Skocz do zawartości
lukaszorlas

Gdy Możliwośći I Fundusze Małe - Co Wybrac?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Który wybór będzie Waszym zdaniem lepszy?

Core 2 Duo 2x2.93 GHz L2 3MB FSB 1066 MHz 45nm - cena około 500zł

czy może

Core 2 Quad 4x2.66 GHz L2 8MB FSB 1066 MHz 65nm - cena około 650zł

Mam płyte Asus P5LD2 i maksymalna wysokosc FSB to 1066, procesor Intel pentium D 805 2x2.66 MHz... podkręcać nie umiem więc musze kupic nowe choc finansowo mi sie to nie usmiecha. Raz próbowałem podkręcac i użyłem do tego programu z plytki dolaczonej do pudelka od plyty glownej ale podobno to podkrecilo wszystkie magistrale innych podzespolow komputeraz a spalic nie chce

Edytowane przez lukaszo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Core 2 Duo 2x2.93 GHz L2 3MB FSB 1066 MHz 45nm nie będzie działał na tej płycie głównej, gdyż posiada stary chipset. Ten Core 2 Quad też raczej nie (ale tutaj pewny nie jestem), a poza tym i tak się nie opłaca 4 rdzeniowego kupować.

Tutaj masz listę obsługiwanych procesorów:

http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=gD1l...&templete=2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Core 2 Duo 2x2.93 GHz L2 3MB FSB 1066 MHz 45nm nie będzie działał na tej płycie głównej, gdyż posiada stary chipset. Ten Core 2 Quad też raczej nie (ale tutaj pewny nie jestem), a poza tym i tak się nie opłaca 4 rdzeniowego kupować.

Tutaj masz listę obsługiwanych procesorów:

http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=gD1l...&templete=2

Dziękuje za odpowiedź. Strona która mi podałes mowi ze C2Duo jest obsługiwane

Choc C2Quad nie jest obsługiwany powiedz prosze dlaczego nie opłaca się 4 rdzeni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

C2Q opłacają się - taka inwestycja na przyszłość, gdy większość aplikacji będzie korzystała z mocy wszystkich rdzeni, na tą chwile za wiele ich nie jest, rozsądnym wyborem jest C2D, ale te 150 zł to nie jest jakaś duża bariera i gdybym miał wybór wziąłbym C2Q i podkręcił go, gdyż wtedy ma niezłą wydajność. Poszukaj w miare taniej płytki dla tego C2Q chociażby nawet używanej, byle były jakieś prymitywne opcje OC, napewno znajdzie się ktoś kto pomoże Ci w zabawie w dawaniu kopa procesorowi;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie

Który wybór będzie Waszym zdaniem lepszy?

Core 2 Duo 2x2.93 GHz L2 3MB FSB 1066 MHz 45nm - cena około 500zł

czy może

Core 2 Quad 4x2.66 GHz L2 8MB FSB 1066 MHz 65nm - cena około 650zł

A może najpierw podaj resztę sprzętu? Kartę graficzną, zasilacz (marka, moc)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może najpierw podaj resztę sprzętu? Kartę graficzną, zasilacz (marka, moc)?

W porządku, oto parametry mojego komputera:

Asus P5LD2

Pentium D 805 2x2.66GHz FSB 533Mhz (chłodzenie: Artic Cooling Freezer Pro 7 + pastej tej samej firmy)

2x512MB Patriot + 2x512MB Patriot DDR2 533Mhz CL4 = 2Gb RAM'u (chłodzenie: orginalne, firmowe radiatory)

nVidia GeForce 7300GT 256MB 533Mhz Galaxy (chłodzenie: orginalnie od początku Zalman)

Zasilacz Chieftec 350W (nie pamiętam nazwy/modelu, kosztował w 2006 roku 165zł)

Podkręcić nie dam rady bo podobno spale wtedy pamięć RAM i pamięć karty graficznej:sad:

Edytowane przez lukaszo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tej płyty nie ma co ładować jakichś Quadów.

Kupuj E2220:

3264516[/snapback]

Podkręcić nie dam rady bo podobno spale wtedy pamięć RAM i pamięć karty graficznej:sad:

Bzdury.

Choć lepiej będzie kręcić przez bios, a nie programy.

Jak pisze Miguel707 - używany E4X00 też może być, najlepiej E4500/E4600, chodzą po 250-300zł na allegro.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jeżeli chodzi o procesory, to jedynie używane : http://support.asus.com/cpusupport/cpusupp...SLanguage=pl-pl.

Szukałbym używanego E4x00.

PS. Oczywiście, to co pisze Gi3r3k będzie OK.

Edytowane przez Miguel707

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja juz teraz nic nie rozumiem :sad:

Dlaczego procesor Dual-Core E2220 ma być lepszy od wspomnianych przeze mnie?? Przecież ma niższe FSB, wolniejsze taktowanie...

I jak mam to rozumieć, że jest Pentium D, Pentium Dual-Core oraz Core 2 Duo?wszystkie mają 2 rdzenie - roznica to wysokosc FSB?

PS.Domyslam się, że polecacie mi E2220 abym mógł go podkręcić bardzo(?)

Edytowane przez lukaszo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oba, które podałeś, nie pójdą na tej płycie.

Pentium D, a Pentium Dual Core to dwa zupełnie inne procesory. Pentium D jest oparty o starą architekturę NetBurst, a Pentium Dual Core - nowszą Conroe.

Pentium Dual Core jest budżetowym Core 2 Duo.

Lepiej będzie zainwestować w E2220 i nową kartę graficzną, bo ta, którą masz jest bardzo słaba... No chyba, że nie grasz.

A podkręcić będzie banalnie prosto, dzięki wysokiemu mnożnikowi (12x200).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za moja karte graficzna dałem ok. 450zł . . . lecz było to ponad dwa lata temu. Dziękuje za sugestie ale na dzien dzisiejszy nie planuje kupna nowej.

Dzieki Waszym sugestiom poczytałem duzo o procesorach i znalazłem przydatne informacje. Na przykład nie rozumiałem dlaczego mówiliscie mi ze moja plyta nie obsluzy procesorów, które wymieniłem, a teraz juz wiem. Na tyle na ile sie doczytałem to wszystko zalezy od CHIPSETU (eureka :lol2: ). Tutaj jest lista obsługiwanych procesórów przez mój chipset: http://ark.intel.com/chipset.aspx?familyID=8764 (sa tam tez pozostałe chipsety, procesory. Przydanty spis! ).

I spis z płytami głównymi z innego forum: http://www.intel.com/cd/channel/reseller/a...tech/366089.htm

Jesli dobrze przeanalizowałem ten spis to mam smutna wiadomość, że mój chipset / moja płyta główna obsłuzy tylko Core 2 Duo E6700 i Core 2 Duo Extreme X6800 o innych C2D nie wspominają.

Natomiast skoro powinien wybierać w procesorach z serii Dual-Core to może lepiej E5400 (2x2.7GHz) za 299zł lub E5200 (2x2.5GHz) za 239zł ?? Mają wyższe parametry niz sugerowany E2220

Edytowane przez lukaszo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fajnie, że poczytałeś, tylko szkoda, że nie przeanalizowałeś linku do obsługiwanych przez twoją płytę procesorów.

To, że obsługuje max X6800 nie oznacza, że obsługuje E5XXX... To nie tak działa.

Jak napisaliśmy: E2220 albo E4X00.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewentualnie, jeśli nie chcesz zmieniać karty graficznej, to możesz pokusić się o małą rewolucję i kupić E5200+P5B Premium.

Płyta jest tu:

http://allegro.pl/item614229511_asus_p5b_p...oc_po_byku.html

Bardzo dobra płyta, w tej chwili, gdybym kupował, to właśnie tą. No i może podkręcać się na niej nauczysz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta faktycznie świetna!! Ale wydaje mi sie, że gdybym juz miał modernizować to wybrałbym coś z najnowszych tendów czyli: i7 i płytę pod ten procesor. Gdybym brał płyte, która mi wskazałeś wtedy szukałbym coś z jeszczy wyższych procesorów, mnie jedynie zależy na wyciągnieciu MAXA z tego co juz mam.

Po ogromnym mętliku :lol2: w głowie zawęziłem swój wybór do:

C2D E4700 . . . . . C2D 6700 . . . . . Dual-Core E2220

Który z nich mógłbym najwięcej podkrecić?

Który polecicie?

PS.Kupowałem juz kiedyś cos z firmy Arche. Porządna firma

Edytowane przez lukaszo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym brał E4700 i trochę podkręcił. Do 3GHz powinien dobić bez problemu. Tylko nie zapomnij wgrać najnowszego biosu prędzej, bo obsługa danych CPU jest zależna od wersji biosu.

Ale czy podkrecanie nie spali mi pamięci RAM i pamieci karty graficznej? (obie taktowane 533MHz)

Razy uzylem programu dolaczonego do plyty głównej "ASUS Boster/Ai Booster" (cos takiego) i to tez podwyzszylo taktowanie innych podzespołów a to chyba grozi spaleniem?

Edytowane przez lukaszo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie! Podkręcanie nie spali Ci pamięci RAM (jeżeli będziesz to robił rozsądnie) a już tym bardziej nie spali pamięci na karcie graficznej. Poczytaj poradniki na temat podkręcania i wszystkiego się dowiesz. I co najważniejsze podkręcaj z biosu bo te programy są nędzne strasznie i w sumie to podkręcanie na działającym systemie jest mało bezpieczne (dla systemu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Żeby osiągnąć sugerowany przez Ciebie pułap powininem podnieść taktowanie z 133MHz do 150MHz co da mi wtedy wspomniane 3GHz. Wystarczy w BIOS'ie to zmienić? Nie musze przestawiac innych parametrów?

Jeśli zwiększy to także paramtetry RAM'u i pamięci k.graficznej to zapewne zwiększy sie temperaptura. RAm i k.graficzna nie majaa zadnych ograniczen?

Edytowane przez lukaszo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi