Skocz do zawartości
Ower_lolek

Canon Powershot A720 Is + Akcesoria Czy To Dobry Wybór ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Planuje zakup aparatu Canon A720 IS chciałem poznać wasze opinie na jego temat , z tego co czytałem jest on jedynm z najlepszych aparatów w sojej cenie , chodzi mi o aparat do robienia zdjęć na imprezach i wycieczkach , raczej bez żadnych ambitnych fotografi.

Wstępnie zakupy chciałem zrobić w sklepie Agito i kupić coś takiego :

- Canon PowerShot A720 IS - 543 zł

- Kingston SecureDigital High Capacity 4GB Class 4 - 42 zł

- Case Logic DCB26 - 39 zł

- Hahnel Powerstation Ventra ( 4xAA2700mAh) - 99 zł

Jeśli macie jakieś sugestie na poprawki albo zmiany to był bym bardzo wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj jest co nie co o tym aparaciku http://forum.purepc.pl/temat/Fotografia-cy...137211/330.html

Dzisiaj musiałem nim nagrać prezentacje około 30min. Po włączeniu na kompie :huh: byłem bardzo zaskoczony jakością. Na moim archaicznym olimpysie było pod tym wzgledem nieciekawie to i w a720 nie spodziewałem sie cudów, a tu miła niespodzianka po około 3miechach uzytkowania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem ten model i szczerze - nie opłaca się:

- taniej wyjdzie kupić A590 IS, różniący się tylko zoomem 4x

- przy włączonej stabilizacji wychodziły o wiele gorsze zdjęcia - taka ciekawostka - przy naświetlaniu 15s. na statywie o ostrym zdjęciu można zapomnieć

- ogólnie zdjęć brzydkich nie robi, ale IMO gorsze od A530, gdzie na tej samej matrycy upakowali mniej mpix

- to canon, musi szumieć

4gb to za dużo - więcej prądu będzie żarła, no chyba, że będziesz filmy nagrywał ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- przy włączonej stabilizacji wychodziły o wiele gorsze zdjęcia - taka ciekawostka - przy naświetlaniu 15s. na statywie o ostrym zdjęciu można zapomnieć

Stabilizacja nie jest uniwersalnym panaceum na wszystko i czasami trzeba ja wylaczyc, bo bedzie psuc zdjecie - jak powyzej. Prawdopodobnie system stabilizacji probuje (blednie) skorygowac ruchy obiektow na zdjeciu pod wplywem np. wiatru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tego Canona juz prawie rok czasu ,wszystko spoko

choc czasami zdazy sie ze fotke potrafi zrypac z niewiadomych przyczyn :/

Na dzien dzisiejszy to juz nie taki rodzynek jak rok temu ,jakosc filmow jest bardzo przyzwoita

Edited : 1minuta w max jakosci to jakies 120 MB

zalezne od filmowanego materialu .

Edytowane przez Mario2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle, ze kodowanie w locie do MPEG4 wymaga troche mocy obliczeniowej, wiec automatycznie odbiloby sie to na zuzyciu pradu.

IMHO MPEG4 nie jest koniecznie, wystarczy jakas kompresja dajaca rozsadny rozmiar filmu. Najlepsze jaja byly w Canonie S2IS, w ktorym przy 640x480/30fps na karte 1GB wchodzilo 7 minut filmu...

Te ok. 25MB/minuta brzmi calkiem rozsadnie IMHO - na 1GB wchodzi 40 minut. Jak ktos potrzebuje nagrywac wiecej, to chyba pomylil urzadzenia, kupujac aparat zamiast kamery ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry panowie ze wprowadzilem was w blad

Jako ze mam w cholere roznych filmow w jednym katalogu

podalem wam bledna informacje na temat objetosci filmow z Canona 720IS

owe 23-28MB na minute zajmuja filmy z Noki N95-2

Filmy w maxymalnej jakosci z Canona 720IS zajmuja Znacznie ,znacznie wiecej

przecietnie 1 minuta materialu z Canona to Uwaga 120MB ! ! !

wiec w przyblizeniu na karte 1GB wejdzie 8minut :(

Tu wlasnie Canon dal ciala maxymalnie ,bo konkurencja np. Samsung

potrafi w tej samej jakosci zmiescic minute w 40 MB

Edytowane przez Mario2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli Canon nadal radosnie stosuje "kompresje" MJPEG, czyli po prostu serie jpegow zlozonych w filmik... Taka dobra firma, a z filmami taka chale odwala. Fakt, filmiki maja swietna jakosc, ale IMHO koszt jest niewspolmierny do efektu.

Jedyny ratunek w ruskim sofcie, ktory, jesli dobrze kojarze, umozliwia korzystanie z wydajnieszej kompresji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fonzi

Siedze juz 15 minut szukam po necie jakiegos nowszego firmware dla mojego Canona

glowa boli na stronie Canon.uk taki balagan ze nic nie potrafi znalezc ;/

Zapodajcie prosze jakies linki do hackowanego firmware dla Canona 720IS

jesli takowe posiadacie rzecz jasna .

Widac Canon olewa gestym sikiem swoich klientow ze posiada tak niedorobione strony

wpisujac w google. Canon 720 IS firmware nie znajduje mi nic z strony Canona

no jaja na maxa

Edytowane przez Mario2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fonzi

Siedze juz 15 minut szukam po necie jakiegos nowszego firmware dla mojego Canona

glowa boli na stronie Canon.uk taki balagan ze nic nie potrafi znalezc ;/

Zapodajcie prosze jakies linki do hackowanego firmware dla Canona 720IS

jesli takowe posiadacie rzecz jasna .

Widac Canon olewa gestym sikiem swoich klientow ze posiada tak niedorobione strony

wpisujac w google. Canon 720 IS firmware nie znajduje mi nic z strony Canona

no jaja na maxa

Po wpisaniu w google "CHDK" drugi wynik to poszukiwany soft... Fonzi CI przeciez napisal, o jaki soft chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi