Skocz do zawartości
Radzinski

Jakie Podzespoły Pod Quada?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Za jakiś czas(1-2 miesiące) składam kompa i prosiłbym o pomoc w dobraniu kilku podzespołów.Wszystko opierać będzie się na intelowskim quadzie q9550 bądź q6600(jeśli ceny nie pójdą trochę w dół).

O największy ból głowy przyprawia mnie wybór płyty głównej,naczytałem się już tyle o nich że mam całkowity mętlik. Z początku chciałem jakiegoś ASUSA niedrogiego,ale czytałem że GIGABYTE i MSI także się nieźle spisują,no a przede wszystkim DFI. Hmm,cena płyty nie może przekraczać 500zł,a najlepiej gdyby oscylowała w granicach 400zł,ale wiadomo,jeśli jest jakiś super model za 500zł to nie ma co oszczędzać. Płyta ma podołać oc quada,jak największemu oc na powietrzu ale bez przesadnych napięć.

Poza tym do komputera wybrałem zasilacz Enermax pro82 625W/Be Quiet! 650W Straight Power.

Pamięci to 2x2Gb 1066Mhz tylko jakiej firmy? czytałem o tym że np. Asus gryzie się z OCZ'kami ale ile w tym prawdy to nie wiem,dlatego zwracam się o pomoc:)

Dysk Seagate 1TB

karta graficzna: wstępnie miał być GeForce 9800 GTX+ ale po tym jak jego cena poszła znacząco w górę,teraz wybór by padł na HD4850.

Dlaczego Quad a nie Duo? Komputer ma służyć codziennemu użytkowi który będzie narażony na wielowątkowe działanie(lubię robić wiele rzeczy na raz),a także kompresji filmów wideo,co do gier to wystarczy żeby pes poszedł i football manager a z tym raczej na tym procku nie będzie problemu;]

Czekam na podpowiedzi odnośnie płyty głównej i pamięci ram,z góry dziękuję:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Za jakiś czas(1-2 miesiące) [...]

Zgłoś się jak będziesz kupował, taki miesiąc to kupa czasu, wiele może się w tym czasie zmienić. W tej chwili Phenom II jest najlepszym wyborem, zobacz sobie zestawy Miguela707 w przyklejonych tematach. Już teraz mogę ci napisać, że zasilacz niepotrzebnie mocny, wystarczy Enermax 385W / Be Quiet 400W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak,za miesiąc może wejść coś nowszego/ciekawszego/bardziej opłacalnego,ale chciałbym być zorientowany głównie co do płyty,jest możliwość że zakupię go wcześniej(chociaż mała) i chciałbym mieć gotowy zestaw, a w razie znacznych zmian na rynku,zrobiłbym w tym zestawie odpowiednie korekty,wole zacząć czerpać głębszą wiedzę o dobrych płytach już teraz,a nie dopiero gdy będzie już czas na zakup. Na początku myślałem że poczytam sobie tylko tematy w internecie i coś dobiorę,ale niestety nie dałem rady dobrać płyty więc stwierdziłem,że najwyższy czas zaczerpnąć wiedzy od specjalistów:D

Zestaw widziałem,ciekawy,ale z opinii i z testów wyczytałem że bardziej wydajny(choć niewiele) od tego Phenoma II 940 będzie intel Q9550,choć fakt że z drugiej strony do q9550 dołożyć trzeba jakieś 100zł najmarniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ważne chyba jest to, żeby płytka miała dobrą sekcje zasiania. To pomoże przy stabilności z quadem.

A z tą wielowątkowością to troche nie rozumiem, być może mam mylną wiedzę. Ja sądziłem że programy muszę potrafić obsłużyć np. 4 rdzenie a nie, że włączę przeglądarke www, winampa, coś do kompresji itp. i 4 rdzenie tutaj będą się sprawować lepiej niż 2 rdznie np. Jeśli się mylę to wyprowadźcie mnie z tego błędu i nie będę herezji głosił takich później:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisząc, żebyś wrócił, jak będziesz kupował, miałem na myśli, że może wtedy Intel będzie bardziej opłacalny. W tej chwili tak nie jest - Phenom II jest tańszy nie o 100zł, ale bliżej 200zł. A biorąc pod uwagę cenę porównywalnej pod względem wyposażenia płyty, różnica wzrasta do ok. 400zł. Biorąc pod uwagę twoje potrzeby, brałbym taki zestaw Miguela707:

Procesor : AMD Phenom II X4 920 - 899 zł

Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 79 zł

Pasta Termoprzewodząca : Zalman ZM-STG1 - 25 zł

Płyta Główna : AsRock A780GXE - 315 zł

RAM : 2x Kingmax 2GB 1066MHZ - 220 zł

Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD4870 512MB - 899 zł

Zasilacz: BeQuiet StraightPower 400W - 249 zł

HDD : Seagate 500GB 16MB Cache 7200.12 - 259 zł

Napęd : Samsung SH-223F SATA - 85 zł

RAZEM : 3030 zł

Jak chcesz, możesz <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> PH II 940 i/lub dołożyć do HD4870 1GB, ale w sumie te 512MB do twoich zastosowań powinno wystarczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, zobaczy się jak to będzie wyglądało za ten miesiąc,dzięki za odpowiedź:) Ale teraz w ramach czystego zaspokojenia ciekawości prosiłbym o podanie swoich typów płyt głównych pod intela cena/jakość wiem wiem że pod phenoma II i tak by wyszło taniej,ale to tylko w ramach ciekawości ;)

Odnośnie sekcji zasilania to fakt,czytałem o tym,ale czytałem również że na dobrym 4-fazowym nie powinno być problemu.

I jeszcze jedno pytanie oprócz tego odnośnie płyty,jak z tymi pamięciami OCZ,to prawda że gryzą się z Asusem czy to jakaś bajka?

Jeszcze jedno pytanko;D Czy te 400W starczy,jeśli już to i tak pewnie wezmę 550W ale czytałem testy że podkręcony phenom II 940 bierze około 300W przy obciążeniu,co jak co ale na zasiłce to chyba nie ma co oszczędzać;D chciałbym spać spokojnie bez obaw,że w nocy podkręcony phenom II 940 nie zadławi się z powodu zbyt małego jedzonka od zasilacza.Ale to nie ja jestem specjalistą dlatego się pytam a nie biorę na własną intuicję;D

Edytowane przez Radzinski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najtańsza płyta pod Quada to P5QL-E, nie posiada chłodzenia na kondensatory, ale nadrabia posiadaniem 8 faz. Co do OCZ na Asusie - nie wiem, ale co to za problem kupić pamięci innego producenta? Zwłaszcza, że są lepsze pamięci...

Czyli w sumie różnica trochę ponad 300zł między Intelem a AMD. Ale warto wspomnieć, że Asrock 780GXE ma zintegrowaną kartę graficzną, więc po włożeniu HD4870 w 2D będzie działała ta zintegrowana, co zmniejszy rachunek za prąd.

@mlun

To nie tak, że jak aplikacje nie obsługują 4 rdzeni, to 2 pracują, a reszta leży odłogiem. Jeśli włączy się trochę aplikacji, każdy rdzeń trochę pracuje i w zależności od liczby włączonych programów, komfort użytkowania jest wyższy niż na 2 rdzeniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh,a ja myślałem że jak ma się zintegrowaną grafikę to jak się wsadzi osobną na PCi to trzeba wyłączyć tą zintegrowaną,słabo się znam:P

A jeszcze odnośnie tej płyty pod intela to może i ta P5QL-E jest niedroga,ale czy dobra do oc? Sporo osób do podkręcania poleca płyty DFI np.

DFI LanParty LT P35-T2R albo nowsza DFI LanParty DK X38 Heatpipe,co o nich sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli postanawiasz pozostać przy Intel Q9550, to wybierz jako płytę główną DFI LanParty DK P45-T2RS Plus. Sam mam taką kombinację i faktycznie można wysoko podkręcić sprzęt, ale u mnie są małe problemy teraz z OC, ale to raczej ze względu na zbyt małe doświadczenie z mojej strony. Aktualnie taktowanie procka jest podniesione do 3,6 GHz, z 2,83 GHz. Aktualnie pracuję z pomocą kilku osób z forum nad 3,8 GHz, żeby to ustabilizować.

Przeczytaj ten test:

http://www.frazpc.pl/artykuly/630/DFI/LAN/...mna/strona/mocy

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem już wcześniej ten test;] Właśnie po nim zaczęły mi się nasuwać wątpliwości co do płyty,bo niby byłem przekonany co do asusa,ale ten test stawia w bardzo dobrym świetle płytę DFI,tylko to już wyższa półka cenowa,ale cóż,jeśli coś jest warte swojej ceny to czemu nie ;)

Apropos jeszcze Phenoma II czytam sobie tak ten oto test:http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4722

i wychodzi że intelowski quad Q9400 który jest cenowo porównywalny do Phenoma II 940 wypada trochę lepiej,a patrząc po cenach na allegro to nawet jest o blisko stówkę tańszy,więc nie jestem tak w pełni przekonany do Phenoma,wiem że jeszcze teraz nie podejmuje decyzji więc jeszcze nie jeden wątek przeczytam i przejrzę ceny na rynku nim się na któryś zdecyduję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie i zarazem odświeżam temat

Jednak zleciały 2 miesiące nim zebrałem się do modernizacji kompa,a więc przejdźmy do meritum sprawy:)

Zaciekawił mnie taki oto zestawik na tym forum:

Procesor : Intel Core 2 Quad Q9550 - 1099 zł

Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 79 zł

Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł

Płyta Główna : DFI LanParty DK X38 Heatpipe - 399 zł

RAM : G.Skill 2x2GB 800MHZ PK - 210 zł

Karta Graficzna : MSI Radeon HD4890 1GB OC - 999 zł

Zasilacz: Antec EarthWatts 650W - 399 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 215 zł

Napęd : Samsung SH-223F SATA - 90 zł

Wszystko fajnie ale jest kilka pytań.Doczytałem się wczoraj że wyszedł nowy procek od phenoma,konkretnie 955 taktowany na 3.2 GHz(przeczytałem dopiero wczoraj bo nie miałem przez miesiąc styczności z komputerami,bo miałem maturkę).Jest on konkurencyjny dla intelowskiego q9550,ale czy lepszy czy raczej są to niezauważalne różnicę(jak wygląda sprawa po O/C?),widziałem już kilka testów,jednak wolałbym zdać się na Waszą opinię.

Kolejne pytanie: wolałbym pamięci 1066MHz,z początku chciałem OCZy jakieś,ale może macie lepszą propozycję? Wiem że Geile to nie byle jaka firma,ale jeśli chodzi o pamięci to raczej słabo się orientuje.

Następnie karta graficzna, radek 4890 raczej odpada bo nie potrzebuje takiej dobrej,a wiec radeon 4870,tylko w takim wypadku lepiej będzie radeona 4870 czy może geoforce gtx 260?a może jest jeszcze coś nowszego co się ostatnio pojawiło na rynku godne polecenia?

Ostatnie już pytanie dotyczy dysku twardego.Seagete'a raczej odrzucam,skupiam się na WD i samsungu,jeśli wd to 640Gb 32Mb cache,tylko właśnie nie wiem,są to porównywalne dyski,ale Wy ku któremu byścię się skłaniali i dlaczego?

No to się ładnie rozpisałem,mam nadzieję że sprostacie odpowiedziom na moje pytania:D

Dzięki z góry wszystkim za pomoc;]

Jeszcze zapomniałbym o jednym...chłodzenie na procka. zamiast karakorum chyba skłaniałbym się do mugena(minimalnie wydajniejszy i cichszy),ale jest jeszcze pewne chłodzenie które bardzo mnie intryguje,a nie mogę go znaleźć w polskich sklepach,zwie się ZeroTherm Zen FZ120, usłyszałem o nim z tego testu:

http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=405312&st=0

Co powiecie o tym chłodzeniu?

Jeszcze jedno mi się przypomniało,słabo się orientuję w obudowach,moglibyście rzucić jakąś propozycją? czytałem tylko że obudowy coolermaster z serii centurion są ciekawe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Bez OC oba proce są porównywalne, ale po OC Q9550 odskakuje. Quad kręci się trochę lepiej, a jest wydajniejszy zegar w zegar.

2. To nie Geile (to szajs...), ale G.Skille, a to różnica. Świetny Ram za tą cenę. Nie zauważysz żadnej różnicy między 800MHz CL4 a 1066MHz CL5... Tylko tych G.Skilli aktualnie nie ma w ESC, więc możesz brać albo z innego sklepu, albo OCZ 2x2GB Reaper 800MHz CL4.

3. Kartę polecam GTX 260:

http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=14663

Troszkę wydajniejsza od HD4870.

4. Samsung 500GB F2EG. Obroty 5400rpm, ale wydajnościowo dorównuje tym 7200rpm, a jest cichszy.

5. Nie lepiej Karakorum+jakiś wentylator, np. Noiseblocker, Noctua...? Wyjdzie taniej, a będzie ciszej.

Zerotherm jest podobno niezły, ale głośny.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za szybką odpowiedź:)

Poczytałem to i owo,a więc zostaje przy intelu(do niego oczywiście płyta DFI). Karta graficzna to polecony przez Gi3rka gtx 260. Dysk także ten samsunga co w zestawie. Pamięć ram to ocz reaper tylko jeszcze do końca nie jestem zdecydowany czy 800 czy 1066,cenowo jest to różnica 50zł,dlatego to nie jest tak dużo,jednak wzrost wydajności dzięki szybszym pamięciom będzie raczej znikomy,więc tu jeszcze mam dylemat. Do rozważenia pozostało jeszcze kilka aspektów,m.in. chłodzenie na procka,chyba zdecyduję się na karakorum i do tego jakiegoś wentyla tak jak Gi3r3k polecił,nie mniej jednak jeszcze zastanawiam się nad fryzjerem extreme,może w niego by warto zainwestować?

Zasilacz chyba nie będzie mi potrzebny taki mocny jak w tym zestawie,raczej myślałem o be quiet straight power 550W,co o nim sądzicie? jakaś lepsza propozycja?

No i na koniec buda,tu jestem zielony(wiem że musi być w niej odpowiedni przepływ powietrza),więc zdaję się na Wasze opinie,moim wymogiem jest tylko to, aby nie była jakaś brzydka:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie o niej czytałem i oglądałem i jest malina więc może być:)

Poczytałem też trochę o pamięciach i doszedłem do wniosku że lepiej 800 ze względu na mniejsze timingi,a i tak pewnie uda mi się je podkręcić do 1000(chyba dobrze mówię,jak głoszę herezje to poprawcie). Teraz tylko jeszcze muszę się zdecydować które chłodzenie na proca i jaki zasilacz. Myślę że jakiś 550W antec,be quiet or corsair 520W. Który proponujecie? Może jeszcze jakieś sugestie co do chłodzenia na proca? Planuje O/C więc nie chciałbym przejmować się temperaturą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet jeśli kręcony będzie procesor i karta graficzna do granic możliwości,a dodatkowo będą podłączone drugi napęd,drugi dysk ATA i trzeci dysk zewnętrzny pod usb?

Dobrze mówiłem odnośnie tych pamięci?

Gdybyś wziął 4890 to 500W bym polecał ale do 260tki powinno wystarczyć 450W. Z zapasem jak mówisz do bardzo dużego Oc możesz wziąć 500W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok,a więc będę rozważał między corsarzem 520W,be quiet 500W straight power oraz antec neo power 500W i pewnie zadecyduje niższa cena,bo niestety enrmaxy to już droższy wydatek. Tak więc jeszcze chłodzenie na proca i jesteśmy w domu:) Co polecicie poza wspomnianym karakorum?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem na własne oczy^^ tylko wydajnościowo to jest chyba to samo co karakorum,jedyne czym sie dla mnie roznie oprócz wyglądu to kultura pracy,słyszałem że karakorum na najwyższych obrotach hałasuje jak odkurzacz(no ale pewnie w grę wchodziłaby wymiana wentyla),a fryzjer to cisza ;] tylko znowuż gdybym chciał kupić fryzjera za te 120zł to by się pojawiło pytanie czy już nie lepiej dorzucić te 30zł i mieć wydajniejszego mugena,który chyba równie cicho pracuje,najchętniej widziałbym u siebie mugena 2,ale cena każe mi mówić temu chłodzonku kategoryczne nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem na ile wydajny jest karakorum, choć w tej cenie nic lepszego raczej nie znajdziesz. Za to ACX jest niewiele słabszy od jeszcze droższego scythe mugen. W testach ustępuje o 3 C, przy czym jest cichszy.

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wyczytałem to karakorum jest wydajnościowo na poziomie fryzjera,z tym ze głośniejszy,może mi się uda po okazyjnej cenie gdzieś wyczaić tego ACX.

Może ktoś powiedzieć czy dobry mam tok rozumowania jeśli chodzi o pamięć ram?

Jeszcze jedno question,czemu akurat gtx 260 od gigabyte? Równie dobrze może być od : MSI,Palita,Gainwarda,Evga bądź Asusa czy może szczególnie sobie chwalicie wersje od gigabyte'a? Jeśli tak to dlaczego? Jeśli nie to domyślam się że brać tą która najtańsza i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI raczej odpada, bo nie widziałem wersji z 216 shaderami. Reszta też może być, ale Gigabyte wychodzi najtaniej. Chyba, że gdzieś znajdziesz coś tańszego. U Evga czy Asusa nie szukaj :D Tylko i wyłącznie brać z 216 sp.

Edit

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=7...oducts_id=15351

Ta np. też jest w porządku, sam taką posiadam i nie narzekam z tym, że np. ma mniejszy okres gwarancyjny. Gigabyte będzie raczej ok.

Edytowane przez Zieger69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem na własne oczy^^ tylko wydajnościowo to jest chyba to samo co karakorum,jedyne czym sie dla mnie roznie oprócz wyglądu to kultura pracy,słyszałem że karakorum na najwyższych obrotach hałasuje jak odkurzacz(no ale pewnie w grę wchodziłaby wymiana wentyla),a fryzjer to cisza ;]

1. Maksymalne obroty wentylatora: na Karakorum - 2000 ± 10%; Freezer X - 1500. Te 500 obrotów to znacznie więcej i nie ma się co dziwić, że Karakorum jest głośniejsze.

2. Do Karakorum jest kontroler obrotów.

3. Przerabiałem kilka modeli wentylatorów od AC i Pentagrama. Na tych samych obrotach AC wieje słabiej (temperatury były wyższe o ~2*C na wszystkich komponentach w budzie).

4. Jeśli ktoś twierdzi, że 1,5k na 12cm wentylatorze od AC jest ciche, to musi być przygłuchy - przy 1k słychać go z obudowy stojącej 80 cm dalej.

Co do grafiki to GB się ostatnio popsuł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor:

Intel Core 2 Quad Q9550 /2.83GHz, 1333MHz, 12MB, BOX/

1099 zł

Wentylator:

Scythe Mugen II

175 zł

Płyta główna:

DFI LanParty DK X38 Heatpipe /intel X38/

399 zł

Pamięć RAM:

OCZ 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Reaper

230 zł

Dysk twardy:

Samsung 500GB 5400rpm 16MB cache SATA-II F2EG

205 zł

Karta graficzna:

Gigabyte GeForce GTX 260 OC 896MB DDR3 /448bit/ HDTV 2xDVI

699 zł

Obudowa:

Antec Gamer Three Hundred (bez zasilacza)

260 zł

Zasilacz:

Antec NeoPower 550W

369 zł

Tak wygląda końcowa konfiguracja,sugerujecie jakieś poprawki?

Skoro tak bardzo polecacie G.Skille to może :

G.Skill 4GB (2x2GB) 800MHz CL4 PI

279 zł, czy nie ma sensu dopłacać i lepiej zostawić OCZ?

Czy do mugena 2 jest dodawana jakaś solidna pasta termoprzewodząca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że z tego co pamiętam G.Skilli 4GB (2x2GB) 800MHz CL4 PK aktualnie nie ma w esc,a tam najprawdopodobniej zamówię cały sprzęt,dlatego się pytałem o PI czy lepiej dołożyć czy OCZ reaper wystarczy? Nad kartą się jeszcze waham,bo fakt że 4850 ddr5 jest świetną kartą jak na taką cenę i wydajność,ale jakby nie było gtx będzie jeszcze bardziej wydajny,tym bardziej gdy go podkręcimy,a ma duże możliwości kręcenia.

Zasiłka 500-550 W, wole mieć zapas w razie gdybym w przyszłości grafikę wymienił na bardziej prądożerną,a poza tym nie wiem jak z kulturą pracy corsarza,wiem ze ten model antka jest cichutki:).

Skoro mówisz aby wziąć AS5 to rozumiem ze do mugena nie ma żadnej pasty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi