blackdrake Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 Witam! Jako że zaczął mi się sypać dotychczasowy monitor poszukuję godnego następcy (a o to raczej nie trudno, bo ten to totalna porażka). Wymagam: - Bardzo dobrej jakości obrazu (przede wszystkim czerń ma być czarna). - 19", klasyczne. - Matowej matrycy. - "Ochrony"(;)) oczu. Miło by było: - Pivot. - Szara, bardzo cienka ramka (ideałem jest EIZO). - BRAK głośników i tym innych wynalazków. - Matryca *VA (sporo się naczytałem o wspaniałych właściwościach owych). Będzie używany (w kolejności!!!): - Edytory tekstu, obsługa okienek. - Gry (RTS + FPP). - Grafika. - Filmy. Chciałbym wyłożyć na to około 1400 PLN. Czy idzie coś takiego znaleźć? Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 Wydaje mi się, że do wszystkich Twoich zastosować, poza edytorem tekstu* lepszy będzie monitor w formacie 16:9 lub 16:10 *jak będzie pivot to i w tym się lepiej sprawdzi panorama. Przemyśl to :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amapi3d Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 Mogę Ci sprzedać swoją Belinea za 339zł :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackdrake Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 @Beereq W takim razie który monitor w formacie 16:9 lub 16:10 z pivotem byś polecił (pamiętając o reszcie wymogów)? Ja im więcej szukam i czytam, tym mniej wiem. Nie chcę się wpakować w coś ala moja Belinea, więc mam uprzedzenia do takich wynalazków, podobnie jak do Benq'ua - nie wiem czy słusznie ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 Niesłusznie,bo Benq robi teraz przyzwoite monitory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 (edytowane) Ciężko będzie znaleźć coś na xVA do 1400zł z fullhd... Jedyne co mi przychodzi do głowy to: http://allegro.pl/item558456230_hit_cenowy...wide_mva_w.html 1450zł, format 16:10, 24", MVA, pivot, 1920x1200 :) a także to: http://allegro.pl/item561030510_zwyciezca_...0_hdmi_dvi.html - parametry chyba te same, monitor wygrał w jakimś tam teście. - matryca TN i to: http://allegro.pl/item556646183_monitor_24...xusb_pivot.html - parametry j.w. ale matryca błyszcząca - widziałem go na żywo i dzięki tej matrycy (mimo iż TN) kolory są przepiękne, w ogóle nie porównywalne z matowymi LG itp, ALE kolory bez odpowiedniej kalibracji są nienaturalne :/ Chyba z tych co podałem najlepszy będzie BenQ. Ten producent robi naprawdę niezłe monitory Edytowane 26 Lutego 2009 przez Beereq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 Ciężko będzie znaleźć coś na xVA do 1400zł z fullhd... Ja nie widziałem aby w poście było coś o monitorze full HD-gość pisał o klasycznej 19-ce. Czytajcie całego posta zanim zabierzecie się za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 Faktycznie, tyle że z tym full HD to takie moje przemyślenia, bo myślę że nie warto już brać 22" z 1680x1050, lepiej 24" z full HD, albo 20" zwykłe - ale to w panoramie będzie za małe w porównaniu z 19" klasyczną ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 Nie napisał jaki ma confiq,więc nie wiadomo czy warto mu się pchać w takie rozdzielczości :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 No do 1400 zł to masz HP LP2275 na S-PVA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks85 Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 Jak do 1400 to w Vobisie widziałem za tyle model Samsunga T240, ale niestety on ma jedynie złącze HDMI, bez full HD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 (edytowane) Samsung T240 = TN. Na allegro za 1240 można kupić ;] Edytowane 26 Lutego 2009 przez Beereq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackdrake Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 @toms83 Nie mogę znaleźć nigdzie tego monitora... Możesz dać jakiś link do aukcji/sklepu? Po przeczytaniu sąsiedniego tematu myślę o zakupie Della 2209WA (robię się trochę funboy Dell'a [ten monitor będzie podpinany między innymi do Vostro 1400 ;)] - po przemianie IBM -> Lenovo ;)). Co do specyfikacji mojej głównej maszyny... - GF 8800 GTS 320 - 2 GB ramu - Core 2 Duo Ale to chyba za dużego znaczenia nie ma... Bo więcej ten monitor będzie wyświetlał literek i PNG niźli grafiki gier... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 @toms83 Nie mogę znaleźć nigdzie tego monitora... Możesz dać jakiś link do aukcji/sklepu? Po przeczytaniu sąsiedniego tematu myślę o zakupie Della 2209WA (robię się trochę funboy Dell'a [ten monitor będzie podpinany między innymi do Vostro 1400 ;)] - po przemianie IBM -> Lenovo ;)). Co do specyfikacji mojej głównej maszyny... - GF 8800 GTS 320 - 2 GB ramu - Core 2 Duo Ale to chyba za dużego znaczenia nie ma... Bo więcej ten monitor będzie wyświetlał literek i PNG niźli grafiki gier... No teraz zauważyłem, że ceny poszły trochę w górę. Jeszcze przed tymi wariacjami walutowymi szło dostać 1300-1400, a teraz w sklepach od 1600. HP na allegro - klik HP na skąpcu - klik Od siebie mogę dodać to, że: HP - może lekko buczeć, brzęczeć jakaś kwestia z zasilaczem. Dell - spora jasność na 0 brightness ( około 130 cd/m2, dla mnie dużo za dużo ), problemy z równomierną temp. barw, objawia sie to tym, że jedna strona może być lekko różowa, druga zielona. Odnośnie tych monitów, możesz, ale nie musisz trafić na wadliwy egzemplarz. No ale z racji że sporo osób narzeka na ww problemy, trzeba się liczyć z tym, że możesz źle trafić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grz Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 HP - może lekko buczeć, brzęczeć jakaś kwestia z zasilaczem. Dell - spora jasność na 0 brightness ( około 130 cd/m2, dla mnie dużo za dużo ), problemy z równomierną temp. barw, objawia sie to tym, że jedna strona może być lekko różowa, druga zielona. Odnośnie tych monitów, możesz, ale nie musisz trafić na wadliwy egzemplarz. No ale z racji że sporo osób narzeka na ww problemy, trzeba się liczyć z tym, że możesz źle trafić. Jeszcze mozna dodac ze HP ma calkiem spory input lag, wiec do grania bedzie troche gorszy, porownanie obu monitorow na digitalversus 3229411[/snapback] Dell - spora jasność na 0 brightness ( około 130 cd/m2, dla mnie dużo za dużo ) Przy zejsciu z kontrastem z 75 do 60 jasnosc schodzi do jakis 102 cd/m2 i juz jest w miare wygodnie, aczkolwiek na HP lp2275w regulacja jasnosci jest w sporo wiekszym zakresie i gdyby nie ten duzy inputlag to bym kupil go zamiast della. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 Przy zejsciu z kontrastem z 75 do 60 jasnosc schodzi do jakis 102 cd/m2 i juz jest w miare wygodnie, aczkolwiek na HP lp2275w regulacja jasnosci jest w sporo wiekszym zakresie i gdyby nie ten duzy inputlag to bym kupil go zamiast della. Przy "regulacji jasności za pomocą kontrastu" uszczupla się paleta (banding), czerń pozostaje na stałym (nierzadko wysokim poziomie) a spada jasność bieli ... oczywiście to po prostu spadek kontrastu ... ale chyba nie o to chodzi by mieć "świecące pasy" przy oglądaniu filmów w ciemniejszym pomieszczeniu czy po prostu niekontrastowy obraz. Tak więc oczywiście jak trzeba to trzeba (lepiej skaszanić obraz niż mrużyć oczy) ... ale niesie to za sobą wiele wad o czym trzeba pamiętać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bluebird Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 Wady HP LP2275w : - brzęczenie - długi czasem od włączenia do pokazania się obrazu - horyzontalne linie pojawiające się na ekranie Można o tym poczytać tu http://forums11.itrc.hp.com/service/forums...hreadId=1275183 Tu filmiki z liniami: http://www.youtube.com/watch?v=Nu6us8N8dI0 To nie tylko te brzęczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 (edytowane) Oj, to nie wiedziałem że ten HP równie spie.przony. No to lipa nie mała. Ten mój hp też mi się coraz mniej podoba. Edytowane 27 Lutego 2009 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackdrake Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 Mi się znowu nie podoba w HP ten inputlag (30ms! Jak dla mnie, to dużo!). Czy w takim razie ten Dell to dobre-kompromisowe-rozwiązanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackdrake Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 (edytowane) Chyba zdecyduję się już ostatecznie na tego Dell'a. Przyczynił się do tego jeszcze jeden test http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=...=4605&ph=12 (w którym na początku o dziwio nie spojrzałem na opóźnienia... :blink:) No, chyba że jeszcze jest jakiś monitor w podobnej cenie z dobrymi parametrami... Edytowane 1 Marca 2009 przez blackdrake Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killers Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 Dell lepiej się prezentuje, w szczególności pod względem kolorów i kątów http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=...=4605&ph=12 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...