Skocz do zawartości
matheff

Zestaw Za Ok. 2600zł - Prośba O Poradę

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Noszę się z zamiarem kupna komputera (mam monitor 20 cali 1600x1050). Poczytałem trochę forum i ułożyłem sobie taką konfigurację:

Procesor - Phenom II 940

Chłodzenie na procesor - Pentagram Karakorum

Płyta - Asrock AOD790GX / 128M

RAM 2x G.Skill 2x2Gb 800MHz CL4 PK (czyli w sumie 8Gb)

Dysk: 320Gb Samsung F1 lub WD

Napęd: Samsung 223Q

Obudowa: Cooler Master Dominator 690

Zasilacz: BeQuiet StraightPower 450W

Zastosowanie: obróbka zdjęć, obróbka filmów z kamery HD, obliczenia w Excelu, bazy danych w MS Access, MySQL, pewnie też będę chciał go trochę podkręcić (przy obróbce filmów i w Excelu mocy nigdy za wiele). Na razie nie gram na komputerze, stąd brak karty graficznej w zestawie - myślę, że zintegrowana wystarczy.

Ważne jest aby ten zestaw był cichy - tzn. żeby późnym wieczorem, jak jest cisza w domu, nie było wrażenia, że odkurzacz włączyłem (a mam naprawdę cichy odkurzacz electroluxa :) )

Limit to jakieś 2700zł.

Największe wątpliwości mam co do:

obudowy - może jakaś inna (tańsza?), ważne żeby panel z wyjściami miała na górze, bo będzie stała pod biurkiem

dysku - jaki dysk wydajny i cichy? Samsung F1 (podobno trochę awaryjne)

wiatraka na proc - wiem, że Scythe Ninja jest cichy i dobry, ale też 2x droższy

A może zamiast PII 940 + Ascrock, lepiej PII 920 + Asus M3A78-T? Gdzieś czytałem, że ten 920 też się dobrze "kręci". A może Intel?

Co do "przyszłościowości" zestawu, to nie chciałbym go rozbudowywać przez jakieś 2 lata. Na pewno kupię drugi dysk za jakiś czas (SSD?) i może grafikę pokroju Ati4850 jak jednak będę chciał w coś pograć.

Co o tym myślicie? Im więcej czytam, tym mam większy mętlik w głowie, więc chyba już czas coś kupić i mieć to za sobą.

Z góry dzięki za pomoc

Edytowane przez matheff

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie zestaw w porządku.

Jeśli nie zamierzasz mocno podkręcać, PH II 920 wystarczy. A zablokowany mnożnik nie oznacza automatycznie trudności w kręceniu.

Chłodzenie może być Karakorum. Ma kontroler obrotów w zestawie, co może zapewnić względną ciszę.

Co do obudowy - może Antec Gamer 300? Ale tu wielkiej różnicy cenowej nie ma...

Na twoim miejscu brałbym 2 dyski Samsung 500GB F2EG w RAID 0, jeśli oczywiście starczy kasy. Mają co prawda 5400rpm, ale wydajnościowo dorównują tym 7200rpm (serii AAKS i F1), a są cichsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większy dysk. 320gb to na dzień obecny co najwyżej połowa minimum. Jak kupiłem 500'tkę myślałem, że jej nigdy nie zapełnię. Po pół roku jest pełna i wypadało by kupić kolejny dysk ;) Nie tylko ja tak mam, a kiedyś na 80gb nie miałem co wgrać ;)

Jeżeli na razie nie masz zamiaru grać możesz kupić tani proc. Wymienisz razem z grafiką za rok jak PII 920x4 będzie kosztował - niech zgadnę, 450zł?

Tańszy sprzedasz wtedy ze stratą za ok 100zł i jak widzisz masz oszczędność 260zł. Nie byle co.

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większy dysk. 320gb to na dzień obecny co najwyżej połowa minimum. Jak kupiłem 500'tkę myślałem, że jej nigdy nie zapełnię. Po pół roku jest pełna i wypadało by kupić kolejny dysk ;) Nie tylko ja tak mam, a kiedyś na 80gb nie miałem co wgrać ;)

No tak, planuję za jakiś czas kupić NATa z ethernetem i go postawić w ustronnym miejscu, a do środka jakieś 2x750Gb lub więcej. A na razie mały szybki dysk do kompa. Stąd ta 320.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do obudowy - może Antec Gamer 300? Ale tu wielkiej różnicy cenowej nie ma...

No widziałem ją. Bardzo podobna do tego dominatora, tylko brakuje jej esata na górze.

Na twoim miejscu brałbym 2 dyski Samsung 500GB F2EG w RAID 0, jeśli oczywiście starczy kasy. Mają co prawda 5400rpm, ale wydajnościowo dorównują tym 7200rpm (serii AAKS i F1), a są cichsze.

No właśnie. Tylko mam pytanie. Jak to jest? Czy ten dysk F2EG 5400 jest tak samo szybki (lub prawie) jak F1 7200? Czy trzeba dwa F2EG połączyć w RAID 0 i wtedy jest tak samo szybko jak F1 7200?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie. Tylko mam pytanie. Jak to jest? Czy ten dysk F2EG 5400 jest tak samo szybki (lub prawie) jak F1 7200? Czy trzeba dwa F2EG połączyć w RAID 0 i wtedy jest tak samo szybko jak F1 7200?

Jeden F2EG jest prawie tak samo szybki jak F1. A przy dwóch to już rewelacja...

Poczytaj sobie:

http://forum.purepc.pl/Dyski-twarde-cdromy....html&st=30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden F2EG jest prawie tak samo szybki jak F1. A przy dwóch to już rewelacja...

Poczytaj sobie:

http://forum.purepc.pl/Dyski-twarde-cdromy....html&st=30

OK. Dzięki za linka i za pomoc.

Mam jeszcze jedno pytanie. W Twojej sygnaturce zauważyłem "Pentagram Karakorum HP-120@Fander 120mm@1400RPM". Rozumiem, że wymieniłeś wiatrak. Czy taki zestaw miał być cichszy czy bardziej wydajny od oryginalnego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi