Skocz do zawartości
Sobota

Mysz Z Ogonem Do 100zł

Rekomendowane odpowiedzi

Całkiem możliwe, że wybiore MX400. Te A4-techy w ogóle mi sie nie podobają pod względemy stylistyki.

Mam już dziś tą myszkę u siebie. Mogę ją polecić. Jest ładna i wygodna. Spisuje się naprawdę dobrze.

Jedyne, do czego trzeba się PRZYZWYCZAIĆ (to nie wada), to rolka, która skręca również w lewo i prawo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam już dziś tą myszkę u siebie. Mogę ją polecić. Jest ładna i wygodna. Spisuje się naprawdę dobrze.

Jedyne, do czego trzeba się PRZYZWYCZAIĆ (to nie wada), to rolka, która skręca również w lewo i prawo.

A jak z przyciskami? Chodzi mi o to, czy nie klikają zbyt głośno.

Rozważam też kupno RX1500, która kształt ma identyczny jak MX310. Niewiele opinii spotkałem na jej temat, ale ponoć ma głośną rolkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość DancingShadow

Hmm, a ja myślałem, ze właśnie odwrotnie. Sądziłem, że im wyższe DPI tym szybszy ruch kursora - względem rozdzielczości ekranu. W takim razie moja obecna myszka ma max DPI 800 i przy takim ustawieniu kursor przesuwa się bardzo powoli, więc nie wyobrażam sobie jak to musi być np na 2500 DPI i czemu to ma służyć? I jeśli obecnie pracuję z myszką na 400 DPI to taka mysz A4Tech, która ma minimalną rozdzielczość pracy 600 DPi nie sprawdzi sie w moim przypadku?

to całkiem dobrze myślisz, to co tu przeczytałeś to stek bzdur, a artysta powyżej radze zapoznać się najpierw z pojęciami podstawowymi, np w wikipedi zanim zrobią z siebie kretyna następny raz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, a ja myślałem, ze właśnie odwrotnie. Sądziłem, że im wyższe DPI tym szybszy ruch kursora - względem rozdzielczości ekranu. W takim razie moja obecna myszka ma max DPI 800 i przy takim ustawieniu kursor przesuwa się bardzo powoli, więc nie wyobrażam sobie jak to musi być np na 2500 DPI i czemu to ma służyć? I jeśli obecnie pracuję z myszką na 400 DPI to taka mysz A4Tech, która ma minimalną rozdzielczość pracy 600 DPi nie sprawdzi sie w moim przypadku?

Dziwię się się że nikt Cię jeszcze z błędu nie wyprowadził.. Dobrze myślałeś - wyższe dpi to szybszy ruch kursora (albo oszczędniejszy ruch myszą do wykonania takiego samego ruchu kursorem). Ale nie można z tym przesadzać, bo traciśz na precyzji - każde drgnięcie myszy to spory ruch kursora.

Jest sporo myszy które mają podane 2500 i więcej DPI na zmiennych profilach, ale realna nieinterpolowana rozdzielczość to np maksymalnie 1800. Musiałbyś poczytać testy myszek na tym forum. Np test X-718BK. Tam było to dobrze pokazane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DPI w myszka to jest rozdzielczość. Czym wyższa tym wolniej przesuwa się kursor ale tym dokładniej, na wysokiej rozdzielczości przesunięcie określonej długości zabiera więcej miejsca na podkładce niż na niskiej. Czy w systemie da się? Nie wiem ale znając Windowsa to lepiej sprzętowo ;-) Tylko dalej nie wiem która mysz ma najlepszą elektronikę :-(

Jest odwrotnie.

A precyzja (np. w grach) jest zależna od ustawionej czułości. Im mniejsza czułość tym większa precyzja. Tak więc sama rozdzielczość myszy nie określa ostatecznie precyzji czy szybkości ale powiedzmy stosunek precyzji do prędkości. Im więcej dpi tym lepiej (zakładając że nie mamy jakiejś niedorobionej gry gdzie nie da się ustawić odpowiednio niskiej czułości)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli Razer to Diamondback

Może nie pisz więcej o tym złomie. :wink:

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2964409

Na początku sądziłem że to chwilowa wpadka tego modelu ... ale kiedy po kilku miesiącach firma Razer nie zrobiła absolutnie NIC .... przez grzeczność nie napiszę o innych błędach trakcji (inna czułość w lewo inna w prawo).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Możecie mi powiedzieć czym różnią sie sensory w tych myszkach:

X-748k 3200dpi czyli 1600

X-740k 3600dpi czyli 1800

Wiecie może gdzie to kupić w Krakowie :>

Może w Morele.net? Mają biuro w Krakowie przecież. Ale ... jesteś pewien że chcesz A4Techa ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Saturnie są inne modele A4techa, tego tam nie ma. Byłem tydzień temu i dzisiaj przed paroma godzinami i nie było :-( Jedyne sklep w którym znajduje to ten, ale tam jest na zamówienie i nawet po 4 krotnym zapytaniu nie odpowiadają. :blink: :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Saturnie są inne modele A4techa, tego tam nie ma. Byłem tydzień temu i dzisiaj przed paroma godzinami i nie było :-( Jedyne sklep w którym znajduje to ten, ale tam jest na zamówienie i nawet po 4 krotnym zapytaniu nie odpowiadają. :blink: :blink:

A to A4Tech jest na zamówienie? :D no, eksluzywna marka nie ma co :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Możecie mi powiedzieć czym różnią sie sensory w tych myszkach:

X-748k 3200dpi czyli 1600

X-740k 3600dpi czyli 1800

Wiecie może gdzie to kupić w Krakowie :>

740 ma sensor z podświetleniem laserowym (nie polecam) a 748 ma LED (polecam).

ps. 740 K powinien mieć raczej 2000 dpi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego laser jest gorszy? Nie widać światła (wielka zaleta jak się pracuje a w tym samym pokoju ktoś śpi), nie ma problemu z działaniem na każdej powierzchni (podobno na szkle również daje radę), same pozytywy. Nie widziałem taniej (okolice 10zł) myszki laserowej, kiedy optyki właśnie tam się zaczynają i nieraz dobra kulka przegania z ceną taniego optyka. O co tu w sumie chodzi?

P.S. Czy X-730K (3,2kdpi, 1kHz) to dobry wybór? :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

optyki, jako starsze technologicznie są ponoć lepiej dopracowane.. mniejsza akceleracja, rzadziej się gubi itp.

osobiście brałbym raczej laser, bo mam z laserowymi myszami lepsze doświadczenia. Pracują na gorszych dla myszy powierzchniach (szkło) a na normalnych podkładkach sprawują się równie dobrze jak optyki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem do czynienia z laserami (m. in. glaser ) i nie polecam (gubią się na blacie, mają niższą precyzję - patrz pomiary ruchu po ukosie). Powiedzmy że trafimy na super sztukę która będzie się zachowywała "stabilnie" ,... ale nadal nie spotkałem myszy laserowej która miałaby mniejsze/równie niewielkie błędy co dobry LED. Jeśli kiedyś kupię laser to tylko max dopracowany ("stabilny") z minimum 3000-4000 dpi bez interpolacji aby ew. błędy były pomijalne w praktyce.

P.S. Czy X-730K (3,2kdpi (właściwie ~2000 dpi), 1kHz) to dobry wybór? :oops:

Radzę 738 K Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że koło 2kdpi, a nawet mniej, to wiem. Nie jestem jakimś pró gamerem a tyle dpi to dla mnie dość dużo. Moja obecna myszka kulkowa wykazuje chyba 500 dpi w teście i jakoś nie mam problemu z jej używaniem. Na tej więc może być tylko lepiej. Nikt nie skomentował raportowania 1kHz, ja tam też nie wierzę że tyle osiągnie, choć prawdę powiem jak ją będę miał. Otóż już ją kupiłem i zapytałem się dopiero po tym... heh.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że koło 2kdpi, a nawet mniej, to wiem. Nie jestem jakimś pró gamerem a tyle dpi to dla mnie dość dużo. Moja obecna myszka kulkowa wykazuje chyba 500 dpi w teście i jakoś nie mam problemu z jej używaniem. Na tej więc może być tylko lepiej. Nikt nie skomentował raportowania 1kHz, ja tam też nie wierzę że tyle osiągnie, choć prawdę powiem jak ją będę miał. Otóż już ją kupiłem i zapytałem się dopiero po tym... heh.

X 738 można bez problemu ustawić na 1000 Hz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To pewnie w X-730 też. Wiszę że się one niczym nie różnią, oprócz rodzaju sensora i kształtu, który z 730 odpowiada mi bardziej niż w 738. Masz może ją we władaniu że tak chwalisz? Ciekaw jestem jak leży w dłoni, szczególnie że jej kształt jest dosyć "inny". No i jak tam z oprogramowaniem Oscar Editor, można wrzucać profile przycisków na szczura? Czy bezsensowny przycisk 3xfire jest "reformowalny"? Ciekawe kto używa takich "ułatwień"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3x fire jest bez sensu, ale do dwuklika tak sie przyzwyczaiłem, że nawet na moim MX revolution go ustawiłem. Bardzo przydatna funkcja, ale w Oscarach da się ją zastąpić jakimś makrem. Oprogramowanie jest banalne w użyciu, ale z tego co się orientuję pozwala na upload tylko pojedynczego profiu do myszy (niezależnego od aplikacji).

X730/738 to naprawdę wygodna mysz. Na zdjęciach wydawała mi sie za wąska, ale bardzo dobrze leży. Z tym że ja macałem ją tylko w saturnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/item526658480_oscar_mous...z_full_usb.html

Na zdjęciach wydaje się szersza od XL-730 i X-738, które z kolei wyglądają podobnie jak nie tak samo. Mi się właśnie taka szeroka (X-730) spodobała.

Co do tego oscara, mówicie o makrach, czyli rozumiem że w jakimś języku skryptowym robimy prawie jak program? :D A da się tak jak w większości myszek, wybrać żeby klawisz służył jako np. dalej/wstecz?

EDIT:

@Kyle

Trochę zamotałem, chodziło o X-730, tą z aukcji. Nie wiem czy to złudzenie, ale ona się wydaje być dużo szersza od XL'ki i X-738. Ciekawy jestem zresztą po co A4Tech wprowadził takie mylące oznaczenia.

Edytowane przez Fuxseb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To pewnie w X-730 też. Wiszę że się one niczym nie różnią, oprócz rodzaju sensora i kształtu, który z 730 odpowiada mi bardziej niż w 738. Masz może ją we władaniu że tak chwalisz? Ciekaw jestem jak leży w dłoni, szczególnie że jej kształt jest dosyć "inny". No i jak tam z oprogramowaniem Oscar Editor, można wrzucać profile przycisków na szczura? Czy bezsensowny przycisk 3xfire jest "reformowalny"? Ciekawe kto używa takich "ułatwień"...

Kształt w XL-730 i X-738 jest identyczny ... więc który Ci odpowiada?

http://www.x7.cn/en/product.asp?id=29

Widzę XL-730 , X-738 ... a gdzie X-730 ?

Co do reszty pytań

- tak posiadam X-738 i jest rewelacyjna (o niebo lepsza od tego szrota Razer DiamondBack 3G którego miałem poprzednio)

- kształt jest ... normalny (podobny do Razera - tu akurat to zaleta)

- można wgrywać profile, przycisk 3xfire jest też w pełni programowalny

- :] ... każdy ? ... zaprogramowałem dwuklik ... pozostawiłem 3 klik , mogę zmieniać "mikroprogram" każdego klawisza {dł. nacisku/dł. przerwy, ilość naciśnięć, określenie klawisza .... wszystko})

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chciałem tutaj nic pisać, ale jak czytam te 'herezje' o 3g to się dziwnie czuje.

Kyle wytłumacz mi 1 - sporo ta myszka to taki 'szrot' to dlaczego nikt z moich znajomych (ludzie z całej polski) nie chce jej wymieniać na inny model? Od kilku lat gram w sieci w A'sA, znam kilkunastu graczy z diamondem (zarówno amatorów jak i ludzi z czołówki polski/europy), sam używam go ~6 miesięcy i jeszcze nie słyszałem od nikogo złego słowa na temat 3g. Jest leciutka, świetnie leży w dłoni i ma genialną precyzję (niezależnie od czułości, oczywiście bez przesady, bo żadna myszka przy 1,6k nie jest precyzyjna), jeszcze się nie spotkałem, żeby mi kursor uciekał, czy się 'telepał'. Żeby nie było to znam też ludzi z a4techem i są zadowoleni, znam tez 3 osoby, które przeszły z a4techa x7 na razera i nie mają zamiaru wrócić.

Nie jestem fanboyem razera: miałem myszki od a4techa, logitecha (jedną z pierwszych optycznych i mx518, który mi w dłoni nie leżał), a teraz mam razera i małego logitecha do lapka.

ps. nadal robią x7 z plastikowych kubeczków po śmietanie?

Żeby nie było off topicu - ~za nieco ponad 100 zł obstawiam: diamonda 3g, albo mx518

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chciałem tutaj nic pisać, ale jak czytam te 'herezje' o 3g to się dziwnie czuje.

Kyle wytłumacz mi 1 - sporo ta myszka to taki 'szrot' to dlaczego nikt z moich znajomych (ludzie z całej polski) nie chce jej wymieniać na inny model? Od kilku lat gram w sieci w A'sA, znam kilkunastu graczy z diamondem (zarówno amatorów jak i ludzi z czołówki polski/europy), sam używam go ~6 miesięcy i jeszcze nie słyszałem od nikogo złego słowa na temat 3g. Jest leciutka, świetnie leży w dłoni i ma genialną precyzję (niezależnie od czułości, oczywiście bez przesady, bo żadna myszka przy 1,6k nie jest precyzyjna), jeszcze się nie spotkałem, żeby mi kursor uciekał, czy się 'telepał'. Żeby nie było to znam też ludzi z a4techem i są zadowoleni, znam tez 3 osoby, które przeszły z a4techa x7 na razera i nie mają zamiaru wrócić.

Nie jestem fanboyem razera: miałem myszki od a4techa, logitecha (jedną z pierwszych optycznych i mx518, który mi w dłoni nie leżał), a teraz mam razera i małego logitecha do lapka.

ps. nadal robią x7 z plastikowych kubeczków po śmietanie?

Żeby nie było off topicu - ~za nieco ponad 100 zł obstawiam: diamonda 3g, albo mx518

Jesteś oślepiony mitami i marketingową papką (jak Twoi znajomi z całej Polski) ... a pisząc "genialna precyzja" dajesz świadectwo że o myszach nie masz zielonego pojęcia. I JESTEŚ FANBOYEM RAZERA (niezdającym sobie z tego sprawy).

http://forum.purepc.pl/Klawiatury-myszki-j...3g-t262279.html

Te kreski z tamtego tematu były robione na A4tech przy 1600 dpi , ustawienie suwaka windows na środku , na razer podobnie suwak na środku (ale tutaj uzyskujemy 1800 dpi) i Logitech 400 dpi. Jak widzisz A4Tech X-718 potrafi być precyzyjny przy 1600 dpi (to samo potrafi X-738) a Razer nie potrafi zachować nawet przyzwoitości. Razer 3G ma szrotowy sensor i nie wciskaj mi ciemnoty że nie bo miałem (kupiłem niestety) , sprawdziłem i dowiodłem.

ps. odp. do ps. ... tak samo jak razera z kaka ;]

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle, zobacz w tą aukcję, jako znawca :wink: A4Tech'a.

Sam się pogubiłem. Porównaj do innych modeli, wydaje się jakaś szersza. Może gość na aukcji się pomylił? Cechy:

- 3,2kdpi; 1kHz

- USB

- Lazor ;)

- Oscar

- 7 przycisków, w tym 3klik i zmiana rozdziałki (niestety ale standard dla X7 więc trudno rozróżnić od innych)

- Gumowana

- Ciężarki (to zawęża listę kandydatów)

No cóż, ja czekam na przesyłkę, zobaczymy co faktycznie będzie napisane na pudełku. Żebym tylko nie wtopił :/ Może wiesz co to jest faktycznie za model?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle, zobacz w tą aukcję, jako znawca :wink: A4Tech'a.

Sam się pogubiłem. Porównaj do innych modeli, wydaje się jakaś szersza. Może gość na aukcji się pomylił? Cechy:

- 3,2kdpi; 1kHz

- USB

- Lazor ;)

- Oscar

- 7 przycisków, w tym 3klik i zmiana rozdziałki (niestety ale standard dla X7 więc trudno rozróżnić od innych)

- Gumowana

- Ciężarki (to zawęża listę kandydatów)

No cóż, ja czekam na przesyłkę, zobaczymy co faktycznie będzie napisane na pudełku. Żebym tylko nie wtopił :/ Może wiesz co to jest faktycznie za model?

Nie jestem znawcą A4Tech ;) tylko po prostu potrafię to i owo wykryć (w myszkach każdej firmy).

Co do myszy z aukcji ... nie ma takiego modelu na stronie oficjalnej ... nie wiem co jest grane (ale ta mysz przypomina XL-740 ale "w czarnej barwie").

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi