matheff Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2009 (edytowane) Witam, Noszę się z zamiarem kupna komputera (mam monitor 20 cali 1600x1050). Poczytałem trochę forum i ułożyłem sobie taką konfigurację: Procesor - Phenom II 940 Chłodzenie na procesor - Pentagram Karakorum Płyta - Asrock AOD790GX / 128M RAM 2x G.Skill 2x2Gb 800MHz CL4 PK (czyli w sumie 8Gb) Dysk: 320Gb Samsung F1 lub WD Napęd: Samsung 223Q Obudowa: Cooler Master Dominator 690 Zasilacz: BeQuiet StraightPower 450W Zastosowanie: obróbka zdjęć, obróbka filmów z kamery HD, obliczenia w Excelu, bazy danych w MS Access, MySQL, pewnie też będę chciał go trochę podkręcić (przy obróbce filmów i w Excelu mocy nigdy za wiele). Na razie nie gram na komputerze, stąd brak karty graficznej w zestawie - myślę, że zintegrowana wystarczy. Ważne jest aby ten zestaw był cichy - tzn. żeby późnym wieczorem, jak jest cisza w domu, nie było wrażenia, że odkurzacz włączyłem (a mam naprawdę cichy odkurzacz electroluxa :) ) Limit to jakieś 2700zł. Największe wątpliwości mam co do: obudowy - może jakaś inna (tańsza?), ważne żeby panel z wyjściami miała na górze, bo będzie stała pod biurkiem dysku - jaki dysk wydajny i cichy? Samsung F1 (podobno trochę awaryjne) wiatraka na proc - wiem, że Scythe Ninja jest cichy i dobry, ale też 2x droższy A może zamiast PII 940 + Ascrock, lepiej PII 920 + Asus M3A78-T? Gdzieś czytałem, że ten 920 też się dobrze "kręci". A może Intel? Co do "przyszłościowości" zestawu, to nie chciałbym go rozbudowywać przez jakieś 2 lata. Na pewno kupię drugi dysk za jakiś czas (SSD?) i może grafikę pokroju Ati4850 jak jednak będę chciał w coś pograć. Co o tym myślicie? Im więcej czytam, tym mam większy mętlik w głowie, więc chyba już czas coś kupić i mieć to za sobą. Z góry dzięki za pomoc Edytowane 6 Kwietnia 2009 przez matheff Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Ogólnie zestaw w porządku. Jeśli nie zamierzasz mocno podkręcać, PH II 920 wystarczy. A zablokowany mnożnik nie oznacza automatycznie trudności w kręceniu. Chłodzenie może być Karakorum. Ma kontroler obrotów w zestawie, co może zapewnić względną ciszę. Co do obudowy - może Antec Gamer 300? Ale tu wielkiej różnicy cenowej nie ma... Na twoim miejscu brałbym 2 dyski Samsung 500GB F2EG w RAID 0, jeśli oczywiście starczy kasy. Mają co prawda 5400rpm, ale wydajnościowo dorównują tym 7200rpm (serii AAKS i F1), a są cichsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2009 (edytowane) Większy dysk. 320gb to na dzień obecny co najwyżej połowa minimum. Jak kupiłem 500'tkę myślałem, że jej nigdy nie zapełnię. Po pół roku jest pełna i wypadało by kupić kolejny dysk ;) Nie tylko ja tak mam, a kiedyś na 80gb nie miałem co wgrać ;) Jeżeli na razie nie masz zamiaru grać możesz kupić tani proc. Wymienisz razem z grafiką za rok jak PII 920x4 będzie kosztował - niech zgadnę, 450zł? Tańszy sprzedasz wtedy ze stratą za ok 100zł i jak widzisz masz oszczędność 260zł. Nie byle co. Edytowane 6 Kwietnia 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matheff Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Większy dysk. 320gb to na dzień obecny co najwyżej połowa minimum. Jak kupiłem 500'tkę myślałem, że jej nigdy nie zapełnię. Po pół roku jest pełna i wypadało by kupić kolejny dysk ;) Nie tylko ja tak mam, a kiedyś na 80gb nie miałem co wgrać ;) No tak, planuję za jakiś czas kupić NATa z ethernetem i go postawić w ustronnym miejscu, a do środka jakieś 2x750Gb lub więcej. A na razie mały szybki dysk do kompa. Stąd ta 320. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2009 No tak, planuję za jakiś czas kupić NATa z ethernetem i go postawić w ustronnym miejscu, a do środka jakieś 2x750Gb lub więcej. A na razie mały szybki dysk do kompa. Stąd ta 320.ok, w takim razie jeszcze patrz aby był cichy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matheff Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Co do obudowy - może Antec Gamer 300? Ale tu wielkiej różnicy cenowej nie ma... No widziałem ją. Bardzo podobna do tego dominatora, tylko brakuje jej esata na górze. Na twoim miejscu brałbym 2 dyski Samsung 500GB F2EG w RAID 0, jeśli oczywiście starczy kasy. Mają co prawda 5400rpm, ale wydajnościowo dorównują tym 7200rpm (serii AAKS i F1), a są cichsze. No właśnie. Tylko mam pytanie. Jak to jest? Czy ten dysk F2EG 5400 jest tak samo szybki (lub prawie) jak F1 7200? Czy trzeba dwa F2EG połączyć w RAID 0 i wtedy jest tak samo szybko jak F1 7200? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2009 No właśnie. Tylko mam pytanie. Jak to jest? Czy ten dysk F2EG 5400 jest tak samo szybki (lub prawie) jak F1 7200? Czy trzeba dwa F2EG połączyć w RAID 0 i wtedy jest tak samo szybko jak F1 7200? Jeden F2EG jest prawie tak samo szybki jak F1. A przy dwóch to już rewelacja... Poczytaj sobie: http://forum.purepc.pl/Dyski-twarde-cdromy....html&st=30 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matheff Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Jeden F2EG jest prawie tak samo szybki jak F1. A przy dwóch to już rewelacja... Poczytaj sobie: http://forum.purepc.pl/Dyski-twarde-cdromy....html&st=30 OK. Dzięki za linka i za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanie. W Twojej sygnaturce zauważyłem "Pentagram Karakorum HP-120@Fander 120mm@1400RPM". Rozumiem, że wymieniłeś wiatrak. Czy taki zestaw miał być cichszy czy bardziej wydajny od oryginalnego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Miało być i ciszej, i wydajniej :wink: Ale ten wentylator od Karakorum mam na karcie graficznej, jest skręcony na minimalne obroty i jest bardzo cichy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...