_bartx Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 FC chciałem zbudować już od jakiegoś czasu, ale jakoś się do tego nie paliłem, nie wiedziałem też gdzie kupić części. Tak się złożyło, że Maniakalny robił wyprzedaż, to za jednym zamachem kupiłem prawie wszystko co potrzebne B-) Trochę to odpicowałem, żeby to jakoś wyglądało ;) i powoli to wszystko składam. W tej chwili mam już wszystko co potrzebne, trzeba to jedynie polutować. Na razie jest trochę przerwa w pracach, bo mam resztkę gazu w butli no i nie mam żadnego kompresora serwisowego, żeby zrobić próżnie :/ Chciałem zrobić układ na GPU, żeby można się było pobawić bez zamawiania DI. O ile procki kręcą się dość ładnie na AC, tak z grafami sprawa wygląda średnio - nie mam WC ani żadnego dobrego chłodzenia, za które też trzeba dać ~100 zł. Stąd pomysł zrobienia FC. Jeśli na parowniku założonym na grafę były by tempy ~ -30C to byłbym zadowolony :wink: Układ wygląda jak widać. Myślę, ze jak na pierwszy raz nie jest źle :oops: Wie ktoś może gdzie można kupić oplot na ssącą? Albo ma na sprzedaż kawałek? :wink: Części: Kompresor - Electrolux 1/4HP Skraplacz - taki jak na zdjęciu, nie wiem co to za jeden :wink: Kapilara - 2,5 m 0,8 mm (więcej nie było B-) ) Evap i ssąca - tego to nie wiem, kupiłem już polutowane, ssącej jest 40 cm, evap ma 35mm średnicy Wentyl - Sanyo Denki 12V 0,5A Rurki - ssanie 10mm, tłoczenie 1/4 cala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Mi się podoba za niedługo sam składam Fc. Jaki freon zastosujesz, czym lutowałeś? Kiedy zobaczymy jakieś jakieś tempy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Kurcze desup to wielki zrobiłes .... ale zamiast niego nie lepiej SLHX ? Wtedy desup niepotrzebny a i nie ma takiego niebezpieczenstwa zalania ciekłym freonem agregatu. Mi się podoba za niedługo sam składam Fc. Jaki freon zastosujesz, czym lutowałeś? Kiedy zobaczymy jakieś jakieś tempy? Wypij 2 kawe.... lub przetrzyj oczy.. ja jeszcze zadnego SPAWU tu nie widze .... tylko przygotowanie do spawania.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Na razie elastyczna ssąca jest przylutowana do rurki oraz filtr i zaworek serwisowy również. Lutowałem lutem ze sporą zawartością srebra - ładnie się rozpływa i praktycznie odpada czyszczenie. Jak mam coś czyścić po lutowaniu brązem, to mam dość ;) Co do desupa - zrobiłem taki jak mi pasował ;) Zostało mi tyle rurki, to zrobiłem ze wszystkiego (ma może z 7-8 cm średnicy w środku). Pytałem się Maniakalnego odnośnie SLHX'a, powiedział mi, że nie nic nie daje B-) W tej chwili doświadczeń nie mam żadnych, zrobiłem to tak, jak widziałem w innych układach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Ale ja ślepy jestem ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Na zdjeciu widze troche mocno zagieta rurke w agregacie od ssania... SLHX jest odpowiednikiem desupa tylko po stronie ssania... a agregat mozna przelac... wiem bo mi nawet na 1/8hp udało sie idelnie całego slhx zamrozic.... ( robiłem testy bez loadu ) a przy twoim małym potworku bedzie ładnie agregat mrozic jak przesadzisz z gazem :D Jesli to bedzie R290 to kit tak ale R507 .... Ale wszystkow yjdzie w praniu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Co by się stało gdyby agregat przelał freon, jak tego uniknąć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Jesli wpadnie ciekły freon do agregatu to mamy : Zamarzanie agregatu i gęstnienie oleju. Nie jest to zdrowe dla uzwojen silnika i samego kompresora. U siebie na starej Asperze 90W podczas ładowania gazu do agregatu zdarzyło mi sie ze dostał sie ciekły.. z agregatu zaczeły dochodzic metaliczne pukniecia ( pardzo podobne jak do rozgrzanego oleju dostanie sie nam woda ) trwało to dobra minute zainm sie uspokoiło. Agregat powinien byc chłodzony oparami freonu wiec trzeba tak dobrac ilosc gazu ze przy obciazeniu rura ssaca oszrania sie max. do spawu z rurka ssaca od agregatu... Wiadomo obciazenie jest zmienne wiec trzeba przyjac pewien zapas.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Obie rurki (tłoczenie i ssanie) są zagięte, ten kompresor już taki był jak go kupiłem. Ale olej wylałem przez to bez problemu, spróbuję jeszcze coś z tym zrobić. Zobaczę co będzie jak to poskładam, na razie można tylko teoretyzować ;) Co do gazu - na razie propan, na początek myślę, że się nadaje, bo łatwo dostępny i ewentualne wycieki nie są kosztowne B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Czy ja dobrze widze moj pierwszy skrapalczyk z IceboX'a 1.0, haha on jeszcze zyje ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Ja obstawiam, że jest stąd: http://forum.purepc.pl/Chlodzenie-freonem-...da-t228746.html :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Agregat powinien byc chłodzony oparami freonu wiec trzeba tak dobrac ilosc gazu ze przy obciazeniu rura ssaca oszrania sie max. do spawu z rurka ssaca od agregatu... Wiadomo obciazenie jest zmienne wiec trzeba przyjac pewien zapas.. dokładnie, moja szkoła :wink: :lol: Czy ja dobrze widze moj pierwszy skrapalczyk z IceboX'a 1.0, haha on jeszcze zyje ;D twoj jest u keponsa ;) (długą droge przeżył, jak mniemam ruda śląska - wałbrzych - szczytno - kraków - sieradz ) :blink: Ja obstawiam, że jest stąd: http://forum.purepc.pl/Chlodzenie-freonem-...da-t228746.html :razz:dokladnie ;) btw jak na pierwsze fc wyglada lepiej niz moje pierwsze, niestety uległeś modzie na posiadanie DESUPA w ukladzie, bo taki wielki wystający potrzebny nie jest mogles dać zwoje w dół - olej by lepiej płynął, ale tak tez moze byc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 (edytowane) twoj jest u keponsa ;) (długą droge przeżył, jak mniemam ruda śląska - wałbrzych - szczytno - kraków - sieradz ) :blink: haha ten tez, obydwa pochodza z mojego zlomu ;), poznaje go po tych spawach jak skracalem go ;), a tamten jest fabryczny przyjechal z Rudy Slaskiej do IceboX'a 3.0 ;) Edytowane 22 Października 2008 przez dioda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2008 Shroud zrobiony :wink: Dzisiaj mam zamiar to wszystko polutować, ale zanim zobaczę jakikolwiek szron, to trochę jeszcze poczekam :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablopawel Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 (edytowane) Napisz jakim gazem masz zamiar to nabić. Na ostatnim zdjęciu{w pierwszym poście} widać, że zostawiłeś otwarty układ. Olej Ci się zawilgoci i będzie po zabawie. Układ ogólnie prezentuje się nieźle, gratuluje jak na 1wszy raz. Pozdrawiam Edytowane 28 Października 2008 przez pablopawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 Układ zamierzam nabić propanem, a olej mi się nie zawilgoci, bo stary zlałem z kompresora, a nowy mam w puszce :wink: Kilka fotek praktycznie gotowego układu (zostaje jedynie trochę do zaizolowania, ale to jak mi taśma z armaflexu przyjdzie): Jakiś szron będzie być może albo w tym albo w przyszłym tygodniu B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 http://img356.imageshack.us/img356/3539/p1070594tk1.jpg Bedzie bardzo ciezko zaizolowac karte i zamocowac dobrze parownik. Generalnie to najlepszym wyjsciem przy gpu jest brak izolacji :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 A skąd masz oplot, gdzie go kupiłeś? Jaką kartę będziesz tym układem mroził? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 Jaką kartę będziesz tym układem mroził?sieciową Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 sieciową ale ja mam integre :( maniakalny pewnie zapinki mi nie zrobi :( Bartek, a co zapinką ? no chyba, ze będziesz używał zapinek zaciskowych :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 (edytowane) Bartek, a co zapinką ?Przy takiej izolacji tylko dwa bakplejty, shim i pewne ręce :) . Stawiam piwo na koszt ryby, ze ukruszysz gpu za pierwszym razem :wink: Bardzo wazna kwestia jest izolacja grafy od strony "pleców", przez to zawsze bylo najwiecej problemów. Nie przez przypadek uzywalem do tego bakplejta od lga775 :D Edytowane 12 Listopada 2008 przez MaSell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 (edytowane) Przy takiej izolacji tylko dwa bakplejty, shim i pewne ręce :) .(...) też bym tak zrobił ;) narazie trzeba wymyślić zapinke na pota na gpu :) (...)Stawiam piwo na koszt ryby, ze ukruszysz gpu za pierwszym razem :wink: :lol: jak będzie uważał to nie powinien gpu ukryszyć :) na axp zakładałem pota i nie ukruszyłem :D (...) Bardzo wazna kwestia jest izolacja grafy od strony "pleców", przez to zawsze bylo najwiecej problemów. Nie przez przypadek uzywalem do tego bakplejta od lga775 :D chodzi o wygięcie sie karty czy cos ? :P wspomóż głodnych wiedzy ;) Edytowane 12 Listopada 2008 przez FatAlbert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 (edytowane) na axp zakładałem pota i nie ukruszyłem :DWidzisz, postawic pota i dokrecic to nie to samo co na vga, gdzie wszystko masz "w powietrzu", do tego brakuje punktu "podparcia" :) . Do tego powstaje naprezenie przez izolacje, srubki sa malutkie, brakuje conajmniej 3 rąk... generalnie wszechobecny syf i kiła chodzi o wygięcie sie karty czy cos ? :P wspomóż głodnych wiedzy ;) maly bp i mala izolacja - dookoła izolacji karta jest zimna = woda maly bp i duza izolacja - izolacja przez docisk bp wygina sie = zimna izolacja ma troszke inna sprezystosc (tu dochodzimy do mitycznego patentu z korkiem, jednak to opowiesc na zupelnie inny temat :lol2: ) = sytuacja jak wyzej = woda duzy bp i mala izolacja - patrz wyzej = woda duzy bp i duza izolacja - tutaj jest szansa na brak wody :D Smarowanie wazelinami i inne konfidentalne metody nie pomoga, bo woda scieknie sobie po karcie i zmoczy co innego :lol2: Majac nawet elo kontenery z elo zapinkami i bedac w ogole elo ( :blink: ) tez fajnie nie jest. Żebyscie widzieli jakie kombinacje byly z TEK-9 na GX2, zeby karta nie miala akwarium przy dluzszej zabawie :wink: . Generalnie mrozenie kart czymkolwiek to jak lepienie figurek z [ciach!]a - nic fajnego, a efekty zazwyczaj... [ciach!]iane :lol2: edit http://i41.photobucket.com/albums/e265/phi...tyHedgeHogs.jpg wyobrazcie sobie jak to wyglada, skoro normalnie pomiedzy 2d a 3d jest minimum 50'C roznicy w temperaturze gpu, układów zasilajacych etc :lol2: Edytowane 12 Listopada 2008 przez MaSell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 sieciową B-) Stawiam piwo na koszt ryby, ze ukruszysz gpu za pierwszym razem :wink:B-) B-) Zapinka będzie pro, taka jaką zwykle widuję w układach np. piotresa. Backplate, oczywiście też, wymiary koło 60x60 mm, 1,5mm blacha. Mam już wszystko, tylko muszę to kiedyś dopasować i do kupy poskładać. Bardzo złym patentem też jest to, że kapilara jest przylutowana dosłownie ~2mm od rowka na seger, zapinka ledwo się mieści (Maniakalny ten evap składał :blink: ) Thx MaSell za cenne rady :wink: Jak jest za dużo izolki, a zmarznie i ją ściśniesz, to potem się rozwala (przerabiałem to przy montażu pota na CPU) i ogólnie utrudnia dobre dokręcenie. Jeszcze jest opcja z kingpinową uszczelką, co się ja przykleja na pcb (kto widział na XS ten wie :wink: ), tylko nie wiem gdzie to idzie kupić. Można też dać takie dystanse jak są w większości kart graficznych, dokręca się do pewnego momentu i docisk jest odpowiedni, a dalej już nie idzie. Do przetestowania SS kupiłem 7300GT (teraz już full modded :razz: ) , także jak ją uwalę, to mała strata :wink: Natomiast 9600GSO ma już shima B-) Ogólnie będę próbował, zobaczę jak wyjdzie, a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 (edytowane) osobiście zdażylo mi sie krecic na połączeniu box od a64 i suchy lód (nie pytajcie dlaczego tak) to zaizolowałem tył płyty normalnie a z przodu papierowymi ręczniczkami, które dobrze wilgość chłonęły i myśle, ze z tekiem i gx2 to by pomogło. ogólnie myśle, ze "shamino style" w pewnych momentach ma sens (nie moge znaleźć teraz foty ale gdzie tylko można było to Shamino owijał papierowym ręczniczkiem) :D odnośnie tego "maly bp i mala izolacja" to fakt jest tak jak piszesz, chociaż jak miałem 4 sytuacje gdzie armaflex wystawał poza bp to izolka sie na tyle odchyliła, ze szron sie zrobił ale po przycieciu izolki to wymiarów bp nic nie zauważyłem :D do gx2 to przydaje sie bios obniżający cb, a o ile dobrze zrozumialem to jest takowy ale jakos maja tylko nie liczni tutaj duża izolka :lol: może jakiś mod rozdzieli posty dot izolki do osobnego tematu ? ;) Bartek a poka tego swojego 73gt full moded ? :D Edytowane 12 Listopada 2008 przez FatAlbert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 Ależ proszę bardzo Albert B-) Konkretnie to jest Evga 7300GT DDR2 A te ręczniki to chyba są na fotkach z Nvision 2008, gdzie Shamino kręcił z Kingpinem :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 chyba tu widac to i owo :D buu masz ddr2 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablopawel Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 MaSell, a nie sądzisz, że jak woda "ucieknie" spod izolki to się "zamieni"{może niezbyt dobre słowo} w szron ?? A jak wiemy z lekcji fizyki to szron nie przewodzi prądu. Nawet na tych fotkach co pokazywałeś, widać szron, nie zieknąca wode. Ale jak coś namieszałem, to poprawdzcie mnie, ja tu tylko sprzątam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 Jemu chodziło chyba o to, ze zdjęcie karty było w idle, obciążenie karty powoduje wzrost temperatury układów zasilania o jakieś 50C - czyli wszystko się rozmrozi i mamy wodę :wink: Poza tym jak coś ucieknie spod izolki to już raczej się nie ochłodzi bo jest coraz dalej od miejsca zimna (w tym wypadku parownik). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 I tak uważajcie, jedna DFI popłynęła do Hadesu MHzy właśnie przez kiepska izolke grafy :D Co do zapinek i innych, MaSell, Fat i inni, widzieliście mój kontener GPU, tyle razy był już na 86GT i nic nie ukruszył ^^ ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...