srekal34 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Witam. Do sprzętu z podpisu(HTPC) podłączam poprzez spdif elektryczne amplituner i dźwięk leci z kolumn. Rzecz w tym, że zastnawiam się, czy jakość dźwięku na lepszej karcie dźwiękowej niż zintegrowana byłaby lepsza, czy też do amplitunera lecą tylko dane i to on zajmuje się dekodowaniem dźwięku? Pozdrawiam i proszę o odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loskojotos Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Z opisu Twojego sprzętu zauważyłem, że masz SB Audigy. Zrób test samemu w Audigy też jest SPDIF. Wystarczy, że podłączysz amplituner do wejścia mikrofonowego w Audigy mały jack mono (to gniazdo pełni rónierz rolę wyjścia SPDIF). Problem ze sterownikami możesz mieć na Viscie, bo w niektórych sterownikach do Audigy pod Viste nie ma opcji włącz SPDIF, ale troche cierpliwości i poszukania odpowiednich sterowników a na pewno zagra. Ja sam posiadam podobną płytę główną i Audigy też mam dżwięk przez SPDIF i wg mnie różnica jest na korzyść Audigy :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Witam. Do sprzętu z podpisu(HTPC) podłączam poprzez spdif elektryczne amplituner i dźwięk leci z kolumn. Rzecz w tym, że zastnawiam się, czy jakość dźwięku na lepszej karcie dźwiękowej niż zintegrowana byłaby lepsza, czy też do amplitunera lecą tylko dane i to on zajmuje się dekodowaniem dźwięku? Pozdrawiam i proszę o odpowiedzi. od audigy 1 każdy amplik bedzie lepszy ;) także korzystaj że spdif Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 od audigy 1 każdy amplik bedzie lepszy ;) także korzystaj że spdifW Yamaha RX-V350 (najniższy model tego producenta i z przed kilku lat) jest gorszy DAC niż w Audigy 1 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 A tak ogolnie to przy polaczeniu SPDIF leca dane cyfrowe, wiec DAC karty nie ma znaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 A tak ogolnie to przy polaczeniu SPDIF leca dane cyfrowe, wiec DAC karty nie ma znaczenia.I o taką odpowiedź mi chodziło. A komp z sb audigy stoi w drugim mieszkaniu, więc nie mam jak tego sprawdzić ;) a nie chce mi się wyjmować jej z niego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 A tak ogolnie to przy polaczeniu SPDIF leca dane cyfrowe, wiec DAC karty nie ma znaczenia. Tak tak, a świstak siedzi i zawija w sreberka :D Porównaj sobie kilka cyfrowych transportów, to zmienisz zdanie. Wydaje się mało racjonalne, ale niestety - rzeczywistość pokazuje co innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jin* Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Moze i sie roznia, ale co z tym wspolnego ma dac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 ... i jakie są różnice procentowe między "transportami" w kwestii przekłamanych bitów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Mogą być jakieś ułamki procenta :))) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 I co ma stopa bledow do jakosci brzmienia? Znowu ktos widze zaczyna wprowadzac nowa nauke (i nie mowie tu o marcinie_gps, choc mam wrazenie, ze dal sie nabrac). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 Już pisałem gdzie indziej. Jak ktoś nie wierzy, to jego sprawa. Jakby co - zapraszam na odsłuch. Jak nie, to żyjcie sobie w nieświadomości ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 Już pisałem gdzie indziej. Jak ktoś nie wierzy, to jego sprawa. Jakby co - zapraszam na odsłuch. Jak nie, to żyjcie sobie w nieświadomości ;)Skoro jest różnica to chyba należało by określić/zbadać co jest jej powodem i ew. wyeliminować problemy. Bo teraz nawet jeśli słyszysz że jest różnica to i tak nie zmienia faktu że żyjesz w (słodkiej) nieświadomości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 Wiem doskonale, co jest problemem ;) Jakość zasilania, zegar i synchroniczny tryb pracy (transporty na USB) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 Wiem doskonale, co jest problemem ;) Jakość zasilania, zegar i synchroniczny tryb pracy (transporty na USB)Jak jakość zasilania może wpłynąć na sygnał wysłany przez SPDIF ? (nie odbierz tego jako jakiś atak - po prostu pytam) Weźmy np. SPDIF płyty głównej zasilanej przez zasilacz wysokiej klasy ... nie wiem co tu się może "stać". Już prędzej może być jakiś "szum" wywołany jakimś napięciem na ekranie coax (już naciągam) ... a co w takim razie przy optyku gdzie jakiekolwiek różnice potencjału/szum elektryczny istnieć nie może. Zegar więc myślisz o jitter - przy 44,1k 16 bit jest teoretycznie możliwy do usłyszenia ... przy 96 khz-192khz 24 bit jest on nie możliwy do usłyszenia (transmisje dochodzące do kilkunastu mbit/s - można policzyć ile max teoretyczny jitter mógłby popsuć). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Jak jakość zasilania może wpłynąć na sygnał wysłany przez SPDIF ? (nie odbierz tego jako jakiś atak - po prostu pytam) Weźmy np. SPDIF płyty głównej zasilanej przez zasilacz wysokiej klasy ... nie wiem co tu się może "stać". Już prędzej może być jakiś "szum" wywołany jakimś napięciem na ekranie coax (już naciągam) ... a co w takim razie przy optyku gdzie jakiekolwiek różnice potencjału/szum elektryczny istnieć nie może.Ale jakby byl szum, to do pewnego poziomu nic by nie zmienial, a potem calosc i tak by sie rozlazla, bo stosunek sygnal/szum spadlby ponizej progu detekcji... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pkomp Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2009 (edytowane) ech ależ ty uparty o te zasilania i inne bzdury - GDYBY COKOLWIEK MIAŁO MIEC WPŁYW NA POŁĄCZENIE CYFROWE TO NIE MIAŁBYŚ INTERNETU Z TEGO SAMEGO POWODU więc zejdź na ziemię - cyfra to cyfra i jak wystąpia jakiekolwiek przekłamiania to odrazu o tym usłyszysz(trzaski) a jak co nie jest tak z twoim transportem to weź sobie cyfrowy out wczep w cyfrowy in, zgraj i porównaj przez odwrócenie fazy z plikiem z którego odtwarzłeś - ma wyjśc ZERO(cisza) i wyjdzie........chyba że twój sprzet to kaszana sprawdzałem na kilku interfejsach i żaden nic nie przekłamał...... powiedz jeszcze że ślepy test odsłuchowy wykazał różnice to pęknę ze śmiechu(każdy słyszy inaczej i im dłużej słucha danej rzeczy tym inne szczegóły przeciągaja uwagę, a i ucho się przyzwyczaja - to jest naukowo udowodnione w stosunku do tych bredni które szerzysz) Edytowane 1 Czerwca 2009 przez pkomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...