rakukaracza Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 Witam. Chciałbym się dowiedzieć jakiego lapka kupić żeby można było spełnić następujące warunki: 1. Możliwość podpięcia pod LCD'ka i uzyskania 1080p po HDMI (że ma mieć HDMI to wiem, ale czy karta graf. musi być jakaś specjalna (HD?) i czy to że na matrycy notebook nie będzie na przykład w stanie wyświetlić 1080p to czy nie przeszkadza to żeby wyświetlić na TV LCD Full HD 1080p). 2. Jakie są możliwości na dźwięk cyfrowy - podpięcie lapka do apmlitunera (spdif, optical, coaxial). Większość lapków jeśli oferuje dźwięk cyfrowy to jest to spdif. Z tego co wiem w wielu notebookach po hdmi idzie tylko obraz a dźwięk NIET. może ktoś podać gotową receptę? tzn. kilka modeli notebooków które na 100% dadzą mi takie możliwości? najlepiej coś z Della lub Toshiby ale niekoniecznie. Wielkość matrycy nie za bardzo istotna ale im mniejsza tym lepsza. z góry gracias Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 Przy SPDIF i dźwięku HD będzie tylko STEREO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rakukaracza Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 Przy SPDIF i dźwięku HD będzie tylko STEREO. To jak zrobić np. 5.1? Musi być odpowiednia karta dźwiękowa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zawsze można dokupić X-Fi do lapa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 A po co? Wystarczy laptop z HDMI, ktory pusci audio po HDMI. 1. Możliwość podpięcia pod LCD'ka i uzyskania 1080p po HDMI (że ma mieć HDMI to wiem, ale czy karta graf. musi być jakaś specjalna (HD?) i czy to że na matrycy notebook nie będzie na przykład w stanie wyświetlić 1080p to czy nie przeszkadza to żeby wyświetlić na TV LCD Full HD 1080p). 2. Jakie są możliwości na dźwięk cyfrowy - podpięcie lapka do apmlitunera (spdif, optical, coaxial). Większość lapków jeśli oferuje dźwięk cyfrowy to jest to spdif. Z tego co wiem w wielu notebookach po hdmi idzie tylko obraz a dźwięk NIET. Ad. 1 - w niczym to nie przeszkadza - po podpieciu HDMI laptop sam ustawi rozdzielczosc na pasujaca do TV i wylaczy matryce (ew. dopasuje rozdzialke do matrycy, jesli ma byc obraz na obu rownoczesnie) Ad.2 - SPDIF optyczny z wyjscia sluchawkowego (potrzebna specjalna wtyczka, koszt max. 10zl), ew. dzwiek po HDMI. Z laptopow, ktore to potrafia - na pewno Toshiba U400 (mam, sprawdzalem), wydaje mi sie, ze kazdy laptop z HDMI bedzie mial taka funkcjonalnosc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 dell xps1330 tez bez problemu puszcza dzwiek po hdmi (a sa wogole jakies co nie puszczaja??) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 Przy SPDIF i dźwięku HD będzie tylko STEREO.A dlaczego tak myślisz? U mnie w media center podłączam zintegrowaną kartę poprzez spdif do amplitunera i dźwięk jest normalnie 5.1... A tak wogóle to przed kupnem lapka zorientuj się czy Twój amplituner przepuszcza dźwięk przez HDMI ;) Bo mój np. mimo obecności tego złącza takiej funkcjonalności nie ma. Poza tym z wieloma amplitunerami może być problem z rozpoznaniem ampli przez sterowniki i z dźwięku nici - Yamahy odpdają np. przy rozwiązaniach ATi. Spdif jest duzo mniej kłopotliwy, tylko niestety kabelków więcej :( Potem w AC3 filterze ustawiasz dźwiek na spdif i gdy film ma ścieżkę dźwiekową w 5.1 to ampli spokojnie to przyjmie ;) Tak więc najpierw sprawdź ampli, potem dowiedz się czy karta da radę wykryć ampli(przy połączeniu HDMI) a dopiero potem kup;) PS. Tak więc Della na 99% sobie odpuść bo on najczęściej korzysta z kart ATi = nici z dźwięku wielokanałowego przez HDMI w popularnych ampli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 czy Twój amplituner przepuszcza dźwięk przez HDMIGdzie on ma go niby przepuszczac? Ma go odebrac, zdekodowac i dac na glosniki, a do TV puscic obraz... Ampli, o ktorym piszesz, to ten Pioneer z podpisu? A ja dodam od siebie, ze najpierw warto sprawdzic w instrukcji od amplitunera, czy nie trzeba w setupie pogrzebac, zeby zmapowac wejscia HDMI - mam tak u siebie i dlugo kombinowalem jak kon pod gore, az w koncu wzialem manual od ampli i doznalem olsnienia ;) Teraz wszystko hula jak zloto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 No niestety apli z podpisu daje sobie radę tylko z obrazem po hdmi ;) przynajmniej tak słyszałem ;) a sam używam spdifów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nappy Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 Ja bym rozwazyl siamsiunga (klik). W sklepach naziemnych mozna dostac sporo taniej, a tutaj powiedzmy HDMI ma uzasadnienie (BR). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 No niestety apli z podpisu daje sobie radę tylko z obrazem po hdmi ;) przynajmniej tak słyszałem ;) a sam używam spdifówCiagnac OT: dla mnie to jakas brednia, pogrzeb w setupie do amplitunera, powinno sie dac zmapowac HDMI jako wejscie cyfrowe audio. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...