BarteqW Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Przygotowuje się do modernizacji. Doszedłem do wniosku że trzeba się zaopatrzyć w dobry zasilacz. Bo choć mój yesico 430w dobrze spełnia swoje zadanie obecnie, to po modernizacji może się to zmienić. A więc do rzeczy. Początkowo miał być to zestaw oparty o Phenoma 2 920, potem 940. Ale muszę kupić zasilacz i nie starczy na Phenomka 940. Także powiedzmy ,że zestaw składa się z podzespołów: *Procesor Phenom x3 720 *Gigabyte 790x-ud4 * 2*2 GB Corsair 800Mhz * 2 dyski na sata * Nagrywarka dvd * Karta sound blaster audigy player * Tuner Winfast tv2000 expert * Grafika 9600gt * Na usb: klawiatura, mysz, modem, urządzenie wielofunkcyjne * wentylatory: 4*120mm Chcę aby był cichy, dobrej marki, miał modularne okablowanie (obudowa nzxt apollo i zasialacz na górze, także wiecie). Ważne aby moc pozwoliła na jakieś dalsze modernizacje, dodatkowy dysk, dołożenie pamięci. I no najważniejsze cena do 500zł. Chociaż gdy powiecie że opłaca się dołożyć te 50zł to się zastanowię. Bardzo proszę o rady, bo myślałem że mam jakieś pojęcie w tych sprawach, ale niestety nigdy nie byłem dobry z elektroniki. Gubię się w tych napięciach, amperach, itd. Dzięki za rady. Prosiłbym o poparcie propozycji argumentami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2009 poleciłbym bym jeden z tych zasilaczy - be quiet Dark Power P7-Pro 550W, albo Enermax Modu82+ 525W :-) Będziesz zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MPKING Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2009 (edytowane) zerknij na Tagany TG680 U33I lub TG780 U33II lub Tagan BZ ( Modularne okablowanie ) Edytowane 24 Kwietnia 2009 przez MPKING Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Oszczędź nam tych badziewi od Tagana :lol: Strasznie monotematyczny jesteś :lol: Jak napisał Zenfist, ze wskazaniem na Enermax'a. Słyszałem, że BQ potrafią popiskiwać :D Nawet mógłbym polecić starego poczciwego HX520, ostatnio go katowałem u siebie i nie mogłem za ch*** ruszyć dwunastki (ze ściany ponad 400W), a zasilacz ma już swoje lata, a z opinii ponoć delikatnie cichszy od Enermax'a. Minus to tylko 2x6pin PEG i brak 8xpin PEG, ale jak widać u mnie przejściówki poszły w ruch, chociaż zrobił się delikatny burdel w obudowie :sad: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2009 (edytowane) Oszczędź nam tych badziewi od Tagana :lol: Strasznie monotematyczny jesteś :lol: Jak napisał Zenfist, ze wskazaniem na Enermax'a. Słyszałem, że BQ potrafią popiskiwać :D Nawet mógłbym polecić starego poczciwego HX520, ostatnio go katowałem u siebie i nie mogłem za ch*** ruszyć dwunastki (ze ściany ponad 400W), a zasilacz ma już swoje lata, a z opinii ponoć delikatnie cichszy od Enermax'a. Minus to tylko 2x6pin PEG i brak 8xpin PEG, ale jak widać u mnie przejściówki poszły w ruch, chociaż zrobił się delikatny burdel w obudowie :sad: pzdr Jak uważasz, że Tagan to badziewie to chyba mało miałeś z nimi do czynienia. Podeprzyj swoją wypowiedź jakimś przykładem "badziewia", po czym zerknij w moją sygnaturkę, ten zasilacz chodzi w trubie NORMAL, nigdy nawet nie zamruczał, że mu ciężko, nigdy nie był slyszalny, nie mówiąc o tym, żeby powiał ciepłym powietrzem a wymienię go na mocniejszy dopiero jak będę chciał dokupić drugą grafę ;) Jeśli o intela chodzi to starutki Tagan 480W ciągnie u kumpla E8400@4GHz, 2x2Gb 1066, 3xHDD SATA i GTX-285 od EVGA na DFI BI P35, do tego pare katod i innych badziewi i jakoś tez nie narzeka na nadmiar obowiązków. Edytowane 24 Kwietnia 2009 przez BuMeL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Widzisz kolego BuMeL Tagan Taganowi nie równy :wink: Ty masz Tagana z serii BZ czyli rzeczywistym producentem jest Topower, a to o czymś świadczy. Swoją drogą kiedyś też miałem Tagana od Topowera i złego słowa nie mogę powiedzieć. Jakość wykonania najwyższych lotów. Ale tutaj mamy do czynienia z marketingowcem który wszędzie gdzie tylko może wkleja tego samego posta o serii U33II, której producentem już nie jest Topower. Nazwałem to badziewiem, bo producentem tej serii jest niesławny Enhance (imo najgorsza rekomendacja) do spółki z anonimowym Impervio :lol: Imo Tagan idzie w bardzo złą stronę zlecając produkcję takim "krzakom", ja rozumiem cięcie kosztów, ale moim zdaniem więcej stracą na takiej polityce niż zyskają :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BarteqW Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Dzięki za porady, bardzo podoba mi się ten Be-Quiet, posiada fajne funkcje. Tylko czy te 550W od Be-quieta czy 525 od Enermaxa, to nie za mało. Oczywiście starczy do mojego zestawu. Ale słyszałem że zasilacz aby pracował cicho nie może wykorzystywać więcej 40 niż mocy. A najlepiej żeby pracował w tych okolicach. Wiadomo zależy to również od zastosowanych wentylatorów. Ale 650 od be - quieta już prawie tyle samo kosztuje ile ma watów. Chodzi mi oczywiście o wersje Dark Power, bo tylko tą biorę pod uwagę. Mam obecnie markowe 430W od yesico, że tak się wyrażę. I to byłoby 120W więcej, sam nie wiem czy to nie za mało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Spokojnie by Ci starczył 425 od Enermaxa. Sam mam teraz 3 letniego Seasonica 430w na wykończeniu ( na 4.2 nie dawał rady) i czekam na Enermaxa 525w. Mam tylko nadzieję że w Zenfiscie będzie niedługo dostawa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Chemiczny_ali: HX520 za nic w świecie pod względem ciszy nie dorasta do BQ DP P7 jak i Enermaxa Pro/Mod. Sprawdzone realnie na przykładzie kilku egzemplarzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 a czy to w taganach po 2 latach nie wylewały kondzioły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Chemiczny_ali: HX520 za nic w świecie pod względem ciszy nie dorasta do BQ DP P7 jak i Enermaxa Pro/Mod. Sprawdzone realnie na przykładzie kilku egzemplarzy. A ja mam opinię, wiarygodnego usera, że jest inaczej :wink: Głównie rozchodzi się o Enermax'a Modu 625W. Tzn. User przesiada się z HX'a na takiego Enermax'a i piszę, że jest minimalnie głośniej na nowym nabytku. A jak jest w końcu z tymi BQ, ćwierkają czy nie i jaka jest realna głośność i proszę o opinię nie takich co uważają, że "barki są niesłyszalne" :D pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MPKING Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Widocznie nigdy niemiales w reku zasilacza z serii U33II ( > 680 W ) jezeli takie glupoty wypisujesz....najpierw wez sobie poczytaj i potem wypowiadaj sie na temat " badziewia " Oszczędź nam tych badziewi od Tagana :lol: Strasznie monotematyczny jesteś :lol: Jak napisał Zenfist, ze wskazaniem na Enermax'a. Słyszałem, że BQ potrafią popiskiwać :D Nawet mógłbym polecić starego poczciwego HX520, ostatnio go katowałem u siebie i nie mogłem za ch*** ruszyć dwunastki (ze ściany ponad 400W), a zasilacz ma już swoje lata, a z opinii ponoć delikatnie cichszy od Enermax'a. Minus to tylko 2x6pin PEG i brak 8xpin PEG, ale jak widać u mnie przejściówki poszły w ruch, chociaż zrobił się delikatny burdel w obudowie :sad: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Ty miałeś i dodatkowo znasz się na elektronice :D Wracaj do czytanie ulotek i wciskania nieświadomym tego czegoś. Już wcześniej pisałem w jakim kramie pchasz ten złom? Będziemy wiedzieć gdzie nie chodzić na zakupy :lol: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2009 poleciłbym bym jeden z tych zasilaczy - be quiet Dark Power P7-Pro 550W, albo Enermax Modu82+ 525W :-) Będziesz zadowolony.Właściwie ... co lepsze? Też myślę nad tymi dwoma (ew. o mocy 4xx wat). Który cichszy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Właściwie ... co lepsze? Też myślę nad tymi dwoma (ew. o mocy 4xx wat). Który cichszy ? Stalem przed podobnym wyborem i padlo na P7... Ale o wyborze zadecydowalo generalnie ESACO i to ze mam troche miejsca nad plyta glowna kolo napedow ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2009 A ja mam opinię, wiarygodnego usera, że jest inaczej :wink: Głównie rozchodzi się o Enermax'a Modu 625W. Tzn. User przesiada się z HX'a na takiego Enermax'a i piszę, że jest minimalnie głośniej na nowym nabytku. A jak jest w końcu z tymi BQ, ćwierkają czy nie i jaka jest realna głośność i proszę o opinię nie takich co uważają, że "barki są niesłyszalne" :D pzdr Moj BQ DP P7 550 jest kompletnie nieslyszalny z odleglosci wiekszej niz 10cm, zadnego cwierkania nigdy nie slyszalem, a zasilacz lezy na biurku tuz pod reka. A mowi ci to osoba, ktora wk..wiaja wentyle 600rpm i wd gp w sqd :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 co tu wiele pisać - nowe BQ są miodzio, podobnie jak enerki w nowych rewizjach bez turkoczących łożysk :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 co tu wiele pisać - nowe BQ są miodzio, podobnie jak enerki w nowych rewizjach bez turkoczących łożysk :-) Gdy wczoraj przylozylem ucho do kratki cos delkikatnie brzeczalo w stresie. Ale to bylo kolo 1am [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 o pierwszej w nocy to się... ;d a nie siedzi przy komputerze ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BarteqW Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 Witam ponownie, czyli raczej biorę tego Be-quieta DP 550w, chyba ,że uda się mi dołożyć do 650W. Ale to już byłaby za duża kwota chyba. W BQ podoba się mi ta technologia Ecaso, oraz bezpośrednia kontrola wentylatorów przez zasilacz. Mam nadzieję ,że będę zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalGG Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 Może lepiej Modecoma Volcano? http://allegro.pl/item616873236_najlepszy_..._modularny.html MOC :D lub w miarę cichego Pentka? http://allegro.pl/item617772981_pentagram_...extremalny.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 BQ lepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...