Kaeres Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 Wiem, że wybór w najlepszych jakościowo będzie nie możliwy ale jednak coś za tą kwotę znajdę. Oglądanie głównie ze zwykłej anteny, Divx, czasami DVD. W przyszłości może jakiś Xbox. Nie zależy mi na FullHD (wręcz go nie chcę - HD ready wskazane). LCD czy plasma - nie gra roli. Priorytet - największa średnica za tą kasę ze wskazaniem na 1500zł DO 2000zł tylko i wyłącznie jeżeli np. dany model mógłbym znaleźć powiedzmy w 42 calach. Będę wdzięczny za pomoc. PS. Wiem, że podobne wątki istnieją ale są one sprecyzowane i nie chcę w nim zamieszania wprowadzać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 (edytowane) w sumie ciut powyzej ale TEN i tylko TEN http://www.skapiec.pl/site/cat/21/comp/296261 widziałem go w działaniu - cud miod malina do kablówy jak znalazł, na filmy z divx tez nie bedziesz narzekac tak wiem ze to powyżej ale.... warto z drugiej strony- do 2000 tysięcy mozna znaleźć manty i daewoo do 42 cali, plazmy ale tu nie wiem jak z jakością obrazu - jedyne daewoo jakie widziałem miało jak na standardy plazmy dupny obraz ewentualnie z panasonica starszy model, masz od razu z komentarzami http://www.skapiec.pl/site/cat/21/comp/191876_komentarze/ Edytowane 13 Listopada 2008 przez Gregu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 (edytowane) A LG czy jest coś warte z tych niższych modeli ? http://ardom.suwalki.pl/product_info.php?products_id=720 Albo Toshiba Regza - http://www.euro.com.pl/telewizory-lcd-i-pl...37av500pg.bhtml Edytowane 13 Listopada 2008 przez Kaeres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 (edytowane) lg bym w zyciu nie wziął...moze jako tani monitor - w sensie monitor do kompa. Ale jako tv nigdy, mam uprzedzenie, pracowalem przez jakiś czas w sklepie rtv i .... toshiba regza - moi rodzice ostatnio kupili 42" LCD (oczywiscie wbrew mojej radzie - brac panasa plazme 42 v80...) i musze powiedzieć, że w porównaniu do innych LCD ten w miare poprawnie wyświetla gęby w sensie twarze, są w miare naturalnego koloru, takiego jaki zobaczysz np w lustrze czy mijając ludzi na ulicy. w miare oznacza - i tak ciut brakuje a co to dalej oznacza- kolorki są w ogole spoko, ale czuć pewein narzut producenta/panelu w wyświetlaniu pewnych barw no i to mi sie po prostu nie podoba, wole naturalne koloery, nie takie "żywe", np w poprzednim 32 " sony były tak "żywe" że te twarze prawie aż krew przebijała skóre, taki był narzut powiem jeszcze tak...patrząc w głąb mojej pamięci, jak i porónując to co widze na CRT u mojej dziewczyny matki(aka teściowa) a takze na mej dziewczyny kompie z CRT, to wszystkie LCD z kontrastami z du..y rzędu 50000:1 dynamiczne czy też nie, mają problemy np w ciemnych scenach..po prostu ja tam nie widze połowy rzeczy, ktore widać na CRT. Nawet jak se człowiek rozjaśni to te ciemne miejsca sa przez te jaśniejsze zagłuszane. Mówie o TV LCD, bo LCD monitorowe ciut inaczej się ogląda, bliżej, no i można sięgnąć łapą i se podkręcic to i owo w razie potrzeby...a przeważnie tej potrzeby nie ma. Przykład - Dexter, serial, oglądam na TVN na LCD TV i jest kupa, zwłaszcza w nocy - na monitorze kineskopowym u dziewczynki nie mam tego problemu. a że plazmie najblizej własnie do CRT - czas reakcji, sposób świecenia, jakość kolorów, przeskalowywanie obrazu w dowolną strone, to polecam plazmy Edytowane 13 Listopada 2008 przez Gregu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 (edytowane) powiem jeszcze tak...patrząc w głąb mojej pamięci, jak i porónując to co widze na CRT u mojej dziewczyny matki(aka teściowa) a takze na mej dziewczyny kompie z CRT, to wszystkie LCD z kontrastami z du..y rzędu 50000:1 dynamiczne czy też nie, mają problemy np w ciemnych scenach..po prostu ja tam nie widze połowy rzeczy, ktore widać na CRT.Widać że do tej pory nie widziałeś przyzwoitego LCD tylko jakieś syfy :wink: . Doskonałym przykładem porządnego wyświetlania detali w cieniach jest NEC 1990SX - widać o niebo lepiej/więcej w cieniach niż na CRT DiamondTron. Świetnie też wyświetla EIZO S2231W. Dla odmiany przykładem LCD nagminnie tracącego detale w cieniach jest NEC WGX2PRO. ps. dobry LCD TV 37" to niestety 3300 PLN ... do 2K z 37" można kupić tylko bardzo kompromisowe konstrukcje ... plazmy też raczej zaczynają się od np. 2800 PLN (42" FullHD, 100 Hz) Wiem, że wybór w najlepszych jakościowo będzie nie możliwy ale jednak coś za tą kwotę znajdę. Oglądanie głównie ze zwykłej anteny, Divx, czasami DVD. W przyszłości może jakiś Xbox. Nie zależy mi na FullHD (wręcz go nie chcę - HD ready wskazane). LCD czy plasma - nie gra roli. Priorytet - największa średnica za tą kasę ze wskazaniem na 1500zł DO 2000zł tylko i wyłącznie jeżeli np. dany model mógłbym znaleźć powiedzmy w 42 calach. Będę wdzięczny za pomoc. PS. Wiem, że podobne wątki istnieją ale są one sprecyzowane i nie chcę w nim zamieszania wprowadzać. Patrząc na wymagania można kierować się na plazmę (jeśli byłby to model 100 Hz ). A FullHD jest przydatne np. na plazmach by zmniejszyć szum ditheringu. Edytowane 13 Listopada 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 ależ widziałem dobre LCD...ale zmuszony jestem patrzeć na te najtansze i w sumie znajdujące sie w przedziale cenowym, który wyznaczył twórca tematu...stąd moje wywody...wiem ze dobry LCD inaczej wyświetla obraz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 ależ widziałem dobre LCD...ale zmuszony jestem patrzeć na te najtansze i w sumie znajdujące sie w przedziale cenowym, który wyznaczył twórca tematu...stąd moje wywody...wiem ze dobry LCD inaczej wyświetla obraz...A to przepraszam. Oczywiście w tym zakresie cenowym i 37" LCD jest problem z jakością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 Ja ci w skrócie napisze na początek jest SHARP potem masz w przyzwoitej cenie LG5000 zamiata wszystkie szajsungi w tej klasie a jak nie masz kasy to bierzesz szajsunga z serii A lub LG3000 oba są OK ale nie wyróżniają się niczym ciekawym, idź na forum Xboxa tam się przynajmniej wypowiadają ludzie co robią kilka lat w sklepach i mają okazję testować TV, zajrzyj do tematu Sprawa TV w dziale X360 w pod forum hardware linka nie podam bo nie wiem czy nie dostane jakiegoś warna czy czegoś za linkowanie do innego forum ale znajdziesz na bank Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 Kaeres, tylko plazma Panasonic TH-42PV80 poczytaj opinie na hdtv jest to model, który zyskał miano "plazmy dla ubogich" mimo wszystko prezentuje wybitny stosunek jakość/cena nie wiem, czy interesowałeś się bardziej technologią, musisz jednak wiedzieć, że: - plazmy pobierają dużo więcej z sieci - słabiej świecą, co w jasnych pomieszczeniach może być kłopotliwe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 Tej plazmy dla ubogich raczej w sklepie nie wyrwę za mniej niż 2500zł - sprawdzę ale kiepsko to widzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 Do 2tys mozna dostac jeszcze plazme samsunga 42". Z tym ze pamietaj ze taka plazma to 2krotnie wyzszy pobór mocy od LCD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 (edytowane) LCD potrafi wsuwać 200-230W (42 cale) - plazma (poniżej) wcina 255W więc... W Euro RTV AGD u mnie na osiedlu jest teraz promocja na Panasonic TH-42PV8 - 1999,00zł ( http://allegro.pl/search.php?sg=0&string=TH-42PV8 ) Obraz co prawda na demku z LG miażdżył. Obok stały różne TV w różnych cenach (nawet ponad 2x wyższych) i jakością nie odbiegał od żadnego. Edytowane 13 Listopada 2008 przez Kaeres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 pv8 jest (podobno) na starej matrycy. Polecam 42PV80, który zresztą użytkuję od pół roku. Nie kupuj 37 bo będziesz żałować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2008 widze ze dalej pokutuje pogldąd, ze plazma zre wiecej(tu nawet wskazano ze 2x wiecej) pradu niż LCD plazma oczywiscie zezre więcej prądu niż LCD, ale jak świeci na MAX - tj ma biały całkowicie obraz...a pokażcie mi film, program tv gdzie sceny są praktycznie same jasne?procz akcji na biegunach północnym czy południowym podczas lata polarnego raczej nie uświadczymy wielu takich sytuacji! lcd ma pobor mocy konstant - bo świetlówa cały czas świeci.... plazma świeci te pixele, ktore aktualnie muszą wypuścić światło....i wtedy żre prąd...co oznacza np że w pozycji takiej jak np Sin City plazma pobierze mniej energi niż dowolny LCD w jej rozmiarze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2008 (edytowane) widze ze dalej pokutuje pogldąd, ze plazma zre wiecej(tu nawet wskazano ze 2x wiecej) pradu niż LCD plazma oczywiscie zezre więcej prądu niż LCD, ale jak świeci na MAX - tj ma biały całkowicie obraz...a pokażcie mi film, program tv gdzie sceny są praktycznie same jasne?procz akcji na biegunach północnym czy południowym podczas lata polarnego raczej nie uświadczymy wielu takich sytuacji! lcd ma pobor mocy konstant - bo świetlówa cały czas świeci.... plazma świeci te pixele, ktore aktualnie muszą wypuścić światło....i wtedy żre prąd...co oznacza np że w pozycji takiej jak np Sin City plazma pobierze mniej energi niż dowolny LCD w jej rozmiarze Nie byłbym tego taki pewien. W Sin City jest czarno-biało (z grubsza) a nie czarno ;P Poza tym przy 50% ekranu pokrytego bielą plazma pewnie pobierze tyle samo energii co przy 100% (plazma ma "niestabilną" biel ... przy białym (255,255,255) kwadracie 1x1 cm plazma może świecić z jasnością ponad 200 cd a przy całym białym (255,255,255) ekranie nie będzie więcej niż np. 60 cd ( dowód : http://www.av.com.pl/index.php?art=663 ) Edytowane 14 Listopada 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2008 Sądząc po oglądaniu Panasa 50cali mojego ojca (plazma) chyba zdecyduję się na plazmę tego samego producenta. Po prostu przy takich wielkich ekranach lepiej niech będą większe przekłamania (plazma to czyni lepiej). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pvl Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 (edytowane) chłopaki potrzebuje porównania TYLKO między tymi trzema modelami: LG 32LG6000 http://allegro.pl/item474744725_od_reki_tv...niej_u_nas.html LG 42LG2000 http://allegro.pl/item475143169_nowosc_tv_..._rewelacja.html SAMSUNG PS42A412 http://allegro.pl/item477685200_tv_plazma_...reki_u_nas.html Który będzie najlepszym wyborem, pokój ma wymiary 4x4,5 m, źródło sygnału to N Edytowane 16 Listopada 2008 przez pvl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 Wziąłem ten Panasonic PV8 42". Dzięki za podpowiedzi aby nie brać 37". W moim pomieszczeniu 42 jest idealny. O obrazie nie mogę za wiele powiedzieć bo nie testowałem na niczym innym niż zwykła kablówka. Obraz poprawny, taki jak na CRT - obawiałem się, że będzie znacznie gorzej. Kolorki za to o wiele lepsze. Później jeszcze ocenię DVD oraz może jakąś prezentację se wgram i również ocenię. I tak się dziwię, że można mieć spoko klasy sprzęt z 42" ekranem za 1999zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pvl Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 (edytowane) jakich wymiarów masz pokój ? Rozdzielczość: 1024 x 768 rozciągnięta do 42" nie brzmi zachęcająco Edytowane 23 Listopada 2008 przez pvl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 (edytowane) jakich wymiarów masz pokój ? Rozdzielczość: 1024 x 768 rozciągnięta do 42" nie brzmi zachęcająco 340x530 cm (odległość od TV jakieś 430cm) Rozdzielczość nawet nadto do tego co nadaje telewizja. A zaręczam, że ta plasma daje lepszy obraz z kablówki niż LCD 32 cale. Edytowane 23 Listopada 2008 przez Kaeres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 (edytowane) chce zmienić TV na jakieś 42" (do 2300zł) rowarzam Toshiba Regza 42AV501PG/LG 42LG3000/LG 42PG200R ? czy może coś innego? głownie oglądanie n-ki czasem w weekend zagranie na PS3 Edytowane 26 Listopada 2008 przez DoctorPulse Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasztecik Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 Posiadam 42LG3000 i sprawuje się świetnie z X360. Kablówka zwykła wygląda nieźle, więc cyfrowa TV będzie b. dobra. Co do pozostałych dwóch to niestety nie widziałem ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2008 (edytowane) byłem wczoraj w sklepie RTV oglądać tego LG, no i obraz jest nawet fajny, tylko zastanawia mnie czy ten TV nie jest za duży, odległość od TV u mnie w salonie to ponad 3m i czy obraz nie straci za dużo? może lepiej 37"? chyba jednak zdecyduje się na 37LG5000 (kwestia dolożenia 200zł) Edytowane 28 Listopada 2008 przez DoctorPulse Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2008 Ja mam 42LG6100, dorwalem za 3tys, widzialem tez 32LG5000 w akcji. Naprawde porządne lcd. Polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...