Skocz do zawartości
goldimir

Wydajny Procesor I Mobo: E7400 Vs Phenom Ii X3 720

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na forum po raz pierwszy, jakoże słyszałem o słynnym ze sprzętowej strony PurePC, dziś sięgam do was o paradę :) Mam średniej klasy sprzęt, taki jak w podpisie i postanowiłem trochę go uaktualnić. W tym celu zmieniłem już GPU na HD4850. Teraz przyszedł czas na CPU i MOBO. Komputer ma służyć, po pierwsze do gier przy wysokich rozdzielczościach i detalach, po drugie do overclockingu (dla początkującego :wink: ), po trzecie do wydajnej pracy. System, to XP Home Edition SP3, ale mam też Viste Home Premium 64bit (tylko miałem z nią dużo problemów i wywaliłem z dysku). Jeśli chodzi o pieniądze, to na CPU- max. 600PLN, a na MOBO do 270PLN. Narazie rozważam 2 poniższe zestawy:

- AMD Phenom II X3 720 Black Edition + jakaś MOBO, z możliwością odblokowania czwartego rdzenia

- Intel Core 2 Duo + jakaś MOBO

Który zestaw lepszy? A może macie inne pomysły? Proszę o pomoc i porady, w sprawie sprzętu jestem na średnim poziomie i dopiero się edukuję :P w tym kierunku. Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ktory lepszy to sam pomysl ;P Od AMD oczekujesz w podobnej cenie 4 rdzeni, a intel 2 rdzenie i luz ;P Ciekawe to, malo ze taniej wychodzi to jeszcze wymogi wieksze macie. Jak dla mnie 710 i dobra plyta. 720 BE przyda sie ale jak bedzie plyta slabsza, a wybierajac dobre mobo nie potrzeba BE by osiagnac dobre wyniki, doplacisz sporo a BE sie nieprzyda bo i tak sie mozliwosci cpu skoncza ;] Jaki masz zasilacz ? Pomysl nad jakims chlodzeniem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytę wezmę Asrocka, a procesor zobaczymy... jak uda mi się znaleźć bardzo okazyjnie, to wezmę 720, a jak nie to 710. Odezwę się gdzieś za miesiąc lub dwa!

Zapomniałbym, czy ta płyta będzie w jakimś stopniu ograniczała pracę tego Phenoma? Czy to nie istotne, czy AM2+, czy AM3?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, co do CPU jestem przekonany. Suchyjastrząb jak to sprawdzisz to napisz proszę o rezultatach ;) Bardzo dziękuję za wkład w temat! Mam jeszcze jedno pytanie: Czy to prawda, że przy Phenomach musi się trafić "dobra sztuka" , taki C2D E7400 to każdy jest dobrą sztuką? Czy to mit? I czy nawet jeśli trafi mi się taki Phenom X3 z gorszej rewizji to też będzie wystarczająco dobry?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze procek moze byc lepszy lub gorszy. Co do phenoma to nie slyszalem o jakichs egz zz wielkimi problemami, a jezeli chodzi o x3 to mogles slyszec ze sa egzemplarze ktorym sie nie da odblokowac 4 rdzenia itp Ale i tak masz 3 rdzenie a nie 2 jak w 7400, ktory swoja droga nie oplacalny jest, juz lepiej byloby dolozyc do 8400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mów, że wymieniasz Biostara na Gigabuta ;) . Przy okazji jak będzie ci się chciało, to sprawdź proszę, jak ta płytka lata z HTT na Phenomie.

Nie mówię, tylko wymieniłem :)

Pierwsze wrażenia:

zawsze po przegięciu z o/c trzeba ręcznie ustawiać pamięci

HTT kończy się w granicach 260

X3@X4 kończy się zwisem przy użyciu wszystkich rdzeni!!!

nie mogę zainstalować dźwięku na W7 przy Biostar`ze problemów nie było.

To na razie tyle, teraz pobawię się mnożnikami.

post-18162-1240509308_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Phenom II X3 720 / 710 – werdykt

Jak było widać po wynikach i w powyższej analizie, procesor AMD Phenom II X3 720 / 710 to raczej kiepska propozycja szczególnie w odniesieniu do bezpośredniej konkurencji, czyli Core 2 Duo E7400 / E7500. Zapytacie zapewne dlaczego Phenom II X4 810 spotkał się z aprobatą, zaś X3 nie – gdybyśmy porównali X4 do Core 2 Duo E8400, to pozycja procesora AMD byłaby zgoła odmienna, ale w tamtej sytuacji postanowiliśmy się jednak skupić na porównaniu procesorów wyłącznie czterordzeniowych.

oraz

Na 20 gier, tylko w 3 trzech (wliczając w to dyskusyjne GTA IV) możemy mówić o przewadze procesorów AMD Phenom II X3.

całość, tu http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4797-24

Trochę mnie przestraszyły te testy! Pamiętajmy, że komp głównie do gier. I co teraz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spotkałem się z taką opinią Czy to prawda?

Do photoshop itp Intel i7,

do grania AMD phenom II x4 955 lub II x3 710,

Ewentualnie do wybranych gier E8400, ale coraz bardziej traci do phenomów II z uwagi na mniejsza ilość rdzeni.

Do grania jeszcze może być Intel 9550 ale jego pozycję podważył tańszy AMD PHII 955 i teraz już intel się nie opłaca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam już nie wiem :( Może jednak coś takiego:

http://www.agito.pl/plyty-glowne/msi-p35-neo-f.79.41761.html

+

http://www.agito.pl/core-2-duo/intel-core-...040.338161.html

Rozważcie to dobrze, znacie się lepiej ode mnie. U mnie tytuły przewodnie to Far Cry 2 i Crysis ;) Oraz podkręcanie i przy obu systemach XP32bit oraz Vista 64bit. Ta decyzja jest dla mnie bardzo ważna, bo nie chcę wymieniać już sprzętu, albo żałować decyzji. Radźcie dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam już nie wiem :( Może jednak coś takiego:

3267292[/snapback]

całość, tu http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4797-24

Trochę mnie przestraszyły te testy! Pamiętajmy, że komp głównie do gier. I co teraz?

Testy dość drobiazgowe, dokładne, ale bardzo różne od innych. Wszędzie indziej PHII jest lepszy.

Patrz na anandtech i inne międzynarodowe serwisy. Tam AMD pokazało klasę a testy były zrobione dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Phenom II 720 jest lepszy czy gorszy od E7400 i Phenoma II 710?

II 710 jest taki sam jak II 720 tylko się różni odblokowanym mnożnikiem i troszkę wyższymi taktami. Lekko podbijesz go szyną do 3400 i jak proc da to 3800 i tak samo możesz trafić na sztukę ze sprawnymi 4 rdzeniami.

Troszkę musisz się pouczyć jak kręcić szyną na AMD, ale w sumie to proste jak poczytasz.

E7400 jest słabszy od tych dwóch procesorów nawet jeżeli nie odblokujesz rdzenia. Oczywiście jak się uprzesz to znajdziesz sporo gier z podobnymi wynikami a nawet gdzie lepiej wypadnie intel. Ja pisze o średniej. Z tymi procesorami może konkurować E8400 oko w oko lub lepszy Quad Q9400. Ale jak odblokujesz czwarty rdzeń i podkręcisz to nie ustępują Quadowi Q9400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi