Skocz do zawartości
jonas

Dell Optiplex Gx..., Compaq Evo D5...

Rekomendowane odpowiedzi

Na Allegro poniewiera się sporo poleasingowych komputerów klasy Pentium 4, najwięcej widać Della Optiplexa, Compaqa Evo, czasem jakieś Fujitsu-Siemens czy IBM przemkną wstydliwie. Cena jak na to, co wewnątrz siedzi, nie wydaje się wygórowana, a ponieważ niewiele można znaleźć opinii na temat tego sprzętu, ośmieliłem się napaskudzić nowym tematem.

Czemu akurat coś takiego?

- przyzwoicie niska cena

- rozsądne gabarytowo (pasowałoby mi na biurko pod drukarkę)

- cicha praca

- może jestem jakiś zboczony czy perwersyjny, ale to jest, powiedzmy, niebrzydkie

- to, co mam teraz (P3 600MHz), jest wprawdzie fajne, ale widać, że poci się okrutnie przy byle Firefoxie

Ktoś ma do czynienia z takimi zabawkami? Na co uważać, czego nie brać, co brać? O spuchniętych kondensatorach czytałem, wymieni się. Kwestia napędu optycznego i twardego dysku jest nieistotna, przełożyłbym sobie z obecnej puszki. RAM też się znajdzie, dobrzy ludzie pomogą.

Tylko gdzieś w zakamarkach czaszki popiskuje nieśmiały głosik, że będzie to przesiadka z KJSowego malucha na Skodę Fabię. Na LPG, bez radia i z "analogowymi" szybami. Niby też jeździ, pojemność silnika większa, tylko że niewiele ponadto.

A czemu "urzędowe"? Cóż, 3/4 urzędów państwowych, Poczta Polska i Zakład Utylizowania Starców ma we wszystkich biurach coś w tym typie :>

Edytowane przez jonas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imho, skoro masz pare złotych na modernizacje i ma to miec jakis sens:

- http://www.allegro.pl/item534606503_amd_se...cn_1_6_ghz.html

- http://www.allegro.pl/item531291960_gigaby...e_6100_am2.html

- 1GB ramu za 35zł ;)

Nawet do twojego czarnucha sie zmiesci, a od "urzedasów" bedzie szybsze, cichsze, mniej pradozerne i bardziej rozwojowe. I podkrecisz sobie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet do twojego czarnucha sie zmiesci, a od "urzedasów" bedzie szybsze, cichsze, mniej pradozerne i bardziej rozwojowe. I podkrecisz sobie :D

24.4 cm x 22.5 cm

Nie zmieści się, mam max. 19 cm na płytę. Musiałbym wysunąć o 3,5 cm napędy, a to wygląda kloacznie.

Ale jest to jakiś pomysł, rozważę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja posiadam od jakies pol roku taki zestawik

http://www.allegro.pl/item524884934_dell_g...p_warszawa.html

tylko mam grafe wlazona inna:P

ogolnie powiem ze przyjemny sprzecik i nawet wszytko smiga niejangorzej nawer gieki starsze spoko chodza. sporo na nim gralem w metna np i tez bardzo ladnie chodzil:P

oglolnie chce teraz sprzedac, dokladna specyfikacje moge wyslac na PM jak ktoc chetny:P

tylko ja mam w takiej obudowie http://www.servcom.com.pl/foto/dellgx270/1.jpg czyli naped slim:P no i dotego orginalna myszka i klawiatura dell:P

Edytowane przez foxe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maiłem della GX 280 i szły na nim proste gry po zamontowaniu karty graficznej low profil, ale w końcu zjarała się płyta główna. Najmocniejszy zasilacz do tego sprzętu to 210W. Inne zasilacze nie pasują.

W dellach uważaj też na jeszcze mniejsze, w których nie mieści się normalne DVD tylko takie z laptopa. Maja one słabsze zasilacze do 160W i pomimo posiadania PCI-E *16 nie użyjesz w nich żadnej dodatkowej karty graficznej.

Sam wybrałem w sumie po trudach normalnego składaka bo są lepsze i lepiej się modernizują a w razie konieczności naprawy wymieniasz jedną część która zazwyczaj est tania. W dellu jak mi coś padło to nie opłacało mi się już naprawiać i sprzedałem na części ze stratą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla potomnych - nabyłem Compaq Evo D510, za gargantuiczną kwotę 253 pesos z przesyłką. Wewnątrz jest Pentium 4 2,26 GHz, 256 MB RAMu, napęd CD-ROM (Compaqa, a jakże), dysk Barracuda 80 GB 7200 obr/min (miało być 40, ale najwyraźniej sprzedający się lekko poszkapił), jakieś smętne flopiątko, wszystko inne zintegrowane.

Wywaliłem grill z wentylatora na zasilaczu (od wewnątrz), ale i tak komputer nie jest jakoś specjalnie głośny - jestem skłonny uwierzyć w zapewnienia producenta o 26 dB. Najbardziej słychać dysk - dźwięki, jakie wydaje, nazwałbym bulgotaniem frytkownicy. Zmieniłem też napęd na DVD-RW.

"Świeży" Windows XP jest gotowy do pracy po 30 sekundach od naciśnięcia "power". Czad.

Karta graficzna to największe rozczarowanie - maksymalnie 1024x768 w 80 Hz. Nie żebym oczekiwał obsługi DirectX 10, ale nie przeginajmy z tym spartańskim podejściem. Może to kwestia sterowników, chociaż wątpię. A może uda się okazyjnie kupić coś niewielkiego i pasywnego (!) na AGP.

Wewnątrz pełno śmiesznych, sprężynkowych, ale przemyślanych rozwiązań - właściwie wszystko oprócz płyty głównej można wydłubać bez użycia narzędzi. Coś pięknego. Do tego gruba stal jako materiał na chassis i 7 kg wagi robią swoje - można na tym postawić 19" CRT.

Porty USB na froncie uniemożliwiają wetknięcie szerszych pendrive'ów. Tak tak panowie, zbyt duży rozmiar może czasem przeszkadzać :>

Byłbym zapomniał - polecam firmę C-Bit z Wrocławia. Doskonały kontakt, szybka przesyłka, w gratisie jest dokładnie to, o czym piszą (nowa myszka optyczna IBM i równie nowa, choć mało praktyczna niemiecka klawiatura HP), wszystko solidnie opakowane i zabezpieczone. Cycki z masłem po prostu. Gdyby wszyscy na Allegro tak podchodzili do tematu, można by zlikwidować instytucję negatywnych komentarzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie co do po Offisowych Dell'i

mam 4 sztuki plyt glownych z P4 2.53 do 3GHz kolejne w drodze bo modernizacja w mojej firmie

postepuje malymi krokami.

Mozna na bazie tego starocia zlozyc tani komputerek do neta muzy i filmow .

Najwiekszy problem znalezc opis wyjsc ich cudownego PNL Panelu Kontrolnego

gdzies kiedys mialem gifa z opisami ale mi posialo :/

Prosba do znajacych temat , jesli ktos posiada takowy poprosze o zarzucenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla potomnych - nabyłem Compaq Evo D510, za gargantuiczną kwotę 253 pesos z przesyłką. Wewnątrz jest Pentium 4 2,26 GHz, 256 MB RAMu, napęd CD-ROM (Compaqa, a jakże), dysk Barracuda 80 GB 7200 obr/min (miało być 40, ale najwyraźniej sprzedający się lekko poszkapił), jakieś smętne flopiątko, wszystko inne zintegrowane.

Wywaliłem grill z wentylatora na zasilaczu (od wewnątrz), ale i tak komputer nie jest jakoś specjalnie głośny - jestem skłonny uwierzyć w zapewnienia producenta o 26 dB. Najbardziej słychać dysk - dźwięki, jakie wydaje, nazwałbym bulgotaniem frytkownicy. Zmieniłem też napęd na DVD-RW.

"Świeży" Windows XP jest gotowy do pracy po 30 sekundach od naciśnięcia "power". Czad.

Karta graficzna to największe rozczarowanie - maksymalnie 1024x768 w 80 Hz. Nie żebym oczekiwał obsługi DirectX 10, ale nie przeginajmy z tym spartańskim podejściem. Może to kwestia sterowników, chociaż wątpię. A może uda się okazyjnie kupić coś niewielkiego i pasywnego (!) na AGP.

Wewnątrz pełno śmiesznych, sprężynkowych, ale przemyślanych rozwiązań - właściwie wszystko oprócz płyty głównej można wydłubać bez użycia narzędzi. Coś pięknego. Do tego gruba stal jako materiał na chassis i 7 kg wagi robią swoje - można na tym postawić 19" CRT.

Porty USB na froncie uniemożliwiają wetknięcie szerszych pendrive'ów. Tak tak panowie, zbyt duży rozmiar może czasem przeszkadzać :>

Byłbym zapomniał - polecam firmę C-Bit z Wrocławia. Doskonały kontakt, szybka przesyłka, w gratisie jest dokładnie to, o czym piszą (nowa myszka optyczna IBM i równie nowa, choć mało praktyczna niemiecka klawiatura HP), wszystko solidnie opakowane i zabezpieczone. Cycki z masłem po prostu. Gdyby wszyscy na Allegro tak podchodzili do tematu, można by zlikwidować instytucję negatywnych komentarzy.

Hehe.

Gratulacje :) Jako oldschoolowiec radze Ci jednak dołożyć dodatkowe 256MB RAM, ażeby mieć 512MB. Moim zdaniem różnica jest nieraz spora, a taki RAM dostaniesz za 10zł. Jeśli nie zamierzasz grać to styknie Ci GeForce 2, bez problemu łyka nawet 1680x1050 rozdzielczości i się nie grzeje. Na Allegro od 5zł do dostania.

Pozdrowienia od oldskulowca ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja takiego Della Optiplexa Gx280 kupiłem 2 lata temu ojcu do domu ( net i office ) i przez ten czas żadnych problemów , zajmuje mało miejsca , od razu dostałem oryginalnego Win XP , dokupiłem w międzyczasie ram 2x 256 533 Mhz za 15 zł.

Mario 2k a z jakich Delli są te płyty główne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.allegro.pl/item541796421_005_ze...dell_17cal.html

Znalazłem to i szczerze bardzo mnie zainteresowala ta aukcja. Poniewaz malo wiem o takim sprzecie to mam kilka pytan. Jak sprawdzal by sie ten dell w roli odtwarzacza filmow, sprzetu do przegladania internetu ? Daloby rade podłączyć do niego nagrywarke dvd jakąś ? No i czy zakup go za 1k zl jest oplacalny czy lepiej uzywke, tanszego ktory podola wymaganiom ?

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bendzji

Temat juz nie aktualny ,wlasnei mnie zoncia poinformowala

ze zlom dwa dni temu wystawila :/

Kolejne 2-3 plyty bede mial bycmoze w ciagu 2 tygodni

z jakich komputerow pochodza w chwili obecnej nie mam pojecia

w przyszlym tygodni sprobuje sie dostac do zrodla i zapytac.

Swoja droga lepiej bedzie jak zapytam o cale kompy

a nie o wytargane przez przeostroznych servisantow plyty glowne

skubance nawet baterie wyciagneli .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi