Kowa1 Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 Na początku było pojawienie sie na choryzoncie potrzeby i rozglądanie za. To doprowadziło do natrafienia na propozycje ASUSa X58L-AP023A ponoć w miarę korzystnie. Dobrze wiedzieć na czym się klika zacząłem sobie przypominać z czym sie hardware je i sprawdzać parametry, podano: Procesor Dual Core T3200 2GHz Pamięć DDR2 800MHz Obraz GMA X3100 Pierwsze rozczarowanie to myląco brzmiące dla laika Dual Core T3200 które wcale nie jest "Intel® Core™2 Duo Mobile Processor" tylko "Intel® Pentium® Processor for Mobile" Drugie rozczarowanie to grafika GMA X3100 która nie jest zintegrowaną kartą grafiki a kawałkiem chipsetu płyty głównej "Intel® GM965 Chipset" i zabiera pół pamięci DDR2. Więc jak zwykle przy szaleńczych i gwałtownych okazjach okazało się że obiecanki macanki a głupiemu stoi. Przy okazji rozeznawania trafiłem na coś czego nie rozumiem i jeśli można to chętnie skorzystał bym z pomocy i wyjaśnienia, mianowicie: Dla T3200 FSB to 667MHz - tutaj Dla GM965 FSB to 800MHz a Memory support to 667MHz - tutaj Przypomnę zastosowana pamięć to DDR2 800MHz Czy ja nie rozumiem czy oni się mylą? A jeżeli ja nie rozumiem to prócz informacji może jakieś wyjaśnienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 pierwsze : c2d=pdc-cache drugie jak sama nazwa glosi zintegrowana czyli w chipsecie , widocznie nie umiesz czytac , a wszystkie integry biora swoja pamiec z ramu co to kolejnego to poprostu pamiec moze dzialac na 800 ale dziala na 667 tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kowa1 Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 pierwsze : c2d=pdc-cacheNic nie rozumiem. drugie jak sama nazwa glosi zintegrowana czyli w chipsecie , widocznie nie umiesz czytac , a wszystkie integry biora swoja pamiec z ramuMiałem styczność ze zintegrowanymi ( czyli na płycie ) raid, dźwięk i grafika ( bodajze rodeon ) i nie miały one nic wspólnego z chipsetem. co to kolejnego to poprostu pamiec moze dzialac na 800 ale dziala na 667 tyleNo to dostępniej. Jak współpracuje procesor T3200 który ma FSB 667MHz z chipsetem GM965 który ma FSB 800MHz? Dawno się tego nie dotykałem ale z zamierzchłych czasów pamiętam jak dramatycznie zwalniał komputer z szyną pamięci 100MHz po założeniu pamięci 133MHz, "tyle". PS Dzisiaj taka sympatyczna, życzliwa i błyskotliwa młodzież tylko na forach czy wszędzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 Nic nie rozumiem. Ehh... procesor Intel Pentium Dual Core to architektonicznie dokładnie to samo co Core2Duo, z tą różnicą tylko, że pierwszy ma mniej pamięci cache. Niemniej nadal są to bardzo fajne procesory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 a to ciekawe bo mylsz pojecia , jezeli masz zintegrowana karte graficzna to jest ona w ktorym z chipow ( mostek polnocny ) w obecnych czasach predkosc pamieci jest praktycznie pomijalna ( a to ze chipset moze dzialac z 800 fsb t znaczy ze moze obsluzyc procesory na tej magistrali i pamieci nie maja tu nic do gadania ) mlodzieza juz dawno przestalem byc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 (edytowane) a to ciekawe bo mylsz pojecia , jezeli masz zintegrowana karte graficzna to jest ona w ktorym z chipow ( mostek polnocny ) W N600c jest w oddzielnym chipie... autor mówi jakoby X3100 była w chipsecie płyty (???) Edytowane 5 Marca 2009 przez saleen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 co nie zmienia faktu ze jest to zadna roznica dla uzydkownika , bo i tak tego nie wymieni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kowa1 Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 Ehh...Przcież pisałem że dawno się nie dotykałem tematu. w obecnych czasach predkosc pamieci jest praktycznie pomijalna ( a to ze chipset moze dzialac z 800 fsb t znaczy ze moze obsluzyc procesory na tej magistrali i pamieci nie maja tu nic do gadania )A FSB Procesora i chipsetu nie muszą być zgodne? Nie spotkałem się z podzielnikiem FSB/FSB czy chipset-core/bus. W N600c jest w oddzielnym chipie... autor mówi jakoby X3100 była w chipsecie płyty (???) No tak mi jakoś wynika z tego co widzę na intelu. Dla X3100 nie podaje się nigdzie innego numeru, typu kości jak tylko typ chipsetu ( i są to nawet różne chipsety ). A i strowniki dla X3100 są zawarte w sterownikach dla danego chipsetu. co nie zmienia faktu ze jest to zadna roznica dla uzydkownika , bo i tak tego nie wymieniTak tle tylko że raid, muzyke czy grafike na płycie gdy są w osobnych kościach, z tego co pamiętam można wyłączyć w biosie i wsadzić własną. Ba nawet ( przynajmniej muzykę tak miałem ) można używać dwie równolegle. Zaznaczam że doświadczenia z desktopów, z laptopami blisko zera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 Gdzie byś chciał włożyć kartę graficzną do laptopa? Na USB? Przecież tam nie ma AGP/PCI-Express. Nie wiem cóż to w praktyce za różnica czy karta jest wbudowana w ten, tamten, czy jeszcze sramten sposób w pcb płyty :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 1)Przcież pisałem że dawno się nie dotykałem tematu. 2)A FSB Procesora i chipsetu nie muszą być zgodne? Nie spotkałem się z podzielnikiem FSB/FSB czy chipset-core/bus. 3)No tak mi jakoś wynika z tego co widzę na intelu. Dla X3100 nie podaje się nigdzie innego numeru, typu kości jak tylko typ chipsetu ( i są to nawet różne chipsety ). A i strowniki dla X3100 są zawarte w sterownikach dla danego chipsetu. 4)Tak tle tylko że raid, muzyke czy grafike na płycie gdy są w osobnych kościach, z tego co pamiętam można wyłączyć w biosie i wsadzić własną. Ba nawet ( przynajmniej muzykę tak miałem ) można używać dwie równolegle. Zaznaczam że doświadczenia z desktopów, z laptopami blisko zera. 1) to teraz masz szanse sie poduczyc ;-) 2) zle sie wyrazilem najprosciej wytlumacze ci to tak : procesor komunikuje sie z mostkiem polnocnym na okresonym przez brocesor FSB w twoim przypadku 667 , ale chipset jest w stanie obluzyc preskosci do 800 fsb , czyli jak wymienisz procesor na taki z fsb 800 to mostek pozwoli na taka prace , natomiast komunikacja pomiedzy mostkiem a pamieciami bedzie zawsze ograniczona do 667 mam nadzieje ze teraz to jakos latwiej wytlumaczylem 3) jezeli chodzi ci o sterowniki to intel ma taka polityke all-in one ( wszystkie stey w jednej paczce ) 4) w lapku nic nie wylaczysz w biosie ( no chyba ze siec i bootowanie po sieci ) jedynie jak chcesz cos powylaczac to zostaje ci menadzer sprzetu w windowsie a co do rozszrzen to jedyna opcja na rozszerzenia to karta rozszerzn na pcie : http://allegro.pl/4192_karty_pcmcia_i_express_card.html , ktore wkladasz z boku laptopa , reszte musisz wrzucic przez usb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 2) zle sie wyrazilem najprosciej wytlumacze ci to tak : procesor komunikuje sie z mostkiem polnocnym na okresonym przez brocesor FSB w twoim przypadku 667 , ale chipset jest w stanie obluzyc preskosci do 800 fsb , czyli jak wymienisz procesor na taki z fsb 800 to mostek pozwoli na taka prace , natomiast komunikacja pomiedzy mostkiem a pamieciami bedzie zawsze ograniczona do 667 +1 A poza tym zgooglowałem takie coś, X3100 to osobny układ na mobo: http://ujeb.pl/x3100/ Zresztą doświadczenie w elektronice mam niewielkie ale nie wiem jak mógłby być zintegrowany fizycznie z chipsetem? To chyba raczej niemożliwe. Choć ofc głowy nie dam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 zintegrowane napewno bylo w nf2 ( ot taki pierwszy lepszy przyklad ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kowa1 Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 Gdzie byś chciał włożyć kartę graficzną do laptopa? Na USB? Przecież tam nie ma AGP/PCI-Express. Nie wiem cóż to w praktyce za różnica czy karta jest wbudowana w ten, tamten, czy jeszcze sramten sposób w pcb płyty :)A gdzie wkłada się karty graficzne do laptopa jak nie są zintegrowane. Nie nerwowo przecierz piszę że nie jestem wdrożony. Co do zintegrowanych kart graficznych Intela to mi się potwierdziło tutaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 Zresztą doświadczenie w elektronice mam niewielkie ale nie wiem jak mógłby być zintegrowany fizycznie z chipsetem? To chyba raczej niemożliwe. Choć ofc głowy nie dam. Chociazby o tak http://images2.ipon.hu/_userfiles/Image/jo.../nforce630a.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 A gdzie wkłada się karty graficzne do laptopa jak nie są zintegrowane. Nie nerwowo przecierz piszę że nie jestem wdrożony. Co do zintegrowanych kart graficznych Intela to mi się potwierdziło tutaj Albo masz złącze, albo nie. Są karty "niezintegrowane", ale tak naprawdę, będące i tak częścią płyty głównej, są też karty, które można montować osobno. Najczęściej w notebooku nie ma karty zintegrowanej i dodatkowego gniazda. Poczytaj sobie http://www.mxm-upgrade.com/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 (edytowane) A gdzie wkłada się karty graficzne do laptopa jak nie są zintegrowane. Nie nerwowo przecierz piszę że nie jestem wdrożony. Ja nie jestem nerwowy :) Na pyt. OskaR już zdążył odpowiedzieć. Chociazby o tak http://images2.ipon.hu/_userfiles/Image/jo.../nforce630a.jpg Ok ok, widzę już. Niemniej jednak, jeśli ten koleś na rysunku prawidłowo oznaczył układ (bo osobiście jeszcze nie rozbierałem nic z X3100 ), to wynika że Intel zastosował osobny chip ( http://ujeb.pl/x3100/ ) Edytowane 5 Marca 2009 przez saleen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...