Skocz do zawartości
Gość delavego

NVIDIA GeForce GTX 400 / GTX 500 / GTS 400 (Fermi) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

To nie przykrecaj tak mocno bloku do pcb karty jak sie wygina.

Poza tym obniz pamieci do 1900 a gpu zostaw na 800 mhz.

Teraz zobacz czy sa arty.

Jak sa, to nie wina pamieci tylko gpu.

W afterburnerze mozesz sobie podniesc voltaz na gpu i zobaczyc czy arty znikaja przy 800 mhz gpu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie tak testowalem, nawet lepiej bo rdzen zostawilem na default - nie bylo moze artow, ale przebarwienia obrazu.

Definitywnie blok nie dolega dobrze do pamieci na przedzie karty, a mneij bloku sie nie da dokrecic, jest w sam raz.

Nic zostawie pamieci w spokoju, moze na defaulcie sie nei usmaza :P

BTW jest jakis program , ktorym moge sprawdzic temperature pamieci na karcie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak gpu-z nie pokazuje, to nie ma.

Chyba, ze wyszedl jakis nowy, o ktorym jeszcze nie wiem :rolleyes:

Black... sciagnij blok bez upuszczania wody i naloz nieco wiecej gestej pasty na pamieci, ktore wedlug Ciebie nie dolegaja do bloku.

Ewentualnie naloz bardzo cienkie thermopady, ale tak, zeby nie spowodowaly uniesienia bloku i zlego docisku do gpu.

To juz trzeba sobie dobrac odpowiednio.

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leven tam sa thermopady, nie ma pasty na pamieciach, a sciagniecie bloku bez spuszczania wody - to se ne da ;)

Ok niewazne, okazuje sie,z e jednak backplate wlezie na mojegoGTX'a - juz zamowiona i jutro pewnie zaloze - to rozwiaze problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leven tam sa thermopady, nie ma pasty na pamieciach, a sciagniecie bloku bez spuszczania wody - to se ne da ;)

Ok niewazne, okazuje sie,z e jednak backplate wlezie na mojegoGTX'a - juz zamowiona i jutro pewnie zaloze - to rozwiaze problem.

A dales dobra grubosc thermalpadow na pamieci ?

Z innej beczki... pobawilem sie dzisiaj swoimi 470 i tak wynik mi wyszedl:

Dołączona grafika

To jeszcze nie koniec, sadze ze 42k peknie spokojnie.

Edytowane przez Malik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Malik nie da sie dac innych bo dalem te co byly w zestawie od EK.Karta jest w tym miejscu za bardzo odksztalcona i blok ledwo co dotyka do pamieci.

Swoja droga - wynik nieczego sobie ;)

Edytowane przez Blackwhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Malik nie da sie dac innych bo dalem te co byly w zestawie od EK.Karta jest w tym miejscu za bardzo odksztalcona i blok ledwo co dotyka do pamieci.

Swoja droga - wynik nieczego sobie ;)

Hmm to bardzo dziwna sprawa z tym blokiem :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9800GT bylo wyciagniete w trakcie benchow. Zauwazylem ciekawa rzecz ... mianowicie 470 SLI bylo niestabilne juz przy 830mhz na rdzeniu, kiedy byla wsadzona 9800GT, jak ja wyciagnalem - grafy poszly jak z procy.

PS.

Pojawilo sie w koncu chlodzenie zalmana: http://www.cooling.pl/zalman-vf3000f-vga-cooler-nvidia-480-gtx,produkt,552800.html

Edytowane przez Malik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no przy SLI chyba pozbedziesz sie 9800 ?

Chlodzenie zalmana wyglada na wydajne, tylko straszna zarowa :lol2:

9800GT bedzie ze mna do konca ;) To taka rescue gpu :)

Ogolnie sprawdzam teraz jak sie zachowuja gry obslugujace physx z 470 sli / 470 sli + 9800GT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po powrocie z naprawy karta w trybie 2d lekko piszczy, pika, gwiżdże. Ale na prawdę lekko, coś jak by dźwięk od źle podpiętej masy. Jak wcisnę klawisz myszy, prawy bądź lewy to piszczy jednostajnym dźwiękiem, też cichutko. Jednak mam dobrze wyciszony komputer i to mnie mocno drażni. Czy da się z tym coś zrobić aby już karty do serwisu nie wysyłać bo kolejny miesiąc nie mam zamiaru czekać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomnialem nadmienic, ze po awarii karty w piatek w nocy, zniszczylem gwarancje, plytke z sterami i instrukcje a podleko dalem kumplowi, bo mial na sprzedaz 8800 gts 512.

Tak to jest po literku wyborowej :D

To nic.... przed chwila wyslalem mail z drukiem do uzyskania RMA.

Jak sie zgodza w fabryce, to wysle karte za ocean jesli koszt nie bedzie za wysoki.

Jestem prawie pewny, ze tam w USA karte obllokaja i mnie wysmieja :D

Nie wiem tylko ile kosztuje wysylka zza ocean :unsure:

No to gratuluje zdrowego rozsądku. Bez urazy, ale niszczenie w złości gwarancji to głupota. Zły możesz być tylko na siebie, że karta Ci padła. Uparcie walczyłeś. Co chwile zmieniałeś Bios do tego zdjąłeś IHS. Możliwe, że to była przyczyna. Może za bardzo docisnąłeś chłodzenie. Pasta się w końcu oformowała i coś tam się ukruszyło. Chociaż w to akurat nie za bardzo wierze. Ale wszystko jest możliwe. Widać z Gigabyte'ami trzeba być ostrożnym. Ja nawet nie próbuje kręcić wyżej niż 850/2000. To co mam mi wystarczy, bo i tak niewiele mi to by dało. Teraz raczej martwię się co zrobić z tym E8400. Nie wiem czy kupić q9550 (drogi). Czy może zestaw na AM3 lub LGA1156.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wydawania przez karty Gigabyte'a dziwnych dźwięków, to u mnie karta ładnie 'gra' ; ) jak odpalę podgląd 3D w ATITool'u. Można śmiało powiedzieć, że karta robi podkład dźwiękowy pod wyświetlaną grafikę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No z tymi dźwiękami to ja już pisałem wcześniej. Na początku myślałem, że to cewki na karcie lub w zasilaczu. Ale jednak nie. Dźwięk generują głośniki. Tyle że jest to o tyle dziwne. Jest to takie jakby piszczenie np w Crysis i Crysis Warhead zaraz po odpaleniu gry. Gdy sie się pojawiają loga producentów i w samym menu gry. Na przykład jak w menu włączę konsolę to dźwięk się na chwile zmienia i tak za każdym razem jak chowam i odkrywam konsolę. Tyle, że w samej grze tego dźwięku już nie słyszę (sprawdzałem wyciszając dźwięki gry w ustawieniach). Zresztą to samo dzieje się np. w 3D Mark06 jak podczas ładowania się testu, ale w samym teście 3D już nie. Niektóre testy 2D też powoduje te dźwięki ( w Vantage podobnie). Nie wiem co to jest i wiem, że na 8800GT na pewno tego nie miałem, bo bym zapamiętał. Ja obstawiam, że to może mieć związek z dźwiękiem po HDMI na karcie. Jest on pod nazwą "Urządzenie zgodne ze standardem High Definition Audio". Co dziwne występuje u mnie jako 4 urządzenia. Próbowałem to odinstalować, ale za każdym razem po restarcie Win 7 to przywraca i nie wiem jak sobie z tym poradzić. Oczywiście nie mam pewności, że to jest przyczyną tych dziwnych dźwięków ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Devil... te piszczenie w czasie ladowania mapek w benchmarkach czy crysisie moze wychodzic z zasilacza.

Tu chodzi o v-sync.

Wlacz na probe wymuszenie v-sync w sterowniku nvidii i uruchom np. vantage.

Daje 95%, ze pisku nie bedzie z tym, ze nie bedzie wiecej fps niz odswierzanie monitora.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, to nie zasilacz. To karta. Nawet już namierzyłem dźwiękowo że to z karty idzie. Ale co dziwne, tylko gry karta jest w 2d. Dajmy na to odpalam civ5, póki nie włączę gry piska sobie skrzypi, miauczy, czy jak to nazwać. Jak włączy się 3d to już przestaje. To samo mam w football manager 2010. Ale to wszystko tylko jeżeli w tle chodzi powiększony (nie zminimalizowany) skype lub firefox, innych powodów na razie nie zidentyfikowałem. Jak nie włączę FF ani S to problem milknie. Co więcej przed naprawą nie miałem tego!

Jakkolwiek głupio brzmi to co piszę, to tak właśnie jest. Zdaję sobie sprawę, że to dziwne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dźwięk pochodzi z głośników ;) Jak dam na fulla to jest jeszcze głośniej ;) Jestem pewien, że to przez kartę graficzną, bo na 8800GT tego nie miałem, a już wtedy miałem wymieniony zasilacz na ten z siga. No chyba, że pod większym obciążeniem zaczyna świrować. Tylko czemu dźwięk leci z głośników. Moja karta dźwiękowa też z pewnością nie powoduje tych dźwięków. Sam nie wiem co to jest. Ale sprawdziłem jeszcze raz z V-Sync i bez i faktycznie dźwieku juz tego nie ma podczas ładowania testów. Tylko czemu one wychodzą z głośników, a nie zasilacza ?

EDIT: Ok chyba już wiem co jest grane. Po wyłaczeniu głośników jest słyszalny podobny pisk z obudowy tyle, że dużo cichszy. Wydobywa się mniej więcej z okolic zasilacza. Tylko czemu jednocześnie z głośników się wydobywa. Oczywiście po włączeniu V-Sync piszczenia już nie ma. Zarówno w głośnikach jak i z zasilacza. Dla mnie dziwna sprawa.

EDIT2: No i jak podejrzewałem piszczenie w Crysis również zniknęło. Chociaż jestem pewien, że kiedyś włączałem wymuszenie V-Sync i piszczenie było nadal, ale to może mi się przyśniło. W każdym razie zostawiam wymuszanie V-Sync na stałe, gdyż i tak je włączam w czasie grania. Jedynie do benchmarków wyłączam, a te robie sporadycznie. Leven dzięki za radę.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym piszczeniem tez mialem moze nie problem co udreke.

Nie lubie jak cos wydaje dzwieki, ktorych nie jestem w stanie zidentyfikowac :D

Po kombinacjach, wlasnie wymuszenie v-sync przynioslo ulgei tak jak pisales mozna a wlasciwie nalezy miec go wymuszonym.

Bez v-sync obraz w czasie gry zrywa, gdy przesuwac sie na boki lub obracac.

Przy benchmarkach mozna wylanczac v-sync a najlepiej utworzyc profile w sterowniku nvidii.

Ja to robilem tak:

W globalnych ustawieniach nvidii ustawialem AA oraz v-sync na default, natomiast dla kazdej gry tworzylem profil z wlaczonym wymuszeniem v-sync i AA wedlug wymagan gry.

Gdy wlanczalem benchmark, to test uruchamial sie bez v-sync tak jak to bylo ustawione w globalnym, natomiast wlanczajac jakąkolwiek gre, sterownik automatycznie przechodzil w profil wczesniej ustawiony dla niej i wszystko smigalo jak nalezy :)

Wszystko odbywa sie automatycznie.

Trzeba tylko sobie to poustawiac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dźwięk pochodzi z głośników ;) Jak dam na fulla to jest jeszcze głośniej ;) Jestem pewien, że to przez kartę graficzną, bo na 8800GT tego nie miałem,

Sprawdzę jeszcze przy wyłączonych głośnikach, aby mieć pewność. Ja tez na integrze takich jaj nie miałem.

Edit: faktycznie po wyłączeniu głośników piski znikły.

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi