Skocz do zawartości
Gość delavego

NVIDIA GeForce GTX 400 / GTX 500 / GTS 400 (Fermi) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Gratki. Nie wierzę w to co czytam w tej recenzji!

"It was virtually silent on idle, and even with the N560GTX-Ti Twin Frozr II at full load, the card was barely audible a meter away from our test bench. That being said, it should add no audible noise to an encased system." To kompletnie nie oddaje tego co się dzieje u mnie... co więcej wiele osób narzeka właśnie na hałas generowany przez te karty...

Co do sterowników to obecnie mam 266.44, wersja bios 70.24.0A.00.00

Mam pytanie- jakie kolega VICTORious ma obroty/ temperatury w idle i pod obciążeniem?

Hmm w sumie troche mnie dziwi co piszesz, zmienilem z 460 Windforce na 560 Twin frozr i karta jest baaardzo cicha. AAA stery 266.66 moze cos poprawili.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm w sumie troche mnie dziwi co piszesz, zmienilem z 460 Windforce na 560 Twin frozr i karta jest baaardzo cicha. AAA stery 266.66 moze cos poprawili.

Przedstawię sprawę konkretnie- pod obciążeniem (Furmark), po 5 minutach testu wentylatory zapewniają temperaturę na poziomie ok 70 stopni, osiągając przy tym prędkość 63%, czyli 3630 rpm. Dwa wentylatory 92 mm, pracując z tą prędkością generują hałas dla mnie nieakceptowalny. Stąd wnioskuję, że:

1) jestem przesadnie wymagający i to co słyszę to jest "cicho" albo

2) u kolegów wentylatory aby zapewnić chłodzenie na podobnym poziomie nie potrzebują tak wysokich obrotów jak u mnie, co przekłada się na ciszę, albo

3) wentylatory u mnie i u kolegów osiągają podobne prędkości lecz z jakiś powodów działają "cicho" przy 3600 obrotów (went 92mm cichy przy 3600 rpm... )

Edytowane przez lorienn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

@dedrip

Podaj konkretne wartości obrotów i temperatur, a nie karta jest cicha. Nie raz kupiłem karte która w recenzjach była cicha, a w praktyce sie nie nadawała do użytku bo nawet regulacji obrotów nie było.

Edytowane przez Harry Lloyd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dedrip

Podaj konkretne wartości obrotów i temperatur, a nie karta jest cicha. Nie raz kupiłem karte która w recenzjach była cicha, a w praktyce sie nie nadawała do użytku bo nawet regulacji obrotów nie było.

Wypisz wymaluj "cichy" Galaxy 8600ge, którego swego czasu stałem się właścicielem...

Edytowane przez lorienn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że przyzwyczaiłeś się do absolutnej ciszy. Na poprzedniej mojej grafie (palit sonic gtx260) pod obciążeniem była suszara (temp pod 80 st. C). W idle też nie było wesoło, ale to już załatwiłem rivatunerem.

Nie mówię że mojej nowej 560-tki nie słychać pod obciążeniem, ale jest to absolutnie akceptowalne.

Pytanie dla osób które kupiły kartę w camino.pl: Jaką macie podaną firmę na fakturze, bo ja mam balta.pl (?), no i nie ma podane nic o gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Camino należy do Balty, więc wszystko jest w porządku. W wypadku gwarancji podajesz nr dokumentu sprzedażowego i wystarczy. Niedawno reklamowałem ram kupiony w camino i zostałem połączony z serwisem balty i jako gwarancje podałem nr. faktury i wszystko było ok.

Edytowane przez makak_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fakt faktem - jak podkręcimy fan na 100% to hałas jest spory... z tym, że po co? u mnie na 'auto' po podkręceniu gpu do 950mhz nie przekracza 70% w stresie, a poziom hałasu jest wtedy akceptowalny dla mnie - jednak jesli ktos oczekuje nieslyszalnego chlodzenia to musi szukać dalej.

EDIT: @up - serio dla Ciebie przy 50% jest głośno?? u mnie do 55% karty nie słychać, dopiero powyżej pojawia się odczuwalny szum.

Edytowane przez hesus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fakt faktem - jak podkręcimy fan na 100% to hałas jest spory... z tym, że po co? u mnie na 'auto' po podkręceniu gpu do 950mhz nie przekracza 70% w stresie, a poziom hałasu jest wtedy akceptowalny dla mnie - jednak jesli ktos oczekuje nieslyszalnego chlodzenia to musi szukać dalej.

EDIT: @up - serio dla Ciebie przy 50% jest głośno?? u mnie do 55% karty nie słychać, dopiero powyżej pojawia się odczuwalny szum.

a gdzie napisalem ze jest glosno?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak ustalić, czy tu mamy do czynienia z różną percepcją, czy też moje chłodzenie jest w jakiś sposób uszkodzone. Ja mam w budzie 5 wiatraków Noiseblocker (łącznie z tym na chłodzeniu procka i tym w zasilaczu- zrobiłem fanswap) i dwa dyski z czego jeden siedzie w Scythe Silent Drive. Dla mnie przy 50%, co przekłada się na 2800 obrotów wg Afterburnera jest dość głośno i nieprzyjemnie... Przy 70% (4000 rpm) wychodzę z pokoju a i tak słyszę jak suszy :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lorien

a kreciles dodatkowo swoja karte? Bo po 5minutach furmarka masz sporo wieksze temperatury.

Nie karta pracuje na domyślnych taktach. Puściłem 10 minut Furmarka (wersja 1.9.0, 1680x1050, fullscreen, 2xMSAA) i tak:

1. Jest głośno.

2. Went pracuje z prędkością 64% czyli 3700 rpm - bez ustawiania jakichkolwiek profili w Afterburnerze.

3. Temp 71 stopni.

Chyba coś jest nie tak...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gram sobie wesoło w demo Crysisa2 i po parunastu minutach grania dostaje freez'a na 2-3s, po czym grafika wrzuca taktowania dla 2D co skutecznie obniża wydajność 2-3krotnie... Za nic w świecie nie chce wrzucić wyższych taktowań dla trybu 3D. Odpalanie innych gier nie pomaga, jedynie restart kompa naprawia sytuacje. Macie jakiś pomysł wtf?

Naprawiam w kompie jedno, pada drugie... Przypomnę tylko, że grafika ma uwalone memy i -200MHz powoduje, iż zaczynają działać normalnie. Może jeszcze obniżyć im taktowanie, może tutaj jest przyczyna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Resetowanie sie taktowan, to zaleta nowych sterow. Wczesniej tego nie bylo, tylko na ATi.

Windows restartuje sterowniki na skutek przewaznie niskiego napiecia i przywraca ustawienia domyslne.

Pierwsze to podwyzszyc napiecie. Sprawdzic co to da.

Jak nic, to wysylac do sklepu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwiększałem napięcie o 0,05v ale to nic nie dało ;) Karta zmniejsza takty po 5min po dobiciu 85°C - spróbuję jeszcze zwiększyć obroty turbiny i dam znać czy to coś zmieni.

Dlaczego jeszcze nie oddałem karty na gwarancję? Chciałem ją przechomikować z rok, by potem oddać i dostać ewentualnie lepszy model. Oczywiście jeśliby działała z mniejszymi taktami na memach, bo to mi całkowicie nie przeszkadza. Jeśli będzie nadal sprawiać problemy to ją oddam na gwarancję, nie przejmujcie się :)

Paradoksalnie tryb oszczędzania energii na mobo też sprawia problemy (zwiechy w idle, piski cewek, przebicia na karcie dźwiękowej podczas wyłączania/włączania faz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszę, by podsumować temat z mojej strony.

@leven - Dzięki za bios!

Co do temperatur- wg moderatora forum msi tempy które uzyskałem (przypomne 70 stopni 10 min katowania furmarkiem 1.9.0) są "fine" :)

Pozostaję mimo wszystko na stanowisku że karta nie jest cicha. Udało mi się na szczęście ogarnąć problem na tyle, że jestem usatysfakcjonowany. Po podmianie biosu (pozwala zmniejszyć szybkość wiatraków w idle do 30% - karta ma wtedy ok 32 stopni zaledwie) i edycji krzywej obrotów w Afterburnerze w ten sposób, że dopiero przy 70 stopniach osiąga wentyle osiągają 50% obrotów (potem już ostro w górę), uzyskałem efekt w miarę komfortowego obcowania z Twin Frozr 2 :).

Być może w przyszłości zastanowię się nad zmianą chłodzenia na jeszcze cichsze (o ile takie będą dostępne w sensownych cenach). Na chwilę obecna jest ok :).

pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie/ pomoc

PS. Proc mam Xeona 3440@3,2

Edytowane przez lorienn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, pytanko mam... Auras Fridge wejdzie na GTX470 z pcb ref. 480? Prawda to że gtx470 ma taki sam rozstaw śrub montażowych chłodzenia co g80? I jak z wydajnością jego, powinien dać radę? Bo się właśnie na allegro jeden pojawił :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, pytanko mam... Auras Fridge wejdzie na GTX470 z pcb ref. 480? Prawda to że gtx470 ma taki sam rozstaw śrub montażowych chłodzenia co g80? I jak z wydajnością jego, powinien dać radę? Bo się właśnie na allegro jeden pojawił :)

wybij sobie z glowy sekcja zasilania wykituje bo ten radiator za mocno przylega do pcb i zadnych porzadnych radiatorów tam nie wsadzisz poza tym wydajność accelro s1 a to stanowczo za mało na gtx 470-480

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli odpuścić... Eh szkoda bo ładny... Szczerze mówiąc to nie ma za ładnych i wydajnych coolerków na gtx470. AXP mi się nie podoba ale wydajność powala, zastanawiam się nad Gelidem, co wy na to? Bo shaman ładny bo ładny ale ustępuje wydajnością tym dwóm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli odpuścić... Eh szkoda bo ładny... Szczerze mówiąc to nie ma za ładnych i wydajnych coolerków na gtx470. AXP mi się nie podoba ale wydajność powala, zastanawiam się nad Gelidem, co wy na to? Bo shaman ładny bo ładny ale ustępuje wydajnością tym dwóm.

Jesli nie masz okna w budzie to nie ma co zwracac uwagi na wyglad, a na wydajnosc/cena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie bardziej się wygląd liczy ;) Ale wydajność też ważna, nawet bardzo... Ma ktoś tutaj Gelida na 470?

Edytowane przez igl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi