Dandek Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 Witam ! Zakupilem niedawno notebooka asus X56ta ma on 3 gb ramu procka ZM82 2.2 GHz puma oraz karte HD3650 512 MB Przy odtwarzaniu filmow HD 720p smiga bez problemu ale przy 1080p juz sie zcina... Czym to moze byc zpowodowane ? Ewentualne rozwiaznia ? z gory dziekuje za odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 (edytowane) Sprawdź jakie masz obciążenie procesora w czasie odtwarzania filmów. Jaki program używasz, jakie kodeki? Czy obciąża w miarę równo oba rdzenie, czy idzie tyko przez 1? Edytowane 17 Grudnia 2008 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dandek Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 -lazy mans .MKV -combinet codec pack -bsplayer albo wmpclassic Nie wiem ocb raczej nie mozliwe ze sprzet nie daje rady co ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 Powiem szczerze, że jestem w szoku. Użycie procka masz bardzo wysokie, po wykresie widać że przycinki mogą być i zresztą sam pisałeś że są. Ja ostatnio zjechałem z ustawieniami w desktopie 2 x 2GHz i nawet 1080p .mkv szło bez problemów. No to jeszcze jedna kwestia, czym jest dekodowane h.264? Czy prze ffdshow czy przez Coreavc. Możesz to znaleźć w ccc settings. Sprawdź i daj znać. A mi jeszcze przyszła jedna możliwość do głowy, bo przy takim zegarze to powinno iść full hd nawet przez ffdshow. Czy nie masz może na procku na sztywno obniżonego taktowania? Może nie jest przełączony na pełne 2x2.2GHz? Sprawdź cpu-z. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dandek Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zobacz sam bo w sumie nie wiem przez ktorego: W sumie czasem jak patrze na cpuz to maleje do 1100 MHz i wtedy przycina. A i jeszcze dzwiek nie idzie rowno z filmem... Glupio by bylo jakby moj sprzet nie oblsugiwal fullHD :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 2 kwestie: - w tej chwili dekodowanie idzie prze kodek ffdshow który potrzebuje dużej mocy obliczeniowej procka; jak odznaczysz h264/avc w zakładce ( odznaczasz i dajesz next, potem apply żeby zapisał ustawienia ) ffdshow video decoder to będzie szło przez coreavc i powinno o wiele mniej obciążać procka ( przetestuj ); - napisałeś że czasem spada do 1100 i wtedy przycina? a to się dzieje w momencie jak masz włączony film? :blink: takie coś nie powinno się dziać, jak jest duże zapotrzebowanie na moc procka, to powinien non stop trzymać 2,2; Jeśli używasz go w tej chwili na baterii, to spróbuj podłączyć pod zasilanie z gniazdka. Sprawdź czy nie masz gdzieś jakiegoś klawisza funkcyjnego zmniejszającego/zwiększającego częstotliwość procka. W niektórych lapkach idzie ręcznie zmieniać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raf49 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 (edytowane) witam jak masz ruchome taktowanie to pewnie masz ustawiony zróżnicowany plan zasilania przełącz na wysoką wydajność wtedy procek chodzi na max taktowaniu i nie będzie skoków.Zmiany często można dokonać najeżdzając na znak bateryjki i klikając lewym przyciskiem myszki a jak nie masz takiej opcji to w panelu sterowania w opcjach zasilania Edytowane 17 Grudnia 2008 przez raf49 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dandek Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 W opcjach zasilania jest caly czas high performance... wiec nie wiem co poradzic z tym procem. Jak odznacze ta opcje w settings CCC to w ogole nie odtwarza mi filmow .mkv Wiec co teraz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 To jest niemożliwe żeby przy 2 x 2,2 GHz filmy przycinały, nawet jeśli dekoder to fddshow. W poniedziałek nawet testowałem na desktopie takie ustawienia ( dokładnie zmniejszyłem na 2x2,0 ) i szło bez najmniejszych problemów. Spróbuj odtwarzaczem Media Player Classic ver 6.4.9.0. Sprawdź ustawienia jak poniżej. Ja mimo wszystko obstawiam, że procek ma zmniejszone taktowanie. Sprawdzałeś na zasilaniu sieciowym? Zrób tak, włącz film, wykresy dla procka, cpu-z i pstryknij skrina. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dandek Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 Teraz to dzieje sie cos takiego, nie moge odpalic filmu: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 (edytowane) Upiększacze wyłączone? Ściągnij kodeki K-lite oraz wyczyść komp Ad-Aware'em. Być może, pomimo tego, że masz laptopa od niedawna, złapałeś jakiegoś wirusa. Jak wygląda zużycie procka w idle? edit. 1000 ;) Edytowane 17 Grudnia 2008 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dandek Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 (edytowane) Ok odpalilem ale tnie sie nie milosciernie ! skacze proc tylko z 2.2 do 1.1 ale zadko... :( EDIT: w ilde 2 % czasem 0 czyli w normie ! A wirusa nie mam gdyz mam od zawsze antyvira ;) kaspersky ( uprzedzajac pytanie wylaczalem go podczas odtwarzania ) Edytowane 17 Grudnia 2008 przez Dandek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 Upiększacze wyłączone? Ściągnij kodeki K-lite oraz wyczyść komp Ad-Aware'em. Być może, pomimo tego, że masz laptopa od niedawna, złapałeś jakiegoś wirusa. Jak wygląda zużycie procka w idle? edit. 1000 ;) jak czytam taka pomoc to noz mi sie w kieszeni otwiera , stery do grafy masz orginalne czy moze np Omegi ? nawet bez wspomagania grafy proc powinien dac rade ... stery do czipsetu zainstalowane ? format kiedy byl ? jak dziala na linuxie ( wystarczy z jakiegos livecd uruchomic ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dandek Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 jak czytam taka pomoc to noz mi sie w kieszeni otwiera , stery do grafy masz orginalne czy moze np Omegi ? nawet bez wspomagania grafy proc powinien dac rade ... stery do czipsetu zainstalowane ? format kiedy byl ? jak dziala na linuxie ( wystarczy z jakiegos livecd uruchomic ) Oryginalne najnowsze catalysty... stery od chipsetu sa. format tydzien temau a raczej pierwsze zainstalowanie na tym kompie ;) nie mam linuxa niestety ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 sciagnij ubuntu slaxa , geexboxa wypal uruchom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wallec Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 nie jesteś sam - jeśli Cię to pocieszy :) u mnie na mocniejszej konfiguracji też potrafi przyciąć - bardzo rzadko ale jednak nawet ten specjalny program od nvidi nic nie daje ( pure vide ) - użycie procka ok 65% nonstop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 A sprawdźcie, jak włączycie film na okno procesy w menedżerze zadań, może jakiś inny proces się podłącza w czasie filmu i zżera moc. Normalnie jest to dziwna sprawa, przy takich prockach musi iść bez problemów. No chyba że Vista jest jakaś taka inna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 no to panowie pocieszyslicie mnie :) zartuje chodzi generalnei o to ze moim lapku czyli C2D T7250 2x2GHZ no i niestety X3100 Intela filmy ( sprawdzalem glownie na trailerze ) full hd sie tna. procesor jest obciazony na ok 70-80 procent czy jest szansa generalnie zeby na takim lapku poszedl film hd ? - zakladajac poprawna konfiguracje, kodeki itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dandek Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 (edytowane) Ja mam lakas lipna VIste zainstalowana ! moze to dla tego ? Dzisiaj ogarnalem sie z tym iz jako student AGH w Krakowie mam za darmo oprogramowanie mincrosoftu windy itd :) Zaraz wypalam na plyte i zainstaluje i napisze co i jak :) pozdrawiam :) P.S. to te procesy ! zainstalowalem codeki od powerdvd w km playerze ( gdzies o tym przeczytalem na jakims forum proc spadl a przycina sie nawet bardziej niz przedtem.... ) oto screen Edytowane 18 Grudnia 2008 przez Dandek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 No niestety wspomaganie sprzętowe karty graficznej przy odtwarzaniu filmów nie zawsze działa tak jak powinno. Wiem że Nvidia ma z tym problemy, ale myślałem że Ati sobie z tym poradziło, ale jak widać też nie za bardzo im to wyszło. Jak masz możliwość i chęci na testy, to zainstaluj inny system ( może xp ) i tam sprawdź. Niestety nie mam już innych rad, a Visty nie używam więc nie wiem co tam by mogło być problemem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Czy prze ffdshow czy przez Coreavc. Możesz to znaleźć w ccc settings.CoreAVC nie ma w CCCP, bo ten kodek jest platny. jesli odznaczy dekodowanie h264 przez ffdshow, to sie wszystko wysypie (co zreszta sie stalo), bo nie bedzie powiazanego filtra... czy jest szansa generalnie zeby na takim lapku poszedl film hd ? - zakladajac poprawna konfiguracje, kodeki itdMozesz sprobowac wspomnianego CoreAVC. @Dandek i piotrek - jesli uzywacie Media Player Classic, to w opcja przestawcie Video Rendering Mode z VMR7 lub VMR9 na Overlay mixer - troche mniej obciaza system, moze cos to pomoze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 CoreAVC nie ma w CCCP, bo ten kodek jest platny. jesli odznaczy dekodowanie h264 przez ffdshow, to sie wszystko wysypie (co zreszta sie stalo), bo nie bedzie powiazanego filtra... Mozesz sprobowac wspomnianego CoreAVC. @Dandek i piotrek - jesli uzywacie Media Player Classic, to w opcja przestawcie Video Rendering Mode z VMR7 lub VMR9 na Overlay mixer - troche mniej obciaza system, moze cos to pomoze. No fakt, zapomniałem napisać, że trzeba CoreAvc doinstalować osobno. :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dandek Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 (edytowane) A wiec tak: swieza winda vista x64 + combinet codec pack ( czy jak to sie tam nazywa z odznaczona opcja j.w.) +core AVC + windows media player classic i zero przyciecia :) myslalem ze poprzednio film 720p chodzi plynni.. mylilem sie.. :) dopiero teraz widze co to znaczy plynnie :) Obraz chodzi czysciutko mega plynnie bez najmniejszego zajakniecia ! fakt ze procek okolo 70% caly czas ale warto :) Przedtem obawiam sie ze mialem namieszane zbytnio zeby to chodzilo :) Teraz jest lux :) pozdrawiam i moze komus pomoze ten temat :) Edytowane 18 Grudnia 2008 przez Dandek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 trzebabylo instalnac XP wtedy bys zobaczyl co to znaczy ogladanie filmow :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 (edytowane) A wiec tak: swieza winda vista x64 + combinet codec pack ( czy jak to sie tam nazywa z odznaczona opcja j.w.) +core AVC + windows media player classic i zero przyciecia :) myslalem ze poprzednio film 720p chodzi plynni.. mylilem sie.. :) dopiero teraz widze co to znaczy plynnie :) Obraz chodzi czysciutko mega plynnie bez najmniejszego zajakniecia ! fakt ze procek okolo 70% caly czas ale warto :) Przedtem obawiam sie ze mialem namieszane zbytnio zeby to chodzilo :) Teraz jest lux :) pozdrawiam i moze komus pomoze ten temat :) No to fajnie że Ci działa lepiej, ale i tak jeszcze nie jest tak jak powinno. W dalszym ciągu Full HD nie pójdzie, skoro przy 720p masz 70 % obciążenie. No to gra gitara. Pozdro Edytowane 18 Grudnia 2008 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dandek Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 NIe nie nie nie ! to co jest pokazane to przy filmie 1080p ! przy 720 jest kolo 50 obciazenie procka ! ! A Xp nie instalne gdyz: podobno xp nie oblsuguje tej karty i tej baterii ! Tak przeczytalem na forum jak ktos probowal przeinstlowac tego lapka do xp ! Teraz mam inny problem :) mialem klawisz ktory odpowiadal za przelaczanie miedzy zasilaniem ! teraz on nie dziala a zmienialo mi to battery saving, high performance, quiet office itd itd ! Wie ktos jakie to moze byc oprogramowanie lub przyczyna ? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...