Skocz do zawartości
m4rf0

Start Komputera. Czy To Wina Zasilacza?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam mianowicie taki problem. Postaram się go w miarę dokładnie opisać.

Zacznijmy od tego.

Włączam komputer. (przycisk działa :D)

Słychać jak starują wentylatory, zresztą wczoraj to już sprawdziłem bo miałem kompa rozkręconego. Diody na napędach optycznych świecą. Ale nie jestem pewien czy dyski chodzą. Nie słychać ich więc podejrzewam że nie chodzą. Na obudowie świeci tylko dioda od dysków że niby pracują. I komputer bez piszczenia wyłącza się. Tak można kilka razy próbować i w końcu się odpali, ale wygląda to tak jak opisałem najpierw się włączą wentylatory, itd. i następnie po ok 3-4 sek. zapali się dioda od zasilania i leci już normalnie. Działa stabilnie, nie resetuje. I co ciekawe jak już się odpali to potem już normalnie po wyłączeniu można go włączyć. Tylko jak postoi dłużej np. na noc to znowu to samo... I nie mam pomysłu co tu jest nie tak... Jakby piszczał to można by było coś wywnioskować...

Macie szanowni userzy jakieś pomysły? Pozdrawiam.

Konfiguracja: Płyta główna asusa a8n-e

2*512 Ram Twinmos

3000+ Athlon 64

Dyski Samsunga jeden 80 Gb na sata drugi 40 ata

Karta 6600GT, Zasilacz Tracer 4life 400W.

Dodam że chodziło bez problemu już ok 2 lat :)

Edytowane przez m4rf0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spotkałem się kiedyś z kompem w którym był podobny problem - wymiana zasilacza rozwiązała sprawę (na starym trzeba było kilka razy odpalać - poświecił kilka sek. i się wyłączał ... za którymś razem już się załączył i było OK). Płyta okazała się sprawna.

NIE polecam kupowania tandetnych zasilaczy ... normalnie takie klocki nigdy nie powinny mieć miejsca.

ps. Tracer to szrot nie zasilacz i wolę firmowe ~350W niż 500 W tego g..na

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie :)

Byłem w tej firmie w której kupiłem kompa ;D Okazało się 10.2005 zakupiony był :D No i co mi pan polecil Tracera... więc podziękowałem. Bo miałem go zamiar po zakupie wymienić na jakiś firmowy, ale chodził i tak jakoś się zapomniało... I mam takie pytanko co do tej konfiguracji mi styknie 350W? 2 dyski twarde, USB x4 podlaczone, 3 wentylatory, 2 Dvdromy a reszta jak u góry. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Załatwiłem sprawny zasilacz "megabajt" 350W i chce tylko zrobić test czy wystartuje ale boje się że nie pociągnie ten zasialacz ;P Dlatego podłącze tylko dysk, płyte i odpale zobaczymy czy poleci :P Jak tak to chyba jasne że to zasilacz.

Dziś sprawdziłem z rana ten zasilacz od kolegi i komputer się odpalił bez problemu :) Czyli już pewne że to zasilacz. A stary rozkręciłem i sprawdziłem. Kondensatory chyba 5 takich średniej wielkości są dośc wydęte do góry więc postanowiłem nie włączać kompa już do czasu aż kupie zasilacz :) Dzięki wszystkim za pomoc. I mam takie pytanko czy możecie polecić jakiś konkretny model tego fortrona bo tam pełno tych oznaczeń.

Pozdrawiam.

Edytowane przez m4rf0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi