backupem całego systemu lub wybranych folderów i plików. - jeśli w pececie padłby zasilacz, ewentualnie produkt zasilaczopodobny to jest duże ryzyko, że spalą się oba dyski SSD pracujące w RAID1. - w warunkach domowych RAID0 z dwóch SSD nie daje wystarczająco dużo korzyści względem jednego szybkiego dysku SSD. "Winę" za to ponoszą kontrolery RAID (soft-RAID) na płytach, które są wąskim gardłem dla tak dużych porcji danych przetwarzanych w o wiele wyższym tempie niż w przypadku HDD. - SSD nie posiada elementów ruchomych zdolnych do fizycznego uszkodzenia nośnika. Osobiście korzystam z takiej strategii: SSD pod system i aplikacje, HDD jako magazyn danych i backup oraz dysk zewnętrzny jako dodatkowy backup. Edytowane 27 Października 2009 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 Grimlock zrób jeszcze dla porównania test AS SSD Benchmark -> copy benchmark Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 Posiadanie RAIDu1 w warunkach domowych mija się z celem ponieważ:Każde rozwiązanie maja swoje "zady i walety" - oczywistą wadą backupu jest brak synchronizacji online - co w niektórych przypadkach jest nie do zaakceptowania (bazy danych księgowych, zbieranie wyników pomiarów, duże projekty itd, itp) Oczywiście teoretycznie mogą paść 2 dyski jednocześnie i wtedy jest lipa - w krytycznych przypadkach stosuje się poprostu Raid1 + NAS lub dedykowane rozwiązania. Raid1 w domu ma jak najbardziej sens gdy mamy dyski o pojemnościach rzędu 1+TB - backup takiej ilości plików jest długotrwały i upierdliwy. Nie każdemu się chce / nie każdy ma czas - biorąc pod uwagę, że pad 2 hdd jest jednak mało prawdopodobny oraz że częściej padają zewnętrzne hdd jest to całkiem wygodne w stosowaniu zabezpieczenie dla kolekcji filmów, muzyki, dokumentów itd. - SSD nie posiada elementów ruchomych zdolnych do fizycznego uszkodzenia nośnika.SSD nie musi posiadać elementów zdolnych do fizycznego uszkodzenia nośnika - nośnik samoczynnie się zużywa w tempie które jest okryte ścisłą tajemnicą i bełkotem reklamowym ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 Raid1 w domu ma jak najbardziej sens gdy mamy dyski o pojemnościach rzędu 1+TBJednak mówimy tu konkretnie o SSD a nie zaletach raid 1 ogólnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 ... dlatego napisałem: gdy mamy 1+TB do zabezpieczenia ;) Przy SSD ma to średni sens, bo tu głównie trzyma się system/gry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 Mam pytanie czy po sformatowaniu dysku SSD da sie z niego odzyskac dane jak z klasycznego twardziela? Bo bym chyba sprzedal mojego Warpa i kupil tego nowego Kingstona, tylko zastanawiam sie jak go zczyscic najpierw :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 użyj HDD erase - niektórzy producentci (Corsair) zalecają kasowanie tym programikiem dysku w celu przywrócenia jego szybkości Q: Can I restore my P-Series SSD to factory-fresh performance if I don’t have firmware version VMB18C1Q or later? A: Is it possible to restore the performance by performing a secure-erase of the SSD using the DOS utility HDD Erase. This will also permanently delete any data stored on the SSD. The utility can be found here: http://cmrr.ucsd.edu/people/Hughes/SecureErase.shtml Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 Grimlock zrób jeszcze dla porównania test AS SSD Benchmark -> copy benchmark Świeże wyniki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 użyj HDD erase - niektórzy producentci (Corsair) zalecają kasowanie tym programikiem dysku w celu przywrócenia jego szybkościAlbo CCCleaner też zeruje wolna przestrzeń jak i HD Tune ma opcje erase. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...