JerryM Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Witam. Mam dwa szybkie pytanka 1. Czy do tego zestawu wystarczy Corsair HX520W ? 2. Czy jest sens dopłacać 400zł do 4870 + zestaw chłodzący? Czy zauważę różnicę będać zwykłym zjadaczem chleba ;) (na chwilę obecną ). Monitor mam LG W1952TQ. Procesor : AMD Phenom II X4 920 - 799 zł Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 79 zł Pasta Termoprzewodząca : Zalman ZM-STG1 - 25 zł Płyta Główna : AsRock AOD790GX - 450 zł RAM : G.Skill 2x2GB 800MHZ PK - 210 zł Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD4890 1GB - 1099 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 255 zł Napęd : Samsung SH-223F SATA - 85 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 1. Tak 2. Sensu brak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JerryM Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Dzięki za odpowiedź. co do drugiego pytania to może doprecyzuję bo po przeczytaniu wyszło co innego niż miałem na myśli (napisałem od razu po obudzeniu ;)) Pyt2. która opcja lepsza: I. 4870 + zestaw chłodzący na procka i czy to chłodzenie jest niezbędne II. 4890 + zestaw chłodzący na procka i czy to chłodzenie jest niezbędne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 (edytowane) 400zł nie warto. Do tego monitora nie ma co kupować karty 1gb. Chłodzenie warto kupić, ponieważ będzie ciszej i proca można ładnie podkręcić. Edytowane 5 Kwietnia 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JerryM Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2009 (edytowane) Dzięki wielkie za wszystkie rady. Zestaw zamówiony tak jak wyżej. Żeby postawić już tak całkowicie kropkę nad i ... Jaki system do tego kompa zapewne vista home ale 32 bit czy 64 ? Podobno 64 stwarza troszkę problemów. No i czy w tym zestawie będę musiał coś podkręcać ? Z 2 pytań zrobiło się.... ;) Z góry dzięki B-) Edytowane 7 Kwietnia 2009 przez JerryM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2009 64bit żebyś mógł wykorzystać całe 4GB RAMu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2009 a co do problemow - mam viste 64bit i raczej wiekszych problemow nie zauwazylem. Aplikacje z ktorych korzystam dzialaja w 99,9% tak samo jak na 32bit (czasami bywa ze jest problem ze sterownikami ale przy nowym sprzecie napewno beda latwo dostepne) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Mając tyle kasy na zestaw warto zainwestować w płytę główną. Kupował bym biostara TA790GX A2+ w jedynym sklepie, w którym jest (389zł) + przesyłka pobraniowa 19zł. W sumie warto mimo, że zakup zrobisz w dwóch sklepach ale ta płyta jest warta tego poświęcenia ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Mając tyle kasy na zestaw warto zainwestować w płytę główną. Kupował bym biostara TA790GX A2+ w jedynym sklepie, w którym jest (389zł) + przesyłka pobraniowa 19zł. W sumie warto mimo, że zakup zrobisz w dwóch sklepach ale ta płyta jest warta tego poświęcenia ;)te płyty są porównywalne , a oszczędności niewielkie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Porównywalne czy nie ja bym wybrał biostara. Nigdy nie masz pewności na czym tam asrock oszczędził. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Porównywalne czy nie ja bym wybrał biostara. Nigdy nie masz pewności na czym tam asrock oszczędził.to pytanie miałoby sens gdyby to asrock był tańszy a jest na odwrót , więc nasuwa się pytanie : na czym biostar oszczędził ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2009 to pytanie miałoby sens gdyby to asrock był tańszy a jest na odwrót , więc nasuwa się pytanie : na czym biostar oszczędził ?To dziwne, ale płyty biostara choć tanie są bardzo dobrej jakości i zazwyczaj spełniają oczekiwania co do OC. Jak będę miał swojego to sprawdzę na ile ta płyta ma wall fsb :) ok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JerryM Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Jak już napisałem zestaw zamówiony ;) Co do płyt miałem wcześniej płyty Ascrocka, ECS i ASUSA. Asusa zawsze mnie zawodziły; inne bez najmniejszych problemów - zależy co się trafi. Wracając do głównego tematu zdecydowałem sie na Win7 ewentualnie Viste home - przetestuje na wlasnej skórze. B-) Pozostała kwestia podkręcania. W temacie z polecanych brak "*" wiec zgaduję, że nie będe musiał podkręcać ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Pozostała kwestia podkręcania. W temacie z polecanych brak "*" wiec zgaduję, że nie będe musiał podkręcać ??? No niestety źle zgadujesz... OC jest wręcz konieczne. Zapytasz ile potrzeba tych gigaherców? Odpowiem, że jak najwięcej :wink: . Jakieś 3.6GHz zrobisz bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JerryM Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Witam. Szkoda zakładać nowego topicu więc będe kontynuował. Mam kilka pytań (tak wiem, znowu ;)). Przyjechał już zestawik i jest złożony. Póki co mam WinXP SP2 + sata drivers (jakis taki zmodowany). Oraz oczywiści sterowniki do karty graficznej z płyty dołączonej (wersja 9.1). Pytanka.: - Podczas włączenia słychać głośny krótki sygnał (wychodzi z regulatora prędkości obrotów chłodzenia procesora) - Ten otóż regulator jest nad wyraz cieplutki. - Temperatura CPU w idle (pomiary z biosu oraz z Everest HE 2.2) w granicach 40 stopni - Temperatura GPU (sapphire 4870) - pomiar z catalysta sterowników - 50 stopni max w idle - prędkośc wentylatora 14% chociaż wydaje mi się , że to ciepło/ Moje pytanka dotyczą tego czy powyższe "myślniki" to normalna sprawa ? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Moje pytanka dotyczą tego czy powyższe "myślniki" to normalna sprawa ? ;) Tak. Sprawdź, jakie są temperatury CPU w stresie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 - Temperatura GPU (sapphire 4870) - pomiar z catalysta sterowników - 50 stopni max w idle - prędkośc wentylatora 14% chociaż wydaje mi się , że to ciepło/Normalna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JerryM Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Dzięki za szybkie odpowiedzi. Pokatowałem procka i pamięci trochę orthosem (20 min). I CPU doszło max 54 stopni więc myślę że jest OK. Ten sygnał podczas włączania jest straszny. :blink: I jeszcze spróbuje radeonika trochę spocić :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JerryM Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Testuje radeon OCCT i po 7 min utrzymują sie 90-93 stopnie.... Trochę się cykam przy takich temperaturach.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Dla tych kart to normalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...