Skocz do zawartości
foxe

Karta Graficzna Tylko Jaka? Do 1000zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

chialbym kupic nowa karte graficzna ktorej glownym przeznaczeniem beda filmy (glownie xvidy ale BD tez nie pogardze jak sie bedzie dalo ogladac) + czasami jakies nowe gry.

obenie precuje w rozdzielczosci 1920x1080.

monitor to 22" LG W2261V

proc Xeon E3110

plyta Asus P5Q-E

ram OCZ reaper 2x2GB 1066

zasilacz Tagan TG600-BZ

co mi polecicie do ceny 1000zl oczywiscie wolalbym jak najmniej

czytalem karty na maj i tam <1000zl jest HD4890 czy warto ja kupic czy moze wyrac starsza 4870 ale tansza o 300zl?

a moze warto poczekac jeszcze troche na premiere jakiejs nowej karty?

obecnie mam bardzo stara karte GF 6600GT :P

z gory dzieki za odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli grywasz rzadko, to bierz GTX 260/HD4870 1GB, w zależności od preferencji, GTX 260 jest trochę tańszy.

Wymiekam , "jak grywasz rzadko".

GTX260/4870 to karty o wydajnosci mniejszej od GTX275/4890 o jakies 10 do 15% przy czym tansze czesto i o 300 zl , wystarczaja w wiekszosci do 22 cali i 1680x1050 - wyjatkiem Crysisy

Widze , ze juz niedlugo do "rzadkiego" grania polecac sie bedzie karty juz z hiendu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fire dobrze gada dopłata 300zł do 275 czy 4890 to istny bezsens i nie warty bo różnicy nie odczujesz

przykładowo najtanszy 4870 1gB to wydatek 759zł najtanszy 4890 to 1018 zł,dopłata wcale nie warta świeczki a 275 to 1020 ,całe porównanie pominięte Pality i Gainward bo te jeszcze tańsze.

Edytowane przez Maxforce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymiekam , "jak grywasz rzadko".

GTX260/4870 to karty o wydajnosci mniejszej od GTX275/4890 o jakies 10 do 15% przy czym tansze czesto i o 300 zl , wystarczaja w wiekszosci do 22 cali i 1680x1050 - wyjatkiem Crysisy

Widze , ze juz niedlugo do "rzadkiego" grania polecac sie bedzie karty juz z hiendu...

Nie czepiaj się słówek.

Było napisane czasem jakieś nowe gry, a mowa o budżecie 1000zł na kartę. Rozdziałka w temacie to FullHD, więc nie wiem skąd te 1680x1050...

Zresztą czy ja mu poleciłem HD4890? Już za samo branie pod uwagę tej karty jest nie wiadomo czym dla ciebie...

Przy takim myśleniu można polecać HD4830, bo też w sumie starcza do wszystkiego, więc po co dopłacać?

Wracając do tematu - te karty będą w sam raz dla ciebie.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup HD4830 albo GF 9800GT / 9800GTX+

Z tego co widziałem to HD4830 jest na allegro za 350zł i Ci spokojnie wystarczy.

Edytowane przez michalt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale po co ? I to jest pytanie do wszystkich. Kolega musi sam wiedziec co chce, bo ma kilka wyjsc. Ja osobbiscie bralbym cos kolo 400zl by zagrac w nowe gry tylko, bo i tak chyba pisales ze okazjonalnie, a 600zl odlozyl na next sprzet na kiedys lub zainwestowal. Co inego gdybys gral caly czas, nalogowo ;p

Ps. A moze dwie 3850 ? po 1gb pamieci ? ;P;P;P;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup HD4830 albo GF 9800GT / 9800GTX+

Z tego co widziałem to HD4830 jest na allegro za 350zł i Ci spokojnie wystarczy.

Za 1099zł możesz kupić PowerColor Radeon HD4890 z chłodzeniem wodnym i 1GB pamięci GDDR5

-2 posty jeden pod drugim

- w pierwszym polecasz HD4830 , który to podobno "spokojnie wystarczy" , w drugim wyskakujesz z HD4890

A ja polecę to co Gi3r3k , GTX260/HD4870 , mieszczą się spokojnie w zakresie cenowym , do oglądania filmów o wiele za mocne , ale dają możliwość pograć w nowości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-2 posty jeden pod drugim

- w pierwszym polecasz HD4830 , który to podobno "spokojnie wystarczy" , w drugim wyskakujesz z HD4890

On się odnosił do posta innego użytkownika, który został skasowany. Dotyczył Gainwarda HD4870 512MB za ponad 900zł z Proline...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On się odnosił do posta innego użytkownika, który został skasowany. Dotyczył Gainwarda HD4870 512MB za ponad 900zł z Proline...

a chyba że tak, to sry , ale w tej chwili pozostały tylko 2 wypowiedzi , które ułożone w tak niefortunny sposób wskazują na pewną niekonsekwencję .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziekuje bardzo za wszystkie podpowiedzi

widze ze najczesciej pojawia sie 4870 1GB i chyba taka wezme ew w przyszlosci kupie druga i zrobie CF

jeszcze dodam ze jedna z gier w ktore napewno bede chcial na niej pograc to GTA IV a druga to najnowszy NFS Undercover

narazie jade na AC ale za 2-3 miechy bede robil WC moze jest jakas odrazu przystosowana do wc tak jak ktos pisal o 4890?

teraz kolejne pytanie ktorego producenta wziac karte? najlepiej jakby ktos podal linka:P planuje kupic w esc.pl albo agito bo to sprawdzone sklepy przezemnie w ostatecznosci allegro.

i pytanko o zasilanie tej karty bo moj zasilacz ma tylko dwa wyjscia na PCI-E (6/8pin i 6 pin) czy to wystarczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytalem karty na maj i tam <1000zl jest HD4890 czy warto ja kupic czy moze wyrac starsza 4870 ale tansza o 300zl?

a moze warto poczekac jeszcze troche na premiere jakiejs nowej karty?

4890 albo czekaj do września i dłużej. Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziekuje bardzo za wszystkie podpowiedzi

widze ze najczesciej pojawia sie 4870 1GB i chyba taka wezme ew w przyszlosci kupie druga i zrobie CF

jeszcze dodam ze jedna z gier w ktore napewno bede chcial na niej pograc to GTA IV a druga to najnowszy NFS Undercover

narazie jade na AC ale za 2-3 miechy bede robil WC moze jest jakas odrazu przystosowana do wc tak jak ktos pisal o 4890?

teraz kolejne pytanie ktorego producenta wziac karte? najlepiej jakby ktos podal linka:P planuje kupic w esc.pl albo agito bo to sprawdzone sklepy przezemnie w ostatecznosci allegro.

i pytanko o zasilanie tej karty bo moj zasilacz ma tylko dwa wyjscia na PCI-E (6/8pin i 6 pin) czy to wystarczy?

CF się nie opłaca - lepiej sprzedać starą kartę i kupić nową. Jak wyjdą HD5xxx z DX11, to ty będziesz kupował kolejnego HD4870? Bez sensu, prawda?

Akurat do GTA IV trochę lepszy byłby Geforce. GTX 260 kosztuje 50 zł mniej niż HD4870...

Takie gotowe WC są przeciętne i kosztują sporo drożej, więc lepiej zrobić samemu.

GTX 260

HD4870

Z obu kart będziesz zadowolony. Ten szafirek HD4870 ma troszkę cichsze chłodzenie.

Wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi