Skocz do zawartości
SbQ

4830 Czy 4850

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Chcę zakupić kartę ATI 512mb model 4830-HIS iceq4 albo 4850-Gigabyte z chłodzeniem Zalmana

Oczywiście wiadomo 4850 jest wydajniejszy itp itd.

Nie chcę marnować 100zł tylko dla tego że jest (czytając z testów) 10%czy15% bardziej wydajny jak na moje oko. Wolę zostawić sobie na chłodzenie na procek.

Podobno radki się grzeją i Koleś ze Znaka powiedział mi że ICEQ4 dobre chłodzenie HIS ma.. ;)

A boję się że gigaszit nie wytrzyma.. Czy warto dokładać tą 100 ? potrzebuję tzw przejściowej karty na kilka miesięcy głównie do Counter-strike:source żeby nie mieć lagów, no i może żeby GTA4 mi poszło na MID detalach. Pójdzie na tej 4830 ? czy naprawdę ta 100 mnie zbawi.. Nie przekonuje mnie również fakt że modele 4850 np sapphire sa nawet 200zł droższe jak ten gigaszit.

Linki do obu kart

http://www.znak.pl/index.php?cid=143&s...850Gig512ZL+BOX

http://www.znak.pl/index.php?cid=143&s...0His512IceQ+BOX

Co mam kupić ? Zależy mi na kasie bo pod koniec roku pewnie i tak wymienię kompa na nowego.. Pomóżcie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lolwesoly

ja bym wziol 4830 bo i tak nie dlugo bedziesz mial nowego kompa a nie jest taka wielka roznica w tych kartach. 4850 ma wieksze taktowania ale to 4830 zawsze mozesz lekko podkrecic, pozatym 4830 ma niezle chlodzenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie też tak myślę... Podobno ten HIS naprawdę ma dobre chłodzenie więc można podkręcić do parametrów 4850.

Tak słyszałem. Poza tym jak wspomniałem nie chcę mieć jej długo ponieważ wraz z windowsem7 officialem (niby październik)

będę chciał kompa właśnie pod ten system...

Chcę się upewnić czy ta 100 robi wielką różnicę ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro i tak na krotko ta karta to po co przeplacac ? Roznice ci zrobi czy przez te kilka miesiecy bedzie cieplej i troche glosniej ? Ja bralbym to co najtansze byle by wystarczalo skoro i tak sie na wymiane juz nastawiasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 4830 od sapphire, karta co prawda głośna ale ładnie się kręci, jak to karta przejściowa to nie warto dokładać do iceq4, ewentualnie możesz dokupić chłodzenie, jak lubisz się bawić w takie rzeczy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to CSS i GTA4 to weź lepiej 9600GT, bo w GTA mój radeon się w ogóle nie sprawdził. Poza tym nvidia jest tańsza, co przy obecnych absurdalnych cenach sprawia, że jest rozsadnym pomysłem. W podanych grach będzie tak samo (CSS) i bardziej (GTA) wydajna, a przy tym mniej się grzeje i jest chichsza. A tak kupisz radka, dolar spadnie i będziesz żałował wtopionej kasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to CSS i GTA4 to weź lepiej 9600GT, bo w GTA mój radeon się w ogóle nie sprawdził. Poza tym nvidia jest tańsza, co przy obecnych absurdalnych cenach sprawia, że jest rozsadnym pomysłem. W podanych grach będzie tak samo (CSS) i bardziej (GTA) wydajna, a przy tym mniej się grzeje i jest chichsza. A tak kupisz radka, dolar spadnie i będziesz żałował wtopionej kasy.

Miałeś 9600GT, żeby to stwierdzić czy opierasz się tylko na słowie pisanym niektóych posiadaczy tych kart, którym nawet Crysis chodzi na v.high 1920x1200?? :wink:

9600GT kosztuje 420 zł, więc to nie jest dobry wybór. Czemu akurat moja HD4850 w GTA IV sprawdziła się bardzo dobrze?

Kupić 9600GT za 420zł to tak jakby wyrzucić kasę w błoto. Edytowane przez trymek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeszukując wiele stron i testów doszedłem do wniosku że w przedziale cenowym 400-600zł raczej lepsze są radeony... to jest moje zdanie ale wydaje mi się że kupie tego his'a iceq ;P zawsze lepiej się podkręci na tym chłodzonku ;) miałem zamiar 4850 ale przejściówka ma być więc bez sensu.. patrzyłem też BFG 9800GT ale to podgrzany kotlet 8800 na chipsecie g92 i cena 580 więc lepiej by było dołożyć 50zeta na radka już...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

his albo szafir, szafir tnie taktowania, mniej prądu w idle ciągnie, pcb takie jak od 4850, banalny vmod, przyzwoite chłodzenie naprawdę wysoka wydajność której byś nie wziął nie pożałujesz imo lepszy szafir chłodzenie ma lepsze i też stoi 500 co prawda ja płaciłem 460zł za boxa ale teraz też bym go wziął ewentualnie wersje od msi a HD4830 na 700mhz to już potrafi naprawdę sporo pokazać znaczy wydajność 4850 :) także wybieraj miedzy najtańszymi, hisem bądź szafirem :) a będziesz zadowolony i nie bierz iceq lepiej już zwykłego lub szafira bo jego chłodzenie nadaje się do ganiania przy dobrych tempach na ponad 800mhz ;) ma miedziany rdzeń i radziło sobie z 4850 oczywiście mowa o napięciach ~@1,3v do takiego OC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NVidia idzie do lamusa wszyscy biorą HD48XX

Po 1.Patrz na Cena-Wydajność Radki są bdb

Po 2.Stery są coraz lepsze

Jak już chcesz kupić tego HD4830 to bierz od HIS'a spokojnie wykręcisz go do taktowań HD4850

Pozdro dla fanów RADEONA :]

Edytowane przez GIBAS123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też bym dołożył do HD4850 - Sapphire Dual Slot Fansink. Skoro tak bardzo chcesz IceQ HD4830, to już lepiej wziąć tego HD4850.

Pozdro dla fanów RADEONA :]

Ja tak samo jak Stachuuu nie jestem fanboyem, lecz jedynie posiadaczem HD4850, ale ok :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko ;)

dlatego rozumiem oburzenie co poniektórych ;) były tańsze ale teraz wszystko tak wariuje w sprzętach że powoli zaczynam wątpić w potęgę Nvidii xD

Za kilka dni AMD obniża ceny kart, więc jeżeli chcesz taniej to się wstrzymaj, ale nie wiem ile zajmie sklepom przestawienie się na nowe ceny.

Różnica będzie niebagatelna bo 4870 stanieje do 150$ (650zł) a 4850 do ok. 130$ (570zł).

Nie było nic o obniżkach 4830 ale też muszą potanieć, bo by się ceny za bardzo zbliżyły.

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Za kilka dni AMD obniża ceny kart, więc jeżeli chcesz taniej to się wstrzymaj, ale nie wiem ile zajmie sklepom przestawienie się na nowe ceny.

Różnica będzie niebagatelna bo 4870 stanieje do 150$ (650zł) a 4850 do ok. 130$ (570zł).

Nie było nic o obniżkach 4830 ale też muszą potanieć, bo by się ceny za bardzo zbliżyły.

To wczesniej kosztowalo po 450 zl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcześniej to $ kosztował 2,2zł a teraz 3,6

Z proporcji:

2,2/450=3,6/x

x=3,6*450/2,2

x=736zł - te 450zł to teraz by było tyle gdyby nic nie taniało, a to były najtańsze referaty

Więc w tej chwili już potaniało o 140zł a potanieje jeszcze. Ta cena którą podałem jest zawyżona (570zł) taka dla przeciętnych sklepów jak komputronik a nie najtańszych. Wg niej 4850 teraz by kosztowały 650 a da się dostać za 600. Ja tylko przeliczyłem wg kursu. Tak więc możemy się spodziewać spadku ceny 4850 do ok. 530zł w najtańszych sklepach po przyjęciu obniżki przez rynek.

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi