Skocz do zawartości
Aramis

Przesiadka Z Socket A

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Obecnie moja puszka zawiera:

mobo: Asrock K7VT4A+

proc: AMD Sempron 2400+

ramki: DDR Kingston KVR 512MB + Noname 256MB

grafa: Palit 7300GT Sonic 256MB 128bit DDR3

psu: modecom 400W

Chciałbym komfortowo pograć w Obliviona, ale na tym się troszkę nie da (8fps to ciut mało...), więc wymyśliłem, że czas na nowszą platformę. Zależy mi na kompie, który przez jakiś czas będzie "aktualny", na którym będzie można przez 2-3 lata pograć (niekoniecznie na max detalach), ale z drugiej strony mam mocno ograniczone fundusze, więc szukam czegoś taniego.

Wymyśliłem coś takiego:

mobo Gigabyte MA74GM-S2H (co ona jest wogóle warta? Miguel pakuje ją do sporej ilości zestawów... jak na niej z O/C?)

proc jak kasy starczy to athlon 5000+, a jak nie to choćby sempron LE-1200,

2GB ramu goodram (1GB jak będzie krucho z kasą)

grafa póki co integra, za miesiąc (po następnej wypłacie) radek 3650 lub 3850.

Chodzi mi przede wszystkim o solidne mobo, bo proca czy grafę zawsze łatwiej zmienić niż całego kompa...

Z góry dzięki za uwagi i KONSTRUKTYWNĄ krytykę :wink:

Edytowane przez Aramis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten zasilacz ModeCom to jaki? Feel czy MC?.

A co do płyty ze zintegrowaną grafą to weź Gigabyte GA-MA78G-DS3H + Athlon X2 64 4600+ na rewizji F3 i będziesz mógł go ładnie kręcić, czasami nawet OC tego procka przekracza 3,2GHz. RAM weź tak jak pisałeś, GoodRamów 2Gb 800MHz Cl5 ew Kingstony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za szybką odp.

Jeszcze co do płyty: ewentualnie GA-MA78GM-S2H (możliwości biosu te same, różnice w szczegółach - a mają ją w sklepie niedaleko :wink:) też się powinna nadać, prawda?

Ten procek robi 3,2GHz? Na chłodzeniu wodnym czy po porstu porządnym coolerze?

PS.

z nalepki zasiłki

Modecom Feel III-400 ATX

ATX 12V 2.2 compatible

Edytowane przez Aramis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jakimś lepszych coolerze np Arctic Cooling Freezer 7 PRO PWM albo Pentagram Karakorum. Na BOXie też powinien dać radę dojechać ale temperatury by były trochę duże.

A a płyta powinna być oki.

Edytowane przez NaimaDSwDn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że od razu do wymiany o bym nie powiedział. To jest wkońcu Feel III, więc nawet jakby padł to nic ze sobą nie zabierze. Ale po dołożeniu takiego HD4670/3850 to już bym jednak zmienił na MC-350.

@NaimaDSwDn

Freezer 7 pro to na intela jest ;) na amd freezer 64 pro (i bez pwm) :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do płyty ze zintegrowaną grafą to weź Gigabyte GA-MA78G-DS3H...

Nie bierz go. Lepiej weź wersję mATX tej płyty czyli GA-MA78G-S2H. Niby mniejsza, ale sporo lepsza. OC integry (!) na tej płycie sięga 100%, więc na starcie będzie mniej więcej tak dobra jak ten Palit. Jak już przyjdzie wypłata to obowiązkowo Radeon 46xx lub (jeśli znajdziesz tanio i/lub będziesz mógł wydać więcej) Palit 4850. Jeśli chcesz coś lepszego od radka 4600, to możesz poszukać GeForce 9600GSO lub GT w dobrej cenie. Procek weź tak jak koledzy piszą i unikaj Phenomów x3/4 jak ognia. Jak wejdzie Agena i Propus to wymienisz procek na coś wydajniejszego bo mobo obsługuje AM2+. Tymczasowo procek może chodzić na BOXowym coolerku, ale warto go zmienić zaraz po karcie graficznej. Z najtańszych wartych zainteresowania jest Artic Cooling Freezer 64, jednak jeśli chcesz się wyposażyć w coś naprawdę dobrego, to polecam Pentagram Karakorum za ok. 80zł. Póki nie wymienisz chłodzenia, warto zmniejszyć napięcie procesora (tak nisko aż pozostanie stabilny na seryjnych zegarach). Wyłączasz w BIOSie Cool&Quiet i zmniejszasz napięcie. Testujesz w Windows - jeśli stabilne schodzisz dalej, jeśli nie - wracasz do poprzedniego. Zasiłka także nadaje się do wymiany, ale do póki nie zainstalujesz grafiki, nie jest ona wymagana. Najlepiej kup ją przy okazji zakupu GPU :D Reszta tak jak napisali inni :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@NaimaDSwDn

Freezer 7 pro to na intela jest ;) na amd freezer 64 pro (i bez pwm) :P

A no tak :oops:. Sorki za pomyłkę. Racja chodziło mi o 64 PRO. A co do zasilacza to Feel III będzie oki. Mimo iż ma dość słabe linie to posiada działające zabezpieczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej weź wersję mATX tej płyty czyli GA-MA78G-S2H. Niby mniejsza, ale sporo lepsza.

A czym różnią się te płytki? Przecież ten sam chipset, ta sama integra itd... powinny ddziałać identycznie... czy nie? Zresztą te dwa PCI są mi raczej potrzebne, a jakbym dorwał dwuslotową grafę to mi jedno PCI na mATX zasłoni...

Procek weź tak jak koledzy piszą [...] Póki nie wymienisz chłodzenia, warto zmniejszyć napięcie procesora (tak nisko aż pozostanie stabilny na seryjnych zegarach).

Procek mam już upatrzony 4600+ F3 boxowa nówka. Tylko po co na seryjnych zegarach zmniejszać volty? Boxowy cooler powinien zupełnie wystarczyć, zresztą zamierzam spróbować go lekko podkręcić od razu.

EDIT:

Kurna, okazało się, że ten proc to jednak nie F3 (gostek w sklepie pocisnął kit). Ryzykować F2 czy poszukać jeszcze jakiegoś F3?

Edytowane przez Aramis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT:

Kurna, okazało się, że ten proc to jednak nie F3 (gostek w sklepie pocisnął kit). Ryzykować F2 czy poszukać jeszcze jakiegoś F3?

F2 nie. Ta rewizja procesorów nie nadaję się do OC, a że jest w 90nm to lepiej brać już procka na rewizji G2 w 65nm.

Ale do OC i tak najlepszy F3 w 90nm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi