Skocz do zawartości
AwanGarda

Czy Warto Jeszcze W To Inwestować?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie.

Po ostatnim zapytaniu czy opłąca mi się dołożyć 1gb ramu, kupiłem go, jednak wzrost wydajności nie był powalający :unsure: Pomyślałem więc, że zródłem niedołężności mojego staruszka jest procesor.

A oto i moja konfiguracja: Celeron 1,7 ghz (s 478), ECS P4S5A/DX+, 1,25 gb ram.

A teraz pytanie: Na allegro mogę kupić pentium 4 3ghz (moja płyta go obsłuży, przynajmneij tak twierdzi strona producenta) za jakieś 90 zł, jednak czy to zwiększy wydajność mojego komputera? Tzn. czy zwiększy go dość mocno odczuwalnie? czy z tym po rostu już nic nie da się zrobić?

Wiem, że sobie nie pogram, ale nie o to mi chodzi, zresztą ostatnio nie mam czasu. Chodzi mi o pełen komfort pracy przy komputerze z przeglądarką, gg, antywirusem, jakąś muzyką i różnymi cudami na kiju :lol2:

9 dych to niedużo, ale jako początkujący kutwa muszę się oczywiście upewnić B-)

PS: Wczesną jesienią ukułem sobie genialny plan dotyczący kupienia nowego kompa. Otóż wiedząc o tym, że niedługo pojawią się i7 itd, pożałowałem sobie kupienia kompa wtedy i przełożyłem to na wiosnę, myśląc "A jeszcze pół roku na tym wytrzymam, a potem kupię sobie kompa tego co teraz, może z lepszymi trochę bebechami, jakiś quadzik czy cuś, dobre kolumny..." No i się doczekałem :rolleyes: Teraz muszę się męczyć na starym gruchocie, aż wszystko wróci do normy. Ach, cóż za chamstwo.

No w każdym razie mam zamiar maksymalnie uprzyjemnić sobie życie na tym kompie, wymieniając najpierw ram, a jak to nie pomogło, procka.

Na wypadek gdyby ktoś zapomniał o co chodzi, czytając moją radosną twórczość, przypominam, ze zastanawiam się nad wymianą celerona 1,7ghz na pentium 4 3.0ghz.

Z góry dzięki :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 90zł jak się postarasz to masz A64/S64 i płyte pod AM2. Z zalet AM2 wymienie PCI-E i DDR2. A to oznacza tańsze grafy i RAM.

Owszem, ale musiałbym wymieniać płytę, procka, ram i grafę, a to jakby nie ma sensu. Chcę pójść po linii najmniejszego oporu, jak najtaniej usprawnić tego grata, a jak wszystko powloi wróci do normy przesiąśc się na coś znacznie lepszego. Nie sądzę, żeby w tym przyszłym kompie przydała mi się tania płyta am2, tani ram i tania grafika :rolleyes:

Dlatego chcę kupić pentiuma, tymczasowo. Wiem, że ta płyta nie obsługuje Prescottów, ale na allegro pełno jest Norhtwoodów.

Teraz skoro ustaliliśmy, że zmiana płyty mi sie nie opłaca, ponawiam moje pytanie: Czy zmiana procesora na pentium 4 od 2,6 do 3,0ghz przyniesie zauważalny wzrost wydajności przy noralnej pracy? Czy po prostu dać sobie spokój i przemeczyć się aż kupię nowy komputer, bo wymiana nic nie da?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta płyta nie obsługuje prescotów, szyny 800MHz ani technologi HT więc dokładnie przeanalizuj sprzedawane procesory.

http://www.ecsusa.com/ECSWebSite/Support/C...69&LanID=16

W takim razie zostaje ci 2,53 ( szyna 533 ), koszt ok 40zł, też fajny proc ( w porównaniu do celerona 1,7 fsb:400 i 128 cachu ).

Moim zdaniem nie opłaca się więcej inwestować w 478.

Wymiana płyty głównej wyjdzie dużo drożej ( musisz wtedy wymienić grafe, ramy, proca ), więc skoto planujesz kupić nowy sprzęt, to na przeczekanie p4 2,53 nie będzie złym rozwiązaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ach, mea culpa, nie zwróciłem uwagi, że to moje coś od ECS ma szynę tylko 533mhz :rolleyes:

W każdym razie już znalazłem pentiuma 2,66 z szyna 533mhz: http://www.allegro.pl/item557346068_pentiu...rsze_plyty.html

Mam nadzieję, że tym razem niczego nie przeoczyłem.

Jeśli ten procek przyniesie wzrost wydajności względem celerona 1,7, kupuję :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, co najmniej irytujące jest, gdy mam włączonego antywirusa, oglądam jakieś filmiki na youtubie czy coś takiego, gg i cośtam jeszcze, a mój komp jest na granicy wytrzymałości, ba, sama opera potrafi czasem zjeść 95% "mocy" procesora, jak na stronie jest pełno flashy czy czegośtam. Nie wspominając o tym, co się dzieje, jak do tego wszystkiego dodam jakieś ściaganie aktualizacji, instalowanei programów czy coś w ym stylu. Zresztą sam fakt, że muszę poczekać, aż mój komp raczy skończyć się mulić gdy nagle minimalizuję Operę i chcę poszukać czegoś na dysku. T wygląda tak, jakby skupił się na tej Operze i musiał się od niej oerwać, zeby zająć się czym innym. A trochę mu to zajmuje.

Myślałem, ze to wina ramu, dlatego dołozyłem 1gb i teraz mam 1,25 gb. Ale niewiele to dało.

Moja grafika to radeon 9600xt i w zasadzie miło by było, gdybym mógł od czasu do czasu normalnie pograć w jakieś starsze, nieszczególnie wymagające gry. Jakieś strzelanki czy ogólnie większośc nowych gier (może poza Gothiciem 3, ale do niego i tak potrzebuję dużo lepszego kompa :unsure: ) w ogóle leżą poza kręgiem moich zainteresowań. Jednak czasem znajdzie się gra fabularna czy nawet inna, któa mnie wciągnie, a mój komputer utrudnia mi wtedy życie :angry:

Ogólnie chcę, żeby mój komputer dał mi żyć (czytać: wygodnie na nim pracować i ewentualnie od czasu do czasu pograć w jakieś nieszczególnie wymagające gry).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie AM2 to nic. Odpuść sobie. Kase dołożysz do nowego kompa. Będzie lepszym wyjściem niż kupno "kolejnego grata do złomu"...

No nie wiem. Za 5 dych może zwiększyć wydajność kompa wymieniając tylko CPU. Gdyby chciał zmienić na AM2 to wiąże się to z wyminą praktycznie wszystkiego kosztem ok 150zł lub więcej. W tym przypadku to byłaby wymiana złoma na złom. Na AM2 nie włozysz Phenoma II, a do wielu płyt AM2 nawet Phenoma I nie włożysz. Zostaje tylko K8 X2.

Według mnie kupno tego P4 to najlepsze wyjście, niedrogie i z widoczną poprawą.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znasz powiedzenie zmienił dziadek siekierke na kijek? Tu będzie analogicznie.

Skoro płyta obsłuży FSB 133 czy 166MHz to niech kręci. Poprawa powinna być a pieniędzy bezsensownie nie wyda. Kase łatwo wydać. Gorzej wydać z sensem. Tu sensu nie ma i kropka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetnie. W takim razie kupię sobie pentiuma i poczekam na lepsze czasy, a wtedy wymienię komputer na całkiem nowy B-)

Wielkie dzięki wszystkim za pomoc :lol2:

Edit:

Skoro płyta obsłuży FSB 133 czy 166MHz to niech kręci. Poprawa powinna być a pieniędzy bezsensownie nie wyda. Kase łatwo wydać. Gorzej wydać z sensem. Tu sensu nie ma i kropka.

Ech, to ja już nic nie wiem. Nie będę zmieniał platformy na am2, bo to bezsens i w ogóle odpada. Moje pytanie jest proste: Czy zamiana celerona 1,7 na pentium 2,66 przyniesie zauważalną poprawę? Jeśli nie przyniesie: nic nie ruszam. Jeśli przyniesie: kupuję pentiuma. Wszelkie kombinowanie typu: zmień platformę na am2 odpadają, bo muszę zmieniać cpu, płytę, ram i grafikę, a to bezsens.

Skoro wreszcie do tego doszliśmy, ponawiam moje pytanie: Czy jest sens zmienić cpu na pentium 2,66ghz?

Tak albo nie.

PS: A abstraciach!ąc w przysłowiu był stryjek :lol2:

Edytowane przez AwanGarda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

biorąc pod uwagę wydajność celerona i pentiuma pod lupe, p4 jest prawie 1,5-2 razy szybszy od celka, może więcej. Jeśli zamierzasz kupić kompa za dłuższy odcinek czasu to spokojnie bierz tego pentium 4. Poprawa będzie widoczna no i małe OC też nie zawadzi do 3 GHz. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro wreszcie do tego doszliśmy, ponawiam moje pytanie: Czy jest sens zmienić cpu na pentium 2,66ghz?

Tak albo nie.

Moim zdaniem TAK

A jeśli nie poczujesz różnicy, wystawisz P4 z powrotem na Allegro z ceną o 5zł mniejszą i będziesz tylko 15zł do tyłu więc tragedii nie ma ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To powiedzenie będzie analogiczne do przejścia na jak najtańsze AM2. P4 jest sporo szybszy od tego celka i wymiana ma sens.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi