Skocz do zawartości
garrowq

High Definition X264 Hd Problem Odtwarzanie, Kodeki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem. Przy filmach HD obraz zaczyna się ciąć, lub dźwięk się tnie, obraz "nadgania" Parametry mojego kompa możecie zobaczyć w sygnaturce. Dodam tylko, że wszystko działało w 100% tylko ostatnio coś się zje**ło...

Przekopałem całe google, nic nie pomogło.

Próbowałem reinstall kodeków (z 5razy) nic nie pomogło, zmianę odtwarzacza na kilka innych (media player classic, haali media splitter itd)

Powiem tylko, że to jest dziwne bo wydaje mi się że zależy jak jest zrenederowany film w HD, bo niektóre lecą bez problemu, aż miło.

Jakieś rady???

Raczej nie jest to wina kompa - wcześniej wszystko działało

Kodeki - raczej też odpadają, reinstalowałem i nic.

Player - używałem kilka, na każdym były ścinki.

Coś jeszcze przeoczyłem?

Wiem, że mógłbym dać format c: ale nie należę do tych ludzi, co jak coś się rozwali to od razu format... Format to już ostatnia deska ratunku :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odinstaluj wszystkie kodeki jakie masz w systemie .. WSZYSTKIE!! i zainstaluj FFDShow

z www.free-codecs.com

przy konfiguracji zaznacz wszystkie mozliwe ptaszki do wyboru oraz jako domyslnie na koncu ALWAYS SKIP H264 Deblocking... po problemie.. do tego odtorzysz teraz wszystko co tylko mozliwe...

PZDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź jeszcze smplayer.

Sprawdziłem. Bez rezultatu.

Zrobiłem również reinstall kodeków na FFDshow - nic nie pomogło. Kurcze już nie wiem co może być źle... Może sterowniki do karty dzwiekowej? Mam creative x-fi. Naprawdę już nie wiem w czym problem, chyba pozostał format c: :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KMPlayer nie działa, classic też nie, kodeczków jeszcze nie przeinstalowywałem (nie miałem siły) ale niebawem spróbuję

Jak ci nie działa to musisz mieć coś nie tak z windą przeinstaluj ją będzie ci śmigać km player uwierz mi że jest to jeden z najlepszych jak nie najlepszy odwarzacz filmów hd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KMPlayer Jest najbardziej rozbudowany playerem dla Windows i Linuksa

bezapelacyjnie , posiada najwiecej opcji i mozliwosci .

Jest tego tyle ze aby wszystko poznac trzeba sie niezle wyterzyc ,pare godzin minimum :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mam podobny problem przy komputerze:

2Gh Athlop XP

512Mb RAMU

GeForce 7300 GS

Wiem że komputer dość słaby ale jak dotąd wszystko chodziło na różnych kodekach (zawsze jeden pack bo lubią się gryźć ze sobą).

Zależenie od odtwarzacza u mnie albo pojawiają się artefakty albo właśnie rozjeżdża się dźwięk z obrazem bądź obraz klatkuje.

Dzieje się to szczególnie przy filmach z oznaczeniem h264 - podejrzewam że to komputer nie daje rady bo próbowałem już wszystkich kodeków i zawsze efekt jest ten sam na poszczególnych playerach.

Ciekawi mnie tylko że z wcześniejszymi filmami nawet w full HD nie było problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mam podobny problem przy komputerze:

2Gh Athlop XP

512Mb RAMU

GeForce 7300 GS

Wiem że komputer dość słaby ale jak dotąd wszystko chodziło na różnych kodekach (zawsze jeden pack bo lubią się gryźć ze sobą).

Zależenie od odtwarzacza u mnie albo pojawiają się artefakty albo właśnie rozjeżdża się dźwięk z obrazem bądź obraz klatkuje.

Dzieje się to szczególnie przy filmach z oznaczeniem h264 - podejrzewam że to komputer nie daje rady bo próbowałem już wszystkich kodeków i zawsze efekt jest ten sam na poszczególnych playerach.

Ciekawi mnie tylko że z wcześniejszymi filmami nawet w full HD nie było problemów.

Faktycznie Twoj komp jest troche slaby do materialu HD.

Co do procesora to wydaje mi sie, ze to nie jest Athlon 2GHz tylko Athlon 2000+, ktory ma ~1,7GHz o ile dobrze pamietam, karta tez hmmm...i 512RAMu, przydaloby sie minimum 1024.

Nie wierze, ze wczesniej chodzily Ci filmy FullHD, bo to jest niemozliwe na takiej konfiguracji, na Bartonie 2500+1GBRAM 720p chodza dobrze, ale te z lepszym bitrate'em juz potrafia czasem przyciac, ale nie 1080p.....

Ja sam walczylem dlugo z materialem HD az wkoncu wypracowalem sobie schemat:

- FFDShow z odznaczeniem pierwszej opcji z gory podczas instalacji, aby nie dekodowal H264

- Real Alternative (moga byc zaznaczone wszystkie opcje)

- QuickTime Alternative

- NVidiaPureVideo

- HaaliMedia Splitter (z opcja supportu MPEG TS)

- CoreAVC (bez Haali)

- AC3 Filter

- PowerDVD (choc ostatnio juz przestal byc w moim niezbedniku...)

Na koniec player Media Player Classic Home Cinema + SubEdit i nie ma filmu, ktorego nie obejrze.

Oczywiscie MPC HC troche musze przekonfigurowac aby do odtwarzania materialu H264 uzywal nie swojego kodeka tylko CoreAVC, po tym juz bajka :)

Schemat sprawdzony i stosowany juz od dluzszego czasu.

Niewazne teraz czy material HD jest w Matrosce (MKV) czy AVI czy TS, wszystko pieknie gra.

Pozdr

Edytowane przez Tical

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sam walczylem dlugo z materialem HD az wkoncu wypracowalem sobie schemat:

- FFDShow z odznaczeniem pierwszej opcji z gory podczas instalacji, aby nie dekodowal H264

- Real Alternative (moga byc zaznaczone wszystkie opcje)

- QuickTime Alternative

- NVidiaPureVideo

- HaaliMedia Splitter (z opcja supportu MPEG TS)

- CoreAVC (bez Haali)

- AC3 Filter

- PowerDVD (choc ostatnio juz przestal byc w moim niezbedniku...)

Na koniec player Media Player Classic Home Cinema + SubEdit i nie ma filmu, ktorego nie obejrze.

Oczywiscie MPC HC troche musze przekonfigurowac aby do odtwarzania materialu H264 uzywal nie swojego kodeka tylko CoreAVC, po tym juz bajka :)

Schemat sprawdzony i stosowany juz od dluzszego czasu.

Niewazne teraz czy material HD jest w Matrosce (MKV) czy AVI czy TS, wszystko pieknie gra.

Pozdr

U mnie podobnie, tylko schemat jest prostszy - CCCP + CoreAVC, do tego Rwal Alternative i QT Alternative. AC3Filter jest zbedny, ffdshow albo MPC robia to samo rownie dobrze.

BTW. MKV czy OGM to tylko kontener, a nei koder. Wideo i audio wewnatrz tego kontenera moze byc zakodowane w dowolny sposob ;)

Ostatnio dorwalem film w mkv w h264 1080p/24 i dzwiekiem FLAC 6.1 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW. MKV czy OGM to tylko kontener, a nei koder. Wideo i audio wewnatrz tego kontenera moze byc zakodowane w dowolny sposob ;)

Ostatnio dorwalem film w mkv w h264 1080p/24 i dzwiekiem FLAC 6.1 ;)

Racja ;)

Ale komus kto nie orientuje sie tak bardzo w temacie kodekow i formatow, kontenerow latwiej zrozumiec kodek niz kontener ;)

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi