Amnes Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Witam, prosiłbym o informacje jaki komputer kupić dla grafika w okolicach 3000 zł. Słabo się w tym orientuję, słyszałem tylko że powinien mieć macierz przynajmniej 2 dysków w systemie RAID oraz dużo RAM'u. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 No i jakiś Quad by się przydał. Płyta Główna: Asus P5Q PRO - 485 PLN http://proline.pl/sklep.php?prodid=ASUS+P5Q+PRO Pamięć: 4GB (2x2GB) A-Data EE VITESTA 1066 - 265 PLN (ew 8 GB) http://www.allegro.pl/item530110739_4gb_a_...6_5_5_5_15.html Procesor: Intel Q6600 - 660 PLN http://www.allegro.pl/item528510472_matrav...wy_fvat_gw.html Dyski Twarde: 2x Seagate ST3320620NS 320GB sATA II 16MB Raid Edition - 460 PLN http://proline.pl/sklep.php?prodid=SEAGATE+ST3320620NS Karta Graficzna: GIGABYTE HD 4850 625/1920 512MB ZALMAN - 600 PLN http://www.allegro.pl/item523875314_gigaby...hd4850_wwa.html Zasilacz: ENERMAX PRO-82+ 525W - 350 PLN http://www.allegro.pl/item528355029_enerma...wy_gwar24m.html Razem ok. 2820 PLN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amnes Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Myślałem o RAMie firmy Kingstone, zawsze były to najlepsze kości chyba że coś się zmieniło - nie jestem w temacie od jakiś 2 lat. Co do procesora, to czy aplikacje typu Photoshop, Flash itp. firmy Adobe wykorzystują 4 rdzenie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 (edytowane) Wykorzystać może i wykorzystają. Ale składając ten zestaw myślałem o grafice 3D. Także spokojnie zamiast tego Quada mógłbyś wziąć jakiegoś tańszego 2 rdzeniowca. Np. E5200 i go podkręcić. http://www.allegro.pl/item528401496_e5200_...zawa_sklep.html Cena by wtedy wyniosła 2490 PLN Można też wziąć tańsza grafikę. Jakiegoś Geforce'a 9800GT. Do tego tańszy zasilacz (to co mam w sigu). A resztę przeznaczyć na dobry monitor 22 cali. Edytowane 18 Stycznia 2009 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 (edytowane) Devil - Ty z tym Gigabyte HD4850, to chyba żartujesz? Proponuję (ESC.pl) : Procesor : Intel Core2Quad Q6600 - 759 zł Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 79 zł Pasta Termoprzewodząca : Zalman ZM-STG1 - 25 zł Płyta Główna : Asus P5Q Pro - 499 zł RAM : Kingston 2x2GB 800MHZ HyperX - 190 zł Karta Graficzna : Asus HD4850 512MB TOP - 599 zł Zasilacz: Pentagram CAV-500-A12S - 230 zł HDD : 2x WD 640GB 16MB Cache AACS - 518 zł Napęd : Pioneer DVR-216 SATA - 99 zł Obudowa : Tacens Prior - 99 zł RAZEM : 3097 zł Jak za drogo, to można wziąć tańszy RAM np. GoodRam 2x2GB 800MHZ za 140 zł. No i w zależności od tego jaką grafiką się zajmujesz - możesz wziąć dwurdzeniowego Xeona E3110. Edytowane 18 Stycznia 2009 przez Miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 (edytowane) Nie wiem jak to jest z tymi radkami. Ostatnio nie ślędze co się dzieję na rynku kart graficznych. Starałem się dobrać jak najtaniej i uważam, że po za grafiką i ew. dyskami mój zestawik jest lepszy/tańszy, albo chociaż równie dobry. Pisząc nie wiedziałem jaką to grafiką ma się zajmować W zasadzie ja bym składał coś średniego na E5200. Edytowane 18 Stycznia 2009 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 To po co w takim razie doradzasz tego szrota Gigabyte HD4850? Do tego jeszcze te dyski od Seagate. Ramy od A-Daty, które ostatnio zeszły na psy. W update zestawów na Luty zostaną one zmienione. Do tego jeszcze dolicz koszty przesyłek z różnych sklepów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Dlaczego polecacie proca 65nm? Za podobną kasę kupi quada na Penrynie 45nm. Grafa 9800GTX+-jeśli obrabia grafikę,to zawsze jest wsparcie dla CUDA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 (edytowane) Może i A-Daty zeszły na psy. Ja trafiłem na całkiem dobre sztuki. Na dyski też nie narzekam, bo są szybkie. Co do grafiki to się zgodzę Właśnie czytam o tych 4850 od Gigabyte'a. Peace. :) Ja tam proponuje podobny zestaw co twój tyle, że dołożył bym właśnie do 9800GTX+ http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=7...oducts_id=14081 lub ASUS P5Q + E5200 + Kingston 2x2GB 800 mhz HyperX. A do tego wszystkiego ww. 9800GTX+ No i jakiś dobry 22' monitor to podstawa. Edytowane 18 Stycznia 2009 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amnes Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Dzięki za odpowiedzi. Pytanie tylko do tego co napisał Miodnyj Dlaczego polecacie proca 65nm? Za podobną kasę kupi quada na Penrynie 45nm. Grafa 9800GTX+-jeśli obrabia grafikę,to zawsze jest wsparcie dla CUDA. Co to jest to CUDA ? I czy tak jak pisze ten procesor jednak inny wybrać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 (edytowane) Pisze to chyba setny raz ale co tam napisze raz jeszcze - seria 4000 Radeonow zanadto oslepila ludzi... co niektorzy uczepili sie jej zbyt mocno. Tez zmienil bym grafike na 9800GTX+ ktore chodza po 615 zł. W dużym skrócie CUDA to technologia nVidii do "przyspieszania działania aplikacji w wielu dziedzinach – od kodowania wideo i audio aż po poszukiwania ropy i gazu, projektowanie przemysłowe, obrazowanie medyczne i badania naukowe." CUDA są właściwie dopiero w fazie rozwojowej a mimo to już wiele firm jak np Adobe wykorzustyje tą technologię w swoim produkcie Photoshop i z biegiem czasu widze ze technologia ta moze jeszcze przyniesc nam wiele dobrego. A jak wiadomo Photoshop to grafika czyli przydadza Ci sie te CUDA. No i w grach tez 9800gtx+ jest wydajniejszy od 4850. Uprzedzając post Miguela: Ati również posiada swój odpowiednik CUD'ów zwany Ati Stream. Pojawiło się ono później od CUD'ów i ma chyba tylko dwóch poważniejszych partnerów podczas gdy CUDA ma ich już znacznie więcej. Edytowane 18 Stycznia 2009 przez vippiotrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Ati również posiada swój odpowiednik CUD'ów zwany Ati Stream. Pojawiło się ono później od CUD'ów i ma chyba tylko dwóch poważniejszych partnerów podczas gdy CUDA ma ich już znacznie więcej. Śmieszna riposta na podstawie wniosków wyciągniętych z poprzedniej dyskusji w innym temacie. Co Ty się tak tych cudów i Nv uparłeś? Jeśli chodzi o 4850 to po OC miecie GTX+ jak chce bez najmniejszych kłopotów. Wydajnościowo po pencil modzie zbliża się do 4870, a to nie jest kres jego możliwości OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 owszem wnioski z poprzedniego topicu tylko, że te wnioski sam wyciagalem do tego tematu. po za tym co z tego ze z innego tematu? mowisz, ze po oc miecie 98gtx+? a ten to co nie ma juz oc? ponadto zeby bawic sie w o/c na 4850 to trzeba zmieniac juz chlodzenie na s1+120mm a to juz 100 zl wiecej... a cudow "uczepilem" sie bo maja zastosowanie w grafice czyli tym co robi autor tematu eh.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 z ati to ATI FirePro z nv Quadro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 (edytowane) mowisz, ze po oc miecie 98gtx+? a ten to co nie ma juz oc? ponadto zeby bawic sie w o/c na 4850 to trzeba zmieniac juz chlodzenie na s1+120mm a to juz 100 zl wiecej... Wszystko super, ale primo GTX+ nigdy nie zwiększy swojej wydajności po OC tak mocno jak to idzie zrobić z 4850. Secundo, 4850 już nie są tylko referencyjne. Są bardzo dobre modele ze świetnym chłodzeniem, które do OC na poziom bliski wydajności 4870 starczy. Edytowane 18 Stycznia 2009 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 (edytowane) A te tzw. świetne modele,również świetnie kosztują. Poza tym testowałem już CUDA na swoim 8800GT i znam tego możliwości w pratyce-film FullHD który na cepie konwertuje się parę godzin,karta zrobiła to w 17 min. To może da co nieco do myślenia fanboy'om ATI-AMD-zresztą co poniektórzy tak się srają za Radeonem 48XX,a sigu mają wynalazki typu 7300GT :D Normalnie RESPECT ! Trzeba wiedzieć o czym się pisze,a nie tylko czytać fora i się mądrzyć. Dla mnie liczy się real experience,a nie to co piszą oszołomy. Edytowane 18 Stycznia 2009 przez Miodnyj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 + niektóre z tych świetnych modeli to niewypały jak np Palit 4850 Sonic - miałem osobiscie i bylem zmuszony sprzedac. Bląd błedem błąd poganial. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 (edytowane) A te tzw. świetne modele,również świetnie kosztują. Poza tym testowałem już CUDA na swoim 8800GT i znam tego możliwości w pratyce-film FullHD który na cepie konwertuje się parę godzin,karta zrobiła to w 17 min. To może da co nieco do myślenia fanboy'om ATI-AMD-zresztą co poniektórzy tak się srają za Radeonem 48XX,a sigu mają wynalazki typu 7300GT :D Normalnie RESPECT ! Trzeba wiedzieć o czym się pisze,a nie tylko czytać fora i się mądrzyć. Dla mnie liczy się real experience,a nie to co piszą oszołomy. Świetne modele kosztują? Sapphire Dual Slot Fansink, czy Asus Glaciator naprawdę "świetnie kosztują"... W ATI Stream konwersja godzinnego materiału HD zajmuje 12 minut. I czy to nie działa? Ja nie jestem fanboyem AMD (mam Intela), zaś, co do drugiej "tezy" - nie mam 7300GT, tylko właśnie HD4850. Jest tu mowa o jednym felernym modelu HD4850 - Palit Sonic. I coś powiem - ja też miałem z nim problemy i dlatego mam teraz Asusa. No i co z tego? Jest też inny feler taki jak HD4850 od Gigabyte... Edytowane 18 Stycznia 2009 przez Miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 (edytowane) Panowie, proszę czytać uważnie, nie "świetne modele" ale dobre modele ze ŚWIETNYM chłodzeniem to tak aby zwrócić Wam uwage na czytanie ze zrozumieniem, a teraz do rzeczy. To może da co nieco do myślenia fanboy'om ATI-AMD-zresztą co poniektórzy tak się srają za Radeonem 48XX,a sigu mają wynalazki typu 7300GT Kolego, sam mam 4850 i Stream równie dobrze nadaje się do konwersji jak CUDA. To fanboysto "nividiowców" założyło klapki na oczy niektórym ludziom i w ich przekonaniu ATI jest do tak zwanych czterech liter. ATI nie jest w tyle i posiada swoją alternatywną technologie więc do czego się czepiać? Bo CUDA jest od ponad 2 lat i nie znalazło konkretnego zastosowania to oznacza, że jest lepsze od Stream? CUDA nie jest już ŻADNYM argumentem za Nv. Wyciągnijcie sobie z mojej wypowiedzi konkretne wnioski. Edytowane 18 Stycznia 2009 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 (edytowane) Tak więc poproszę o przybliżoną listę tych "wielu" partnerów Nvidii w zakresie CUDA. ATI Stream dopiero co raczkujące ma ArcSoft i Cyberlink. I nie tylko. Edytowane 18 Stycznia 2009 przez Miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Panowie, to nie miejsce na kłótnie NV vs ATI!! Powiedzmy sobie szczerze, każdy będzie polecał to co sam posiada, albo którą firmę "bardziej lubi". Obie karty są porównywalne według mnie, niech autor sam wybierze. Miguel707, też się za bardzo wkręciłeś ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 a cudow "uczepilem" sie bo maja zastosowanie w grafice czyli tym co robi autor tematuNo popatrz! A ja myślałem, że w CS4 zrezygnowano z CUDA aby nie odsyłać do lamusa ATI i zastosowano podobne algorytmy ale oparte na OpenGL. Okey, CUDA fajna sprawa i też jestem za NV w tym momencie (ponoć lepsza jakość obrazu chociażby, ale ja tam nie porównywałem nigdy (i tak pewnie widać to tylko na "wykresach")), ale nie pierdziel, że ma brać NV bo PS4 wspiera CUDA bo tak NIE jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 (edytowane) Gdybym się za bardzo wkręcił, to tych postów odnośnie 9800GTX+ po prostu by nie było. A wszystko zaczęło się od użytkownika Miodnyj. Znowu. Poza tym zapytajcie użytkownika Firekage odnośnie 9800GTX+ i Jego doświadczeń z tą kartą w popularnych grach sim-racingowych. Teraz używa on HD4870... Koniec kłótni o tą sprawę - nadal polecam zestaw podany wcześniej : Procesor : Intel Core2Quad Q6600 - 759 zł Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 79 zł Pasta Termoprzewodząca : Zalman ZM-STG1 - 25 zł Płyta Główna : Asus P5Q Pro - 499 zł RAM : Kingston 2x2GB 800MHZ HyperX - 190 zł Karta Graficzna : Asus HD4850 512MB TOP - 599 zł Zasilacz: Pentagram CAV-500-A12S - 230 zł HDD : 2x WD 640GB 16MB Cache AACS - 518 zł Napęd : Pioneer DVR-216 SATA - 99 zł Obudowa : Tacens Prior - 99 zł RAZEM : 3097 zł Edytowane 18 Stycznia 2009 przez Miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 (edytowane) @Havoc Zatem niech przemówi w tym wypadku fakt, że 9800gtx+ jest wydajniejszy http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_..._klasy_sredniej @OCM4n14k "Wszystko super, ale primo GTX+ nigdy nie zwiększy swojej wydajności po OC tak mocno jak to idzie zrobić z 4850. Secundo, 4850 już nie są tylko referencyjne. Są bardzo dobre modele ze świetnym chłodzeniem, które do OC na poziom bliski wydajności 4870 starczy. " racz wać Pan obejrzeć ten test który wyżej podesłałem i sprawdź co jest wydajniejsze po o/c. @Miguel była już raz o tym dyskusja... "Poza tym zapytajcie użytkownika Firekage odnośnie 9800GTX+ i Jego doświadczeń z tą kartą w popularnych grach sim-racingowych. Teraz używa on HD4870..." współczujemy, przykro nam. Tu nie chodzi o fanboy'stwo a o obiektywną radę. Ja nie wydaje werdyktu o karcie na podstawie jednego swojego doswiadczenia. Moge sie conajwyzej do niej zrazic. Tak mam sentyment do nv ale jak ta nie miala pewien czas temu czegos mocno konkurencyjnego do zaoferowania to polecalem na tym forum Ati a nie wciskalem czegos wg swoich omamów. Tak było. ps. lista zastosowan cudow; http://www.nvidia.pl/object/cuda_home_pl.html# Edytowane 18 Stycznia 2009 przez vippiotrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 (edytowane) racz wać Pan obejrzeć ten test który wyżej podesłałem i sprawdź co jest wydajniejsze po o/c. Haha dobre, Ty to nazywasz OC 4850? Lol normalnie i banan na twarzy. Mój 4850 ma ponad 100MHz więcej na rdzeniu niż ten tutaj po OC więc daruj sobie to gadanie bo przy taktowaniu 843MHz mój radek zjada tego Twojego 9800GTX+. Do podkręcenia 4850 na przynajmniej te 800MHz wiele nie potrzeba, a wszystkie tyle zrobią po malutkim vmodzie ołówkiem. Podsumowując GTX+ warto kupić jeśli się nie kręci, 4850 jest zdecydowanie dla ludzi lubiących OC. GTX+ niedługo może stracić swoją przewagę bo nadchodzą Catalyst'y 9.1. Zobaczymy jak to z tymi nowymi sterownikami będzie. Premiera jeszcze w tym miesiącu więc długo czekać nie będziemy. Edytowane 19 Stycznia 2009 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CtrlAltDel Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 (edytowane) Witam. Pozwolę sobie podłączyć się do tego tematu ponieważ także potrzebuje komputera za przeznaczeniem głównie dla tworzenia grafiki 3d, obróbki 2d, podstawowego montażu filmów itp. Główne wątpliwości budzi u mnie obecnie wybór płyty głównej (Poprzednio gdy wybierałem komputer zdecydowałem się na Abit NF7-S i szczerze powiem, że służyła mi długo i bez problemów. Chciałbym żeby teraz też tak było). Wstępnie jestem zdecydowany na Asus P5Q-E (widzę, że wszyscy polecają wersję Pro - czy jest jakaś znacząca różnica na korzyść Pro nie licząc ceny? Wersję E znalazłem za 490zł). Procesor: ! Q9550 Rev. E0 Chłodzenie procesora: Pentagram HP-120 ALCu Karakorum (już kupiłem... przy okazji) Płyta główna: ??? Asus P5Q-E Ram: ? OCZ 2 x 2048MB 1066 MHz PC2 8500 DUAL CHANEL KIT Dysk twardy: ?? WD 640GB 16MB Cache AACS (2x? ewentualnie 3x do Raid5 .. warto?) Zasilacz: ! Pentagram PSF-460-P12S (już go mam) Napęd: ! Posiadam już nagrywarkę LG na SATA Obudowa: ??? czarna, nie zbyt droga, z panelem przednim Karta Graficzna: ??? na tym obecnie zamierzam zaoszczędzić - najtańsza na PCI-E (włożył bym nawet starą ale mam AGP). Im więcej znaków zapytania tym większe wątpliwości mam co do tego. Pozycje z wykrzyknikami obecnie nie do zmiany. Najważniejszą wątpliwością jest płyta główna. Musi ona posiadać RAID (0, 1, 5), w przyszłości gdy moc obliczeniowa przestanie mi wystarczać powinna dawać możliwość kręcenia tego Quada do 4GHz, karta muzyczna takiej jakości żebym nie musiał dokładać (nie zamierzam gdyż do tej pory praktycznie każda integra mi wystarczała), SLI czy Crossfire nie jest wymagane gdyż karta graficzna zostanie najprawdopodobniej zmieniona na 4870x2 (teraz chce jakąś złomowatą żebym mógł spokojnie pisać magisterkę a nie grać :wink: oczywiście gdy zdecyduje się na wymianę pewnie w odstawkę pójdzie też obecny zasilacz), eSATA mile widziana. W sprawie RAMu musi być on 1066 i nie wiem czy jest w stanie zmieniać te OCZ gdy są za 230 zł? Dysk Twardy - sumarycznie musi być przynajmniej 1TB, miło żeby nie był (były?) zbyt głośny, może wezmę dwa i nie będę bawił się w RAID (to dobra opcja w sytuacji w której na jednym dysku cały czas zapisują sobie programy p2p, a drugi służy do Windowsa i programów?). Myślałem też o Samsungu F1. Obudowa taka żeby wszystko ładnie weszło, panel przedni wymagany, jakiś wyświetlacz pokazujący stan wiatraczków mile widziany, dobrze wentylowana ... ale nie zbyt droga bo o ile na procka 1000zł to dla mnie nie dużo to 200zł na obudowę już zaczyna boleć :D Dizajn nie jest najważniejszy, liczy się serce :) Karta graficzna, przez pół roku albo i lepiej mam inne zajęcie niż granie. Nie chcę nic co później było mi szkoda sprzedać za marne grosze bo marne grosze to ma teraz mnie kosztować ... Jakaś napraaawdę tania (teraz mam Radka 9800Pro i nie musi to być nic lepszego :D) I jeszcze jedna kwestia... Ale to już chyba do finansistów a nie overclockerów ;) Jak myślicie... Czy opłaca się brać teraz w strachu przed jeszcze większą ceną dolara czy poczekać trochę, na przykład do lutego licząc na obniżki spowodowane poświątecznym zastojem)?? Edytowane 19 Stycznia 2009 przez CtrlAltDel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 Jak możesz P5Q-E to nie patrz na PRO. RAM moze zostać OCZ. Dysk AACS a jaki? To już zależy od Ciebie. Obudowe to weź CoolerMaster Elite 3xx. Jeśli najtańsza grafa starczy to jakiegoś radka 2600. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...