Pazdzioch Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 (edytowane) Utwórz tablicę dynamiczną przechowującą 10 wylosowanych liczb, a następnie wypisz wybrane liczny, które są parzyste. Moze mi ktos poweidziec co mam zle ? : program blabla;uses crt;type tablica=array[1..10] of integer;var wsk:^tablica;a:integer;beginclrscr;randomsize;new(wsk);for a:=1 to 10 dobeginwsk^[a]:=random(10);writeln(wsk^[a]);end;for a:=1 to 10 dobeginif wsk^[a] mod 2=0 then writeln ('Liczba: ',wsk^[a]);dispose(wsk);end;readkey;end. Edytowane 14 Stycznia 2009 przez Pazdzioch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rezo_ Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 Moze mi ktos poweidziec co mam zle ? :Nie masz wciec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Wcześnie rano jest i głowa mnie boli ale: 1. randomsize; a nie przypadkiem randomize; ? 2. o ile dobrze pamiętam tablica dynamiczna 10-elementowa jest od 0 do 9 a nie jak w pętli od 1 do 10 3. oraz dispose nie ma być po pętli ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 (edytowane) zanim zadasz podchwytliwe pytanie, co jest źle, powiedz jak ta złość się objawia... ;). Dodam, że treść komunikatów błędów nie jest po to, żeby wkurzać ludzi ;) Mardok, to jest pascal, z tego co ja pamiętam... to tablice są indeksowane tam od 1, choć mogę mieć słabą pamięć :wink: Edytowane 15 Stycznia 2009 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 A co jak powiem ze i jeden i drugi nie ma racji? ;) Tablica jest indeksowana tak jak została zadeklarowana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haze Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Przenieś "dispose" o linijkę niżej (pomiędzy end i readkey) - w tej chwili w pierwszym przebiegu pętli zwalniasz "wsk" a w następnych przebiegach próbujesz się do niego odwołać. No i oczywiście randomize w 8 linijce ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 czyli mamy rację połowicznie ;) Zresztą, pascal wyszedł z mojej mody dawno temu, z czego jestem rad... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...