Skocz do zawartości
Slayer

Co po ATI i NVIDIA? ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Sytuacja jest jaką każdy widzi- ATI kopie w tyłek NVIDIE z coraz większą mocą. Któraś firma w końcu się wykruszy i będziemy mieli nowego ( strego?) lidera. Pytanie- która firma waszym zdaniem ma szansę konkurować z przyszłym monopolistą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nVidia tak prędko się nie wykruszy, niech Cię głowa o to nie boli :)

Ma i tak większość rynku i ati, zeby miec przewage bedzie musialo jeszcze dlugo na to pracowac, a to przez stereotypy i niewiedze, wiekszosc ludzi nie ufa ati, polega na starej renomie kart nVidi ktore do niedawna byly najszybsze... a teraz ulegly produktom kanadyjczykow.

Ja tam kibicuje Ati i nVidi abysmy monopolu nie mieli, bo narazie widoki na 3 sile wsrod kart graficznych sa marne :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matrox i Savage

Ati nagle się przebudziło to mam nadzieje, ze jedna z tych firm też ostro zacznie walczyć. Tylko jedna rzecz będzie mnie wkurzać: kiedyś Nvidia "tak super firma ja też mam mmmm jak pysznie" nagle zrobiła sie moda na Ati "ooo kocham Radeona mmm pysznie - co Nvidia nigdy jej nie lubiełem/nielubiłam" i to wypowiadają się te same osoby. Eh człowiekowi zmieniają się gusta, że szkoda gadać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja coraz bardziej myślę o SIS- strategia rozwojowa opiera się nie tylko na kartach grafiki, ale przede wszystkim chipsety dla płyt głównych ( na czym najwięcej zarabia), ma dostatecznie dużo funduszy na rozwój, a ostatni produkt ( Xabre ) w sumie nie był bublem- widać potencjał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja coraz bardziej myślę o SIS- strategia rozwojowa opiera się nie tylko na kartach grafiki, ale przede wszystkim chipsety dla płyt głównych ( na czym najwięcej zarabia), ma dostatecznie dużo funduszy na rozwój, a ostatni produkt ( Xabre ) w sumie nie był bublem- widać potencjał.

a słyszałeś o takim czymś jak nforce ? Ta sama strategia co SIS :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie powiem- SIS 645-655, SIS 735-745-746 FX- szczególnie ostanie to spokonie konkurują z najleprzymi, a 746 FX pod względem konstrukcyjnym stojii na równi z NFORCE 2, ale za 2 razy niższą cenę.

PS- analogia SIS do NVIDI jest jak najbardziej na miejscu, tylko ten 1 stawia na masówkę za cenę prestiżu, ale nie odbiega technologicznie od najleprzych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że nadejdzie taki moment, że SIS ostro wejdzie do gry- mają kasę i technologię. Matrox był, jest i będzię, i chwała mu za to, ale to margines rynku, więc i marginalne dochody, wątpię, czy mają kapitał, żeby ostro wejść do walki, a SIS ma kupe $ z chipsetów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W komputerze żony mam SIS XABRE 400 od Solteka

Całkiem spoko karta, tańsza od Radeona 9000 a o porównywalnym potencjale :)

Może SIS wypłyni, może Trident z następcą Blade XP, może S3 z kolejnymi wersjami kart :?:

Pewne jest jedno, zadnego producenta nie stać na zakopywanie gruszek w popiele :!: Wszyscy będą pracować nad nowymi, wydajniejszymi produktami ku uciesze użytkowników :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tam się nie znacie!

Pvr będzie góra!

Kyro wiecznie żyje...

Przynajmniej w morrowinda na 1024x768 przy niskich ustawieniach da się sensownie grać. No jakość obrazu miodzio :D

tylko kiedy kuna wreszcie kyro3 będzie :? :? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nVidia tak prędko się nie wykruszy, niech Cię głowa o to nie boli :)

Ma i tak większość rynku i ati, zeby miec przewage bedzie musialo jeszcze dlugo na to pracowac, a to przez stereotypy i niewiedze, wiekszosc ludzi nie ufa ati, polega na starej renomie kart nVidi ktore do niedawna byly najszybsze... a teraz ulegly produktom kanadyjczykow.

Ja tam kibicuje Ati i nVidi abysmy monopolu nie mieli, bo narazie widoki na 3 sile wsrod kart graficznych sa marne :(

No właśnie :) ATI jest młodsze i ma lepszą technologie ale nieługo do tego dojdzie nVdia i to będzie konkurencja w której ważna już będzie tylko CENA !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja to widze tak. Pewno dnia jak fenix z popiołow powstaje 3dfx z jakimś rozpier**** wszystko układem. Raptem w 3Marku2003 13tys. benchmarków w 8xAA, anizo, 128 bitowe kolory i w rodz. 2048x1536 . Cena koło 1500 zł. Ludziska pędzą do sklepów. ATI i NVidia zaczeły obgryzać paznokcię. Po 5 miesiącach, akcje ATI i NV zaczeły spadać. 3dfx wypuszcza kolejny układ SuperQuardoPowerProTi chipset do którego dopada Gainward i robi z niego 512 MB machinke do rozwalania konurencji. Za rok, bossowie Ati i NV przychodzą do wierzowca 3dfx prosić o jakąś prace - zostają aktywnymi prezesami do spraw czystości i higieny w komórkach 3dfx. Taka jest moją wizja :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy wiecie ale ATI od zawsze panowalo tylko ze w komputerach markowych. Rzadkoscia bylo zobaczyc karte nVidii w Dell-u czy Compaqu. nVidie wypromowali gracze ktorzy do wlasnorecznie skladanych kompow wkladali Rivy bo byly wydajniejsze w grach. Ati widzac to ze jest zapotrzebowanie na takim rynku tez zaczela wypuszczac karty do gier.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja nie jestem tego pewien : za panowania 3DFx'a najpopularniejszą składanką był S3 4MB + Voodoo x, a potem kiedy Nvidia chciałą raz a porządnie wsadzić nóż w plecy 3DFx'owi to NV wypóściła zagłade GeForce'a. Ati "próbowało" wmieszać sięw tłum, ale nie było zauważalne przez długi okres czasu. Ja Ati widze jedynie jako firme która produkuje dobre karty do oglądania filmów na komputerze - jakoś mi się niewidzi Ati jako "pan wśród gigantów do gier". Myśle, że jeżeli Nvidia z góry miała załozenie produkować karty graf. do gier to na tym polu pozostanie niezniszczalna. U mnie to wygląda tak: Ati - do filmów, do programów wykorzystujących grafike 3d (nie gry!).

Nvidia - do gier i nic pozatym.

To jest moje osobiste zdanie i nikomu nie nakazuje moich poglądów dlatego prosze bez komentarzy w stylu "aleś ty baran Ati to Ati sramto".

Jakby rzeczywiście któaś z firm padła to stawiam na S3 i Matrox'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja nie jestem tego pewien : za panowania 3DFx'a najpopularniejszą składanką był S3 4MB + Voodoo x, a potem kiedy Nvidia chciałą raz a porządnie wsadzić nóż w plecy 3DFx'owi to NV wypóściła zagłade GeForce'a. Ati "próbowało" wmieszać sięw tłum, ale nie było zauważalne przez długi okres czasu. Ja Ati widze jedynie jako firme która produkuje dobre karty do oglądania filmów na komputerze - jakoś mi się niewidzi Ati jako "pan wśród gigantów do gier". Myśle, że jeżeli Nvidia z góry miała załozenie produkować karty graf. do gier to na tym polu pozostanie niezniszczalna. U mnie to wygląda tak: Ati - do filmów, do programów wykorzystujących grafike 3d (nie gry!).

Nvidia - do gier i nic pozatym.

To jest moje osobiste zdanie i nikomu nie nakazuje moich poglądów dlatego prosze bez komentarzy w stylu "aleś ty baran Ati to Ati sramto".

Jakby rzeczywiście któaś z firm padła to stawiam na S3 i Matrox'a.

Najbardziej ciekawi mnie na jakiej podstawie tak sadzisz?

ATI nie nadaje sie do gier:))))))))))))))))))), dobre.

A co do upadlosci S3 to cos nie bardzo. Włascicielem s3 jest via i montuje uklady s3 w laptopach i plytach z zintegrowana grafiką.

Geforce nvidi sie udal to prawda, ale po geforce3 nv idzie w dol, coraz szybciej, a upadek bedzie bolesny:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tam się nie znacie!

Pvr będzie góra!

Kyro wiecznie żyje...

Przynajmniej w morrowinda na 1024x768 przy niskich ustawieniach da się sensownie grać. No jakość obrazu miodzio  :D  

tylko kiedy kuna wreszcie kyro3 będzie  :?  :?  :?

tez stawiam na powrVR ;)

ps slyszalem ze niebedzie 3, przeskocza na 4 :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezus Christ :)

Mówiłem, że to jest moje osobiste zdanie, a on dalej swoje  :evil:  :evil:  

BTW: ja tam dobrze wiem na jakiej podstawie tak myśle :P

hehe moze bys sie z nami tym podzielil, i powiedz jeszcze czy miales kiedys karte ati, bo ja nv mialem tnt2 m64 i wiem jedno savage4 pro 32mb bylo tansze i duzo szybsze:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja to widze tak. Pewno dnia jak fenix z popiołow powstaje 3dfx z jakimś rozpier**** wszystko układem. Raptem w 3Marku2003 13tys. benchmarków w 8xAA, anizo, 128 bitowe kolory i w rodz. 2048x1536 . Cena koło 1500 zł. Ludziska pędzą do sklepów. ATI i NVidia zaczeły obgryzać paznokcię. Po 5 miesiącach, akcje ATI i NV zaczeły spadać. 3dfx wypuszcza kolejny układ SuperQuardoPowerProTi chipset do którego dopada Gainward i robi z niego 512 MB machinke do rozwalania konurencji. Za rok, bossowie Ati i NV przychodzą do wierzowca 3dfx prosić o jakąś prace - zostają aktywnymi prezesami do spraw czystości i higieny w komórkach 3dfx. Taka jest moją wizja :twisted:

Też bym tak chiał :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi