Skocz do zawartości
E57

Budowa Cichego Zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w najbliższym czasie chciałbym dokończyć składanie komputera. Mam już prawie wszystkie podzespoły, brakuje mi natomiast obudowy, chłodzenia cpu i ew. wentylatorów do obudowy (jeżeli nie będzie w zestawie z obudową/będą głośne). Prosiłbym o pomoc w wybraniu reszty rzeczy, które pozwolą mi ze spokojnym sumieniem siedzieć koło komputera ;) Mój konfig na chwilę obecną:

E8400

Palit 8600gt sonic+

WD 640gb aaks

Enermax Modu82+ 525W

+ mobo msi, ram ocz - ale te części raczej nie wydzielają za głośnych dźwięków.

1. Obudowa ~300 zł

ma być cicha, dość dobrze wentylowana. to są priorytety. najlepiej 120mm z przodu i 120mm z tyłu, wentylatorów może być więcej ale raczej nie mniej. rozmiar wentylatorów 120mm. wygląd też się trochę liczy (najlepiej prostego, coś bez udziwnień), ale znacznie mniej niż w/w rzeczy. dodatkowo szerokość musi pozwalać na montaż wysokich coolerów cpu, więc od ok. 20cm w górę. w przyszłości planuję zmianę grafiki na coś mocniejszego, więc musi być miejsce na zamontowanie długich kart (trochę głupio wymieniać obudowę przy okazji wymiany karty graf.). najlepiej by było żeby była jak najtańsza, wiadomo, ale jeżeli cena dobije do 400 a obudowa będzie tego naprawdę warta to ok ;) w tej chwili moje typy to:

antec solo - prawie wszystko ok, jednak odstraszają mnie wentylatory 92mm z przodu oraz prawdopodobnie niekompatybilność z długimi kartami graficznymi

lancool k7 - tutaj wszystko na pierwszy rzut oka ok, jednak są problemy z dostępnością w tej chwili (nie mogę znaleźć żeby mieli na stanie) oraz dość wysoka cena w porównaniu z tym ile kosztowała niedawno (obecnie ok. 350 zł, kiedyś ok. 200 zł (?) ).

antec p182 - chyba spełnia wymagania, jednak minusami jest wysoka cena oraz rzekome trudności z ułożeniem w środku kabli oraz mocno ograniczoną ilością miejsca.

ew. CM 690, antec 300 itd, ale te są "dziurawe" więc ciszy raczej nie będzie.

2. cooler cpu ~100-200 (?) zł

tutaj jeżeli chodzi o wymagania to są dość jasne, ma sobie dobrze radzić z moim e8400, czyli temperatury mają być niskie przy zachowaniu znikomej głośności. wraz ze zmianą grafiki będę chciał podkręcić procesor, więc chłodzenie musi dawać rady. zasada taka jak powyżej, jeżeli można kupić coś równie dobrego lub minimalnie gorszego w sporo niższej cenie to tak chciałbym zrobić ;) póki co w oko wpadły mi:

Noctua NH-U12P

Thermalright Ultra-120 A/extreme + went. 120mm

3. wentylacja obudowy

jeżeli w zestawie z obudową nie będzie odpowiednich wentylatorów to będę musiał dokupić. póki co s-flex teoretycznie spełnia moje wymagania, jednak cena za sztukę jest spora.

4. grafiką póki co się nie zajmuję, bo docelowo i tak będzie inna. nie wiem jak z głośnością tego palita póki co...

kwoty podane prze zemnie są orientacyjne, nie chętnie będę dokładał więcej bo myślę, że za tą kasę już coś odpowiedniego kupię ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chieftec robi dobre, solidne budy. Chłodzenie to albo jakiś radiator typu tower albo oszczędzasz i chłodzenie wodne. Wtedy możesz sobie chulać z kręceniem ile procesor uciągnie :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może jeszcze słówko ode mnie.

Ze wszystkich wymienionych zdecydowanie najbardziej Lancool K7. On ma lite boczne panele i tłumienie dysków jest zdecydowanie najskuteczniejsze. Niestety sam niedawno zamawiałem i podobno wyczerpały się wszystkie zapasy magazynowe. Następne dostawy do Europy planują na kwiecień, więc jest bardzo kiepsko.

Bardzo podobną konstrukcję mają Lian Li PC-A08 oraz Lian Li PC-8B, tylko są w pełni aluminiowe. Paradoksalnie (tworzywo jest szlachetniejsze) odgłosy z wewnątrz są tłumione nieco słabiej. Ja sobie sprawiłem ostatnio Lancoola K7C, czyli w K7 wersji szampańskiej. Wiem, odpustowo trochę, ale kolor jest znacznie chłodniejszy niż na tych zdjęciach i bliżej mu do oliwkowego niż do złotego. Niestety cena jest o ponad 100zł wyższa. Poza kolorem od zwykłego K7 różni się jeszcze dodatkowymi dwoma portami USB (2 w K7, 4 w K7C) oraz portem eSATA pod klapką. Wspominam o niej, bo myślałeś o K7, a ta wersja akurat jest dostępna :)

Obie te obudowy są wyposażone w komplet wentylatorów. Ponieważ każdy ma swoje ucho, a Lian Li / Lancool wykorzystuje wentylatory całkiem niezłej jakości to sugerowałbym je ewentualnie wymienić dopiero, jak je usłyszysz. I raczej proponowałbym zakup mocniejszych jednostek i kontrolera do nich, zamiast osłabiać wentylację na stałe.

Na schładzacz procesora wybrałbym Noctuę NH-U12P - ma w zestawie znakomity wentylator, a dzięki dość luźno rozłożonym finom szumy powinny być nieco mniejsze. Wydajność ma zaś tylko nieco niższą niż Thermalright Ultra120 eXtreme. Gdyby jednak to było zbyt wiele to może Xigmatek HDT-S1284 Big Scorpion. Może być jeszcze taka, nieco droższa, poniklowana i podświetlona wersja. To bardzo wydajny zestaw (niektóre testy przedkładają go nawet przez Ultrę120 eXtreme), który ma wentylator sterowany przez PWM - możesz sobie go w BIOSie ustawić wg potrzeb.

Cóż, o samych cenach nie rozmawiajmy - sytuacja jest dramatyczna. Jeśli chcesz odłożyć zakup tylko o kilka tygodni to chyba nie ma sensu - kupuj teraz. Natomiast, gdy możesz się obyć np. do lata czy przez pół roku to wtedy można się zastanawiać. Złotówka ostatnio jest na okropnym, spekulacyjnym wahadle, więc nie ma co wierzyć w żadne krótkoterminowe przewidywania jej kursów.

Pozdrawiam :)

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za odpowiedź ;) zdecydowałem, że pójdę w stronę Lian Li / Lancoola lub Antec'a

Labovsky, na procesor dam prawdopodobnie Noctuę, tak jak piszesz. Od początku byłem do niej najbardziej przekonany, a Ty mnie w tym utwierdziłeś. W zestawie jest wszystko co potrzebne, włącznie z pastą termoprzewodzącą.

Co do do obudowy, to wieści o braku K7 i nie rychłym jej powrocie na sklepowe półki są fatalne. Była to obudowa, na którą praktycznie byłem już zdecydowany. W takim razie zamienniki jakie po dokładnych oględzinach wyselekcjonowałem to:

Lian Li Pc-8B

link1

link2

Lian Li Pc-B25B

2x120mm z przodu, dodatkowo wytłumione ścianki boczne.

link1

link2

Lancool K10

chyba to samo co K7, tylko z przodu jest zamykana.

link1

link2

Lancool K7C

link

Antec P182

zastanawiam się nad nim, bo na allegro można go jeszcze dostać za 500zł (teraz już więcej). Jakie są minusy tej obudowy poza ceną ? Głośne wentylatory (do wymiany = dodatkowy koszt), ciasnota, złe rozmieszczenie elementów (błąd w konstrukcji) ?

Jeszcze jedno mnie zastanawia - czy drzwi, w przypadku K10/B25B mają jakiś wpływ na wentylację ? tzn na ilość wciąganego powietrza przez przednie wentylatory ? czy może wpływ drzwi w tym wypadku można pominąć ;) ?

Ceny faktycznie szaleją, ale chcę kupić części w tym tygodniu. Tak jak pisałem, mam już wszystko a brakuje właśnie wymienionych w tym temacie. Aż żal patrzeć, jak się w pudełkach marnują i proszą o zamontowanie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymieniłeś główne wady Anteca P182 - jest ciasny i wszystkie wentylatory są do wymiany. Dla mnie to wystarczająco dużo by uwagę skierować w inną stronę. W końcu to już 500zł.

Rozumiem też, że ten Lian Li PC-A08 wymieniony przeze mnie wyżej Cię nie interesuje? On ma konstrukcję chyba identyczną, jak PC-8B.

Z wymienionych przez Ciebie wybrałbym albo najtańszego Lian Li PC-8B albo PC-B25B. Problem w tym, że ich status w Reactorze jest "chwilowo brak". Musisz się upewnić, że jak je zamówisz to przyjdą w tej cenie. Jeśli będziesz kupować coś w MadTechu to upewnij się również przed zakupem, że sprzęt jest, bo u nich statusu produktów nie ma. Generalnie jednak Lian Li są chyba najtańsze w Reactorze - oni są ich dystrybutorem.

PC-8B to najtańszy Lian Li, który spełnia Twoje wymagania. PC-B25B to obudowa bardzo przyjemna, bo lepiej wentylowana (tak jak w Lancool K7 i K10) i wyciszona dodatkowo... ale chyba ponad 500zł to bym za nią nie dał. Dlatego radzę potwierdzić cenę. Poza tym, jeśli byś np. chciał dokupić kontroler to w B25B musisz sprawdzić ile będziesz miał miejsca na pokrętła (drzwiczki). Gdyby PC-8B miał być w znacznie wyższej cenie to może warto byś przemyślał raz jeszcze ten model PC-A08, bo on akurat jest dostępny w Angeli.

Lancool K7C jest w Polsce dostępny tylko w Angeli i to na zamówienie, ale nie wiem czy za kolorek warto tak dopłacać. Musisz się sam nad tym zastanowić, bo ja to co innego :P

Gdybyś się jednak nosił z zamiarem wydania około 500zł to może zamiast ciasnego Antec P182 wybrać, któregoś z większych Lian Li. W Reactorze są dostępne modele PC-A70, PC-A71 (czyli A70 z drzwiczkami) oraz PC-A10. PC-A70 i PC-A71 mają już sześć wentylatorów w środku, ale szczerze powiedziawszy mi bardziej do gustu by przypadl PC-A10, którego Lian Li nie ma już w ofercie. Tutaj jest recenzja tego modelu. Fajnie podzielona obudowa na dwie części, a do tego naprawdę dużo miejsca i wierzchni wentylator. Wszystkie te obudowy mają poza tym zasilacz na dole, co istotnie jest korzystniejsze dla cichej jego pracy.

Jeśli chodzi o wpływ drzwiczek na wentylację to raczej uznałbym go za pomijalny, z boku maja bowiem spore otwory. To raczej kwestia estetyki :)

Pozdrawiam

P.S. Przyznam, że ten Palit GF 8600 GT Sonic+ jakoś nie pasuje mi do całego zestawu ;)

P.P.S. Jeśli szukasz cichych dysków to chyba najlepiej wybrać WD, ale model Green Power. Chyba najmniejsze z nich są 500GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lian Li PC-A08 odrzuciłem ponieważ to prawie to samo co PC-8B. tyle samo wentylatorów, środek też wygląda na bardzo podobny o ile nie identyczny. Stylistycznie bardziej pasuje mi jednak PC-8B niż PC-A08.

Antca w takim razie też chyba skreślę, chociaż sama buda wydaje się znośna (bez wentylatorów) i jest łatwo dostępna.

Lancool K7C jest fajny technicznie, niestety kolor mi nie pasuje, tym bardziej, że mam już kupione czarne DVD a planuję jeszcze jakiś fan cotroller, ciężko by było dobrać kolory tak, żeby to jakoś współgrało.

Lian Li PC-A70/71 są naprawdę fajne i gdyby nie to, że to prawie full tower to pewnie bym brał mocno pod uwage. Jednak 60 cm długości to dla mnie sporo za dużo bo wtedy wystawała by mi z mebli o ponad 10cm ;)

Do Reactora dzisiaj pisałem, a konkretnie pytałem na gg. Ani PC-8B ani PC-B25B nie są dostępne i nie wiadomo kiedy będą na stanie, podobno nie szybko. Będę tam jeszcze dzwonił w poniedziałek.

W takim wypadku na "polu bitwy" pozostają

PC-8B - najtańszy (~300-320 zł) spełniający wymagania. Jak na razie wszędzie niedostępna ;)

Lancool K10 - to samo co K7 tylko z innym przodem. Cena ok. 400 zł. Osobiście trochę razi mnie ten przód...

PC-A10 - powiększone wymiary, dużo miejsca w środku. Dużo miejsca na wentylatory, "dwukomorowa" konstrukcja. Generalnie fajna, chociaż jakoś nie mogę się do niej przekonać. Cena ok. 570 zł.

PC-B25B - podoba mnie się. jest jak sam napisałeś, bardzo przyjemna dla oka, porządnie wytłumiona szczególnie po bokach. Z przodu zamykana, więc to dodatkowo tłumi odgłosy dochodzące ze środka. Wentylacja wystarczająca. Wszystko pięknie, tylko cena trochę wysoka. 600 zł to już nie przelewki ;)

I co to wybrać ? A ja myślałem, że kupno obudowy będzie łatwiejsze niż reszty rzeczy a jest dokładnie na odwrót. Na razie najbardziej skłaniam się ku Lian Li "Blue Ring", jednak nie wiem czy naprawdę warta jest aż takiej kwoty. Równie dobrze mogę kupić P182 i wymienić wentylatory.

Odnośnie zamykania drzwiczek i panelu do sterowania wentylatorami to myślę, że się to zmieści. Tutaj ktoś ma tą obudowę i Scythe Kaze Master i podobno mu się mieści, skoro napisał, że taki konfig u niego siedzi.

Dzięki Labovsky za pomoc ;)

AD P.S. mnie też nie przekonuje przy reszcie podzespołów, ale w gry nie gram prawie w ogóle, a obecne ceny skutecznie odstraszają mnie od kupna czegoś mocnego. kupiłem więc używaną 8600gt i przeczekam do lata, może się dolarowa sytuacja uspokoi.

AD P.S.S Mam już kupiony Caviar Blue 6400aaks, więc wypróbuje go. Z tego co go słyszałem póki co, jest dla mnie wystarczający. Okaże się, czy tak zostanie :)

Edytowane przez E57

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Scythe Kaze Master w Antec P82 się mieści z palcem w d** i jeszcze luzu jest. Wcale taka ciasna nie jest - jak się karta nie mieści wyjmujesz górny koszyk i gitara. Dolny wystarcza i dobrze redukuje drgania. Co do wentylatorów to SlipStreamy wystarczą. Obudowa swoim wyglądem, funkcjonalnością i fabrycznym wyciszeniem bije inne. Poza tym kable można dobrze pochować.

Edytowane przez bartek46op

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lian Li PC-A08 odrzuciłem ponieważ to prawie to samo co PC-8B. tyle samo wentylatorów, środek też wygląda na bardzo podobny o ile nie identyczny. Stylistycznie bardziej pasuje mi jednak PC-8B niż PC-A08.

OK, to rozumiem. Pamiętaj jednak o PC-A08, gdyby PC-8B okazał się mimo wszystko niedostępny bądź dużo droższy w wyniku ostatnich wzrostów kursów.

Lancool K7C jest fajny technicznie, niestety kolor mi nie pasuje, tym bardziej, że mam już kupione czarne DVD a planuję jeszcze jakiś fan cotroller, ciężko by było dobrać kolory tak, żeby to jakoś współgrało.

W zestawie jest jedna specjalna zaślepka pod napęd, która rozwiązuje problem napędu w innym kolorze :)

Takiej zaślepki nie ma w zwykłym modelu K7, ale w K7C właśnie jest... i dobrze, że o tym pomyśleli :rolleyes:

W takim wypadku na "polu bitwy" pozostają

PC-8B - najtańszy (~300-320 zł) spełniający wymagania. Jak na razie wszędzie niedostępna ;)

Lancool K10 - to samo co K7 tylko z innym przodem. Cena ok. 400 zł. Osobiście trochę razi mnie ten przód...

PC-A10 - powiększone wymiary, dużo miejsca w środku. Dużo miejsca na wentylatory, "dwukomorowa" konstrukcja. Generalnie fajna, chociaż jakoś nie mogę się do niej przekonać. Cena ok. 570 zł.

PC-B25B - podoba mnie się. jest jak sam napisałeś, bardzo przyjemna dla oka, porządnie wytłumiona szczególnie po bokach. Z przodu zamykana, więc to dodatkowo tłumi odgłosy dochodzące ze środka. Wentylacja wystarczająca. Wszystko pięknie, tylko cena trochę wysoka. 600 zł to już nie przelewki ;)

600zł??? W Reactorze jest po 480zł przecież... tylko pytanie czy będzie w tej cenie, jak już się pojawi. Moim zdaniem to jest fajna obudowa, ale chyba właśnie do 500zł, bo powyżej to już zdecydowanie za drogo, jak na mój gust.

Lancool K10 to chyba również nieco za droga impreza jak na obudowę, która od K7 różni się tylko drzwiczkami.

Jeśli PC-A10 Cię nie przekonuje to oczywiście nie ma nic na siłę. Ty masz się czuć zadowolony z zakupu przede wszystkim. Mnie osobiście z całej trójki (tj. PC-8B, PC-B25B i PC-A10) właśnie podoba się najbardziej. Sugerowałbym jednak przespać się z tematem i rano obejrzeć wszystkie obudowy raz jeszcze. Zastanów się, która Ci się najbardziej podoba (włączając w to Anteca P182 ofkors), a potem zastanów się, która będzie najbardziej przyjazna z praktycznego i ergonomicznego powodu. Na koniec zadaj sobie pytanie czy naprawdę warto wydawać na to tyle pieniędzy.

Żebyś się bowiem potem nie poczuł rozczarowany, że kupiłeś obudowę z fajnym świecącym kółkiem (PC-B25B), choć najbardziej zadowolony jesteś z cech, które miałbyś już za 130-180zł mniej (PC-8B czy PC-A08). Pamiętaj też, że PC-B25B to konstrukcyjnie to samo, co Lancool K7, K7C i K10 z tą różnicą, że w tym pierwszym są dodatkowo wyciszone boki, dodano drzwiczki i wszystko jest z aluminium (Lancool wykorzystuje aluminium tylko w poszyciu).

PC-A10 to z kolei już ewidentnie wyższa półka, która nijak nie przystaje do pozostałych.

I co to wybrać ? A ja myślałem, że kupno obudowy będzie łatwiejsze niż reszty rzeczy a jest dokładnie na odwrót. Na razie najbardziej skłaniam się ku Lian Li "Blue Ring", jednak nie wiem czy naprawdę warta jest aż takiej kwoty. Równie dobrze mogę kupić P182 i wymienić wentylatory.

Antec P182 też jest wyciszony, podobnie jak Lian Li PC-B25B.

Pozdrawiam

P.S. W PC-A10 wbudowany jest też kontroler obrotów, ha! ;) A do tego w zestawie jest zestawik umożliwiający dmuchanie na sekcję kart graficznych lub też wyciąganie spod nich ciepłego powietrza.

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli priorytetem ma być cisza to lepiej było by zając się podstawowymi rzeczami. Dobra rada: cichy dysk w SQD, do tego ciche wentylatory w tym fan swap w PSU, wszystkie ustawione na minimalne bezpieczne obroty, potem nasłuch elektroniki. Jeśli chodzi o obudowę to jej wpływ na hałas jest nieporównywalnie mały w porównaniu do tamtych rzeczy i szkoda się zbytnio nad tym rozwodzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj ktoś tu ostro po antecu pojechał, a jeśli chodzi o cisze to bardzo dobra buda. Do tego po dobrym rozmieszczeniu wentyli robi się dobry przeciąg bez konieczności ustawiania obrotów na max.

Z ułożeniem kabli to może być problem jak ma się krótkie kable w zasilaczu. Ja mam anteca neo i większość kabli jest za po drugiej stronie płyty, są tam mocowania. A mieści się tam nawet gruby kabel ATX.

Mi osobiście przeszkadza tylko górny koszyk na dyski bo:

- jest na plastikowych szynach i jak ma się dysk wpadający w wibracje, to nawet pomimo mocowania na silikonowych podkładkach może przenosić drgania(raz mi się zdarzyło z jakimś starym Maxtorem)

- jak masz długą kartę graficzną z zasilaniem PCI-X to ciężko podłączyć dysk, wszystko na styk

Rozwiązaniem jest dolny koszyk, ale ja nie lubię dysków bokiem montować. Wiem, że niektórzy montują w dolnym koszyku na gumach dysk i jest cacy wtedy. I to chyba mi przeszkadza najbardziej!

Antec ma też ogromny plus w postaci gwarancji i dostępności elementów. Ja sobie paskudnie porysowałem drzwiczki, poszedłem spytać czy nie ma do kupienia takich i dostałem w ramach gwarancji za darmo!

Ja np. obecnie w takim P182 mam 2x Xthermal, 2xNoctua, 1x Noiseblocker MF12-S1 podpięte wszystko pod Zallmana MFC1 i nawet jak wszystko jest na min to temp. nie wzrastają mocno.... inna sprawa, że Noiseblocker jeśli chodzi o cisze jest nieprawdopodobny, fakt trochę kosztem wydajności ale jako chłodzenie na accelero jest idealny i super cichy!

co do coolera, to zamiast wydawać na noctue czy thermala kup sobie Scytche Mugena(ver1) a za oszczędzoną gotówkę kup sobie regulator Zallmana MFC1(dzięki temu lepiej zapanujesz nad obrotami), a Mugen spokojnie pociągnie nawet OC na tym procku.

Co do SQD to radze uważać, bo jak dysk jest głośny w IDLE to niewiele to pomoże. Jak dysk jest cichy będzie prawie niesłyszalny.

Edytowane przez xadamx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jutro lub we wtorek chciałbym już wszystko pozamawiać więc powoli muszę się zdecydować ;)

chłodzenie procesora już wybrałem - będzie to Noctua NH-U12P. Z różnych testów wynika, że jej wydajność jest tylko nieznacznie mniejsza od Thermalright Ultra120 eXtreme przy zastosowaniu tego samego wentylatora. Cena austryjackiego chłodzenia to ok. 250 zł. Cena TR to 195 zł + 80 zł za wentylator NF-P12 + 20-30 zł za pastę termoprzewodzącą. Po zsumowaniu wychodzi więc ~300 zł, czyli sporo więcej niż Noctua. A wg. testów, różnicy między nimi w idle nie ma, natomiast w stresie na wykręconym do 3,7GHz E6600 wynosi przeważnie 2, max 3 stopnie. Do tego Noctua jest ponoć lepiej wykonana i ceciach!e się lepszym montażem. Dla mnie te argumenty wystarczą.

Natomiast Mugen odpada, za duży z niego kloc. I wcale też nie wychodzi rewelacyjnie cenowo po dodaniu wentylatora i pasty. Mam dość wysokie ramy z radiatorami (OCZ Reaper), więc muszę uważać żeby mi się to wszystko zmieściło na płycie głównej.

Dodatkowo zdecydowałem o zakupie fan controller'a. Na początku myślałem o Akasa fan control jr, teraz skłaniam się bardziej ku Scythe Kaze Master 5,25'', ponieważ daje większe możliwości.

Dysk myślę, że będzie ok ale o tym się jeszcze przekonam. Nie miałem go okazji dokładnie posłuchać póki co. Najwyżej dokupię SQD.

Fanswapa w PSU chcę uniknąć, podobno Enermax jest cichy i na to liczę. Dodatkowo grzebiąc przy nim tracę gwarancję.

Odnośnie obudowy (ciąg dalszy) - podbijam kwotę do ok. +500 zł.

Wymagania są te co na początku + nie dłuższa niż ~50 cm. Przyzwoita wentylacja była by mile widziana.

W poniedziałek będę dzwonił do Reactora, może coś mi powiedzą odnośnie dostępności PC-B252B w cenie poniżej 500. Jak narazie obudowa jest dostępna ale nie tam, i cena wyższa bo ~600zł.

Jeszcze odnośnie B25B - jak się u Ciebie Labovsky sprawdza konfiguracja 2x120+1x120 w K7C ? Przewiew jest wystarczający ?

Pod uwagę biorę też PC-A10. Natomiast nie rozumiem rozmieszczenia wentylatorów to raz, a dwa - z ułożeniem kabli to chyba nie będzie w niej najprościej. Widziałem recenzje i nie wyszło im to za pięknie.

Opcją jest też Antec z wymontowanym górnym koszykiem na dyski i wymienionymi wentylatorami na S-Flex'y. Szkoda tylko, że wykonanie chyba trochę gorsze niż Lian Li, ale może się myle.

Jutro poszukam K7, może się jeszcze gdzieś ostał jeden ;) Była by to najlepsza opcja pod względem możliwości do ceny.

Jeżeli nie znajdę K7, to chyba najbardziej pasują mi PC-B25B i P182.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. subiektywnie najlepszym regulatorem jest właśnie ten zalman, bo masz 6 oddzielnie regulowanych kanałów, każdy od 5v! Żadna z tych błyskotek o których mówisz nie oferuje tego. Scytche 2 regulowane kanały, Scytche master 4kanały, Akasa 4. Ale to kwestia czy się chce mieć błyskotkę, czy coś co naprawdę się sprawdza jak zalman....

2. do mugena jest w komplecie wentylator 12cm Scytche. Pasta też, acz kolwiek warto lepszą zastosować. A jeśli chodzi o wykonanie to zarówno mugen jak i Noctua mają jeszcze długa drogę, żeby dorównać Thermalright-owi. Ale już co wyników to, aż takiej różnicy nie ma.

3. Jak pisałem wcześniej, jak dysk jest głośny to wydasz na sqd 130-140zł i nie będziesz zadowolony!

4. Wykonanie Antec-a jest nie gorsze niż Lian-li, przy zakupie rozważałem właśnie między P182 i jakąś lian-li(to było ponad rok temu i modelu nie przypomnę sobie). I antec na pewno gorzej wykonany nie jest!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad.1 zgadzam się w kwestii kanałów, jest ich więcej. kaze master 5,25'' ma 4, zalman 6. Natomiast scythe ma większy zakres regulacji napięcia, od 3,7-12V, zalman od 5-12V. chociaż aż wątpię, żebym schodził poniżej tych 5V więc aż tak wielkiej różnicy mi to nie robi.

ad.2 mój błąd, pochopnie napisałem o braku wentylatora i pasty w Mugenie...

chociaż tak czy inaczej Mugen odpada, jest za duży. już Noctua ledwo się mieści, a mój ram jeszcze jeszcze wyższy i grubszy niż ten na zdjęciu poniżej

Dołączona grafika

ad.3 dysk będę dopiero testował, nie miałem go okazji długo słuchać. jedynie w jednym komputerze który ostatnio składałem, ale ciężko mi było dokładnie ocenić jego głośność bo box'owe chłodzenie c2d go zagłuszało.

ad.4 antec używa chyba większej ilości plastiku, w porównaniu do lian li. stąd moje, być może pochopne, wnioski

po dłuższym zastanowieniu jeżeli jutro nie znajdę k7 ani pc-b252b w rozsądnej kasie (bo 600zł to za dużo) to chyba kupię p182 za 499zł i wymienię wentylatory, wymontuję zbędne klatki na dyski. ewentualnie pomyślę nad pc-a10 jeżeli da się w niej rozsądnie kable poukładać - muszę dokładnie recenzje i zdjęcia pooglądać.

Edytowane przez E57

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki jest sens kupować regulator z zakresem 3,7-12V skoro większość wentylatorów startuje od 5 ;)

Sam posiadam Zalmana i jedyne co mnie w nim wnerwia to diody, strasznie dają po oczach, ale coś z tym kiedyś zrobię.

Na allegro są też regulatorki Cooltek do zatoki 3,5" z 4-ema kanałami za ok 40 zł. też wystarczają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodatkowo zdecydowałem o zakupie fan controller'a. Na początku myślałem o Akasa fan control jr, teraz skłaniam się bardziej ku Scythe Kaze Master 5,25'', ponieważ daje większe możliwości.
Zdecydowanie polecam. To jeden z najlepszych, jeśli nie najlepszy panel tego typu na rynku. Tzn. pod warunkiem, że ideą ma być kręcenie pokrętłami, a nie pełna automatyka.

Dysk myślę, że będzie ok ale o tym się jeszcze przekonam. Nie miałem go okazji dokładnie posłuchać póki co. Najwyżej dokupię SQD.
Dokładnie tak, dokup dopiero, gdy się przekonasz o głośności.

Fanswapa w PSU chcę uniknąć, podobno Enermax jest cichy i na to liczę. Dodatkowo grzebiąc przy nim tracę gwarancję.
Raczej nie powinno być problemu z cichą pracą, bo to najcichszy zasilacz na rynku obok BeQuieta DarkPower P7. Podobno jednak Enermaxy mają czasem problemy z kontrolą jakości i bywają modele, których wentylatory potrafią świerkotać.

Odnośnie obudowy (ciąg dalszy) - podbijam kwotę do ok. +500 zł.

Wymagania są te co na początku + nie dłuższa niż ~50 cm. Przyzwoita wentylacja była by mile widziana.

To może jeszcze dorzucę do zestawienia np. 3215944[/snapback]
Jeszcze odnośnie B25B - jak się u Ciebie Labovsky sprawdza konfiguracja 2x120+1x120 w K7C ? Przewiew jest wystarczający ?
Niestety dopiero dziś udało mi się złożyć na dobre swój zestaw. Zanim go na dobre przetestuję to minie jeszcze trochę czasu niestety.

Na pewno jednak jest lepiej niż w klasycznym układzie z tylko dwoma wentylatorami 120mm przód-tył.

Pod uwagę biorę też PC-A10. Natomiast nie rozumiem rozmieszczenia wentylatorów to raz, a dwa - z ułożeniem kabli to chyba nie będzie w niej najprościej. Widziałem recenzje i nie wyszło im to za pięknie.
Istotnie z porządkowaniem kabli jest nieco gorzej, ale chyba nie jakoś dramatycznie.

Co do wentylatorów to nie ma tam chyba nic szczególnego. Jest dolny, który chłodzi dyski i zasysa powietrze do wewnątrz. Są też trzy w okolicy płyty głównej - górny i tylne odsysający oraz dodatkowy zasysający/odsysający z okolic kart graficznych zamontowany na specjalnej aluminiowej konstrukcji. W razie czego można dokupić np.3215944[/snapback]

Opcją jest też Antec z wymontowanym górnym koszykiem na dyski i wymienionymi wentylatorami na S-Flex'y. Szkoda tylko, że wykonanie chyba trochę gorsze niż Lian Li, ale może się myle.

(...)

antec używa chyba większej ilości plastiku, w porównaniu do lian li. stąd moje, być może pochopne, wnioski

4. Wykonanie Antec-a jest nie gorsze niż Lian-li, przy zakupie rozważałem właśnie między P182 i jakąś lian-li(to było ponad rok temu i modelu nie przypomnę sobie). I antec na pewno gorzej wykonany nie jest!
To trochę inaczej. Antec jest znakomity jakościowo, ale Lian Li to po prostu jeszcze wyższa półka. Obudowy tej marki poza super wykonaniem mają również świetne materiały. Unika się wykorzystywania tworzywa sztucznego w ich konstrukcjach, a wentylatory montowane fabrycznie są jako chyba jedyne godne pozostawienia w obudowie. Z drugiej strony konstrukcje Lian Li są dość delikatne, a Antec jest niewątpliwie solidniejszy. Lian Li czasem miewa też dość oryginalnie (co nie znaczy skutecznie niestety) planowaną wentylację, choć akurat nie w konstrukcjach, o których mowa.

Oczywiście to wszystko to moje zdanie.

1. subiektywnie najlepszym regulatorem jest właśnie ten zalman, bo masz 6 oddzielnie regulowanych kanałów, każdy od 5v! Żadna z tych błyskotek o których mówisz nie oferuje tego. Scytche 2 regulowane kanały, Scytche master 4kanały, Akasa 4. Ale to kwestia czy się chce mieć błyskotkę, czy coś co naprawdę się sprawdza jak zalman....
Za to Scythe Kaze Master ma obiektywnie możliwość podpięcia pod jeden kanał nawet 4 wentylatorów (12W na kanał), więc raczej Zalman pod tym względem wypada koniec końców słabiej (max 7W). Poza tym dwa kanały Zalmana to zwykłe przełączniki 0/5/12V, więc tu trudno mówić o dopasowywaniu obrotów do własnych potrzeb.

No i chyba nie ma bardziej klasycznie wyglądającego panelu niż Scythe Kaze Master, a zwłaszcza w wersji Ace :) Ten niebieski akryl frontu Zalmana w moim mniemaniu tak się średnio komponuje... o ile nie ma się drzwiczek ofkors. Swoją drogą "błyskotką" jakoś znacznie łatwiej nazwać mi tego Zalmana, który ma przecież jeszcze te hiper jasne diody. Cyferki wyświetlacza Kaze Master wydają się znacznie spokojniejsz... no ale oczywiście, co kto lubi :)

A jeśli chodzi o wykonanie to zarówno mugen jak i Noctua mają jeszcze długa drogę, żeby dorównać Thermalright-owi.
Noctua wcale tak daleko nie ma. Jak na mój gust i członka klubu fanów marki Thermalright ;) Noctua to niezły zamiennik.

ad.1 zgadzam się w kwestii kanałów, jest ich więcej. kaze master 5,25'' ma 4, zalman 6. Natomiast scythe ma większy zakres regulacji napięcia, od 3,7-12V, zalman od 5-12V. chociaż aż wątpię, żebym schodził poniżej tych 5V więc aż tak wielkiej różnicy mi to nie robi.
Jaki jest sens kupować regulator z zakresem 3,7-12V skoro większość wentylatorów startuje od 5 ;)
Różnie z tym bywa, są i takie, co startują od 2,5V.

Dla mnie różnica jest ogromna, bo mam w obudowie Scythe S-Flexy SFF21F (1600rpm), które dzięki temu potrafią się kręcić z prędkością 600rpm nawet. Dla mnie to wentylator niemal idealny, bo może być niesłyszalny zupełnie albo dawać niezłą wichurę przy swoim maksimum. W Akasie Fan Control Pro, która minimalne napięcie podawała rzędu 5V ten S-Flex nie mógł kręcić się wolniej niż 780-800rpm. To, co prawda i tak bardzo cicho, ale nie wszystkim wystarcza :)

Kaze Master przy tym daje możliwość całkowitego wyłączenia wentylatora, co jest również bardzo przyjemną "błyskotką" ;)

po dłuższym zastanowieniu jeżeli jutro nie znajdę k7 ani pc-b252b w rozsądnej kasie (bo 600zł to za dużo) to chyba kupię p182 za 499zł i wymienię wentylatory, wymontuję zbędne klatki na dyski. ewentualnie pomyślę nad pc-a10 jeżeli da się w niej rozsądnie kable poukładać - muszę dokładnie recenzje i zdjęcia pooglądać.
Obejrzyj, pooglądaj, zdecyduj. Weź pod uwagę jeszcze może tego Zalmana GS1000 :)

Pamiętaj, że przestronna obudowa bardzo cieszy, gdy w obudowie znajdzie się tak duży schładzacz jak Noctua NH-U12P i karta graficzna. Najlepiej byłoby mieć chyba taką, w której będzie i sporo miejsca i kabelki da się wygodnie pod panelem płyty głównej np. poprowadzić.

Pozdrawiam

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie powinno być problemu z cichą pracą, bo to najcichszy zasilacz na rynku obok BeQuieta DarkPower P7. Podobno jednak Enermaxy mają czasem problemy z kontrolą jakości i bywają modele, których wentylatory potrafią świerkotać.

Od tego jest gwarancja ;)

BTW. a jak w tym calym zestawieniu wypada OCZ Vendetta 2 na procka? W testach wypada niezle, rowniez jest sterowana via PWM, a cena jest niezbyt wygorowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najnowsze doniesienia z frontu ;)

- K7 prawie nigdzie nie ma, jedynie jeden sklep może sprowadzić z tą obudowę z Niemiec ale cena poraża (+500zł)

- PC-B25B jest niedostępna w sklepie Reacotr (480zł), natomiast kupując gdzie indziej cena to ok. 600zł. Jak dla mnie trochę za drogo biorąc pod uwagę, że to obudowa o funkcjonalności K7 kosztującej 349zł.

- do PC-A10 nie jestem przekonany, trochę nie widzi mi się rozmieszczenie wentylatorów i możliwości ułożenia okablowania w tej obudowie.

- Zalman GS1000 jest generalnie świetną obudową, na którą pewnie bym się zdecydował gdyby nie była taka długa... niestety mam ok. 50 cm miejsca na półce pod biurkiem, natomiast sama GS1000 ma ~59cm + 10 cm z tyłu trzeba zostawić na kable i ew. "wentylację". Wystawała by prawie 20 cm.... odpada.

- Silverstone FT01B byłby tym czego szukam gdyby nie wentylatory 180mm z przodu i u góry... nigdzie nie znalazłem godnych zamienników, do tego dochodzi dość wysoka cena... odpada, głównie przez wentylatory.

Dzisiaj poszukam P182 w rozsądnej cenie. Dzwoniłem do Madtechu, mają na stanie ok. 10 sztuk. Jeżeli na miejscu nie znajdę jej w podobnej cenie, to chyba zamówię u nich. Z tego co widziałem, to po lekkich zmianach obudowa będzie spełniała moje wymagania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz P182 ... rewelacyjna buda

co do ciasnoty to się nie zgadzam

kable pochowasz za tacą, nic się nie "makaroni" :rolleyes:

długie karty też powkładasz, fakt czasami wchodzą na styk z górnym koszem

z antec signature zestaw rewelacyjny

nie musisz pakować tony wentyli, żeby zachować przyzwoite temp.

u mnie jest tylko jeden wyciągający na tylnej ścianie i styka

bierz antiego

enermax modu+ głośniejszy od signature, ale jak zobaczysz kable enermaxa to się załamiesz :angry:

Edytowane przez ajeto75

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dodam od siebie - zapomnij o jakichkolwiek sankach do napedow - tylko wzmacniaja halas....ba nawet scythe stabilizer nadaje sie do d...y....dla dyskow oczywiscie

obudowy chiefteca odpadaja odrazu bo zadna nigdy nie bedzie cicha - to najgorszy syf na rynku pod tym wzgledem

by miec cisze musisz miec jak najmniej ruchomych elementow - czyli mnie wiatrakow - oczywiscie problem bo jeszcze zaden producent nie wybudowal poprawnie zaprojektowanej pod wzgledem fizyki obudowy - tym bardziej dziwne ze serwerowe sa projektowane jak nalezy...ba nawet powermac jest tak zaprojektowany.....

no ale tam maja ograniczenia co do instalowanego sprzetu czego w blaszakach nie ma .......

obudowa musi byc masywna i bardzo sztywna nie wpadajaca w wibracje...

wygluszenie gabka porzadane szczegolnie wokolicach elementow wydajacych wysokie tony

na niskie mata bitumiczna o ile to cos da(jak marna obudowa to i tak nic nie poradzisz)

dobre chlodzenie zgodne z fizyka i odpowiedni przeplyw powietrza - chlodne od dolu do gory i wylot nagrzanego

skonczy sie tak na tym ze zaczniesz sam przerabiac te padaki klnac na wszystko wokol a i tak ciszy nie bedzie

taka tylko mialem na athlonie x2 z fryzjerem i zasilaczem na 14mm..cala reszta pasiv a dyski na gumkach(nie scythe tylko zwyklych gumkach)

a i tak wsadzilem w koncu 4850 i o ciszy mozna zapomniec - albo nie - albo cisza albo grzalka:) bo referent jest debilnie zaprojektowany

czyli klasyk

generalnie nie spotkasz nic co jest poprawne i ciche a przeciez to tak latwe do zrobienia

tym bardziej jak ma byc wydajne

spojrz przy okazji na te wszystkie padaki na athlonie - zeden nie jest cichy(a pownien byc bo przy tej wydajnosci nawet p4 bylwaly cichsze) i zaden nie jest chlodny(a to juz tylko mowi ze intel frajerom wcisnal padake zagruby hajs)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem dziś P182. znalazłem w dobrej cenie na miejscu (prawie taka sama jak oferta madtech'a z allegro + przesyłka).

teraz "tylko" wymiana wentylatorów :D co byście proponowali ?

wstępnie po lekturze forum zwracam się ku Scythe S-Flex 1600rpm. Nie wiem natomiast ile wentylatorów zamówić żeby było dobrze. Z tego co się orientuję, możliwe jest ich zamontowanie w następujących miejscach :

Dołączona grafika

wstępnie myślę, żeby zrobić tak:

3 i 4 - wyciąg

1 - nawiew

ale nie wiem co z resztą...

Całość oczywiście podpięta pod kontroler Kaze Master.

Jedyny dysk twardy chcę zamontować na gumach w miejscu na napędy 5,25'' ale też nie wiem czy to dobre rozwiązanie.

Generalnie ze wstępnych 15 min oględzin obudowy pojawiło się o wiele więcej pytań niż odpowiedzi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taką miałem koncepcję ;)

Myślę, że więcej niż 3 wentylatory nie ma co tam pakować ale oczywiście przemyślę mniejszą ilość jeżeli przez to znacząco nie spadnie wydajność chłodzenia. Czyli uważasz, że trzy to za dużo nawet jeżeli będą się kręciły ~800rpm lub niżej ?

Chłodzenie procesora wolałbym zostawić tak jak jest, Noctua NF-P12 jest podobno bardzo cichym wentylatorem a jakoś obawiam się temperatury na pasywnym chłodzeniu. Wiem, głupie uprzedzenie, ale po prostu nigdy nie próbowałem pasywnego a wolałbym, żeby temperatura cpu była niska.

Odnośnie samej obudowy to planuję wywalić wentylator przy zasilaczu, jak również obie klatki na dyski bo nie widzę dla nich zastosowania. Ta u góry przeszkadza w moim planowym obiegu powietrza, a ta na dole jest imo chybiona - dysk w pionie. Pozostają w takim razie 3 opcje. Dysk na gumkach od majtów w miejscu na napędy 5,25. Dysk na samym dole na gąbce/w jakimś custom-boxie. Dysk standardowo w górnej klatce na dyski, tylko nie wiem czy wtedy zmieszczę tam wentylator na nawiew z przodu, ew. jakby wentylatora nie było, tak jak piszesz Ajeto, to by nie było problemu.

enermax modu+ głośniejszy od signature, ale jak zobaczysz kable enermaxa to się załamiesz

zdążyłem się już załamać, natomiast jak będzie głośny to już będzie porażka ;) swojego enermaxa mało oglądałem, ale tak nierównych pinów w molexie to jeszcze nie widziałem. mój poprzedni modecom za 100 zł to high end ;) Edytowane przez E57

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dyski mam 2,5 w podwójnym SQD

jeden 7200 na sys, a drugi 5400 na dane

ogólnie rozwiązanie niesłyszalne

jeżeli AAKS zapakujesz np w sqd lub himuro to resztę masz wolną

możesz - jeżeli potrzebujesz - dać 1x na przód, 1x na tył, 1x na CPU i to by było na tyle co do wentyli

kable ciągniesz za tacką - masz porządek i niezakłócony obieg powietrza

jeżeli się boisz o temp np latem to kup 1200 S-FLEX i podłącz do jakiegoś regulatora

Opisałem Ci tylko rozwiązanie u mnie i jak to się sprawuje

temp są niskie i nie narzekam :rolleyes:

przy enermaxie - antec signature i BQ DP to luxus przez duże L

Edytowane przez ajeto75

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HDD chcę póki co posłuchać bez dodatków, chociaż coraz bardziej wątpię w jego ostateczną cichość. Najwyżej będzie coś kombinowane, tak jak napisałeś - zapewne SQD.

Przemyślę opcję wentylacji przód, tył i CPU, wydaje się dobra. Teraz tylko - tył czy góra ? i co zrobić z pozostałą "dziurą" u góry lub z tyłu żeby kurz nie miał tam swobodnego dojścia. Na zdjęciach z Twojego podpisu widziałem, że zastosowałeś jakiegoś rodzaju siatkę - to było gotowe rozwiązanie czy własna inwencja ? Jeżeli gotowe, to prosiłbym o podlinkowanie bo wygląda dobrze. Dziurę po górnym wentylatorze w najgorszym wypadku mogę czymś zakleić. W sprzedaży są różnego rodzaju maty.

Regulator będzie na pewno, tak jak pisałem wyżej, więc o za wysokie obroty wentylatora się nie martwię.

Dzięki za opisanie jak to jest u Ciebie, sprawdzonych rozwiązań nigdy za wiele ;)

P.S. Enermaxa wziąłem ze względu na dobre opinie o nim, nawet w porównaniu do BQ. Mam nadzieję, że w końcu będę zadowolony. Póki co pozostaje pewien niesmak... ale mam nadzieję, że mimo wszystko będę zadowolony.

Edytowane przez E57

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi