wako Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 (edytowane) Z racji tego, że cooler może stać się z czasem coraz popularniejszy (niedługo na egiełdzie będą opublkiowane testy, a wypadł wg tej gazety bdb), myślę, że możnaby zmodyfikować ten topik. AURAS Wave LPT 709 Auras to firma wyspecjalizowana w produkcji zestawów chłodzących dostarczanych do komponentów marek takich jak Intel, AMD, Dell, HP, Samsung, nVidia, Apple. Duże doświadczenie zdobyte przez 10 lat obecności na rynku zaowocowało premierą nowej gamy produktów kierowanej do entuzjastów wyciszania i podkręcania komputerów PC. Wave to konstrukcja wykonana z największą precyzją i dbałością o detale. Użyto czterech rurek heat pipe o podwyższonej wydajności, dopilnowano aby podstawa była idealnie płaska i całość poniklowano. Łączenie rurek z radiatorem zapewnia bardzo dobry kontakt i szybkie przenoszenie ciepła. Sam radiator posiada wytłoczenia zwiększające powierzchnię i redukujące hałas. Zastosowany wentylator o wielkości 92mm charakteryzuje się wysoką jakością wykonania i bardzo cichą pracą. Regulowany przez mechanizm PWM potrafi obracać się w zakresie 800 do 2400 obr/min generując nie więcej niż 23 dBA przy maksymalnych obrotach. Wentylator posiada także cztery wbudowane diody LED rozświetlające wnętrze obudowy. Wszystko to sprawia, że nieduży cooler mieszczący się do praktycznie każdej obudowy swoimi osiągami często przewyższa konstrukcje oparte o większe wentylatory. Wymiary: 92(dł) x 86(Szer) x 140(Wys) mm Materiał radiatora: Aluminium Materiał podstawy i heat pipe: miedź (niklowane) Wentylator: 92 x 92 x 25 mm Łożysko: FDBB (kulkowe) Prędkość obrotowa: 800~2400 (obr/min) Maksymalny przepływ powietrza: 47 CFM Napięcie: 12V Maksymalny poziom hałasu: 23 dBA Złącze zasilające: 4 pin (PWM) Wentylator podświetlony 4 diodami LED (na niebiesko) Waga netto: 415 g (z wentylatorem) Kompatybilność: Intel LGA 775 , AMD 939/AM2 Opakowanie Parę zdjęć Aurasa i boxego chłodzenia od Intela. Zdjęcie podstawki (z Frostytech.com) Zawartość opakowania: Jakaś pasta (nie używałem, opinie o niej są dość średnie). Naklejka "3D" z logo firmy oraz naturalnie śrubki do montażu. Zaczep dla procesorów AMD. Montaż coolera jest banalny - nie sprawia żadnych większych problemów. Oczywiście ani instrukcja, ani gwarancja nie jest napisana po polsku :P Dla niekręconego E2180, w spoczynku, temperatury ~ 25C. Dla podkręconego E2180@3GHz@1.4V (ustawienie z biosu), w spoczynku - ok. 32C. W stresie, jak na obrazku poniżej. Różnica w stosunku do boxa, to z 8C w spoczynku (dla E2180 def.). Nie robiłem testów w stresie przy podkręcaniu do podanej częstotliwości przy boxowym chłodzeniu. Jednak na E2180@2.4GHz@def.V temperatury na boxie były około ~60C. Głośność przy minimalnych obrotach - ok. W nocy jednak ciut głośny, gdy procesor był traktowany Orthosem było to słyszalne, z drugiej strony - chodził na 2200-2400 obrotów. EDIT: Zdjęcia zamontowanego (i pracującego) w obudowie: Edytowane 25 Grudnia 2008 przez wako Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeku Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 Temperatury mierzone speedfanem? Jakbyś mógł zamieścić fotki z odpalonym orthosem i coretemp lub realtemp byłbym bardzo wdzięczny chętnie bym sobie tego Wave'a sprawił do mojego e2160, który chodzi podobnie jak ten w teście 3ghz ~1.37V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wako Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 nie wiem co złego w speedfanie, CORE 0 - temp. 1 rdzenia, CORE 1 - 2 rdzenia.. wyniki jak z coretemp :) na potwierdzenie godzinna zabawa z orthosem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeku Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 (edytowane) 42-43* podczas 100% obciążenia procka miodzio. Na moim starym freezerze (nie pro) na takich ustawieniach w stresie 65*C. Czas chyba zainwestować w tego wave :] BTW wielkie dzięki wako :) Edytowane 9 Listopada 2008 przez czeku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wako Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 maksymalnie było 52C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeku Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 maksymalnie było 52CMimo wszystko to i tak bdb temperatury. Chyba targnę się i zakupię sobie tego aurasa dorzucę do tego AS5 i zobaczymy ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 A jak sądzicie czy na E5200 albo E7200 po jakimś oc będzie wystarczające takie chłodzenie? No iczy na P5Q-PRO wejdzie bezżadnych problemów. Od Karakorum chyba lepsze będzie, od thermalrighta raczej nie ale czy duża może być różnica ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wako Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 zależy o ile @ tego E5200/E7200... do 3,6GHz i napiecia rzedu 1,5V (moim zdaniem) styknie z palcem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 Jakby tyle poleciał mój przyszły procek to będę bardzo zadowolony. Myślę że na 100% będzie to min 3.2GHz a jeśli da radę więcej na rozsądnym napięciu to warto wiedzieć czy ma się zapas. Przy dobrze wentylowanej budzie chyba nie powinno być w takim razie problemu. Jeszcze jak ktoś napisze czy na tego Asusa to wejdzie bez zgrzytów to będę bardzo wdzięczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeku Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 A czemu miałby nie wejść. Jakiś miesiąc dwa temu składałem koledze komputer i na tym asusie spokojnie wszedł Pentagram KARAKORUM, który jest większy od Wave'a. Także nie powinno być problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 A no właśnie nie wiem dlatego się pytam :P . Poprostu czytałem że na niektórych płytach z niektórymi produktami był problem. Czyli wstępnie chyba się na niego zdecyduję(jeśli do 2 miesięcy nie wyjdzie coś lepszego w tym przedziale cenowym :P ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luciano Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 Witam! Nabyłem, zamontowałem i jestem zadowolony. Temp. w spoczynku 25-27 st., pod obciążeniem maks 49 st. Na boxowym miałem 33-35 st., pod obciążeniem 69 st. Przy obrotach wentylatora ok. 900 cisza, natomiast powyżej 1300 zaczyna być słyszalny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel2910 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 Mógłby ktoś powiedzieć czy te chłodzenie wystarczy do e6750 kręconego tak ok. 3.5 ghz ? Czy w tej cenie znajde coś lepszego od tego aurasa (na allegro po 66,90) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarka1 Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 Chciałbym się zapytać co wybrać,mam do wyboru dwa coolery auras wave lub pentagram karakorum jak myślicie co będzie ;lepsze wydajniejsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choody92 Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 Nowy test: http://www.frazpc.pl/artykuly/648/AURAS/WA...ek/niepozornych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel2910 Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 Nowy test: http://www.frazpc.pl/artykuly/648/AURAS/WA...ek/niepozornych O kurcze chyba jednaka ten auras jest na prawdę dobry :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Witam, A więc otrzymałem dzisiaj zamówione chłodzenie: - Auras Wave - Accelero S1 rev 2 + Scythe wentylek Scythe Auras Wave. Wszystko pięknie fajnie, temperatury naprawdę niziutkie tylko... NIE DZIALA JAKBY PWM! Wentyl zasuwa non stoper 2500 obr i wtedy jego hałas jest potężny! Podłączyłem go zgodnie z instrukcją, wszystko jest zamontowane tak jak być powinno - stabilnie, nie macha się itd. W czym tkwi problem? Czy to kwestia zmiany czegoś w biosie? Jeśli tak to co mam zmienić? Miał ktoś z tym do czynienia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Witam, A więc otrzymałem dzisiaj zamówione chłodzenie: - Auras Wave - Accelero S1 rev 2 + Scythe wentylek Scythe Auras Wave. Wszystko pięknie fajnie, temperatury naprawdę niziutkie tylko... NIE DZIALA JAKBY PWM! Wentyl zasuwa non stoper 2500 obr i wtedy jego hałas jest potężny! Podłączyłem go zgodnie z instrukcją, wszystko jest zamontowane tak jak być powinno - stabilnie, nie macha się itd. W czym tkwi problem? Czy to kwestia zmiany czegoś w biosie? Jeśli tak to co mam zmienić? Miał ktoś z tym do czynienia? zmien kontrole z pwm na napięciową, nie pamietam gdzie to było(na pewno gdzies gdzie widac predkosci CPU fan i Case), ale u mnie w p31 w opcjach zmieniłem włąsnie na regulację napięciem. Ponieważ masz podobną płytę i prawie identyczny bios, zakładam że u ciebie też zadziała w ten sam sposów(max obroty na starcie, potem luz na pół gwizdka, w obciązeniu max) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wako Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4708-6 kolejne wyróżnienie dla Aurasa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 Mam tego Auraska, temp moze i to bardzo ladnie zbija ale nawet na najnizszych obrotach takie ciche to to nie jest :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 Wymień wentylator... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nick126 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zamierzam się do kupna tego coolera. Przeglądałem różne opisy, różnych sprzętów i jestem w szoku - waga!! Jak to się trzyma? Te coolery mają ok. pół kilo, niektóre nawet więcej... to ma jakiś dodatkowy uchwyt do obudowy? Takie pół kilo jak założę to nie wygnie się płyta? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wako Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 auras nie ma dodatkowego uchwytu, montuje sie go jak zwykle boxowe chlodziwo dodawane przez intela Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zamierzam się do kupna tego coolera. Przeglądałem różne opisy, różnych sprzętów i jestem w szoku - waga!! Jak to się trzyma? Te coolery mają ok. pół kilo, niektóre nawet więcej... to ma jakiś dodatkowy uchwyt do obudowy? Takie pół kilo jak założę to nie wygnie się płyta? :D box wazy okolo 300g, auras troche ponad 400, nie panikuj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 Cóż, ja mam prawie kilowego Mugena na sockecie i śpię spokojnie. Fajne to chłodzonko, szkoda, że nie wyszło wcześniej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atsiv Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2009 Wyjść to wyszło dawno, tylko szkoda, że tak późno dotarł na nasz rynek. Za granicą ta firma jest już dawno znana i doceniana. ;) U nas dopiero rozkręcają się i to całkiem pozytywnie. Mam już to chłodzenie ponad 3 mscy i nadal jestem bardzo zadowolony. :) Ale jedno jest pewne wiatraczek od Freezera 7 wydaje się jakby lepszy od tego z Aurasa ale może jestem tylko przewrażliwiony. W przypadku Aurasa jak mocno podkręciłem kompa to wiatraczek szumiał bo chodził na obrotach ponad 2000... jeśli chodzi o Freezera były dużo mniejsze... Tak obie myślę czy ni zamontować Aurasowi inny, cichszy wiatraczek i zobaczyć jak wtedy będzie wypadać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SubMaFioZo. Opublikowano 11 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2009 Witam. Ma ktoś to cudo na e7200?i może podzielić się spostrzeżeniami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbencjusz Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2009 Ja mam na 8200 też chodzącym na 3,2 ghz. Wczoraj zamontowałem i na razie dużo na temat chłodzenia powiedzieć nie mogę. W idle temperatura spadła o 6 stopni. Po 1,5 godz. orthosa miałem odczyt 30 stopni ale to pewnie przekłamanie programu abita dołączonego do płyty głównej. Zainstaluję coś innego i napiszę. Co do głośności chłodzenia to sam wiatrak nie generuje wysokiego szumu, gorzej że wpada w wibracje i "terkocze". Jak przytrzymuję go ręką jest spox. Tym bardziej to dziwne, bo zamontowany jest na gumowych kołkach, które te wibracje powinny tłumić. Cieszą za to kompaktowe rozmiary aurasa. Np karakorum, ze względu na swoją wysokość, nie zmieściłby się w mojej obudowie (modecom prostation). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SubMaFioZo. Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2009 aha no to czekam na wieści, mój robi 3.6ghz przy 1.24v i jestem ciekaw czy auras mi wystarczy na niego. zapodaj jakis screen i odpal core temp albo real temp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2009 (edytowane) Chciałem zamówić sobie ten schładzacz :lol2:, nawet dodałem do koszyka na cooling, dziś wchodzę - nie ma go w ofercie. Może mi ktoś polecić jakiś tani, solidny i szybki sklep gdzie będę mógł to cudo dostać? Edytowane 12 Stycznia 2009 przez kwasior500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...