Skocz do zawartości
szur

Duże Wyzwanie!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Na wstępnie chcę powiedzieć, że nie wiedziałem gdzie umieścić tą wiadomość, więc zdecydowałem się na tą zakładkę. Mam starego "złoma" i chciałbym coś w nim zmienić żeby działał szybciej. Nie potrzebuję go do grania w wymagające gry, chcę aby mój staruszek troche miał lepszą prędkość i płynniej działał np. przy przeglądaniu witryn www (zatem nie musi od razu mieć 2,2 GHz). Jak również nie chce na niego wydawać majątku, gdyż wtedy raczej opłacałoby się kupić cały nowy zestaw, np. przy wymianie płyty głównej.

Intel Celeron 1.20 GHz

256MB RAM

NVIDIA GeForce2 MX 400 64MB

Płyta główna GA I815EP

Karta dźwiękowa Genius sound 32

Twardy dysk MAXTOR 40GB 7200rpm

Proszę o poradę!

Z góry dziękuje! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym tam tylko 1GB w sumie wstawil i tyle. Do neta więcej nie trzeba. Ewentualnie możesz jeszcze poczytac i troszkę podkręcić CPU i tyle. Do tego format całości. Na czyste HDD zainstalowac Xp i go odpowiednio odchudzić o zbędne zamulatory. Do neta nic więcej nie trzeba, a i filmy spokojnie na tym będą chodziły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie rady, aby dołożyć ramu, są jak najbardziej słuszne. Ale 1GB?!? Panowie, mowa o socket 370, pamięci obsługiwane to PC100 i PC133...

Moja rada: dołóż 256MB RAMU. Na moim starym kompie (P4 1.6, 256MB RAM) dołożyłem drugą kostkę. Efekt? Rewelacyjny, XP zauważalnie przyspieszył.

Jeśli to dla ciebie za mało, możesz także wyhaczyć na alledrogo Pentium III 1.4GHz, kosztują poniżej 50zł, ale w tym przypadku nie odczujesz większych zmian.

Po tych modyfikacjach - komputer do neta w sam raz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więcej RAM-u (1 GB) i lepsza karta graficzna, pokroju 6600GT.

Ja bym tam tylko 1GB w sumie wstawil i tyle. Do neta więcej nie trzeba. Ewentualnie możesz jeszcze poczytac i troszkę podkręcić CPU i tyle. Do tego format całości. Na czyste HDD zainstalowac Xp i go odpowiednio odchudzić o zbędne zamulatory. Do neta nic więcej nie trzeba, a i filmy spokojnie na tym będą chodziły.

Problem w tym, że i815 obsługuje maksymalnie 512MB :) - co zresztą w zupełności wystarcza dla tej platformy.

Proca można podkręcić do ok 1500MHz - nieliczne chodzą na 1600. Można też (już za niewielkie pieniądze) kupić P3 S 1400MHz i na tym się kończą możliwości rozbudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co ci powiem też miałem takie dylematy ze swoim staruszkiem...jedyne dobre i takie wyjście to dołożyć 256 ramu...

Ale dużo lepszym wyjściem byłoby złozenie czegoś pokroju:

Mobo z integra gf6100/7050 + sempa le -1150 + 1gb ddr2 + 80-160gb hdd + dvd-rw + obecna obudowa i feela 350w starczy na poczatek , w kwocie 500-550zl powinienes sie zmiescic i bedziesz miec duzy wzrost wydajności.

I będziesz mógł ulepszać np do a64 X2 , do 2gb ram do grafy an pci-e. Naprawde nie opłaca się ładować kasy w błoto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może lepiej płytę główną z hd3200 ( coś podobne do gf6600 )

Ja używałem tej grafiki 3 miesiace i nie narzekałem.

Gothic 3 bez problemu i inne starsze gry.

Do tego jakiś procek amd 4x00+ 1 lub 2gb ram i mozna grac.

Zasilacz 300-350 starczy.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi! Muszę jeszcze pomyśleć co byłoby lepsze, i które rozwiązanie jest lepsze...

Tak przy okazji, jaki byłby najciekawszy zestaw za cenę ok. 500-600 zł?

Edytowane przez szur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi