abezus Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 Witam... Zastanawiam sie na jakim procesorze zlozyc sobie komputer. Do czego bedzie mi on potrzbny ? Gry filmy wszystko po trochu... Zalezy mi na tym zeby jak najdluzej wytrzymal bez wkladania kasy w niego w celu upgreadowania. Oto moje typy: CORE 2 DUO E8400 3.00GHz 6MB BOX/1333 - 64-bit AMD Phenom X4 Quad Core 9950 - procesor 64-bit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 Z tych dwóch (szczególnie że nie chcesz szybko upgrade'ować), wziałbym żaden :) E8400 jest drogi i ma drogie płyty główne. Wiem z doświadczenia że to bardzo fajny proc, kręcony na 4GHz to obecnie potęga w większości gier. Jednak 2 rdzenie to tylko 2 rdzenie. Nieśmiało zaczynają wkraczać do codziennego życia aplikacje zoptymalizowane pod 4 rdzenie. W tej chwili nie ma tego dużo, ale jeśli chcesz aby "jak najdluzej wytrzymal bez wkladania kasy w niego w celu upgreadowania", to 2 rdzenie mogą np za 1,5 roku wymięknąć. W dodatku procesor jest dość drogi. Co do Phenoma X4 9950 to go nie polecam, jest to nieudany twór ze słabą wydajnością i niskim taktowaniem. Natomiast polecam nowszego Phenom II X4 920, jest trochę droższy ale nieporównywalnie lepszy od starego Phenoma. Zdecydowanie warto dopłacić. W dodatku płyty główne pod AMD wychodzą taniej niż Intelowskie, więc takiego X4 920 masz w cenie E8400. Będzie to najlepszy wybór (szczególnie na długie lata) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 Złóż sobie komputer na Phenomie II :) + ASRock A780GXE Ile masz do wydania? Masz już jakieś części ? ( pamięć - dysk itp ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abezus Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 (edytowane) Nic nie mam jeszcze... Do wydania tez nie wiem ile mam... Chce kupic porzadny komputer zeby wystarczyl mi na dlugi okres. Ale czemu plyta asrock ? Z tego co sie orientuje to jedna z najgorszych firm... Nie lepiej jakis gigabyte czy asus ? Co przemawia za ASrockiem oprocz zapewne malej ceny? Edytowane 20 Marca 2009 przez abezus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 (edytowane) Kolejny stereotyp? Było wałkowane trochę... Otóż najnowsze płyty ASRocka są bardzo przyzwoite. Ale jeżeli jesteś zrażony do tej firmy - to zawsze możesz dopłacić do jakieś "marki" i kupić sprzęt "markowy". Procesor : AMD Phenom II X4 920 - 899 zł Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 79 zł Pasta Termoprzewodząca : Zalman ZM-STG1 - 25 zł Płyta Główna : AsRock A780GXE - 315 zł RAM : 2x Kingmax 2GB 1066MHZ - 220 zł Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD4870 512MB - 899 zł Zasilacz: BeQuiet StraightPower 400W - 249 zł HDD : Seagate 500GB 16MB Cache 7200.12 - 259 zł Napęd : Samsung SH-223F SATA - 85 zł RAZEM : 3030 zł Ja Ci proponuje Coś takiego ( Zestaw by Miguel ). Ewentualnie coś się zmieni( np płyte gł. )/zaoszczędzi jeśli za drogo. A płyty główne masz takie do wyboru : http://forum.purepc.pl/kupic-f59/Plyty-Glo...m3-t285994.html Trochę o ASRocku ASRock A780GXE nie jest wynalazkiem. ASRock jak chce, to potrafi zrobić naprawdę bardzo dobrą płytę główną - te w zestawach są właśnie tymi modelami. Jak ktoś myśli, że te modele, to wynalazki klasy płyt głównych na P31 i G31, to szczerze współczuję. Cóż. Opinia nt. wcześniejszych modeli ASRocka wielu osobom pozostaje w głowach do dzisiaj. Prawda jest taka, że dzisiejsze modele są bardzo dobre - nie wstawiałem tych ASRocków do zestawów w ciemno. Edytowane 20 Marca 2009 przez Stachuuu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshik Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 Tak jak już przedmówca stwierdził czasy kiedy ASRock był marką niezbyt dobrą jakościowo dawno minął, co nomen omen swojego starusieńkiego Athlona też miałem na płycie od nich i działał lepiej niż Pentium ale to inna historia, a wracając do tematu sam złożyłem kompa w oparciu na ww płyte i jak już nie jeden raz wspomniałem nie mogę nic złego o niej powiedzieć,no może nie licząc problemów przy starym BIOS'ie. Moim zdaniem bierz to co poleca Stachuuu/Miquel, zestaw powinien wystarczyć na parę ładnych lat, nie kosztuje nie wiadomo ile a przy czym zapewni Ci wysoki komfort pracy/gry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 (edytowane) Złóż sobie komputer na Phenomie II :) + ASRock A780GXE Ile masz do wydania? Masz już jakieś części ? ( pamięć - dysk itp ) Oczywiście Phenom II x3 710 i odblokować rdzeń + OC przez FSB do ok 3400. Do tego płyta główna Biostar TA790GX (dostępna tylko w jednym sklepie w Polsce). Edytowane 20 Marca 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...