Gość 7Press7 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Cześć, jak niektórzy wiedzą pracuje nad pewnym modingiem obudowy, a kiedy zabrałem się za chłodzenie to pomyślałem............ a co z obiegiem? Wszystko ładnie, piknie tylko o tym zapomniałem :huh: Więc zrobiłem obraz'y sztuki pt. Obieg powietrza 1-3.jpg :lol2: I wkońcu osiwiałem :blink: : Które jest prawidłowe ?! Myślę że to cichy sposób ale czy efektowny...na normalne temperatury w Mini-Tower A tutaj wiatraczek odwrócony w drugą strone, tylko jak się nieustannie pompuje balon.....no to pęka, a tutaj powietrze nie ma jak opuścić obudowy. A tutaj dwa wiatraczki (AKASA): No więc, nie chce opalać "czarnego" peceta w lato... :lol2: Który sposób jest najlepszy według was? Bo ja się siwy robie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Z tyłu wentyle wyciągające powietrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 7Press7 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 (edytowane) Może być jeden 2500RPM? (Nie jestem fanem ciszy, może być do 30 db ) Jeszcze coś: Jeśli zasilacz będzie WYCIĄGAŁ powietrze jednak, a wiatrak tak samo, to może być? Czy po prostu all wiatraki wyciągają powietrze a obudowa jest bez bocznej klapy ? Edytowane 1 Kwietnia 2009 przez 7Press7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 (edytowane) Tak Może Edytowane 1 Kwietnia 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 7Press7 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 No to powiedz skoro buda jest zamknięta, wiatraki wyciągają powietrze, no to skąd ma brać się to zimne powietrze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Na pierwszym i trzecim widze ogromne braki w fizyce, na drugim niewiele mniejsze... No i wiatraki masz na polu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Bok, przód, dół - wciągające góra, tył - wyciągające Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 7Press7 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Huu myślałem że coś źle z regulaminem że moder odpowiada, ale jeśli nie to witam :) Quriusz , jeśli masz czas to narysuj mi schemat jak to powinno być prawidłowo. Mam wiatrak z zasilacza, albo będzie wciągał albo wyciągał powietrze to nie jest pewne, ale zależy jak chieftec 450W będzie miał to ustawione. I mam wiatrak AKASA 2500RPM Oraz dodatkowe miejsce na dodatkowy wiatraczek który mogę kupić, możemy go brać pod uwagę. PS: Albo może do ścianki bocznej doczepie wiatrak który będzie wciągał powietrze, a reszta będzie odpompowywać. Bok, przód, dół - wciągające góra, tył - wyciągające Może być ?: Schemat A: Bok - wciągające Góra(Zasilacz)- wyciągające Tył-Wciągające Schemat B: Bok - wciągające Góra(Zasilacz)- wyciągające Tył-Wciągające Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 (edytowane) Wentylator A Wiatrak Tył musi wyciągać. Edytowane 1 Kwietnia 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 7Press7 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Dobra tył niech wyciąga, a bok może jako jedyny wciągać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 7Press7 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 (edytowane) Wiem co to wiatrak, i nie uwarzaj mnie za debila, próbuję zrobić zaawansowany obieg a nie jakieś proste coś gdzie jedno wciąga a drugie wyciąga. Dobra, imo prób i błędów dogadaliśmy się, dzięki za pomoc :kijem: Zapraszam na 7press7.pl.tl , ale dopiero 24 kwietnia, bo narazie jest " Rozsypka " mam nadzieję że w regulaminie nie było o stronach... (EDIT:Odnośnie tego modingu) Edytowane 1 Kwietnia 2009 przez 7Press7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 (edytowane) Wiem co to wiatrak, i nie uwarzaj mnie za debila I LOL'D Ekhem - twój "obieg" nie ma prawa bytu - ciepłe powietrze uchodzi do góry, ale tego w pierwszej klasie gimnazjum chyba nie uczą... Z przodu umieść wentylatory wciągające powietrze do obudowy, a z tyłu wyciągające. Nie baw się w boczne, bo z tego więcej szkody niż pożytku. edit. "zajebistom" strone masz... Edytowane 1 Kwietnia 2009 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 A tutaj wiatraczek odwrócony w drugą strone A tutaj dwa wiatraczki No to powiedz skoro buda jest zamknięta, wiatrakiNa pewno wiesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 1) Nie przekrecej nickow :evil: 2) Od kiedy wentylator w zasilaczu wtlacza powietrze do obudowy? Czyzbys robil przymiarki do przekrecenia fana odwrotnie :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Bok, przód, dół - wciągające góra, tył - wyciągające Na boku, to najlepiej nic nie dawać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borbo Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 mnie tego że "u góry jest cieplej" w podstawówce uczyli a co do zasiłki to wentylator wyciąga z niej powietrze, a nie na odwrót PS zzizzy nie LOLuj tak bo jest to ogólnie źle postrzegane przez społeczeństwo (wiem z własnego przypadku) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zaczynając od tego jaki masz zasilacz ( czy zwykły z wentylatorem 80 mm czy taki ze 120+ mm ) to powietrze będzie wywiewane na zewnątrz budy albo do jej środka ( 120 jest skierowana w dół ) . Z tyłu jak już ludzie powiedzieli powinien się znaleźć wentylator wyciągowy . Z przodu budy , najlepiej na wysokości hdd i vga zamontuj drugi wentyl wtłaczający powietrze do środka . A co do ew. zakłócaczy obiegu powietrza , to chłodzenie typu Tower na cpu może trochę przeszkadzać . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zaczynając od tego jaki masz zasilacz ( czy zwykły z wentylatorem 80 mm czy taki ze 120+ mm ) to powietrze będzie wywiewane na zewnątrz budy albo do jej środka ( 120 jest skierowana w dół ) .Chyba coś Ci się potentegowało. Każdy "normalny" zasilacz wywala powietrze z tyłu obudowy, niezależnie czy ma 8, 12 czy 14cm wentylator. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 7Press7 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 (edytowane) aha, dobra to zrobie dziure na przodzie I LOL'D Ekhem - twój "obieg" nie ma prawa bytu - ciepłe powietrze uchodzi do góry, ale tego w pierwszej klasie gimnazjum chyba nie uczą... Z przodu umieść wentylatory wciągające powietrze do obudowy, a z tyłu wyciągające. Nie baw się w boczne, bo z tego więcej szkody niż pożytku. edit. "zajebistom" strone masz... ok zizy ma racje, a co do strony to jest beta :) Diobra dzieki za rady :) Problem pokonany 1) Nie przekrecej nickow :evil: Soory nie widziałem tego nicku :) Jest oryginalny :lol2: Edytowane 2 Kwietnia 2009 przez 7Press7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 o obiegu powietrza słów parę: Funkcją obudowy jest, oprócz zapewnienia mocowania dla podzespołów, odpowiednie chłodzenie. Pierwotnie standard ATX dla obudów tower przewidywał: pobieranie powietrza przez przednią ściankę obudowy (dół), schłodzenie podzespołów, wydalanie nagrzanego powietrza za pomogą wentylatora zasilacza (tylna ścianka góra). W bardziej wymagających systemach dodawano wentylator nadmuciach!ący z przodu - służył głównie do chłodzenia kart rozszerzeń. Układ taki zapewniał dobrą wymianę tylko przy niedużym poborze prądu przez komponenty, ponadto duża część ciepła przechodziła przez jeden tylko wentylator zasilacza - musiał być on wydajny, co przy średnicy 80mm było równoznaczne z wysokimi obrotami. Zgodnie z pierwotnym standardem ATX w tylnej części obudowy nie było dodatkowych otworów wentylacyjnych, czy też miejsc na wentylatory Pozwalało to uniknąć "krótkiego obiegu" powietrza, gdzie zasilacz zasysałby powietrza z swoich okolic nie wymuszając jego obiegu w całej obudowie. Obecnie (i słusznie) w zasadzie nie ma już takich konstrukcji. Podstawowe założenia zostały jednak zachowane- -zimne powietrze jest zasysane w przednio-dolnej części i gorące wydalane w tylno górnej. W obudowie pojawiła się jednak dodatkowa "grzałka" w postaci karty graficznej, która ponadto ma często duże rozmiary i znakomicie blokuje obieg powietrza. Natomiast do pomocy dla wentylatora zasilacza został zaprzęgnięty dodatkowy wentylator zamocowany poniżej (najczęściej). Myliłby się jednak ktoś widząc w takim układzie same plusy. Otóż każdy w tych wentylatorów wyciąga powietrze. A skoro wyciąga, to wytwarza podciśnienie. Doskonale widać ten efekt w przypadku zasilaczy pasywnych (np. amacrox calmer) - umieszczony poniżej takiego zasilacza dodatkowy wentylator powoduje, że zamiast wychodzenia powietrza przez tylną ściankę zasilacza, jest ono wciągane do obudowy (bardzo negatywny efekt!!). Tak, więc jeśli mamy całą baterię wentylatorów wyciągających z tyłu i u góry, to po części działają one przeciw sobie. Szczególnie wrażliwymi na taki układ będą modele o luźnych skrzydłach - jak np. Noctua NF-S12. Ponadto, jako że obudowy są coraz bardziej ażurowe, to spadł efekt "zasysania"z przedniej ścianki. Owszem ciepło z procesora jest sprawniej odbierane, ale znacznie słabszy przewiew mają elementy płyty głównej, w szczególności mostek północny. Jednym z mitów wydajnego chłodzenia jest przedkładanie wentylatorów wyciągających nad wdmuciach!ącymi zimne powietrze. Otóż jeżeli w obudowie zainstalujemy tylko jeden wentylator (oprócz zasilacza) to niższe temperatury uzyskamy jeśli będzie to wentylator wdmuciach!ący, niz wyciągający. Tak wykazują testy. Optymalnym wyborem będzie oczywiście zrównoważony układ z wentylatorem wdmuciach!ącym i wyciągającym dobrej wydajności. Dodatkowym problemem jest karta graficzna. Na razie nie wymyślono nic lepszego niż systemy na wzór DHES (Direct Heat Exhaust System) - czyli karta pobiera powietrze w obrębie obudowy, i wydala nagrzane na zewnątrz. Wprawdzie niższe temperatury GPU można uzyskać w układzie odwrotnym, to jednak duża ilość ciepła pozostającego w obudowie wymusza poprawienie jej wentylacji i wzrost hałasu. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 remix: szacunek - dawno nie widziałem, żeby ktoś napisał coś równie rozsądnego o chłodzeniu powietrzem i to w jednym kawałku :D Myślę, że jako małe uzupełnienie mozna by jeszcze wspomnieć o 2 sprawach: 1. DHES'a można znacznie poprawić nie zmieniając kierunku przepływu powietrza - wystarczy dorobić boczny kanał dolotowy do wentylatora - wówczs całość staje się praktycznie osobnym obiegiem. 2. Wentylator(y) wciągający powinien mieć większą wydajność niż suma wyciągów - wówczas nie ma możliwości aby wyciągi "biły" się o ciśnienie (tym samym tracąc znacznie na wydajności) Poza tym w takiej sytuacji powietrze jest pobierane tylko przez wentylator wciągający (nie ma znaczenia podziurkowanie/nieszczelności w obudowie) - co oznacza że wystarczy dołożyć filtr i powstaje system antykurzowy ;) (tak zresztą działają wszyskie komory bezpyłowe btw. ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Bardzo bym prosił o rozwinięcie tematu i rzeczone testy wskazujące przewagę układu wentylowanego przez pojedynczy wentylator pompujący do wewnątrz nad układem z pojedynczym wentylatorem odsysającym. http://icrontic.com/articles/pc_airflow_heat_cooling_guide Ten test obrósł już nieco kurzem, ale nadal jest dość aktualny... choć może niezbyt precyzyjny. Mało tego - podciśnienie zawsze wydawało mi się bardzo porządanym zjawiskiem w obudowie, bo dzięki temu w środku powietrze płynie szybciej, ergo elementy są chłodzone wydajniej. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 (edytowane) Labowsky: chodziło o 1 wentylator wdmuciach!ący oprócz zasilacza, czyli w sumie 2 ;) Prędkość przepływu powietrza jest proporcjonalna do różnicy ciśnień i odwrotnie proporcjonalna do oporów ruchu. Jeśli masz podciśnienie w obudowie, tzn, że powietrze jest zasysane wszystkimi możliwymi drogami -> nie jesteś w stanie rozplanować ani przewidzieć którędy wleci go najwięcej (szczególnie przy dziurkowanych obudowach). Prosty przykład z czasów prescotta i bocznych tuneli do chłodzenia cpu: bez tunelu procek miał cieplej, ponieważ był chłodzony powietrzem z wewnątrz obudowy, jednak jeśli założyć tunel to cała reszta przestaje być wogóle chłodzona (poza konwekcją) , ponieważ wentylator wyciągowy z tyłu bądź w zasilaczu cały swój strumień ciągnął z tunelu (najkrótsza droga, najmniejsze opory). Inny przykład: jeśli masz 2 jednakowe wentylatory wyciągowe: tył 120mm i zasilacz 120mm to dopuki zasilacz się nie rozgrzeje i nie włączy wentylatora sytuacja jest taka jakbyś miał zasilacz pasywny - część powietrza będzie zasysana przez zasilacz do wewnątrz. Co śmieszniejsze: jeśli zasilacz włączy wentylator na wolne obroty to może całkiem stracić chłodzenie, ponieważ wentylator będzie na początku jedynie równoważył ciśnienia -> skutek: zasilacz przyspieszy wentylator jeszcze bardziej zwiększając tylko hałas. Z kolei po przekroczeniu pewnych obrotów może się okazać że to zasilacz wytwarza większą różnicę ciśnień i zacznie "zabierać" strumień wentylatorowi na tyle obudowy ;) Mam nadzieję że to wyjaśnia dlaczego potrzebny jest wentylator wdmuciach!ący o większej wydajności (pomijając już kwestię kurzu, który też obniża skuteczność chłodzenia) Edytowane 15 Kwietnia 2009 przez tomazzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2009 (edytowane) @Labovsky - testy są różne, to fakt. natomiast ten który podałeś skupia się na procesorze i jego temperaturze. Należy wziąć pod uwagę również temperatury pozostałych elementów. Procesor dzisiaj ma zazwyczaj dosyć komfortowe warunku pracy. Rozbudowane radiatory, heatpipe-y. Nawet boksowe coolery są nieźle wykonane (vide AMD BOX do serii BE). Chłodzenia oprócz procesora, wymaga przede wszystkim sekcja zasilania płyty głównej, chipset. No i karta graficzna jeśli należy do wydajnych (czyt. gorących). Dodatkowo już parę stopni mniej znakomicie wpływa na HDD. link w obronie mojej tezy: http://www.halfgaar.net/fan-cooling-intake-or-exhaust http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2034-2 -artykuł na egiełdzie, wprawdzie procesor ma chłodniej w przypadku wentylatora z tyłu, ale reszta komponentów już nie bardzo... Był jeszcze kiedyś test w chipie, ale musiałbym znaleźć. Jest jeszcze jeden ważny fakt o którym zapomniałem: wysokie ciśnienie powietrza schłodzi komponenty szybciej niż niskie przy tym samym przepływie i temp. powietrza (większa masa cząstek odbiera ciepło) Edytowane 18 Kwietnia 2009 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...