Low-Power Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 (edytowane) Witajcie, Po dlugim okresie uzytkowania kompa z sigu zdenerwowalem sie i obiecalem sobie, ze w koncu zamiast HDD i dodatkowego 1gb ramu (DDR1 - a wiec stara technologia bez przyszlosci, a swoje kosztuje) moze uda sie co nieco zmodernizowac. Modernizacja bedzie nalezec raczej do tej z rodziny budzetowych, anizeli power. Z gory przypomne, abyscie mieli na uwadze moj zasilacz (co prawda mysle o oc, ale o tym za chwile) i budzet w ktorym miesci sie 220 (za platforme z sigu)+280 zl srodkow wlasnych. Pieniadze juz posiadam, czyli wlasciwie moglbym jeszcze jutro zakupic czesci. Grafiki i reszty nie zmieniam, mysle ze nowa platforma w 100% wysyci ta karte dopiero teraz. Oto moze propozycje (i jak zawsze walka AMD vs Intel w tej cenie): Intel procesor: DC E2180 2.0 GHz box - 165zl ram: i tu mam zagwozdke, dual oczywiscie w planach, ale czy nie lepiej kupic 2x1gb noname + 2x512 noname (tak, wiem cl5) - powod: oszczednosci. NONAME 2(4)x1GB DDR2 - 2x39zl lub 4x39 czy moze Patriot 2x1GB DDR2-115zl + zamowic Patriot 2x512MB DDR2-2x29zl i probowac zejsc na cl4. Powiem szczerze, ze bardziej widzi mi sie opcja z ramem za 39zl (zapewne uda mi sie go sparowac do duala) + 2x512 jakichs innych - da rade dual w ten sposob 2 pary kosci roznych firm? plyta: gigabyte P35 DS3L - 205zl. I teraz kilka pytan: pogonie tego dual core'a na tym zasilaczu? (celuje okolo w 3GHz, a moze dolozyc co E2200?) z tym ramem naprawde mam zagwozdke - wole miec 3gb niz 2 gb cl4. Co o tym sadzicie? jak z plyta ma sie sprawa? Poleci na niej o\c gladko czy spodziewac sie przeszkod w postaci np. ubogiego biosu? AMD procesor: A64 X2 5000+ Windsor BOX - 165zl. czy moze A64 X2 Brisbane (cena jakas taka srednia) - 189zl. lub jakis inny - co polecacie(rowniez o\c)? ram: j.w plyta: Asus M3A -189zl. Raczej do o\c chipset prawda? Majac w perspektywie o\c co wybrac? Jak rozumiem DC? A moze X2 bedzie jakis nadzwyczajny? Gdyby zasilacz nie podolal zadaniu to mam w planach: Fortrona -ca.100zl. Naprawde prosze o budzetowe rady, ale po ktorych i oc w miare mozliwosci i ceny bedzie mozliwe :) Prosze o rady, Pozdrawiam Edytowane 1 Sierpnia 2008 przez Low-Power Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Polecam zestaw na DC. Ale co do ramu to kup jedną kostke 2GB. Np goodram 800mhz cl5 za ok 85zł. Dual daje dodatkową wydajność, ale na poziomie 5% i nijak tego nie odczujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2008 i nie kupuj tych noname. chociazby goodram bedzie drozszy o 10 zl, a przynajmniej wiesz co bierzesz, a z noname to nigdy nie wiadomo czy sie z mobo nie pogryza albo cos... DC na swoim zasilaczu poganisz, pod warunkiem ze nie wstawisz tam jakiejs maksymalnie pradorzernej grafy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Low-Power Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Jeszcze jedno juz ostatnie pytanko: Zdecydowalem sie na wymiane zasilacza (szef 450W), totez musze stonowac swoje zamiary co do plyty glownej (przy okazji wymieniame 7900gs na 9600gso 768). MAm wybor pomiedzy GA p31-ds3l lub asusem p5k se\epu. Problemem w tym asusie moga byc fazy zasilania. Co radzicie? Dodam, ze mam dostep do tego asusa za 100 zl nowka. Prosze o rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AtriX Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 (edytowane) GA p31-ds3l albo DFI Infinity na P965-S. Cena DFI okolo 140zl Edytowane 4 Sierpnia 2008 przez AtriX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Moim skromnym zdaniem to weź tego gigabyte na p31 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Jabym jednak dołożył i kupił coś na P35. Z tego co wiem ten Gigabyte ma problemy z pamięciami to znaczy przy 3 lub 4 obsadzonych bankach pamięci dzieją się dziwne rzeczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...